Floyd Rose
Pravidla fóra
Re: Floyd Rose
Pokud se nepletu, tak Orig. a Schaller je ze stejné výroby, 1000ka se dělá někde v Korei. Mám na jedný kytaře 1000ku, břity měkké jak žvýkačka, tak jsem koupil tělo Schaller (chrom cca 85Eur, já gold 130Eur) a je to OK.
Edit: tady je odkaz. Lockmeister je ocel, klasický Schaller, který tam je taky v nabídce, je nějaká slitina zinku. S tím jsem po letech měl problémy, i když asi 20 let držel. Za mě ocel je ocel....
A taky 3 díry pro nastavení oktáv je lepší, nejde kámen do krajních poloh.
https://schaller.info/en/lockmeister-6- ... ete/2028-6
Edit: tady je odkaz. Lockmeister je ocel, klasický Schaller, který tam je taky v nabídce, je nějaká slitina zinku. S tím jsem po letech měl problémy, i když asi 20 let držel. Za mě ocel je ocel....
A taky 3 díry pro nastavení oktáv je lepší, nejde kámen do krajních poloh.
https://schaller.info/en/lockmeister-6- ... ete/2028-6
Díky za odpověď, každopádně jsem se zkusil zeptat AI na materiály base platů. Docela zajímavá odpověď, teď by jí to chtělo potvrdit nebo vyvrátit. 
Porovnáme-li oceli použité pro základní desky různých tremol na základě jejich pevnosti a tvrdosti, můžeme říci, že každá z nich má své přednosti:
Schaller Lockmeister (C45): C45 je středně uhlíková ocel, která je spolehlivá a odolná, ale její pevnost a tvrdost jsou nižší ve srovnání s legovanými ocelmi. Typická tvrdost po kalení a popouštění je kolem 55 HRC.
Gotoh GE 1996T (S45C): S45C je velmi podobná ocel jako C45, s podobnými vlastnostmi a tvrdostí kolem 55 HRC po správném tepelném zpracování.
Floyd Rose Original (42CrMo4): 42CrMo4 je legovaná chrom-molybdenová ocel, která má vyšší pevnost a tvrdost díky legujícím prvkům. Po tepelném zpracování může dosahovat tvrdosti až kolem 60 HRC.
Floyd Rose 1000 (SCM440): SCM440 je legovaná chrom-molybdenová ocel, podobná 42CrMo4, s podobnými vlastnostmi a tvrdostí až kolem 60 HRC po správném tepelném zpracování.
Ibanez Lo-Pro Edge (SK5): SK5 je vysoce uhlíková ocel, která může dosahovat tvrdosti až kolem 60 HRC, což ji činí velmi tvrdou a odolnou proti opotřebení.
Z hlediska materiálových vlastností jsou 42CrMo4 (Floyd Rose Original), SCM440 (Floyd Rose 1000) a SK5 (Ibanez Lo-Pro Edge) na podobné úrovni a obecně nejlepší volbou pro základní desky tremol díky jejich vysoké pevnosti a tvrdosti. Z těchto tří by však 42CrMo4 a SCM440 mohly být považovány za nejlepší volbu díky přítomnosti legujících prvků, které zvyšují odolnost materiálu vůči únavě a opotřebení.
Porovnáme-li oceli použité pro základní desky různých tremol na základě jejich pevnosti a tvrdosti, můžeme říci, že každá z nich má své přednosti:
Schaller Lockmeister (C45): C45 je středně uhlíková ocel, která je spolehlivá a odolná, ale její pevnost a tvrdost jsou nižší ve srovnání s legovanými ocelmi. Typická tvrdost po kalení a popouštění je kolem 55 HRC.
Gotoh GE 1996T (S45C): S45C je velmi podobná ocel jako C45, s podobnými vlastnostmi a tvrdostí kolem 55 HRC po správném tepelném zpracování.
Floyd Rose Original (42CrMo4): 42CrMo4 je legovaná chrom-molybdenová ocel, která má vyšší pevnost a tvrdost díky legujícím prvkům. Po tepelném zpracování může dosahovat tvrdosti až kolem 60 HRC.
Floyd Rose 1000 (SCM440): SCM440 je legovaná chrom-molybdenová ocel, podobná 42CrMo4, s podobnými vlastnostmi a tvrdostí až kolem 60 HRC po správném tepelném zpracování.
Ibanez Lo-Pro Edge (SK5): SK5 je vysoce uhlíková ocel, která může dosahovat tvrdosti až kolem 60 HRC, což ji činí velmi tvrdou a odolnou proti opotřebení.
Z hlediska materiálových vlastností jsou 42CrMo4 (Floyd Rose Original), SCM440 (Floyd Rose 1000) a SK5 (Ibanez Lo-Pro Edge) na podobné úrovni a obecně nejlepší volbou pro základní desky tremol díky jejich vysoké pevnosti a tvrdosti. Z těchto tří by však 42CrMo4 a SCM440 mohly být považovány za nejlepší volbu díky přítomnosti legujících prvků, které zvyšují odolnost materiálu vůči únavě a opotřebení.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Co se týká originál FR, tak na ESP mám originál, kytara je vyrobena v roce 2008 a Floyd drží a funguje perfektně. Ale zajímal mě Titan, tak jsem zkusil z Ebaye od čínských soudruhů koupit FR z titanu, stálo mně to 7tis. Tremolo jsem vyměnil, a funguje fakt dobře (originál jsem si uschoval). Trochu změnilo zvuk k lepšímu. Akorát jsem k němu přidal i velký blok z titanu (měl jsem ho už dlouhou dobu), na tom čínském byl z nerezu. Měl jsem strach z chiny, ale zpracování je fakt perfektní. K němu mám nulák od FU tone Ti co jsem kdysi koupil použitý levněji.
K floydu mám ještě jednu osobní zkušenost, pokud je v inzerátu uvedeno, že bylo upraveno na jednozvratné a není problém jej nastavit obouzvratně, tak pokaždé byly břity tremola v prdeli. Ale vždy to byla kopie FR. Takže za mně takhle.
K floydu mám ještě jednu osobní zkušenost, pokud je v inzerátu uvedeno, že bylo upraveno na jednozvratné a není problém jej nastavit obouzvratně, tak pokaždé byly břity tremola v prdeli. Ale vždy to byla kopie FR. Takže za mně takhle.
Titan je zajímavej kvůli hmotnosti a odolnosti vůči korozi, každopádně by mě zajímalo jak maj ty břity ošetřený, protože pokud budeme srovnávat pevnost a tvrdost povrchu s ocelí, tak se titan absolutně nechytá.
Trochu mě překvapuje, že se používá drahej titan namísto třeba povlakované oceli.
Trochu mě překvapuje, že se používá drahej titan namísto třeba povlakované oceli.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Volfi: sám sis ověřil, že i když píšou, že orig. a 1000 mají stejný materiál, kvalita je rozdílná. Edge a Edge lo-pro mám, všechny z konce 80. a začátku 90.let a drží. Jen pozor, kvalitní jsou hlavně břity, které jdou měnit. Gotoh jsem chtěl dát na jednu kytaru a Jarda Janecký mi jednoduše ukázal, jak měkký břity má. Stačil diamantový pilník. U orig a Lockmeisteru se neprojevil.
Titan je kapitola sama pro sebe, ale k rozhodnutí dát za FR titan cenu kytary se mi nechce. Zatím…
Titan je kapitola sama pro sebe, ale k rozhodnutí dát za FR titan cenu kytary se mi nechce. Zatím…
Takže origo i lockmeister test pilníkem přežil jo? díky za info.
- fantomasxxx
- Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
- Kontaktovat uživatele:
Ty ceny kvalitních floyd rose jsou fakt šílený. Mám doma rozpracovaný komplet nerezový floyd, je to klasika nerez 17240. Chci ho použít na strata s floydem, který se mi snad podaří během léta postavit. Vyrábím tedy jen tu základnu s břity, s blokem a s pružným přítlačný plechem. Zvládnul bych asi i kameny, ale to se mi nevyplatí se s tím doma piplat. Kameny komplet z nerezové oceli jsem docela výhodně sehnal z Japonska na ebay.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Zrovna jsme se nad výrobou base platu zamýšleli s kolegou. Nerez se mi líbí z praktického hlediska, máš v plánu tu nerez zakalit?
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Ten prvotní vzorek co si dám na svojí kytaru nechám bez kalení a uvidím jak to vydrží. Jako povrchovou úpravu budu dělat balotinu sklem, do matného zdrsněného povrchu.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
To pak poreferuj, tak nějak předpokládám, že bez kalení to půjde do kopru hned.
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Od školy jsem už docela dlouho, ani nejsem odborník na materiály. Myslím ale, že austenitická nemagnetická nerez ocel ani kalit nelze. Kdyžtak mě opravte.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Ha mě nedošlo, že austenitická. Ta kalit asi opravdu nepůjde.
- mirostrat
- Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
- Kontaktovat uživatele:
Na tú samochválu Floyd Rose 1000, by som si dával bacha.
Lebo, to propagujú aj na pomerne drahých gitkách, napr.
https://muzikus.sk/sk/bc-rich-shredzill ... 19435.html
Pritom tá základňa, kameny, dolaďovací šroubky, prakticky všechno je z mosadze, blok bol myslím zinok, snáď, len tyčky v kamenoch sú železo.
Aspoň, ja som to na tej BC Rich Shreedzilla mal.
Úplne masaker bol, že, dolaďováky boli od výroby na konci závitu scvaknuté, v rôznych dľžkach, jak sa im podarilo, takže nešli vyšroubovat.
To isté na FR Harley Benton, scvaknutý konec závitu na dolaďovákoch.
Tých FR 100 je možno viac druhov, ale, predajcovia to označujú, ako, nejaký zázrak a pritom je to fakt črep
Lebo, to propagujú aj na pomerne drahých gitkách, napr.
https://muzikus.sk/sk/bc-rich-shredzill ... 19435.html
Pritom tá základňa, kameny, dolaďovací šroubky, prakticky všechno je z mosadze, blok bol myslím zinok, snáď, len tyčky v kamenoch sú železo.
Aspoň, ja som to na tej BC Rich Shreedzilla mal.
Úplne masaker bol, že, dolaďováky boli od výroby na konci závitu scvaknuté, v rôznych dľžkach, jak sa im podarilo, takže nešli vyšroubovat.
To isté na FR Harley Benton, scvaknutý konec závitu na dolaďovákoch.
Tých FR 100 je možno viac druhov, ale, predajcovia to označujú, ako, nejaký zázrak a pritom je to fakt črep
Naposledy upravil(a) mirostrat dne 11.06.2024 19:51, celkem upraveno 1 x.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Kdyby základna byla z mosazi, tak břity nevydrží ani natažení strun. Floyd Rose 1000 na Harley Benton Fusion II je 100% ocelové a například sedla působí velice kvalitně. Pokud jsi někde na tremolu viděl něco jako mosaznou barvu, tak je to pravděpodobně pomědění, které je součástí povrchové úpravy.
Floyd Rose 1000 má OEM kritéria a je to Origo verze pro masovou produkci. Opravdu si myslíš, že by někdo dal na kytaru za 30k tremolo z Mosazi?
Jinak, aby to nevyznělo blbě já nejsem nespokojen s výdrží FR na HB Fusion II, pákuju do extrémů. Normálnímu smrtelníkovy, by to vydrželo 2x déle.
Floyd Rose 1000 má OEM kritéria a je to Origo verze pro masovou produkci. Opravdu si myslíš, že by někdo dal na kytaru za 30k tremolo z Mosazi?
Jinak, aby to nevyznělo blbě já nejsem nespokojen s výdrží FR na HB Fusion II, pákuju do extrémů. Normálnímu smrtelníkovy, by to vydrželo 2x déle.
Naposledy upravil(a) volfi dne 11.06.2024 19:56, celkem upraveno 1 x.
- mirostrat
- Kontaktovat uživatele:
Tú mosadznú základnu myslím na FR 1000 na BC Rich, HB má dobrú, ocelovú základnu, celý ten HB Floyd je po dopilovaní tých kociek a dovŕtaní docela v pohode. Tie kocky v HB, tie dírky sú odfláknuté, ale, koupil som nové a vymenil.
Ten FR 1000 to nemal pomosadzené, ale, bola to mosadzná základna, 100%
Ale, mal som ju, jak druhý majitel, ale, ešte v záruce, pochybujem, že, by to predchozí majitel menil.
Inak, potom som ju predával a koupil ji pôvodný majitel
Mne sa na Floyde páči systém Ibanez, upevnení struny , rovno šroubek do kamene. Tie dlhé tyčky sú dosť prekonané, oproti tomuto systému. Iný by som už nechcel.
Ten FR 1000 to nemal pomosadzené, ale, bola to mosadzná základna, 100%
Ale, mal som ju, jak druhý majitel, ale, ešte v záruce, pochybujem, že, by to predchozí majitel menil.
Inak, potom som ju predával a koupil ji pôvodný majitel
Mne sa na Floyde páči systém Ibanez, upevnení struny , rovno šroubek do kamene. Tie dlhé tyčky sú dosť prekonané, oproti tomuto systému. Iný by som už nechcel.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
I Floydrose Special má základnu ocelovou, zbytek je ze zinkové slitiny, po našem Zamak. Nezlob se na mě, ale nevěřím, že by nějaká kytara dnešní produkce měla mosaznou základnu.
Btw mosaz má asi 5x menší tvrdost než nějaká kalená lepší ocel. Je to absolutně nepoužitelnej materiál.
Btw mosaz má asi 5x menší tvrdost než nějaká kalená lepší ocel. Je to absolutně nepoužitelnej materiál.
- mirostrat
- Kontaktovat uživatele:
Fakt, môže byt, nejsom neomylný, berem aj to, že, viem, že sa vyznáš, študujem fórum, aj tvoje príspevky sú velice prínosné.
Vtedy, když som ho mal, tak, nebola základna magnetická, tak som to celé pozeral a aj tie šrouky, kde sú kameny, bolo vidno, že to je mosadz, pozeral som to s lupou. Išli dost ztuha, to by zodrali to pomosadzenie, si myslím.
Jediné, co ma potom napadá, je, že základna bola menená, čo by nebol až taký problém.
No, ja som mal robený celomosadzný Floyd v roku 1987, od frézara. Vtedy ma stál 500 ČSk
Jedine šroubky boli ocelové.
To je prvé, čo skúšam na Floyde, magnet.
Vtedy, když som ho mal, tak, nebola základna magnetická, tak som to celé pozeral a aj tie šrouky, kde sú kameny, bolo vidno, že to je mosadz, pozeral som to s lupou. Išli dost ztuha, to by zodrali to pomosadzenie, si myslím.
Jediné, co ma potom napadá, je, že základna bola menená, čo by nebol až taký problém.
No, ja som mal robený celomosadzný Floyd v roku 1987, od frézara. Vtedy ma stál 500 ČSk
To je prvé, čo skúšam na Floyde, magnet.
krasty a ten Lockmeister telo sedel presne na FR1000? dakujem za info
Pokud si pamatuji, byl tam rozdíl cca 2-3 desetiny mm, s čímž si Jarda Janecký nějak poradil, chodí OK. Ale to bude i když vyměníš FR 1000 za Orig.
Edit: Teď koukám na schémata Lockmeister a Orig. a je to ten samý výkres. Takže bych z toho usoudil, že Orig. se vyrábí u Schaller.
Edit: Teď koukám na schémata Lockmeister a Orig. a je to ten samý výkres. Takže bych z toho usoudil, že Orig. se vyrábí u Schaller.
Proběhl lehký update u OFR.