Čistý zvuk

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
nukemax
Nový uživatel

Čistý zvuk

Příspěvek od nukemax »

Ahoj jsem tu prvně mezi vlky hudebními.
Potřeboval bych poradit.
Na aparátu nastavím zvuk s distortion (overdrive) efektem. Potřeboval bych vědět když nechám primárně aparát nastavenej na tento efekt a chci přecvaknout na čistý zvuk, co mám použít za pedál?
Obráceně to mám Čistý zvuk na aparátu a pak cvaknu distortion přes booster ale potřebuju to přesně naopak.
Sorry za tak laickou otázku ale vždy jsem hrál první variantu a dál jsem neřešil. Stačilo to. Teď bych chtěl trochu povýšit základní vědomosti o efektech.
Prosím nějak abych to pochopil. Zdejší hantýrka mi občas připadá ze země OZ :) Někdy vůbec nechápu o čem je řeč.
Tak nějak abych do toho nemusel nasypat 3 výplaty.
Díky:)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Čistý zvuk

Příspěvek od Hendrek »

Opačně, ve smyslu udělat ze zkresleného zvuku čistý, nelze, pokud nemáš vícekanálový aparát, kde footswitchem přepneš ze zkresleného kanálu na čistý kanál.
Pokud máš jen jednokanál, musíš mít na aparátu nastaven čistý zvuk a distortion dělat krabičkou.
Abys tomu rozuměl i bez odborných řečí, je to jako chtít po koňovi, aby sprintoval Velkou Pardubickou po zpátku.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Hendrek píše: 2.03.2024 17:49 Opačně, ve smyslu udělat ze zkresleného zvuku čistý, nelze,
Tak to bych si teda dovolil nesouhlasit.
Metoda kterou pouzivali a pouzivaji kytaristi na jednokanalovch zesilovacich uz vic nez 60 let je uplne jednoducha - stahnout hlasitost na kytare.
:wink:
Hraju výhradně na šrot.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Pokud se dá na tom zkreslenem kanalu, dosahnout čistého zvuku potencionetrem kytary, pak se dá pouzit krabicka, je to pravý opak nakopavadla, jsou na to spec modely, nebo pro zacatek zkusit obyčejný ekvalizer s možností volume vystupu
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Kaju se :D.
Jasně že takto se to dělá, kde jsem nechal hlavu ;). Akorát se musí najít na aparátu sweetspot a nejde to použít kdykoliv, např. na higain. Tam bude takto redukovaná hlasitost vstupního signálu vytvářet ve výsledku řekněme spíše crunch a asi ne úplně pěkný.

PS: řekl bych, že boostery umí i signál utlumit, řekněme např. do čtvrtiny dráhy poťáku volume to bude hlasitost utlumovat. Takže netřeba kvůli tomu shánět novou krabičku. Na stávající dát gain na minimum a hlasitost tak, aby původní signál zmenšovala tak, aby signál nepřebudil apec. Ale to bude fungovat jen za předpokladu, že aparát je nastaven tak, že snížená hlasitost signálu jej nebude přebuzovat.
nukemax
Nový uživatel

Příspěvek od nukemax »

Díky vyzkouším popř. doladím tak abych z toho konečně yyloudil něco hezčího.
Možná mám jen distortion effect který stojí za prd, zkusím jinou krabičku třeba se zadaří každopádně díky :)
torst

Příspěvek od torst »

Bez urážky, myslím, že nukemax je novic po všech stranách a redukce zkreslení hlasitostí na kytaře momentálně nebude pro něj to pravé.
Vlastně mě ten dotaz udivil. Vždy je primární zvuk čistý, nezkreslený a na zkreslení přecházíme až jako na další možnost, buď sešlápnutím pedálu (overdrive, distortion, fuzz, metal ....) nebo přepnutím kanálu na zesilovači. Ale v tomto pořadí. To je jako stavět dům. Nejdřív základy, pak střechu. Ne opačně.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Nukemx, pokud chceš přesnější odpověď tak by bylo dobrý napsat co máš přesně za aparát, krabičku a jakého zvuku chceš dosáhnout. Jemné nakreslení pro blues, hard rock nebo silné zkreslení pro metal...
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
torst

Příspěvek od torst »

LUBOSH: On má opačný problém, takže by měl spíš napsat, jaký čistý zvuk chce potlačením zkreslení získat. :) :)
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

To chápu, ale z jak silného zkreslení? A když neznáme přesně apec tak můžem akorát tak teoretizovat.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Oba máte pravdu, samozřejmě. Vždy to bude kompromis, nesmí se chtít změna z metalového hi-gainu na krystalicky čistý zvuk. A ne každý aparát to umí (ať už jde o lampy, tranzistor, či modeling). A ne každá kytara a snímač. Líp to půjde se slabšími snímači (singly, PAF humbuckery). Závisí i na zapojení korekcí v kytaře, při stahování hlasitosti budou většinou ubývat výšky, pokud proti tomu není v korekcích nějaký obvůdek nebo speciání zapojení (např. 50s wiring).
Ukázka, že to u dobrého aparátu a kytary (nejspíš s PAF humbuckery) opravdu lze, je tato ulázka ikonického zesilovače Trainwreck:

Mně se přijatelného výsledku (ovšem ne tak dobrého jako na tom videu) podařilo dosáhnout s řadou jednokanálových lampáčů, s tranzistorovým Marshall Bass 12, s modelingem Roland Microcube. Moc to nezvládal Boss Katana.
Někdy se dá dosáhnout podobného výsledku i kompresorem (ořeže špičky) nebo ekvalizérem (kromě snížení hlasitosti lze ořežat např. agresivní středy).
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Hendrek píše: 2.03.2024 19:08 Kaju se :D.
Jasně že takto se to dělá, kde jsem nechal hlavu ;). Akorát se musí najít na aparátu sweetspot a nejde to použít kdykoliv, např. na higain. Tam bude takto redukovaná hlasitost vstupního signálu vytvářet ve výsledku řekněme spíše crunch a asi ne úplně pěkný.

PS: řekl bych, že boostery umí i signál utlumit, řekněme např. do čtvrtiny dráhy poťáku volume to bude hlasitost utlumovat. Takže netřeba kvůli tomu shánět novou krabičku. Na stávající dát gain na minimum a hlasitost tak, aby původní signál zmenšovala tak, aby signál nepřebudil apec. Ale to bude fungovat jen za předpokladu, že aparát je nastaven tak, že snížená hlasitost signálu jej nebude přebuzovat.
Geniální je Boss LS-2, kde si lze v 1 krabičce nastavit boost i útlum, a k tomu mít k dipozici i nezměněný signál.
volfi

Příspěvek od volfi »

Měl jsem to poměrně dlouho a vždycky byla priorita zkreslený zvuk.
Používal jsem Fireballa 100 na zkreslený kanál a "čistý" zvuk jsem udělal přepnutím snímačů z SH13 na SH1, na volume jsem nešahal, kabel z kytary přímo do hlavy.
Pak jsem měl nějakou dobu JCM 800, používal jsem maximální zkreslení Marshalla a na podlaze jsem měl Boss LS-2 a do A smyčky jsem dal chorus a do B jsem dal overdrive. Potenciometr u A byl stažený více stažený než u B. Měl jsem tedy dva zvuky čistej s chorusem a zkreselnej ještě podpořenej overdrivem. Přepínal jsem i na krkový snímač na čistý zvuky.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Fořt

Příspěvek od Fořt »

volfi: Pořídil jsem si před pár dny z Bazaru Boss LS-2 a chci to používat naprosto přesně jako ty. Jen možná s přepínáním A>>B>>bypass, abych měl i zvuk bez OD. Pokud to dobře chápu, vyplývá to i ze zapojení (blokového schématu), příp. grafických instrukcí v manuálu, ve smyčkách LS-2 by ani nemusela být žádná krabička, dokonce ani patch kablík, aby ten boost/útlum fungoval. Ještě jsem to nestihl vyzkoušet...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ještě bych počkal na to, jaký má nukemax ten aparát, aby to nebyl nějaký digitál nebo něco, kde to s tím volume signálu narozdíl od lamp moc nefunguje.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Hendrek píše: 4.03.2024 11:41 Ještě bych počkal na to, jaký má nukemax ten aparát, aby to nebyl nějaký digitál nebo něco, kde to s tím volume signálu narozdíl od lamp moc nefunguje.
Není digitál jako digitál...
https://www.youtube.com/watch?v=sbARq7BrAjE&t=79s
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Zas netřeba chytat hned za slovo, víme jak většina těch začátečnických digitálů (ne)funguje. Ze způsobu položení dotazu mám dojem, že nukemax je začátečník a ze zkušenosti víme, na co začátečníci hrají. Teď už tu jen plácáme a teoretizujeme a nemáme potřebné vstupní informace.
PS: zrovna Roland má celkem povedený modeling.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Fořt píše: 4.03.2024 10:25 Oba máte pravdu, samozřejmě. Vždy to bude kompromis, nesmí se chtít změna z metalového hi-gainu na krystalicky čistý zvuk. A ne každý aparát to umí (ať už jde o lampy, tranzistor, či modeling). A ne každá kytara a snímač. Líp to půjde se slabšími snímači (singly, PAF humbuckery). Závisí i na zapojení korekcí v kytaře, při stahování hlasitosti budou většinou ubývat výšky, pokud proti tomu není v korekcích nějaký obvůdek nebo speciání zapojení (např. 50s wiring).

"...Moc to nezvládal Boss Katana...."
To bude taky docela subjektivní. Mi se to s Katanou 50(Lead kanál) daří obstojně. Ale můj lead zvuk je pro jiné spíš crunch, určitě ne highgain. Přirovnal bych to zhruba zvuku J.Page z živáků Led Zeppelin(1972-1973). Snímače jsou 57 Classic, takže spíše PAF úroveň signálu.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“