Jolana

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Pawlik

Re: Jolana

Příspěvek od Pawlik »

Jak si to tady projíždím, říkám si, že vy kytaristi jste se za těch časů neměli sice bůhvíjak, ale určitě líp, než my basáci.
Protože co bylo v basách? Jolana vyráběla spoustu lubovek (podle mě basy, vhodné snad jen do normalizačního popu) - ano, taky jsem jednu měl, byla to moje první basa a bylo to utrpení. Zvuk, jak se tehdy říkalo "jako když biješ komunistu do hlavy", sustain veškerý žádný... A i u solid body nástrojů se Jolana držela systému struníku a plovoucí kobylky, což možná funguje na kytaře, ale basa tím ztrácí.
Takže když pominu nástroje, které považuju za v podstatě nepoužitelné (Vikomt, Iris - zdánlivě nadějné, bohužel s kratší menzurou) se něco slušného objevuje až v osmdesátých letech. (A za nezanedbatelné peníze, většinou).
Diamant - slušný nástroj, ovšem spíš pro trsátkáře. Pro hraní prsty nic moc, na slap úplně k ničemu...
Superstar - ta se povedla, na tu dobu. Sice žádný zázrak (mám ji, značně předělanou, dosud) ale hrající nástroj.
D-bass - hodně povedená kopie Ricka. Ten charakter tam je... Jediná nevýhoda - Ricka buďto milujete, nebo... No, neříkám, že ho musíte přímo nenávidět, ale Rick pro vás buďto je, nebo máte smůlu.
Jednoznačně nejlepší nástroj byla RK Bass. Takový "český Warwick" . Akorát že pokud dříve jmenované nástroje stály dvě měsíční výplaty normálního člověka, RK Bass byla ještě dvakrát dražší.
Docela dobrým nástrojem byla Jantar bass, vlastně taková low cost verze D-bass, o třetinu levnější, s menší "Rickovostí" a tudíž univerzálnější. Bohužel, začala se vyrábět až úplně ke konci osmdesátek.
Takhle nějak bych viděl basy.
A ještě jedna věc nakonec: hraje celý řetězec. Tedy není důležité jen to, NA CO se hraje, ale taky PŘES CO.
No a tady byla situace snad ještě horší, než u nástrojů...
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

D Bass opravdu patřil k tomu lepšímu. Jednoho Rikoše dodnes provozujeme v ZUŠ kytarovém souboru. Dával jsem ho do hratelného stavu. Foto ještě pred opravou, kdyby někdo chtěl rýpat na způsob namotani strun :wink:
IMG-20230507-WA0007.jpg
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
torst

Příspěvek od torst »

V naší první kapele měl basák Jantarku a taky hodně dobrá. Nedávno jí s těžkým srdcem prodal kamarádovi a pro toho je to svátost.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Fantomasxxx:
Krásný kousek. Ovšem použití ve školní kapele... Proč ne, ale pro tenhle účel bych volil spíš něco univerzálnějšího, np. nějakého fenderoida. Jakožto velmi podařený Rick je to přece jen specifický nástroj. Před třiceti lety jsem znal docela dost lidí, kteří na to hráli, někteří ji mají dosud, část přešla na jiné typy. Ne proto, že by to byl špatný nástroj, ale prostě ne každému sedí.
Občas ovšem sedí do muziky, kde by to člověk "teoreticky" ani nečekal. Například když si pustíte první desku vizovického Fleretu, tak ta basa tam zní opravdu tak, jak zněla tehdy naživo, a sedí tam jak pr.el na hrnec. D-bass přes tranzistorové combo z té doby, pokud si dobře pamatuju tak borec měl Dynacord. Nevím, jestli to použili i ve studiu, ale zní to každopádně jako v té době na koncertech.
A úplná bašta a rickovitost největší je D-bass přes lampu. Úplně nejlepší záznam to není, ale na yt je The Raivens - What can I do... Jirka Tomčala hraje D-bass přes nějakou ostravskou celolampu (hrabu v paměti, ten výrobce se snad jmenoval Klapuch? Mělo to šesti pásmo eq, ale lepší bylo hodit ho bypass, spíš škodil, než pomáhal) a jemu ten nástroj, hlavně pro jeho velmi specifický styl hry (pravou rukou hrál podobně jako klasický kytarista, často dvou a více zvuky) seděl úplně dokonale. Mimochodem, klip má zajímavou historii, byl natočen cca v roce 94, ovšem nedodělán... Původní video našli někdy po dvaceti letech, když už kapela dávno neexistovala a teprve potom sestříhali. Takže takový zajímavý dokument doby, " jak jsme byli hezcí, když jsme byli mladí" :D
P.S. Snad jediní z tehdejší "alternativní lokální scény " kdo tam NENÍ, je naše tehdejší kapela... Jak jsem se dozvěděl mnohem později, chtěli nás na tu akci taky pozvat, ale zrovna jsme byli někde mimo. Z toho plyne poučení, že občas, když si někde zahrajete, můžete přijít o možnost zanechat trvalejší stopu :D
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Pawliku, je vidět že máš přehled. On ten D BASS bude v ZUŠ pravděpodobně ještě z dob, kdy jak si psal výše nic moc lepšího nebylo. Ostatně je tam i několik starých akustických Cremon a podobných starých klasik. Něco dobré kousky, něco střepy. Dnes už si žáci stejně většinou nosí svoje nástroje.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
starypard

Příspěvek od starypard »

V osmdesátých letech jsem krátce provozoval Ricka 4001. S D-bass se to vůbec a nikterak a ani na chvilku nedalo srovnat, byly to úplně jiné kytary.
torst

Příspěvek od torst »

... Jolana byla o parník lepší !
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

mame v kapele jak D-Bass tak original Rickenbacker 4003. D-Bass odpovida Ricku rozmerove, ale zvukove je to vic "kytarovy" a polozeny ve stredech, nechali jsme u Michala Tumy vyrobit sadu, ktera se bude co nejvic blizit Ricku a stejne tomu chybi takovej ten Rickovskej spodni bas. Original je proste vic basa. Taky tam trochu je takova ta Jolanacka "blativost". Za me byly Jolany lepsi spis v tech basach, nemalo lidi dodnes Studio Bass a jiny lubovky pouziva (napr Ondrej Hauser), ja na Alexis 2 taky nedam dopustit :) na slapovaci sola to pochopitelne neni, nejlip tomu je s hlazenkama a v nejakym vintage kontextu. Alexis ma navic super bass cut, kterej z toho udela instantni Morricone :) pouzil jsem to treba tady https://youtu.be/UgRVvWiZE7s?t=927
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

K D-bass: Nikdy jsem neměl možnost přímého porovnání. Dost mi jich prošlo rukama (kdykoli jsem měl možnost, tak jsem si ji zkusil - mimochodem, ony sice byly tak trochu "co kus to originál" jako všechny Jolany, ale celkový průměr měly celkem vysoko a ani jediný kus bych neoznačil za zmetek. Pokud byly špatně hratelné, bylo to tím, že majitel byl začátečník a nevěděl, co a jak, a vždy si to nechal ode mne seřídit a byl rád a překvapený, jak je to najednou v pohodě :) ) nicméně jsem nikdy žádnou nevlastnil. Originálního Ricka jenom od jednoho člověka, už je to hodně dávno, měl jsem ho dokonce půjčeného na pár dní (výměnou za mého US Precla), nevím už co to bylo konkrétně za typ (dospěl jsem k názoru, že jsem vlastně hodně rád, že mám toho Precla) ale připadalo mi, že D-bass a Rick mají opravdu hodně společného, nejen vzhled, ale i jakýsi charakter (dalo by se říct, že mi obě basy úplně stejným způsobem neseděly :D Sice dobré nástroje, ale nic pro mě).
K lubovkám: no já držel v ruce jenom pár českých lubovek. Jednu jsem vlastnil, byla už trochu "vizuálně upravená", bez označení typu, takže jsem si dlouho myslel, že to byl Studio Bass, ovšem podle fotek (a taky v mém "pamětnickém" věku si už kulové pamatuju... Taky už je to přes 35 let..) nejspíš Pampero. Jak jsem psal výše...
Dokonce ani na country mi to nepřipadalo použitelné. Ještě tak trsátkem a nějaký pop sedmdesátých let. Musíš si taky uvědomit, přes co se tehdy hrálo. Možná, zapnout to o pět let později do Trace Elliota, nesoudil bych to až tak příkře, ale pokud máš k dispozici Tesla music 70 (v lepším případě), Transiwatt s "Bulharem" nebo něco staršího a levnějšího z vrhu Vermona - Regent... Tehdy člověk fakt potřeboval basu, která umí hrát i přes krámy, protože dobré aparáty měl málokdo.
Navíc u lubovek obecně mi vadí ten pocit, že mi tam struny plandají pod rukama jak volná guma od trenýrek. Když potřebuju "jiný" zvuk, tak radši solid body bezpražec, nebo snad i kontrabas (i když by to znamenalo nejdřív tak aspoň týden pilně cvičit, než bych si dovolil vylézt s tím před lidí. Taky už jsem to nějaký pátek nedržel v ruce.) tam má člověk v těch strunách opravdu "oporu", dají se cítit.
Ještě doplním k Jolanám obecně: já zase neznám osobně nikoho, kdo by hrál lubovku. D-bass, Jantar, to jo. Občas Superstar, RK Bass. Tyhle typy žijí dodnes. Jak už jsem uvedl jinde, sám mám Superstar bezpražec, původní ladící mechaniky šly do háje, tak tam mám nějaké "no name" (od kamaráda kytaráře, ležely mu v regálu, na spodcích mají vyraženo Japan, jinak nic víc), snímač PB aktiv od SD (v reverzní pozici, pod DG přibližně stejně jako u Precla, pod EA blíž ke kobylce, má to menší tendenci "huhlat"), struny používám hlazenky Thomastic Jazz, spokojenost úplná.
xMarty
Nový uživatel

Příspěvek od xMarty »

Zdravím, nechci kvůli tomu zakládat téma - najde se tu nějaký vlastník Jolany Galaxis, který by mi změřil šířku krku na 21.pražci? Nebo třeba znalec, který má rozměry Jolan v malíku :)

Moc díky !
Naposledy upravil(a) xMarty dne 18.08.2024 15:26, celkem upraveno 1 x.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

xMarty píše: 17.08.2024 16:11 Zdravím, nechci kvůli tomu zakládat téma - najde se tu nějaký vlastník Jolany Galaxis, který by mi změřil šířku krku na 21.pražci? Nebo třeba znalec, který má rozměry Jolan v malíku :)

Moc díky !
ja se k tomu dostanu az v utery, ale tipnul bych si, ze to bude neco pomerne standardniho ala Fender B profil - pocitove to ta roztec a sirka krku odpovida.
xMarty
Nový uživatel

Příspěvek od xMarty »

Kinx píše: 17.08.2024 19:46 ja se k tomu dostanu az v utery, ale tipnul bych si, ze to bude neco pomerne standardniho ala Fender B profil - pocitove to ta roztec a sirka krku odpovida.
díky , musel jsem si Fender B vygooglit.
Radši ještě upřesním - šířkou jsem myslil šířku měřeno kolmo přes hmatnik u toho 21.pražce, tzn. mělo by se to pohybovat v rozmezí cca 54mm-57mm.
Naposledy upravil(a) xMarty dne 18.08.2024 0:06, celkem upraveno 1 x.
Standulin

Příspěvek od Standulin »

Stačí tohle?
Galaxiska 2.jpeg
Galaxiska 1.jpeg
xMarty
Nový uživatel

Příspěvek od xMarty »

Standulin píše: 18.08.2024 23:52 Stačí tohle?
Paráda, díky moc!
pavel 815

Příspěvek od pavel 815 »

...jsem si vzpomněl, jak jsem pilkou na železo řezal ten šroub na kobyle a drážku na šroubovák... :D
Standulin

Příspěvek od Standulin »

mno.... Vrátila se mi asi po 30-ti letech, měl jí půjčenou kámoš a mi nijak nechyběla :-D Dal sem jí do hratelnýho stavu a nostalgicky zavzpomínal... Ten šroub šel pryč, protože se nedalo kvůli němu tlumit struny.... Na to, že mi to páralo hřbet dlaně do krve sem úplně zapomněl :-D Až když se mi to stalo znovu po těch letech, tak se mi to vybavilo, člověk prostě fakt ty špatný věci z minulosti vytěsňuje :-D
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

ja ji dneska zas vzal po ruce do ruky a minimalne ta moje z prvni serie je fakt v pohode :)) ty srouby na kobylce me taky trochu stvou, ale mam v planu vypodlozit krk, aby kobylka byla vys a tim padem srouby vic zastrceny.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Kinx píše: 21.08.2024 19:51 ale mam v planu vypodlozit krk
Neblázni, to úplně ztratí zvuk!
Přece nechceš nabourávat tu vysoce kvalifikovanou práci RVHP ;)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

hyenik píše: 21.08.2024 21:25
Kinx píše: 21.08.2024 19:51 ale mam v planu vypodlozit krk
Neblázni, to úplně ztratí zvuk!
Přece nechceš nabourávat tu vysoce kvalifikovanou práci RVHP ;)
mas pravdu, byla by to skoda. na pohodlny hrani mam jiny kytary, tady si necham inspirativni nepohodli :mrgreen:

dneska jsem se konecne dostal k porovnavacce Irisky s alnicama a Telecasteru, tak snad se mi to podari nejak brzo sestrihat.
pavel 815

Příspěvek od pavel 815 »

Standulin píše: 21.08.2024 18:54 mno.... Vrátila se mi asi po 30-ti letech, měl jí půjčenou kámoš a mi nijak nechyběla :-D Dal sem jí do hratelnýho stavu a nostalgicky zavzpomínal... Ten šroub šel pryč, protože se nedalo kvůli němu tlumit struny.... Na to, že mi to páralo hřbet dlaně do krve sem úplně zapomněl :-D Až když se mi to stalo znovu po těch letech, tak se mi to vybavilo, člověk prostě fakt ty špatný věci z minulosti vytěsňuje :-D
Jj, přesně tak, 10 minut metal dž,dž a ruka od krve... :D
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“