Furch vaše poznatky a názory

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Luděk

Re: Furch vaše poznatky a názory

Příspěvek od Luděk »

Ano, je to ona. V galerii mají kufr vyfocený. A je to jediný obchod v okolí, kde jsem tenhle model našel skladem.
Touareg

Příspěvek od Touareg »

Luděk píše: 24.07.2024 16:45 Incl. Case: No
Incl. Gigbag: No
To v tom teda mají trochu bordel, ale tak kufr určitě bude hodit. :) Jinak jak bylo řečeno, rozdíl v povrchu jsou otevřené/plné póry.
'19 Furch Blue OM-CM
'23 Furch Vintage D-SR
Luděk

Příspěvek od Luděk »

Zajímavé. Žil jsem v domění, že ze zvukového hlediska je open-pore finiš lepší.
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Furch právě prezentuje to, že jeho speciálně vyvinutý ekologický lak zlepšuje rezonanční vlastnosti dřeva.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Jen do toho vstoupím - má osobní zkušenost říká, že otevřené póry dávají tónu trochu kratší dozvuk (trochu kratší znamená, že je dozvuk dostatečně dlouhý, není suchý, ale také není třeba často tlumit hřbetem ruky) U plných pórů/lesklém finiši je potřeba zatlumení častější, protože se Furchy s lesklým lakem chovají trochu jako piáno na pedálu... Dobré je, že si člověk může vybrat dle libosti, co vyhovuje lépe jeho stylu. A proto je dobré mít Furchy dva až tři :D
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Luděk píše: 30.07.2024 10:28 Zajímavé. Žil jsem v domění, že ze zvukového hlediska je open-pore finiš lepší.
to je obvyklá fórová legenda, protože "nelakovaných" kytar je na trhu dramaticky míň (protože nejsou odolné atd),
takže je to perfektní živná půda pro tyhle "zálesácké moudrosti" (které těžko může někdo dokázat)

mám dvě úplně nelakované elektriky a dvě open pore akustiky, a nemyslím si že to je nějaká extra výhoda
u akustik možná ten lak dodává do zvuku trochu větší pevnost a zvonivost, open pore může mít nepřekvapivě "otevřenejší" sound
přesně takhle jsem jsem to ted vnímal u tech eastmanu, viewtopic.php?t=48526
obě byly fajn, ale vybral jsem si tu lesklou (přestože byla znatelně dražší)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Luděk

Příspěvek od Luděk »

Aha, to je zajímavé. A dá se odolnosti nějak pomoci, jak se o open-pore kytaru správně starat? U mě ji žádná náročná služba nečeká, ptám se pro úplnost.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Kosmetika Taylor a nepujcovat...
FrankFrank
Nový uživatel

Příspěvek od FrankFrank »

Prosím o radu, mám nový Furch Blue D-CM, hmatník 45mm, hraji na ni téměř tři měsíce, ale po delším hraní mě bolí zápěstí a dokonce i předloktí. Těžko se mi chytají baráky. Dlouhá léta jsem hrával na hmatníku 43mm, myslíte, že by to mohlo být tím širším hmatníkem? Často používam kapo, struny jsem změnil na 11, kytara seřízená na nižší dohmat kytarářem. Slyšel jsem od pár kytaristů, že jim je Furch "tvrdý" a nezvykli si na něj. Já hraji na zahrádkách 3x45 min a na druhý den mám problém narovnat ruku. Při mé staré kytaře jsem nikdy takový problém neměl. Myslíte, že by mi pomohl přechod na Furcha 43mm? Nebo raději hledat jinou značku? Děkuji za rady
Naposledy upravil(a) FrankFrank dne 31.07.2024 10:50, celkem upraveno 1 x.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

FrankFrank píše: 31.07.2024 10:20 Prosím o radu, mám nový Furch Blue D-CM, hmatník 45mm, hraji na ni téměř tři měsíce, ale po delším hraní mě bolí zápěstí a dokonce i předloktí. Těžko se mi chytají baráky. Dlouhá léta jsem hrával na hmatníku 43mm, myslíte, že by to mohlo být tím širším hmatníkem? Často používam kapo, struny jsem změnil na 11, kytara seřízená na nižší dohmat kytarářem. Slyšel jsem od pár kytaristů, že jim je Furch "tvrdý" a nezvykli si na něj. Já hraji na zahrádkách 3x45 min a na druhý den mám problém narovnat ruku. Při mé staré kytaře jsem nikdy takový problém neměl. Myslíte, že by mi pomohl přechod na Furcha 43mm? Nebo raději hledat jinou značku? Děkuji za rady
Popravdě, Furch mi první dva až tři měsíce také připadal tvrdší, než jiné kytary. Příčina však byla v nevhodném nastavení dohmatu (ořechu na nultém pražci i kobylkovém sedle) a ruka si musela zvykat na jiný objem hmatníku. Musel jsem změnit/přizpůsobit i ergonomii.
Rozdíl mezi 45 mm a 43 mm může být pro některé hráče markantní (i pro mě), mám raději 45mm.
Nicméně tohle se mi děje s každým novým nástrojem.
Jen se zeptám - před tím jsi hrál taky na dreda?
himself

Příspěvek od himself »

Mě to téma taky zaujalo, ale poradit neumím. Jen mám taková osobní problém (který by mohl souviset), že když z kytary nedokážu dostat rozumnou hlasitost a průraznost (a to nemluvím o řezání v hospodě), často jdu do křeče (oběma rukama) a to je samozřejmě špatně.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Hraješ těžké věci, tam ty křeče jsou samo sebou.
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Pokud už máš dohmat doladěný kytarářem na nízko, moc s tím nezmůžeš. Struny tenčí než 11 jsou u akustiky bláto. Možná ti nesedí profil krku. Mě osobně přechod mezi šířkou 43 a 45 nedělá žádný problém. Profil krku však vnímám dost zásadně. Také jak naznačuje Prskyn jestli ta předchozí kytara byla třeba menší než D, může být i celková ergonomie a vložená energie potřebná k rozehrání kytary tím problémem.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

fantomasxxx píše: 2.08.2024 13:25 Pokud už máš dohmat doladěný kytarářem na nízko, moc s tím nezmůžeš. Struny tenčí než 11 jsou u akustiky bláto. Možná ti nesedí profil krku. Mě osobně přechod mezi šířkou 43 a 45 nedělá žádný problém. Profil krku však vnímám dost zásadně. Také jak naznačuje Prskyn jestli ta předchozí kytara byla třeba menší než D, může být i celková ergonomie a vložená energie potřebná k rozehrání kytary tím problémem.
No ono právě i to seřízení "na nízko" může být kontraproduktivní. S tím objemem / profilem krku máš naprostou pravdu. Právě s tím jsem v počátcích hry na Furchy velmi trpěl. Ovšem překousal jsem se tím, ačkoliv první měsíce byly utrpením. Jakmile si však ruka zvykla, dostalo se mi zadostiučinění - hráčského a zvukového. Dnes to hodnotím tak, že mi Furch významně pomohl vylepšit techniku i čistotu hry, protože v rámci změny ergonomie mě například donutil lépe pokládat prsty na hmatník a celkově jsem vylepšil i dynamiku. Nemohu však říct, že by mě to zpočátku nebolelo. Bolelo, ale chtěl jsem :)
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Dohmat je vždy individuální veličina nastavení. Když někomu cizímu seřizuji kytaru, vždy chci aby mi nejdříve zahrál a ukázal jakým stylem běžně hraje. Dle toho se pak snažím přizpůsobit nastavení.
Když jsem si koupil Tayolora, tak jsem si z počátečního nadšení a častého hraní způsobil zánět v pravém lokti. To ale nemělo nic společného se seřízením, ale prostě jsem to několik prvních týdnů přeháněl a přetížil ruku.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

fantomasxxx píše: 2.08.2024 14:21 Dohmat je vždy individuální veličina nastavení. Když někomu cizímu seřizuji kytaru, vždy chci aby mi nejdříve zahrál a ukázal jakým stylem běžně hraje. Dle toho se pak snažím přizpůsobit nastavení.
Když jsem si koupil Tayolora, tak jsem si z počátečního nadšení a častého hraní způsobil zánět v pravém lokti. To ale nemělo nic společného se seřízením, ale prostě jsem to několik prvních týdnů přeháněl a přetížil ruku.
No, kdyz o tom tak premyslim, tak je docela mozne, ze ja mel tutez bolestivou radost z toho Furcha :-)
Luděk

Příspěvek od Luděk »

Prskyn píše: 30.07.2024 16:50 Kosmetika Taylor a nepujcovat...
Díky za tip. K ne úplně jasnému popisu bych ještě dodal, že profil krku rozhodně není soft V (naštěstí). Jde o daleko pohodlnější mělký C profil.
FrankFrank
Nový uživatel

Příspěvek od FrankFrank »

Děkuji za komentáře. Tělo kytary mám stejné jak i u mé předchozí. Problém bude nejspíš ten krk “soft V”, roky hraju na “C”. Myslíte, že si zvyknu? Dělá Furch na objednávku aj krk “C”? Je tady někdo, kdo si na krk V nezvykl?
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Myslim, ze nektere otazky zodpovi spise zak. servis primo u Furchu. Delaji sroubovane krky, tak je mozna nadeje snadne vymeny... Ostatni je o tobe... jestli ti ten nastroj stoji za trochu driny...
Orfeus

Příspěvek od Orfeus »

Pokud vím, tak Furchovi dělají dva druhy krku, Furch soft V a Furch D, který si lze zvolit pokud si objednáváte
do výroby model Rainbow, za příplatek 1576,- Kč. Jestli jde objednat i na jiný model to, jsem nezjišťoval.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“