Péče o stratovské tremolo
Pravidla fóra
Re: Péče o stratovské tremolo
Na ten blok od Gotohu jsem již dříve koukal, ale je mi nesympatické, že je ze zinkové slitiny. Každopádně nikdy jsem neměl problém s rozlaďováním u jednozvratných vintage tremol (fender, squier, SX). A používám pouze Elixír nanoweb struny.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Měl jsem bulety na novém squieru a líbí se mi. Jistě to pomůže, ale je to až několikátá věc v pořadí významnosti po ořechu, namotání na mechaniky, celkovém seřízení, kvality otvoru v trem bloku. Většinou jsou dražší a nedostupné, jinak bych je kupoval.
- fantomasxxx
- Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
- Kontaktovat uživatele:
Myslel jsem to tak, že pokud se všemu ostatnímu důležitému pověnuje maximální péče. Ořech, mechanika, kameny, otvory....potom se to konkrétní místo styku opletu válečku s otvorem v tremolu stává posledním potencionalnim místem, které může rozladovani pri tahani za páku způsobovat. A to pravě kvůli špatnému konstrukčnímu řešení ukotveni struny v bloku. Samozřejmě se toto projeví pouze při větší akci s pákou, kdy se struny výrazně prověsi a už se nemusí přesně vrátit na svoje místo, protože to u opletu válečku muže přeskakovat po závitech na hrane otvoru tremola.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Souhlas.
Víc se mi stává, jak je struna ovázaná kolem té mosazné/různobarevné kuličky/válečku na konci, tak se střihne o hranu základny mezi kuličkou a začátkem ovázání. Takže se to tam hýbe, až se to přežvejká. Ladění to jistě taky neprospívá. To se myslím dělo u některých ferulí nebo u plechové kobylky na tělo se strunami skrz plech, u tremola nevím.
Víc se mi stává, jak je struna ovázaná kolem té mosazné/různobarevné kuličky/válečku na konci, tak se střihne o hranu základny mezi kuličkou a začátkem ovázání. Takže se to tam hýbe, až se to přežvejká. Ladění to jistě taky neprospívá. To se myslím dělo u některých ferulí nebo u plechové kobylky na tělo se strunami skrz plech, u tremola nevím.
- fantomasxxx
- Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
- Kontaktovat uživatele:
Teď jsou zrovna ty super bullet struny bez opletu v muzikeru za méně než 200Kč. Nějaké vezmu na zkoušku.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Tak řešení s magnetickou krytou sice fungovalo skvěle, ale časem mi přestala vyhovovat ta originální vložená pružinka. Prostě buď tlačila málo a páka plandala nebo zase moc a páka měla velký odpor. Teflonové pásky a pod. mi nevyhovují (třepí se to, a je potřeba stále přemotávat), protože páku často vyndávám (kufr), tak jsem vyzkoušel jiné řešení, se kterým už přes rok spokojeně žiju. Těsně nad závit páky jsem dal kousek smršťovačky, která se při zašroubování páky opře o osazení před závitem v tremolu. Teď se dá nastavit (pro mě příjemný) lehký odpor páky. Trochu jsem měl obavu o životnost tohoto řešení (proto jsem v kufru ještě donedávna vozil teflonovou pásku jako zálohu), ale i po roce pravidelného užívání to stále bezvadně funguje.kodl258 píše: 15.03.2023 13:13 Malý tip pro ty, kteří používají pružinku vloženou do díry pro zašroubování tremolo páky, která slouží k fixaci polohy páky. Je to ta, kvůli které je u US stratů na tremolu ta kulatá samolepka přes díru. Ta samolepka je tam, aby v obchodě ta pružina nevypadla. Přemýšlel jsem o nějaké trvanlivější krytce, která by tu samolepku pro transport nahradila. Nejdřív mě napadla nějaká zátka, ale tam je riziko, že když ji při hraní odložím do kufru, tak už jí po vystoupení nenajdu. Takže vyhrál malý placatý neodymový magnet zhruba o rozměrech původní samolepky, který se při zašroubované páce jen trochu odsune a zůstane na tremolu. Riziko jeho ztráty je podstatně menší. Tyhle magnety se používají u různých papírových obalů, třeba pro příslušenství k mobilům nebo pro kytarové krabičky.