Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Re: Homemade kytara

Příspěvek od fantomasxxx »

Pěkné dvě sestřenice jsi postavil.
Hmatník odlepit lze, není to úplně jednoduchá práce, ale pokud budeš opatrný dá se sundat bez poškození. Dělal jsem to několikrát, když bylo potřeba vyměnit nefunkční truss rod. Do trouby bych to určitě nedával. Nahřívej hmatník přes pražce žehličkou. Ostrou špachtlí, kterou si budeš bokem taky nahřívat opatrně zajížděj pod hmatník a postupně odlepuj.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Není ten hmatník lisovaný z dýh? Do toho bych ani žehličkou nešel. Prodat, vyrobit nový vlastní.
Enrique

Příspěvek od Enrique »

Prodávat někomu šmejd se mi nechce, lisované dýhy nepoznám. Chtěl jsem ho použít na prototypní krk "na nečisto".
Obrázek
Výrobu vlastního hmatníku si ze své ne-zkušenosti nedovedu pořádně představit, jak se dá něco říznout s přesností na desetiny milimetru mi vůbec nejde do hlavy. A tak počítám že na začátku bude použitelný (a s tím číňanem aspoň srovnatelný) tak každy třetí můj krk, ale cesta asi holt musí vést skrz kostrbatý prototypy a videotutoriály. :) Mohla by mi trochu pomoct snad výrazně důkladnější příprava dílenskýho mobiliáře. No třeba jednou jsem zkoušel přepražcovat jednu trosku dvanáctistrunky a drát který jsem si koupil mi přišel úplně nepoddajný a pancéřový. Máte nějaký oblíbený typ pražcového drátu na elektriky?
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Jestli tě výroba nástrojů baví a chceš v tom pokračovat i v budoucnu, tak je dobře si osvojit i výrobu krku s hmatnikem. Dobře udělaný krk a hmatník je základ. Neúspěchy jsou vetsinou zpusobeny tím, že clovek na to nema patřičné vybavení a vyrabi na koleni bez přípravků a nástrojů, které kytarari bezne pouzivaji...viz "nepoddajny drát "....mas zakruzovacku na drat? vytvaroval jsi ho na spravny radius?...projel jsi drážky odpovidajici pilkou?...
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Z toho bočního pohledu to není poznat. Zepředu mi ta kresba hmatníku připadá jako lisované dřevo. Je to topol v mnoha vrstvách, probarvený a za tepla slisovaný do kompaktního bloku. Šikmým řezem vzniká pruhovaná kresba.
https://www.squier-talk.com/data/attach ... 29f9e1.jpg
Mám obavy, aby se při nahřátí a napaření žehličkou hmatník nerozložil. A kdoví čím je přilepený ke krku. Mně se vůbec nedařilo hmatník odlepit, musel jsem ho odhoblovat.

Nepoddajný drát je aspoň z tvrdší slitiny. Taky jsem se s ním trápil, pak jsem to přebouchal měkkým, a dodnes toho lituji. Správné zakružení a vlepení to jistí. S měkkým, co se přizpůsobí úderům paličky, bych už nedělal.

Chybí mi pilka na nožku pražce š. 0,6 mm. Mám pilku OWIM z Lidlu, co dělá krásné drážky 0,5. Pak jsem koupil japonskou 0,6, a ona dělá drážky 1mm, má šraňk. Kde kupujete pilky a jaký rozměr?
himself

Příspěvek od himself »

Tohle přesně jsem řešil asi před dvěma lety a nakonec jsem na místní doporučení koupil něco myslím těsně pod tisícovku. A dostal jsem se na požadovaný rozměr. Ale nemůžu to tu najít :)
himself

Příspěvek od himself »

Jo, tohle bude to téma
viewtopic.php?p=791466#p791466
Enrique

Příspěvek od Enrique »

I já děkuju za odkazy.
Nechal jsem se tedy vyhecovat tímto vláknem, i spolubydlícím-technikem, který se mé historce s čínským krkem vysmál. :)
Koupil jsem si modelářskou pilku, ohýbačku z allegra a materiál z manahuna, včetně kožního klíhu.

Zůstává mi ale spousta otázek, tak se postupně propracovávám zdejšími vlákny.
Třeba někteří z vás tuším měří pražce tištěnou šablonou, někteří custom pravítkem. To ale musí plodit velké nepřesnosti, jak přeměřujete vzdálenost dál od nutu? Digitální šuplera přece dosáhne max k pátému pražci.

Dál, jak nastavujete konkrétní radius na svých ohýbačkách?

A s tím klíhem tu má někdo zkušenosti? Mě to hodně zajímá a taky chci mít teoretickou možnost ještě čachrovat s tím krkem, kdyby nestál za nic. Tak o tom kdyžtak poreferuju. Zatím mě chlap z manahuna natipoval k dohřívadlům dětské výživy, které umí v suchou cestou udržet 70 stupňů v nádobce.

Lespaula dělám ze slepených trosek mahagonu, které dřív byly pojizdnou kavárnou, takže je to spíš "překližková", sandwich lespaulka. Někdy v Norlin etapě sandwiche dělal i Gibson a dnes se některé rozkližují, viz video ze kterého jsem čerpal. Jen jsem na rozdíl od něj neměl 42 svorek. Odlehčovací komory jsem dělal podle nějaké fotky CNC modern weight relief komor, kterou jsem v gimpu napasoval na výkres. Stejně jsem je nakonec fréroval spíš od ruky, protože jsem si to pomlátil splašeným sukovníkem. Jak říkáte, nedá se to už dělat na koleně, budu muset ještě silně poladit TPV fázi, achjo. Nicméně, ikdybych to udělal sekerou, myslím že na funkci nástroje by to nemělo vliv.

Obrázek
Obrázek
himself

Příspěvek od himself »

Myslim, ze ty desetinky u prazcu nejsou tak kriticke, jak by se mohlo zdat (vlastni zkusenost, ale zatim jen jeden krk).
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Přesnost pražců je kritická, věnoval bych jí velkou pozornost.
První pražce jsem dělal podle šablony vytištěné na samolepicí papír nalepený na hmatník. Tragédie. Tiskárny zkreslují, papír pruží, rozdíly způsobily neladící kytaru, nenaladitelnou v polohách.
Další jsem řezal podle hmatníku od StewMac přilepeného oboustrankou na nový hmatník, v přípravku je dole čepel řezáku, do které šablona zapadá drážkami, nahoře v drážce jezdí pilka. Slušná přesnost.
Teď mám kovovou šablonu s dírkami na index pin, vyrýběl ji před lety Hanák guitars na laseru, moc pěkná s několika menzurami.
Když je nejhůř, něco atypického, poprosím kamaráda Michnov guitars s CNC mašinou. Co do přesnosti nejlepší řešení.
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

V začátcích jsem úspěšně rýsoval a řezal dle stupnice ocelového pravítka. Dalo se to, ale bylo to hodně pracné a snadno se dala nasekat chyba. Nyní řežu v přípravku a je to pohodová a přesná práce. Přípravek jsem si sám navrhnul a vyrobil - zveřejněno ve vláknu TM Instruments:

viewtopic.php?p=820820#p820820
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“