Jaké používáte struny?

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět

Jaké používáte struny?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaké používáte struny?

Příspěvek od fantomasxxx »

U nás v hudebninách byl výpadek strun Martin nylon, které jsem většině zákazníků natahoval na klasiky. Vzal jsem na zkoušku několik sad Henry a celkem spokojenost. Jako bonus dostanete ke strunám pilníček na nehty a trsátko.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Ty jejich nylonky s kuličkama se mi taky líbí, ten pilníček a popis jak si stříhat nehty je fajn. Teď mám natažené jejich potažené fosforky na pohmat jsou dost dsrné (proti xs nebo Elixir) hodně je slyšet klouzání po strunách, jinak zvuk dobrý a výdrž uvidím.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Většinou právě sahám už jen po těch s kuličkou, protože struna má pak v kobylce lepší pozici a vytvoří větší tlak na sedlo než když je klasicky navázaná. To pak umožní snížení sedla a nižší dohmat, kde by to jinak při klasicky navázané struně už drnčelo na sedle.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
ball

Příspěvek od ball »

Díky

Teď jsem se dozvěděl ( psal jsem do Music city ) Že na kytary Henry-s dávají Ernie ball ... Čekal jsem tam taky Henry-s .Hmm .
vladys

Příspěvek od vladys »

Jen bych se lehce podělil o zkušenost s Thomastik Spectrum a s DR Sunbeams a DR Rare.

Spectrum: bronz, drahé, takový trochu divný nasazování, ale dopadlo to, zvuk se hned usadil a zněl mi tak jak po usazení zvuku u jiných strun po jednom dvou dnech, nejsou moc hlasité, skvěle vyvážené všechny tóny k sobě basy středy výšky, barevně zvláštní (třeba až éterický) zvuk, který mi pocitově sedí, hodně jiný než u jiných strun, výšky mi "neskřípou" (to se mi stává u jiných strun), hratelnost naprosto skvělá, vhodné nejlépe asi pro vybrnkávání ale nejen, vydržely zvukově asi dva a půl měsíce při hodině hraní denně, pak zvuk zmizel

DR Sunbeams: fosforbronze, cena ok, slabší tah, zvuk ne tak silný nebo uřvaný, jako u jiných strun, basy jsou slabší, ale jdou, ale zvuk celkově dobrý, hratelnost dobrá, už jsem je zkoušel na víc kytarách a dojem podobný

DR Rare: fosforbronze, cena ok, hratelnost parádní, zvuk vyvážený a silnější včetně basů oproti Sunbeams, jsou taky pocitově jiné než Sunbeams

Spectrum občas zase pořídím, ta cena je ale prostě moc, DR budu dávat na všechny kytary a postupně střídat typy včetně dalších, co dělají.
(Vše je pouze a zcela subjektivní dojem včetně očekávání vlastností strun a velkou roli hraje kytara a jak si k ní struny "sednou").
Walden WAG570ETB
Sigma Guitars 00M-15S
Stamar Dreadnought
Bugera AC60
Cremona 520, 525, 530
starypard

Příspěvek od starypard »

vladys píše: 12.06.2024 12:52 Jen bych se lehce podělil o zkušenost s Thomastik Spectrum a s DR Sunbeams a DR Rare.
Thomastic Spectrum: bronz, drahé, takový trochu divný nasazování, ale dopadlo to, zvuk se hned usadil a zněl mi tak jak po usazení zvuku u jiných strun po jednom dvou dnech, nejsou moc hlasité, skvěle vyvážené všechny tóny k sobě basy středy výšky, barevně zvláštní (třeba až éterický) zvuk, který mi pocitově sedí, hodně jiný než u jiných strun, výšky mi "neskřípou" (to se mi stává u jiných strun), hratelnost naprosto skvělá, vhodné nejlépe asi pro vybrnkávání ale nejen, vydržely zvukově asi dva a půl měsíce při hodině hraní denně, pak zvuk zmizel.
Mám stejnou zkušenost s Thomastic-Infeld strunami, užívám je i na šestistrunné elektriky i na dvanáctky.
Sedí hodnocení a rétorika typu: nejsou moc hlasité, skvěle vyvážené, barevné, výšky neskřípou, skvělá hratelnost ....
Životnost je taková, jak je psáno.
Mám je (nejen přímo Spectrum, ale Thomastiky obecně ... ) na pěti kytarách, tedy je zhruba čtyřikrát ročně krát pět, tedy dvacekrát ročně - cena je snadno kalkulovatelná ..... Na dalších akustikách mám Martin Phosphor Bronze, zvuk velmi dobrý, životnost malá .....
Je to na každém, mi to za to stojí .....
zarkow

Příspěvek od zarkow »

Nedávno jsem přešel na akustice z Daddario XS 12 na Thomastik Spectrum 12 (váhal jsem mezi Spectrum či Plectrum). Zvukově se mi opravdu líbí, barevnější, vyvážené a méně "kovové". Jen po přechodu z potahovaných XS bojuji se skřípáním při slidu., ale to je hlavně mými prsty...
Na strata jsem zkusil Thomastik Jazz bebop 11, pro mě jako začátečníka samozřejmě těžší bending, ale zvuk teplejší, příjemný. Ještě chci zkusit Blues sliders v 10tce.
Otylie

Příspěvek od Otylie »

Asi 3-4 roky používám Daddario XS12, přešel jsem na ně z Elixirů. Až do teď spokojenost. Nyní jsem v krátkém sledu přestrunil 3 kytary a na každé přestala ladit struna "D". Nevím jestli je to nějakou špatnou sérií či co. Déčko neladí cca od 7. pražce a na takovém 14. se už nedá poslouchat. Nemáte taky někdo tuto zkušenost? Že by mi přestaly ladit okrávy u tří kytar zároveň a jenom na struně D celkem vylučuji ...
Pro jistotu dodám (pro ty, co si myslí, že neumím struny natáhnout, no koneckonců mám praxi teprve 40 let), že na jedné kytaře je natahoval borec od Daddario na Taylor days.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

nepochybuji, ze umis struny natahnout. jen se pro jistotu zeptam... strihas pred nebo az po motani? Neb addarka jsou na strihani pred motanim ponekud hakliva.
U addarek jsem se setkal s problemem spise na strune G, decko byva povetsinou stabilni ve vsech smerech.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Mě obě Taylorky na XSkách ladí, možná fakt vadná série. Podobný případ, kytara na servis, v popisu mimo jiné, neladí e v oktávě, bylo to skoro o tón, nevěděl jsem jak to budu řešit, vyměnil jsem struny a e ladilo úplně dokonale.
To Prskyn: podle mých zkušeností dadárka snesou zkrácení předem (jsou na šestihrannén jádře) na rozdíl od Elixírů (kulaté jádro) ale osobně nedoporučuju krátit předem žádné struny.
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

ja radeji striham az po, ale mas pravdu, ze elixiry to muze pred motanim naprosto degradovat.
Vadna serie se nevylucuje, ovsem za soucasny peniz by prece jen clovek podobny problem necekal. Problem s ladenim jsem mel u modrych martinu. stalo se mi neco podobneho, na 8 prazci temer o ton, struna E. Nekdy se to zkratka nepovede.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Jo, já takhle poslal do koše dvě nové sady "třináctek" DR. Za 45 let se mi to stalo poprvé. Deset balení z jedné krabice, na radu zde stříhám od třetí sady až po našponování a od té doby zase cajk.
himself

Příspěvek od himself »

Jinak se hlásím k těm, které Plectrum struny bavily.
Otylie

Příspěvek od Otylie »

Prskyn píše: 9.07.2024 18:42 nepochybuji, ze umis struny natahnout. jen se pro jistotu zeptam... strihas pred nebo az po motani? Neb addarka jsou na strihani pred motanim ponekud hakliva.
U addarek jsem se setkal s problemem spise na strune G, decko byva povetsinou stabilni ve vsech smerech.
Stříhám vždy až po.
s**e mě, že ty struny zrovna levné nejsou a momentálně ty tři sady můžu vyhodit. A to mám ještě dvě další doma. Každopádně přecházím zpět na Elixíry.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Musím se "pochlubit" prasárnou :-) Nedávno mi na koncertě praskla struna (naštěstí při přídavku) Druhý den jsem chtěl vyměnit za novou sadu ale struny hrály furt pěkně, přišla mi to škoda, praskla struna D na kobylce a jak mám ve zvyku namotávat struny na celou délku hřídele mechaniky, tak jsem kus odmotal a navázal na prasklý konec váleček od struny (to jsem za časů hospodského hraní dělal často) a bylo to ok. Jenže jsem čekal že na dalším koncertě praskne stejným způsobem géčko, tak jsem jej schválně ucvaknul a navázal stejným způsobem. Teď obě struny leží na kobylkovém plátku na novém neotlačeném místě a mohly by ještě pár koncertů odehrát. Holt long life je long life :-)
himself

Příspěvek od himself »

Ja sice hraju az na vyjimky jen doma, ale nehraju malo. Tak hodina dennne prumer. Vubec si nemuzu vzpomenout, jestli mi za poslednich nekolik let praskla nekdy struna. Vzdycky me prekvapuji ta vlakna, kde se resi praskani...
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

himself píše: 11.07.2024 6:08 Ja sice hraju az na vyjimky jen doma, ale nehraju malo. Tak hodina dennne prumer. Vubec si nemuzu vzpomenout, jestli mi za poslednich nekolik let praskla nekdy struna. Vzdycky me prekvapuji ta vlakna, kde se resi praskani...
Praskání strun je značně individuální věc... a těch ovlivňujících faktorů: životnost a kvalita struny, její opotřebení (pot), kvalita a intenzita úderu hráče, seřízení nástroje - sedlový pražec i ořech, stav pražců,..............
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

himself píše: 11.07.2024 6:08 Ja sice hraju az na vyjimky jen doma, ale nehraju malo. Tak hodina dennne prumer. Vubec si nemuzu vzpomenout, jestli mi za poslednich nekolik let praskla nekdy struna. Vzdycky me prekvapuji ta vlakna, kde se resi praskani...
Praskají mi málo, každopádně razance a délka produkce kterou dávám na koncertě (obvykle celovečerní produkce) je doma nedosažitelná, průměrně mi XS vydrží půl roku intenzivního hraní.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Struna mi nepraskla na kytaře už dobrejch 20 let. Jako kořenovou příčinu nepraskání jsem vyhodnotil příliš časté měnění strun - po cca 2 měsících -, ale také používání ladičky :D
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Otylie píše: 10.07.2024 7:47
Prskyn píše: 9.07.2024 18:42 nepochybuji, ze umis struny natahnout. jen se pro jistotu zeptam... strihas pred nebo az po motani? Neb addarka jsou na strihani pred motanim ponekud hakliva.
Stříhám vždy až po.
s**e mě, že ty struny zrovna levné nejsou a momentálně ty tři sady můžu vyhodit. A to mám ještě dvě další doma. Každopádně přecházím zpět na Elixíry.
No jo, to nase..re... vracet se k elixírům ;-)
Ale chápu, hlavně cena těch addárek je také dost nevyzpytatelná. Jeden den 480,-- a následující klidně i necelých 600,--
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“