Má dřevo primární vliv na zvuk elektrických kytar? (nejsou myšleny lubovky ani pololubovky)

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
torst

Re: Má dřevo primární vliv na zvuk elektrických kytar? (nejsou myšleny lubovky ani pololubovky)

Příspěvek od torst »

Hm, legrácky ...., touhle fixací na přesnou menzuru, šířku a sílu krku nějak netrpím. Jsem takovej "offroad" hráč. Musim bejt schopnej zahrát na všechno, co mi vrazeji do ruky. Preferuji tlustý krky, ač mám malé ruce, ale nejsem vybíravej. A mám přesně ty zkušenosti, že když jsem hrál svůj obvyklý styl, stagnoval jsem. Když jsem byl nucenej v různých bandech hrát nové, jiné věci, nepohodlné a rukolamné, posunulo mě to a jednoznačně přínos. Myslím, že s nástroji mi to funguje stejně.
P.S.: Co Modern Lite? Ty jsou také ´slim´ https://www.muziker.cz/gibson-les-paul- ... bXN81z4Rng
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
affordano

Re: Má dřevo primární vliv na zvuk elektrických kytar? (nejsou myšleny lubovky ani pololubovky)

Příspěvek od affordano »

Cokoliv "Lite", "DC" a "Less" pro mě začíná být extrémně zajímavé – paradox – celý život jsem se pídil po tom, abych měl kytaru pořádné poleno, které váží co možná nejvíc a je co nejtlustší, tudíž nejznělejší, pak že to bude ten správnej rakenroul. No, člověk míní a záda mění – děkuji všem za bezva tipy, ale vypadá to, že můj domácí projekt s předělávkou celkem zdárně pokračuje, a protože je to dobrá kytara, tak zatím nic nového pořizovat neplánuju. Svého Frankensteina jsem o víkendu prohnal přes pořádnej aparát a hraje jako víno – možná se zvuk malinko pročistil, pokud ano a jen se mi to nezdá, tak na všech frekvencích rovnoměrně a z mojí strany veliká pohoda. Trochu jsem LP ještě dobrousil a napustil olejem – fotky zachycují 0 vrstvu, 1 vrstvu a 2 vrstvu, teď už je tam vrstva třetí a kytara ještě trochu ztmavla, uvidím, jestli budu dál pokračovat. Ještě musím zadlabat výstupní jack hlouběji do těla, aby jackplate nepřečuhoval. Jediná nepříjemnost je ta díra u tenonu – zatmelit nebo nějakou fešnou krytku, co myslí moudré plénum?
IMG_20240616_102747_650.jpg
IMG_20240616_103455_711.jpg
IMG_20240616_135326_452.jpg
IMG_20240616_135402_707.jpg
torst

Příspěvek od torst »

Teda, ty seš kutil! No krásná práce, čumim. Jiskry od snímačů zatím ještě nelítaly, ale od Jacka možná jo! :-H
Probroušení až do jack tunelu, k zemnícímu kabelu a k patce krku! To se všechno zatmelí. Nechci kazit radost, trochu by mě znervóznilo, že zmizela ta slepená plocha mezi tělem a zadní stranou krku. Jinak ale, pokud je China LP v kvalitě toho mého, bude to pro CZ pódia zcela dospělý nástroj.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
affordano

Příspěvek od affordano »

Děkuji moc za uznání. Jiskry nelétaly, ani pionýři, jacka jsem cudně zahalil izolačkou a odsunul stranou, takže žádný kov na kov. Trochu jsem se ale orosil, když na mne vykoukla patka krku :shock: . Taky jsem měl obavy, jak krk bude držet bez vrchního/spodního spoje, ale ono tam moc lepidla ani nebylo a je naštěstí tak nafest vklíněný a vlepený ze stran, že myslím, že vydrží. Zatím žádné, ani vlásečnicové trhliny, on to možná udrží samotný ten nemožně tlustý polyuretan co zůstal ze stran :lol: , pro jistotu jsem to všechno ještě znova vylil Titebondem. Zbývá tedy dotmelit, nějak se s tím poperu... Když spočítám hodiny, co úpravami levných (i dražších) kytar strávím, tak ano, jsem už poloviční Číňan. Manželka by o to mohla napsat knihu, jak je to dneska v módě... Paradoxně tahle kytara konkrétně ale není číňanská, je to nějaký hořovický hybrid.... V sobotu hrajem na slavnostech v jednom pivováru - že už bych tam slimáčka využil? :?:
affordano

Příspěvek od affordano »

torst píše: 16.06.2024 9:35 ..... když jsem hrál svůj obvyklý styl, stagnoval jsem. Když jsem byl nucenej v různých bandech hrát nové, jiné věci, nepohodlné a rukolamné, posunulo mě to a jednoznačně přínos. Myslím, že s nástroji mi to funguje stejně....
I s tímhle pocitem určitě souhlasím - měl jsem taky zároveň straty, telata, jakože-ricky, esgéčka, nighthawka, lespauly - na všechno jsem tak nějak zahrál, i třeba originální idea občas třeskla, když bych ji měl ale zrepetovat před lidma veřejně, znejistím, ruka má tápe, já tuhnu a modlím se ať už mám proboha v ruce zase svých 628 mm :roll:.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

nějaká polemika od jednoho brnkálisty z UK (ne Ukrajiny).
Na posledním tour sebou vozil svoje dva Charvely, lípa+javor a celojasan, a má pravdu, šlo to šlyšet, že každá hraje trochu jinak.
https://www.ultimate-guitar.com/news/ge ... rence.html
Tady to je lípa+javor.
affordano

Příspěvek od affordano »

Já bych mu to při jeho zkušenostech i věřil.. :D .. Spíš mě překvapuje, že si nenechal postavit jednoho Charvela mahagonového, tam by si zvukový rozdíl užil ještě víc. Nejhezčí zvuk ale měl podle mě na "obyč" Strata v Regret # 9:
https://music.youtube.com/watch?v=YzN-k ... CetxOIrbXG
affordano

Příspěvek od affordano »

torst píše: 17.06.2024 8:45 Probroušení až do jack tunelu, k zemnícímu kabelu a k patce krku! To se všechno zatmelí...
V několika vrstvách jsem to teda zatmelil - úplně dokonale to ještě nevypadá, ale funkci to plní. Ještě musím dodělat (asi) dřevěnou krytku k již zadlabanému jacku, možná nakonec vymyslím úplně jiné, větší plastové (dřevěné?) kryty, aby co nejvíc spojů a tmelení zmizelo z očí. Jinak všechno drží a hraje parádně! :D
IMG_20240701_184009_365.jpg
IMG_20240701_183912_039.jpg
torst

Příspěvek od torst »

Nádhera, zapuštěné deklíky, seš profík ! Přes jacka bych hodil něco ´dřevitého´, aby to nerušilo tradiční vizuál. Laik pak ani nepozná, že tam chybí polovička dřeva ... :-H
affordano

Příspěvek od affordano »

Díky za potlesk znalců!!! Je to piplačka, ale snad to bude nakonec stát za to. Krytku udělám dřevěnou, nebo vlepím špalík, uvidím. Díky moc za podporu - a aby to bylo taky trochu k tématu, je to záhada, ale kytara hraje i po ztenčení prakticky stejně. Tedy přes Katanu 100, což je podle mě celkem slušné kombo, byť někteří zde budou asi mít jiný názor... :lol:
torst

Příspěvek od torst »

Škoda, že sis nenahrál ukázky před úpravou. Jen linkou, čisté beglajty. To dělám, když se chystám k nějaké významnější úpravě. Pak máš celkem objektivní srovnání. Katana je asi nejlepší z těch modelingů, co jsou. Na čistej zvuk bych vypovídací hodnotu uznal.
Byla tu někde rozprava o těch Gibsonech Lite - Slim a tam psali zhruba totéž, že to zvuk nezhoršuje. Vlastně to potvrdí můj názor - zvuk=krk.
Trochu odjinud: Mám úplně levnou Cortku X-5, kdysi náhodná koupě ve vrakoidním stavu, ale asi intuice. Bral jsem jí na akce jen jako zálohu, ale teď zjišťuji, že je to skvělá a jediná konkurentka mé nedostižné (tlustokrké) čínské headlessky. A to má plochej krk! Všechna RGčka pohořela na absenci basů. Dělá to ten skládanej krk z 5 kusů?
https://hudba.bazos.cz/inzerat/18621287 ... -5-opb.php
affordano

Příspěvek od affordano »

Nahrávku před a po jsem nedělal, popravdě záměrně, jako bych se bál, že když tím ztenčením kytaru zkazím, tak tu o mém lamovství zůstane navěky svědectví. :D Naštěstí se katastrofa nekonala a pořád mám relevantní srovnání 1:1 s ostatními kytarami, které mám dobře naposlouchané. Asi je to fakt hodně o krku, v mém případě široký flák mahagonu a ebenový hmatník.
ad Cort: kdysi jsem si na ní zahrál a taky mě překvapilo, jak za málo peněz dobře hraje. Profil krku je trochu mimo můj ideál a ta hlava, mno, ale jinak slušná kytara. Kompozitní konstrukce krku asi pomáhá vychytat vlky a zlepšuje pevnost i sustain. Pár Cortek jsem v životě měl, elektrik i akustik, a za tu cenu nezklamala vlastně žádná, nevím jak je to s dnešní produkcí.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Hele, možná to sem úplně nepatří a možná se to někde už řešilo...
Jaký vliv na zvuk má rozdíl javor / palisandr (nebo jeho náhražky) na hmatníku na zvuk u kytary?
Někteří basáci na javorové hmatníky nedají dopustit, ale já v tomto nemohu bohužel sloužit, basu s javorovým hmatníkem jsem nikdy neměl.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Tenhle rozdíl je zrovna hodně dobře slyšet i z videí na youtube.
Palisandry mají víc středových frekvencí a za mě víc šťavnatý, bohatší zvuk, javor je sušší, čistší, ale takový cinkavější - víc vylézají výšky. Dopustit na něj nedají možná spíš proto, jak se na něj oproti palisandru hraje.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Moon

Příspěvek od Moon »

Asanoth píše: 6.07.2024 18:04 Tenhle rozdíl je zrovna hodně dobře slyšet i z videí na youtube.
Palisandry mají víc středových frekvencí a za mě víc šťavnatý, bohatší zvuk, javor je sušší, čistší, ale takový cinkavější - víc vylézají výšky. Dopustit na něj nedají možná spíš proto, jak se na něj oproti palisandru hraje.
Čistě z mojí praxe basáka bych řekl, že ve spojitosti s kapelou se zvukové rozdíly dost stírají. Technologicky nejsnažší pro mě bylo vyrobit Maple Neck, tedy bez lepeného hmatníky.
Ono nejde jen o materiál hmatníku. Vliv má i hmota/tloušťka krku.
A zase z mého hlediska - tlustý krk = pevnější tón
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Moon: S tím krkem naprosto souhlasím.
Mám pocit, že kromě toho, že TO líp hraje, tak i MI se na to líp hraje.
Někteří se divili, že se mi dobře hraje na Superstarku, která má krk jako násadu od krumpáče. No hraje, no... Navíc se mi líp přecházelo na pětistrunu.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
affordano

Příspěvek od affordano »

affordano píše: 1.07.2024 20:13 Krytku udělám dřevěnou, nebo vlepím špalík, uvidím.
Dílo dokonáno - vykutal jsem špalík, dolepil a zapravil díru pro jacka. Tak nějak jsem to dobarvil mahagonovým mořidlem a celou zadní část kytary napustil tvrdým Osmo voskem. Hotovo, šmidra, už na to ani nešáhnu. Sice času stráveného tuna, ale výsledek je, alespoň na hraní, fajn - kvalita dřeva se zřejmě postarala o to, že kytara i po odstranění podstatné části materiálu hraje pořád stejně (dobře), čemuž jsem velice rád.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
torst

Příspěvek od torst »

Nádhera! Skvělá práce! Vlastně jsem se ještě nezeptal: Nepřevažuje se po odlehčení na hlavu?
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Kolik to tedy nakonec váží? Těch 3,7kg?
Napadlo mě poprvé zvážit svoje dvě nádhery a LP má 3,5 kg a SG 3,1 kg. S tím jsem spokojený a vlastně bych nic těžšího tahat nechtěl. 🙂
affordano

Příspěvek od affordano »

Torst: díky, díky, člověče na hlavu vůbec nepřepadává, taky jsem se toho bál, i jsem uvažoval, že navrtám piny na straplocky do jiných bodů, ale nebylo třeba, kytara je v pohodě vyvážená.
HoSI: slimejš teď má 3,7 kg, z původních asi 5,2 kg, to byl fakt brutál a nebavilo mě jí vyndavat ani doma ze stojanu. Ty Tvoje kočky váží na live použití ideálně. Já jsem v poslední době na live používal LP doublecut, ten má tuším 3.5 kg a to je paráda, teď přejdu určitě tady na tu hořovickou slimku - má větší "spank" a delší sustain, i mohutnější zvuk než DC, možná díky ebenovému hmatníku. Nechci se rouhat, ale po dalším testování mi přijde, že hraje ještě líp než před zeštíhlením, předtím to bylo moc bum bum a trochu zahuhlanější - třeba pomohlo i odstranění všeho toho polyuretanu, kdoví, každopádně jsem rád, že jsem se do toho šílenství pustil...
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“