Lacný set na začiatok

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Re: Lacný set na začiatok.

Příspěvek od mirostrat »

Ja nič, fakt vtipkujem, o nič mi nejde.
Ide o to, aby, keď chce niekto radu, tak aby sme mu poradili, každý, ako najlepšie vie.
Lebo chudák JoV, teraz, som mu nasadil chrobáka do hlavy, aby videl to drevo, asi nad tým rozmýšla, lebo sa neozýva :)
Ale, racionálne jadro to má určite, lebo Mahagón, keď je nenalakovaný, alebo bez povrchovky, tak je taký obyčajný hnedkavý kus dreva. No, len keď sa dá povrchovka, tak sa fakt neviem vynadívať na tie odlesky, to je paráda.
Ďalší aspekt je, že pod farbou sa dajú ukryť kazy dreva. Sám som to zažil na Diamantke, kôra stromu, či čo to bolo ( čo bolo :lol: ) sa rehocem :D a mokré drevo a na krku Samicku. Pod hmatníkom bylo :) spráchnivené drevo, alebo spráchnivený suk.
Inak to ČÓ BÓLÓ- TÓÓ BÓLÓ, to povedal Maďar, Béla Bugár - politik.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
JoV

Příspěvek od JoV »

Som tu a predstava videného dreva ma nijak nevyrušuje. Pomalu sa prelúskavam 40timi stránkami o Harleykách a moje pocity na základe prečítaného oscilujú niekde medzi "preboha" a "prečo nie?", až po "toto by potešilo".
Dokonca som natrafil na jednu lacnú čo nie je LP, ale celkom sa mi pozdáva:
Harley Benton JA-60SB Vintage Series ( https://www.thomann.de/de/harley_benton ... 9&reload=1 )
Len si neviem predstaviť ako by sa tým šišatým tvarom dala dať do jednoduchého stojana na zem.
Aj v sete je za celkom rozumnú cenu: https://www.thomann.de/de/harley_benton ... _set_2.htm

Aj keď tie Les Paul mi asi stále páčia trochu viac.

Len by som naozaj rád počul nejakú radu ohladom rozdielov v snímačoch. Každá má niečo iné. Aktívne asi vynechám zo zoznamu, pre nás asi zbytočné.
JA-60 - 2 Roswell JM AlNiCo-5 Vintage Style P90 Single Coils
SC-400 - 2 Classic Open Humbucker
SC-450Plus - 2 Roswell LAF AlNiCo-5 Vintage Style Humbucker
SC-special - 2 Roswell P90S-N AlNiCo 5 Single Coils
SC-custom II vint. - 2 LAF Alnico-5 Humbucker
SC- custom II P90 - Roswell P90B AlNiCo-5 (Steg) und P90N AlNiCo-5 (Hals) Single Coils
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

TO :JoV
Mne sa zdá, že, ako si si to lepšie pozrel, tak vidíš, že keď, ide hore cena, tak je to aj akoby luxusnejšie prevedenie. Na pohľad to tak aj je. tu som našiel tento. Asi vieš, keď sa preklikneš na nový, nad cenou, tak ti ukáže všetky fotky.
https://www.thomann.de/de/harley_benton ... _stock.htm
269 E B-stock a nový 329 E
Gotoh mechaniky (prakticky klasika Gibson) čo je teda fakt kvalita, Gotoh myslím. Nerezové pražce, tie nedávajú, ani na podstatne drahšie gitary. Ten plamenný Javor nemá chybu. Hmatník, Pau Fero ( môže vyvolávať alergickú reakciu )
Táto čo si dal, len taký detail, má 24 pražcov, bežne sa dáva 21-22 na gitary, na Super Straty 24.
https://www.thomann.de/de/harley_benton ... e_line.htm
Táto je tiež veľmi pekná
tu si na cene 225 E
Ja, keby som sa mal rozhodnúť, tak beriem určite tento, pár korún priplatíš a máš krásnu gitaru

Čo sa týka snímačov, tak ja neviem, hral som aj na fakt úplných lacákoch a boli v pohode a mal som humbuckery od slovenského výborného výrobcu a brumeli. Kurnik, však ani na Diamantke mi humbuckery nebrumeli :D
Na lacných gitkých je to asi všetko Čína
https://www.aliexpress.com/w/wholesale- ... t.search.0
S tými snímačmi a modifikáciami a modelmi, mi to pripadá, ako marketingový ťah, Kde by na gitarých za pár korún riešili konštrukciu snímačov, to sú asi nejaké označenia či má kryt a neviem čo. To si ale iba myslím.
Ja som v tomto taký optimistický pesimista, že áno, myslia na nás, ako na zákazníkov, ale, v prvom rade je to kšeft.
No a ber to tak, že ručná výroba Fender, tie Custom Shop, sa robia tak, že každý má iný zvuk, jak to namotajú, tak to hrá, dajú razítko a ide. Preto má každý iný zvuk, to berú, ako nejaký bonus :)
https://www.squealingpigguitars.co.uk/s ... ught-after
Čo sa snímačov týka, tak Radovan Macho je macher, tu vysvetľuje snímače
https://www.rmpickups.cz/faq---caste-dotazy/

Uf, to čo si dal, mi vyrazilo dych :) No, z takých pekných gitár, ktoré si vyberal, naraz toto :twisted:
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
JoV

Příspěvek od JoV »

Takže priatelia - celý tento hunbuk bol viac-menej zbytočný. Pozrel som si práve výplatnú pásku, zhruba prerátal vianočné náklady a ak chcem dcére prispieť na lyžiarsky, tak by mi možno s odretými ušami vyšlo na najlacnenší detský set. Zase radšej nič, ako nejakú hračku. To by boli vyhodené peniaze. Každopádne ďakujem za čas a energiu čo ste mi venovali.
Zase úplne zbytočné to nebolo - myslím že som sa aspoň trochu zorientoval a pochopil zopár vecí. Večer som zaspal na tomto fóre pri 37. stránke o gitarách Harley Benson. A najvtipnejšie na tom je to, že aj tak by som sa stále nevedel rozhodnúť pre konkrétny model. Hlavne po prečítaní všetkých možných aj nemožných článkov a recenzií som nadobudol (určite mylný) dojem že takmer každú elektriku treba ešte doštelovávať, kadečo vymieňať a neviem čo ešte. Na tieto eventuality sa necítim byť dosť zručný a asi by som na to nemal nervy.
Ale možno raz....
Čavli

Příspěvek od Čavli »

To bych teda začal na nějakém serveru, co řeší změnu zaměstnání ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Zbytečný humbuk to nebyl, JoV. Já se docela pobavil tím množstvím jednoznačně správných názorů :) a všelijakých zkušeností.
Věř mi ale, že některé zásahy do kytar jsou bezpodmínečně nutné (především kvůli ladění), některé však zavání barbarstvím a obsesivní potřebou se furt v něčem šťourat :) To není špatně, ale dost často to nedopadne dobře :)
Levný set ti nedoporučuji. Doporučuji v tvém okolí vyhledat nějakého muzikanta, který ti pomůže osobně. Pakliže jsi už od myšlenky hry neustoupil (prachy budou vždycky, my ale vždycky nebudeme).
JoV

Příspěvek od JoV »

Čavli píše: 12.12.2023 9:33To bych teda začal na nějakém serveru, co řeší změnu zaměstnání ...
V mojom veku budem velmi vďačný za to keď to doklepem tam kde som.
Prskyn píše: 12.12.2023 9:48Levný set ti nedoporučuji.
Veď som aj písal že by to boli vyhodené peniaze.
Prskyn píše: 12.12.2023 9:48Doporučuji v tvém okolí vyhledat nějakého muzikanta, který ti pomůže osobně. Pakliže jsi už od myšlenky hry neustoupil (prachy budou vždycky, my ale vždycky nebudeme).
Ale samozrejme že som to nezavrhol. Síce viac-menej celý život mám dosť smutný pohlad na bankový účet, ale to mi nijak nezabraňuje snívať o neproduktívnych serepetičkách pre zábavu, namiesto toho aby som tých pár grošov vrazil d niečoho čo naozaj potrebujeme.
Mám silný pocit že sa tu ešte so mnou stretnete. :wink:
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Nechcem mať posledné slovo, dúfam, že, niekto ešte niečo napíše :)
Tak, zbytočné to nebolo, pre mňa určite. Mňa stále manželka nahovára na Gibsonku a ja som tvrdohlavý, že nechcem, inak aj na basu Precision ma nahovára :)
No a tento thread, ma docela nahlodal, že, určite si zas kúpim " Gibsonu " ale s tých kópií, mne sa páčia tie ergonomickejšie s výrezmi. No a tým HB 24 pražec som fakt prekvapený :shock:
Včera som skoro kúpil ten z bazáru, teda, už som mal napísaný mail na hud. bazar, potom som sa cukol, že, ešte pozrem aj iné.
Takže, som si prebehol výrobcov, modely, niektoré sú na pohľad fakt super, donedávna som chcel meniť hlavu Fender za krásny wine red Hagstrom LP, tak, na skúšku, ako to hrá. Len, nejak k tomu neprišlo, kvôli vzdialenosti a som ho predal.
Tak zatím čau.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

mirostrat píše: 12.12.2023 10:57 Nechcem mať posledné slovo, dúfam, že, niekto ešte niečo napíše :)
Tak, zbytočné to nebolo, pre mňa určite. Mňa stále manželka nahovára na Gibsonku a ja som tvrdohlavý, že nechcem, inak aj na basu Precision ma nahovára :)
Šťastný člověk. Mě se ta moja ptá, jestli bych nechtěl jednoho Gibsona spíš prodat. :D
Kajman2nd

Příspěvek od Kajman2nd »

Já se radši zbavil manželky 😝
Loni k Vánocům jsem si koupil HB LP, tuším 450, černá se zlatým HW, od Thomanna. Přišla naprosto seřízená, doladit plug & play.
Edit: spíš sc500 Bk
https://www.thomann.de/cz/harley_benton ... series.htm
vintager

Příspěvek od vintager »

mirostrat píše: 12.12.2023 10:57 Mňa stále manželka nahovára na Gibsonku a ja som tvrdohlavý, že nechcem
Miro, nebudem ti klamat, Gibsonka hra lepsie ako Harlejka, bodka.

Ak vhodne kupis jazdenu za dobru cenu, pri pripadnom predaji neprerobis, este mozno aj rokmi zarobis :)
Lefty Gibson Les Paul Custom Black Beauty 1973
Lefty Fender American Standard Stratocaster 2007
Lefty Charvel Pro-Mod San Dimas HH 2021
Lefty Harley Benton TE-62 DB LPB 2023
Lefty Sterling by MM stingray Ray4
vintager

Příspěvek od vintager »

JoVovi mozem HB odporucit. Thomann velmi nerobi akcie na gitary, takze len nasporit pozadovanu sumu a potom kupit.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

vintager píše: 14.12.2023 11:13
mirostrat píše: 12.12.2023 10:57 Mňa stále manželka nahovára na Gibsonku a ja som tvrdohlavý, že nechcem

Ak vhodne kupis jazdenu za dobru cenu, pri pripadnom predaji neprerobis, este mozno aj rokmi zarobis :)
Ha, veď, ona ma nahovára na origo :) nie na kópiu. Od mlada počúva OZZY-ho. A jej sa páčia , Wine Red sa mi páči najviac.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

mirostrat píše: 14.12.2023 13:09
vintager píše: 14.12.2023 11:13

Ha, veď, ona ma nahovára na origo :) nie na kópiu. Od mlada počúva OZZY-ho. A jej sa páčia , Wine Red sa mi páči najviac.
Wine Red Custom by sa páčil aj mi! No a v kytary.cz mají sedmdesátkový kousek na prodej!
https://kytary.cz/gibson-1976-les-paul- ... /HN255724/
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

NÓ, parádny :!:
V nejakom časáku, keď mu ukradli tie gitary, tuším 14 gitár a aparáty píše Andrej Šeban, že, mal, ešte za socíku objednanú túto Wine Red z US. Prišla mu ale tá zlatá :D Ja som bol na tom prvom koncerte s kapelou Demikát, kde s ňou hral, na Roland Cube hral. Mňa by asi jeblo, jaký som nervák, keby mi prišla tá Gold, miesto Wine Red :shock: :twisted:
Nedávno, no neviem koľko 3 roky to je, aj viac, tu bola taká Hagstrom, alebo, taká značka na H Bazaru, taká fakt vymakaná LP.
Tá bola taká ergonomická, taká, pre mňa 100% krajšia, ako, origo Gibson. Ten horný lavór, kde je prepínač, mala tak trochu smerom do krku ubraný, no a fakt perfektný dizajn a celomahagón. On by ju vtedy vymenil za Fender basový zosik, ktorý som predával, vtedy som ešte nepoznal zaslat.cz, tak, k tej výmene neprišlo a zosik som predal, škoda. Nechcem robit reklamu, ale to zaslat.cz je super, už riešim všetko cez nich.
Čo sa týka takého tradicionalizmu, tak, ja beriem, že origo LP, alebo Strat, no, ale, mal som v nejakom 90 roku Strat Tokai a ten zvuk nedostanem z môjho CS 54 ani, keby som bol 10 x na latríne :)
To bol taký zvonivý, rinčavý zvuk, všetko to malo.
Tak, preto ja pozerám rôzne gitky, nepotrebujem originály.
No a myslím, že dnes tie kópie robia fakt dobré, kto - ako teda.
Najhoršie pre mňa je, že, jak som takto okriplavel a som po tretej operácii chrbtice, tak, keď nehrám - necvičím, tak sa mi hrá zle na všetkom :) :shock:
Lebo, predtým som chytil do ruky prakticky hocijakú hrateľnú gitku, basu a v pohode som všetko uhral.
Tak či origo LP, alebo kópia Benton to nezachráni, lebo, treba hrat.
Tak, aspoň niečo nahrám a hrám sa s Fractalom a Studio One teraz pridalo Dolby Surround - Atom, tak to riešim.
Fíha, to je paráda, to sú mi veci :!:
vintager

Příspěvek od vintager »

Plati ale aj to, ze nie je Fender ako Fender a Gibson ako Gibson.

V isty cas som mal subezne dva Gibsony, jeden Studio 2008 a jeden Custom 1973, ten rozdiel bol pre mna priepastny. Tomu Studiu ale patrilo ku cti, ze na moderny rock to bola dobra gita a dodnes je novym majitelom aktivne hravana.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Jasné, ja sa až tak jednotlivým modelom gitár nevenujem. Lebo hral som na super Mexiká Straty a mne by to bolo jedno, nech sa mi na tom dobre hrá a má to dobrý zvuk.
No a ten 54 CS, chcem dať prepražcovať, lebo má moc nízke pražce, tak, to radšej hrám na SX-ke :) Tá má dosť vysoké, lepšie sa na tom hrá. :)
JoV

Příspěvek od JoV »

Len sa pripomínam že môj "elektrifikovaný" sen stále žije, dokonca som dnes urobil prvý krok - kúpil som klipovú ladičku za 7 eur. :D
Už chýba len zbytok vercajchu. Ale stále nie som v stave na to ušetriť nejaký peniaz, uvidím či sa niečo do vianoc podarí.

Keď už som bol pre tú ladičku, tak som si zobral do ruky niekolko gitár a mám nejaké nové poznatky:
- zistil som že sa mi lepšie drží plochejší/tenší (neviem odborný názov) krk
- asi som zobral na milosť prevedenie telecaster - na živo nevyzerá tak zle. Vedie u mňa Les Paul, ale v prípade že bude nejaký telecaster výhodnejší, tak by som sa tomu asi nebránil. Stále sa mi pozdávajú aj červení "čertíci" DC. Viem že sa pri nich hovorí nierčo o zlom vyvážení - za ten krátky čas som si nič netradičné nestihol všimnúť. Zrejme sa to prejaví pri dlhšom hraní?

Kombo u mňa stále vyhráva pre svoju univerzálnosť Joyo DC-15S. Niečo podobné robí aj Vox, ale to vychádza o niečo drahšie + treba dokupovať nejaké veci čo má Joyo v cene.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Tak já moc na klipové ladičky nejsem, ale to bude tím, že jsem hlavně basák a málokterá klipovka bere dobře E strunu (a snad žádná B na pětistruně).
Pokud se kytary týče: kromě basy mám po ruce vždycky nějakou kytaru. Dlouho to byl nějaký levný klon SG, ale před pár lety jsem si pořídil Strata - a zjistil jsem, že mi sedí mnohem víc. Nevím, čím to je, logicky mě napadá, že jako basákovi mi více odpovídá ta delší menzura, ale to na pražcích bude dělat desetinky, na začátku krku možná nějaký milimetr, takže to tak asi úplně nebude - nevím. Nicméně před dvěmi měsíci jsem koukal na kytarovou zbrojnici, kde Maťo Mišík hodnotil levné Tele od HB ( jestli je fakt tak špatné, když je tak levné - a zjistil, že ne) a to mě inspirovalo. Takže už něco přes měsíc mám tele od HB. Ne to úplně nejlevnější ( za prvé, nebylo dostupné,, za druhé, nemělo ukotvení strun přes tělo a za třetí: prostě se mi v tom bezbarvém laku a s javorovým hmatníkem strašně líbilo :) ) jmenuje se to HB TE-52 NA. Podle toho, co jsem četl na jiných místech tohoto fóra, nejsem sám, kdo ho má - a nikdo si nestěžuje, já už vůbec ne. Za ty prachy až neuvěřitelně dobrá kytara. Na rozdíl od té nejlevnější verze nebylo třeba nic dodělávat, prostě po vytažení z krabice doladit a hrát. Vlastně jednu věc mírně probrousit drážky v ořechu a snížit struny nad prvním pražcem (ale to je zapotřebí snad na všech kytarách kategorie nižší než originál Fender). Nicméně práce na patnáct minut. Pak jsem jenom vyměnil struny... (Ty původní možná nebyly úplně špatné, nicméně nějaký standard 10, a já rád silnější basové, takže EB Skinny top Beefy bottom.)
Výsledek je ten, že přibližně v osm večer vytáhnu pětistrunu (skoro hodina) pak vezmu kytaru (taky skoro hodina) , pak znovu pětistrunu, pak na chvíli bezpražec, a když beru do ruky znovu kytaru, zjistím, že už je půl dvanácté a nejvyšší čas zalézt do pelechu. :D
Co se comba týče.... Nevím, nevím. Já neměl v ruce nic menšího a levnějšího, co bych byl ochoten vzít na milost, než Laney Cub 12R. Což je ovšem raketa. Celolampa, 12" reprák, a má reverb, což je pro mě požadavek naprosto zásadní. Dokáže ovšem hrát i na 1W výkon, takže je to použitelné i doma(ačkoli v paneláku...). Takže sice krása, ale ne levné a lehké řešení.
Po experimentování se vším možným jsem dospěl k jednoduchému a poměrně levnému řešení, a to je Vox Amplug. Měl jsem v první verzi AC-30, ale ten šel bohužel někam do neznáma, teď mám verzi 2 Blues, k plné spokojenosti. Umí to hrát čistě, zkresleně, a mezi tím to má širokou paletu nakřáplého a moc pěkného crunche. A má to reverb. Cvičit se dá do sluchátek, nebo - a to je fakt zajímavé (!) se to dá zapnout kablíkem do jakýchkoli aktivních beden (nebo HiFi věže) a kupodivu to nehraje hůř, než levné kombo - za mě tedy spíš výrazně líp. Je to totiž navrženo pro sluchátka, takže zvuk aparátu z toho leze už v základním nastavení.
Druhá možnost je nějaký multiefekt. Sám jsem používal Zoom G1ON, ale už dlooouho leží někde ve zkušebně v kufru "přebytečný bordel, který je škoda vyhodit" . Proti amplugu má několik výhod: vestavěná ladička, automatický bubeník, obrovské množství efektů a jejich kombinací. Nevýhoda je vlastně jen jedna, zato však pro mě naprosto zásadní: chemie. Vox Amplug toho sice umí míň, ale to, co umí, umí fakt dobře. Zoom toho umí spoustu, ale (opět podotýkám, jen můj pocit) nic pořádně. Ale jsou lidi, kterým vyhovuje.
Osobně bych radil spíš Vox Amplug nebo Zoom, než levné combo.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Harley Benton Tube15. Lampové kombo s Celestion reprákem za dobrou cenu cca 6.5tis. Slabinou je paradoxně ten Celestion reprák, který se dá časem vyměnit za něco lepšího. Je to velmi dobře hodnocené kombo i mezi profily, za tu cenu v podstatě takový malý zázrak i do zkušebny s umírněným bubeníkem nebo malou akci. Zabudovaný reverb a přepínatelný výkon 15/1W.
Ale vzhledem k tomu, že se už přes půl roku nemůžeš dokopat ani k té kytaře, tak jako bych nic neřekl. Ale vánoce se blíží, to by mohlo klapnout, ne? Jinak "Les Pauly" od Harley Benton jsou taky chválené. Mám jak TE-52 tak SC-450, obě úplně v pohodě, tele možná víc. Taky mám strata ST-62. Zpracování taky výborné, jen trochu plechovější zvuk. Výměna tremola, možná snímačů je v plánu, až se budu nudit a nebudu vědět, co s penězi :).
PS: ladičku si můžeš zdarma stáhnout do mobilu, je jich v app storu spousta.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“