KYTAROVÉ MULTI-EFEKTY (ROZCESTNÍK)

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
countrymetalman

Re: KYTAROVÉ MULTI-EFEKTY (ROZCESTNÍK)

Příspěvek od countrymetalman »

Kdyby to někoho zajímalo, 20 let jsem hledal digital multiefekt, který by mi nahradil analog pedalboard s 14 vintage efekty mezi vintage Fender kytaru a čistý lampový kombo Fender. Všechno znělo chemicky, digitálně nebo nepříjemně ostře při vyšším zesílení, až Headrush s vypnutým AMP a CAB modulem a upraveným master EQ -3dB na 3,5kHz zvukově i pocitově rovnocenně nahradil celý pedalboard. Včetně všech typů zkreslení a třeba chorusu, který v Headrush jako jediném ze všech multiefektů zachová plnost zvuku a příjemný měkký zvuk jako třeba Boss CH-1. K Headrush jsem se dopracoval postupně přes všechny generace Digitech, Boss, Line 6, TC, Kemper (!!!), Zoom, čínských hraček Mooer, Valeton apod.

Co se týče hraní rovnou do PA a AMP a CAB simulací, to už neřeším, protože nic co jsem z výše uvedených značek měl a testoval, nenahradilo plnost, dynamiku, přirozenou odezvu a ve všech hlasitostech příjemný a čitelný zvuk celolampy s AlNiCo reprákem snímaný do PA Shure SM57 nebo plackou Sennheiser E906.
volfi

Příspěvek od volfi »

A který typ Headrushe myslíš?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
torst

Příspěvek od torst »

Že nebude simulace (ani ta kvalitní) lampového aparátu znít jako originál, dejme tomu. Ale simulace jednoduchých analog. krabiček? No, když to mám pod rukou nebo nohou, přepínám origoš/digitál, tak každej slyší, že analog hraje "lépe", že? Ale kdybys udělal slepý test a přepínal někdo jiný ??
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Placka

Příspěvek od Placka »

Mimochodem - mám teď doma Headrush Prime (Quad Cortex je stále na reklamaci). A za ty prachy? Naprosto super...má to spoustu vychytávek, některý úplně primitivní, ale fajn (třeba vestavěné metronom, kde si můžeš vybrat z několika zvuků. Úplná číčovina, tím spíš si říkám, proč to nemaj všichni výrobci). Je zajímavý, že třeba nějaké drum loopy mají běžně ty nejlevnější multiefekty, ale nemají je tyhle "high-end" mašiny.
Super je jednoduchý dotykový ovládání, samozřejmě možnosti routingu nejsou tak vymakaný jako třeba u Helixe.
Dobře je vymyšlený ovládání, scribble stripy, snadný přepínání stomp-hybrid-rig módu, moc fajn je zero Gap přepínání mezi presety.
Úplně skvělá věcička je pro mě jako kytaristu z cover-bandu ten vestavěný "practise Tool", prostě si na USB flašku nebo přímo do interní paměti nahrajes MP3 s podklady a můžeš si je libovolně zpomalovat, zrychlovat, měnit ladění, zasmyckovat si sólo...a to všechno je i přímo na footswitchi, takže to můžes ovládat nohama. Můžeš tam mít backing tracky, fajn je třeba Bluetooth konektivita, naživo bych se na ni asi nespoléhal, ale na cvičení s videem na tabletu ideální.
Třeba quad cortex má vnitřní paměť asi 25 Gb, ale že by měl třeba nějakej interní přehrávač podkladů, různý zvuky metronomu nebo dokonce drum loopy na cvičení, to ne.
Některý věci mě z praktického hlediska moc nesedí, třeba že když pripojis komp přes USB, musíš ještě v interním menu zapnout mód usb-interface.
Trochu zamrzí absence PC editoru. Je sice fakt, že ovládání je jednoduchý, ale v kombinaci s možná největší nevýhodou. To sice obr rozmerama fakt není prakticky mít Prime na stole a nastavovat zvuky přímo na displeji. Myslím že dost z nás bedroom-guitar-hero ani nemá na stole dost místa.
A teď to poslední - jak to hraje? Za mě úplně v pohodě, v principu potřebuju jen par základních zvuků (clean-edge od breakup-crunch-rythm-lead) ke kterým porůznu přidávám efekty. Celkem snadno jsem si tam našel ty svoje průměrný zvuky, abych měl na co hrát na zkoušce a víc jsem zatím neměl čas řešit. Kvalita rozhodně dostatečná, aby se víc projevilo kdo a co hraje než na co hraje.
Tvrzení, že jedině headrush udělá dostatečně kvalitní chorus je hodně odvážené a rozhodně bych ho nepodpořil. Myslím že třeba fractal nebo QC jsou ještě dál. Ale já jsem takovej polohluchej a zkoumání detailních rozdílu mezi simulací chorusu u Axe FX, Line6, Headrush, boss a QC mě fakt neužije
torst

Příspěvek od torst »

"Je zajímavý, že třeba nějaké drum loopy mají běžně ty nejlevnější multiefekty, ale nemají je tyhle "high-end" mašiny."

Právě, že si chtějí držet úroveň, to znamená dokonalý zvukový procesor bez (pod)průměrných omáček. Aby se za drummer, looper nemuseli stydět, musel by to být nějakej nabušenej sampler a to už by zas byla neprodejná laboratoř NASA.
Zas teď cvičím na "prostinký" ZOOM G1on, který tohle všechno má bezva kompaktně. Mám tam simulaci basskytary i Hammondek, takže si nahraješ k bubnům pár taktů podmazu, nějakou figuru jen tak "od boku", a to kolikrát žasneš, jakej z toho vyleze nápad ! (jsem línej to nahrát, mizí v propadlišti) :-T ... Samozřejmě, zvuková úroveň je jiná než Headrush, ale má to v sobě prostě všechno, na stole místo nezabere, PC editor funguje, takže už jen samá pozitiva a sociální jistoty ! :-R
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Placka

Příspěvek od Placka »

...a očividně si stačí jen postěžovat na hudebním fóru - právě vyšla na Headrush Prime aktualizace, která upravuje některý fičury, například přibyla možnost always on u bluetooth připojení, což byla jedna z mých výtek:-). Kromě toho přidali třeba tři nový synth efekty atd.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Placka píše: 16.08.2024 12:46 ...zkoumání detailních rozdílu mezi simulací chorusu...
K tomu jsem dávno zaujal cynicky pragmatické stanovisko
- že na live je to téměř šumák (modulace, reverby, delaye atd)
- a ve studiu to delas stejne jinak

jasně, napr. reverby v Helixu nejsou tak super jako ve Strymonu...
(i kdyz po upgradu dynamic reverbů, co pro ne delal borec myslím z Lexiconu, uz mozna ani to neplatí)
nebo treba Univibe stál v Lejno6 za ho*vno, ale upgradovany ubiquitous vibe uz je v klidu pouzitelny
Ale hlavne KDO z vás to na koncertě pozná?

Zkreslení je sice pořád jeste jiná písnička, ale jinak dnešní multaky nabizi fantastické moznosti
Uzivejme si to 👍
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Jak to vlastně vypadá s kvákadlama? Když jsem zkoušel nějaké mulťáky, tak kvákání bylo hodně špatný, ale už je to docela dávno. Tak nevím, jak jsou na tom novější produkty, moc tady o tom nemluvíte.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

vasekh píše: 19.08.2024 7:42 Jak to vlastně vypadá s kvákadlama? Když jsem zkoušel nějaké mulťáky, tak kvákání bylo hodně špatný, ale už je to docela dávno. Tak nevím, jak jsou na tom novější produkty, moc tady o tom nemluvíte.
V QuadCortexu je jich asi 5 a jsou vcelku ok - v jedné skladbě potřebuju funky kvák, tak jsem si na exprešn naložil QC simulaci crybaby a je to v pořádku, dělá to co má.
Ale co se týká hlavního wahu, jsem fiflena, pociťuju nějaký rozdíl a stejně jsem zůstal u BH2, hraju s ním vcelku často.

Pedalboard 2024 v3 rszd.jpg

Ještě doplním úvahu: S wahy v mulťáku býval problém v tom, že si efekt lidi často dávali do smyčky zesiku či v racku za preamp a musí být před preampem, aby se choval správně, stejně jako OD/Dist. Občas někdo měl mulťák 4-kabelově zapojený, ale moc takových fajnšmekrů jsem neviděl. :)
V all-1-one mašinách problém odpadá.
torst

Příspěvek od torst »

hyenik píše: 18.08.2024 20:58
Placka píše: 16.08.2024 12:46 ...zkoumání detailních rozdílu mezi simulací chorusu...
K tomu jsem dávno zaujal cynicky pragmatické stanovisko
- že na live je to téměř šumák (modulace, reverby, delaye atd)
- a ve studiu to delas stejne jinak

jasně, napr. reverby v Helixu nejsou tak super jako ve Strymonu...
(i kdyz po upgradu dynamic reverbů, co pro ne delal borec myslím z Lexiconu, uz mozna ani to neplatí)
nebo treba Univibe stál v Lejno6 za ho*vno, ale upgradovany ubiquitous vibe uz je v klidu pouzitelny
Ale hlavne KDO z vás to na koncertě pozná?

Zkreslení je sice pořád jeste jiná písnička, ale jinak dnešní multaky nabizi fantastické moznosti
Uzivejme si to 👍
Souhlasím do puntíku. Malá ukázka níže (samozřejmě YT maže nuance, ale tady věřím v totožnost). Mám CE-5 digi a samozřejmě, kdybych moh, tak bych ho měl raději v analogu. Fetišisticky. Ale sluchem bych nepoznal nic.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

cherreda píše: 19.08.2024 15:55 Ale co se týká hlavního wahu, jsem fiflena, pociťuju nějaký rozdíl a stejně jsem zůstal u BH2, hraju s ním vcelku často.
Takže je to jako se vším - je to blízko, ale ne úplně ono :D
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

vasekh píše: 20.08.2024 12:42
cherreda píše: 19.08.2024 15:55 Ale co se týká hlavního wahu, jsem fiflena, pociťuju nějaký rozdíl a stejně jsem zůstal u BH2, hraju s ním vcelku často.
Takže je to jako se vším - je to blízko, ale ne úplně ono :D
A nebo je to daleko. ;)
Např. whammy ve Fractalu AX8 je ryzí neštěstí oproti Digitech Whammy V nebo whammy v QC, které jsou super.

Jen pro upřesnění...
Co se týká BH2 v mém pedalboardu, tak už ho prostě mám a vyhovuje mi zvukem, chodem pedálu, ovládáním - tudíž by byla blbina kupovat druhý exp-pedál, abych - jak se znám - si na něj naložil trvale wah, který bych se snažil pracně nastavit tak, aby hrál stejně dobře. :)
Myslím si, že wahy v tědlech all-in-1 mulťákách stačí dát před blok ampu a chovají se vesměs správně - a protože tam obvykle bývá víc modelů, člověk si spíš vybere něco vyhovujícího.
Nejprve jsem brblal, že wahy v QC jsou primitivní basic zvuky bez pičičand, ale vzápětí mi docvaklo, že to vlastně kváká dobře a co se týká fíčur, jako je třeba "level" u Bad Horsie 2, tak v mulťáku stačí před amp přidat clean boost a spínat ho exprešnem zároveň s wahem a výsledek bude stejný. Nebo pomocí PEQ lze vcelku efektivně měnit contour wahu a ve výsledku si tak lze ze základního modelu CryBaby přivodit dost solidní variaci na 535Q, atpod., bláblá... fantazii se meze nekladou. Resp. meze klade výkon procesoru mašiny a výkon mozku uživatele. 8)
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Já používám kvakadlo simulované v kemperu a jsem s tím spokojený. Spíš jsem laboroval s vyhovujícím expression pedalem, který by mi vyhovoval z hlediska chodu. Nejvíc mi vyhovuje starý retro pedal, který jsem podědil od Marka Šimůnka, u kterého jsem se učil na kytaru (nechť je mu zem lehká) byl to skvělý učitel a muzikant. Vedle kemper stage je to sakra retro, ale z nostalgie ho mám v původním stavu.
20240820_153530.jpg
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Jj, naprosto souhlasím, každý pedál nesedne... původně jsem šel po velikosti, resp. malosti, ale nakonec jsem si trochu pokutil, než mi vyhověl: :)
viewtopic.php?p=819079#p819079
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Přesně jako ty bych vukutil většinu pedalů co jsem zkoušel dorazovou podložkou. Ten chod a zvyk je zásadní věc. Malý by se mi taky zamlouval, ale nezvykl bych si. U kempera mi nejvíce vyhovuje mít kvakadlo zamknuté na začátku řetězce (je pak k dipozici pro všechny zvuky). Režim aktivace kvákání jsem si oblíbil automatický, když s ním začnu pohybovat aktivuje se.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
volfi

Příspěvek od volfi »

Tonex má příjemný update, kterej přidá pár základních efektů.
Aktuálně je Tonex pedal přímej konkurent k Nano Cortexu.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Victor_vt
Nový uživatel

Příspěvek od Victor_vt »

Je tady někdo kdo používá Nux MG-30? Dky.
marekmarus

Příspěvek od marekmarus »

Nazdar, kúpil som si ho pred pár týždňami ako "cestovný rig", pred tým som na to používal Zoom G1 Four. No je to teda fest rozdiel. Tie reakcie na ruku sú zase o dosť bližšie ku klasickému zosilovači. Môžeš dať vlastné IR a zvuk super.
Pomôžem Ti s niečím? :D
cid

Příspěvek od cid »

Zdravím, potřeboval bych něco vysvětlit, nic podrobného, jenom velice obecně, detaily budu řešit až mně to přijde domů. Chystám si objednávku pro simulaci reproboxu s DI a přihodil jsem si do ní Valeton GP-5, je levný a mohlo by mně to v malé variantě nahradit krabičky a na cvičení doma má stereo výstup pro sluchátka, na kompaktibilním BT pedálu Chocolate z TEMU, se pracuje. V Andertons na GP-5 mají pěkné video a šéfík „Captain“ říká, že má v kanceláři (dražší a starší) Valeton GP200 a to je co říci!.
Pročítám si znovu recenze u Thomana a jeden maník tam píše (překlad):

Tohle je MVP tohoto roku, ale zdá se, že si zatím nikdo neuvědomuje jeho potenciál. Poslyšte, buď nemáte rozpočet na větší jednotky, nebo máte rádi levné a kvalitní věci. V obou případech jste na správném místě. Víte, že tahle věc umí přehrávat NAM profily za 80 eur? Víte, co to znamená? Znamená to, že nedostanete jen bluetooth pedál s modely zesilovačů, ale kupujete si ten zatracený přehrávač. Svět je teď váš, zblázněte se, jděte najít neuronový model každé drahé jednotky a hrajte si s ním zdarma. Pořiďte si bezdrátový MIDI nožní spínač za 30 eur, ten čokoládový, a máte 5spínačovou jednotku a nejlepší na tom je, že tento pedál lze napájet nožním spínačem a pokud k němu přidáte malou powerbanku, může napájet i Valeton a voilà... Máte bezdrátové/beznapájecí nastavení. Jděte ještě dál a kupte si bezdrátový kytarový jack Harley Benton a malý expression pedál a za 200 € máte nekonečné možnosti / bezdrátový / bez napájecího kabelu / všestranné nastavení. Tonex my.....ss.

Co to jsou ty NAM profily? Je to nějaká společná platforma? Které firmy jsou kompaktibilní? To přeci nemůže hrát jako QC, Kemper atd,? Já jsem se optal umělé impotence AI :mrgreen: , ale je to velice obecné a jmenuje třeba i Strymon, ale jsou tam „ale.“ Optimální by bylo, kdyby to někdo v praxi už zkoušel, já jsem na začátku a kdyby mně GP-5 "nepadl do oka", tak o tom ani nevím.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“