Jolana

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Jolana

Příspěvek od Kinx »

Tady jsem udelal kratky demo prvni verze Irisky s alnico snimacema

Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Kinx: Hele, dobrý...
Vlastně jsi mi potvrdil můj názor na irisku. Jako basu jsem ji rád neměl, krátká menzura, floating bridge atd. Jako kytara má něco do sebe. Ten krk a hmatník jsou sice kapitola zvláštní, člověk si na to musí asi zvyknout a ne každému se chce, nicméně celkový výsledek není k zahození. No, na metal to není, nebudeme si nic nalhávat. Na blues si radši pořídím libovolné levné tele/ strat/ SG/ LP (to tedy dnes, nicméně v době, kdy to možné nebylo, mohla ta Iriska docela dobře posloužit).. Ale na něco načichlého surfem... Myslím si, že třeba kytarista z Khruangbin by Irisku docela ocenil :D
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

A vlastně, když o tom tak přemýšlím...
Podle mě je rozdíl, jestli Hořovice, nebo Krnov. V Hořovicích to dělali lidé, které to bavilo. A dělali to v rámci tehdejších možností dobře. Zatímco firma Varhany Krnov (takhle se to opravdu jmenovalo) asi zaměstnávala místní nepřizpůsobivou menšinu, a podle toho to vypadalo.
Edit: trochu vím, o čem mluvím. Měl jsem možnost kdysi dávno porovnat basy Hořovice/ Krnov. Rozdíl vesmíru.
Moon

Příspěvek od Moon »

Pawlik píše: 25.08.2024 14:27 ... V
Hořovice, nebo Krnov. . Rozdíl vesmíru.
Vida - a já měl zato, že se Vikomtky a Irisky dělaly jen v Krnově. Vikomt bass jsem kdysi měl, byla to po Studio bass moje druhá basa. Ještě se snímačem alnico. To by tedy byla z Hořovic? Potom se dávaly ty keramiky se stříbrnou čárkou uprostřed snímače?
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Standulin

Příspěvek od Standulin »

No ty vado, to je pro mě novinka a docela to osvětluje spoustu věcí. My měli v kapelce mého mládí Galaxisku (tu, co sem fotil se šuplerou), pak Iris baskytaru a normální Irisku a ta teda ve mě nechala dojem jako nejstrašnější kytara na světě. Tupej zvuk, hrozně divnej hmatník, nedala se pořádně naladit. Potkal sem ale dost lidí, kteří říkali, že Iriska je super kytara... sem si myslel o nich, že sou cvoci. Že se dělala na dvou místech s různým přístupem k výrobě by vysvětlovalo, proč ji jedni nenávidí a druhým zase tak šílená nepřišla.

Ale zaznamenal sem jednu Irisku, která měla úplně plochej krk, jako španěla... Taky teda hrála strašně pochopitelně :-) Čili opravdu se asi dělalo lecos, co se komu povedlo, netuším...
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Iris a Galaxis se obe delaly v Krnove, v Horovicich se az do Diamantky delaly jen lubovky. Pozdeji tam delali i D Bass a myslim i RK Bass. Cca do roku 70 se jeste nektery kytary paralelne delaly ve vyvojovym pracovisti v Hradci v maloserii - treba Hurrican atd.
Standulin

Příspěvek od Standulin »

Aha, čili zpět na stromy. Rozdíly v Iriskách maji ten původ v klasickym šlendriánu tehdejší doby...Jakoby to (pro mě právě objevený) racio dvou fabrik mi pomohlo to líp chápat, ale zřejmě se to nedá :-D Asi fakt nemá smysl pátrat, proč jeden kus je lepší, než ten druhej... Ale ta španělkovská Iriska by mě přece jenom zajímala... To už není o tom, jestli je to lepší, nebo horší... Když jeden zavzpomíná, tak se mu vrátí to, jak všechny ty nástroje byly s JISTOTOU tak na prd, že jakejkoliv amatérskej zoufalej zásah člověka (bez patřičnýho vzdělání, jenom prostě tu věc chtěl normálně používat) byl vždy ku prospěchu :-D. Nedalo se nic podělat víc, než už to bylo :-D

A ten boj je prostě prohranej. Každej ví, že přepínač snímačů se nemůže točit dokola jako kolo štěstí a zapínat různý kombinace, který vůbec nechceš. Zažil sem pravda lidi, kteří mi vysvětlili, jak je to vevnitř udělaný a že sem blbej, že si to nehlídám/neošetřuju :-D Je to jedna z milionu kravin, který se děly, nechce se mi je všechny vypisovat. Kromě toho to spousta lidí vůbec nazažila (že se jim sralo zrovna něco jinýho). Když sem pak viděl ve státech v devadesátkách čínskou kytaru asi za 100 babek, tak sem na to čuměl jak zjara, protože to sice mělo jenom jeden snímač, vypadalo to jako kytara za tu cenu, ale ladilo to a dalo se na to hrát.

Pro mě ty Jolany prostě znamenaji tu příšernou dobu, kdy v Plzeňský v tuzexu visel pod stropem Stratocaster za 4.400,- bonů a vedle něj Gibson Les Paul za 5.500,- bonů. Kdy muzikanti z Tábora se organizovali, kdo tam letos zajede a jeden chtěl 2 trsátka, jeden sadu strun Gibson a další letos nic, protože trsátka z loňska už má a struny ještě držeji a nemá prachy. Kdy sme oplakávali každou prasklou Gibson strunu a nevyhodili jí, ani, když jí byla půlka. Kdy Andršt ve svej učebnici (skvělý mimochodem) věnoval asi 20 % textu tomu, jak o struny pečovat, jak, když se omačkaji o pražce, je odmontovat z míčku a namontovat je zpátky, aby to omačkaný místo vycházelo jinam, než na pražec.... Kdy, když si prodával Diamantku, tak se psalo do inzerátu, že má "potah Gibsona" (to jakože struny) a hnedka si za ní moh říct skorem 2x tolik, než, kdyby tam byly volympiky :-D Kdy se v hudebninách daly koupit jenom takový želvovinovaný trsátka, který byly červený a modrý v takovym jakoby fajnovym balení po čtyřech, kdy jejich hroty směřovaly ke středu, no prostě luxus :-) Ale ono se jim vylamovala špička takovym divnym způsobem a když si chtěl hrát rychlejc, tak se ti připekly k palci :-D

Ale v tej Plzeňskej sem koupil černou béčkovou foukačku Pro Harp.... Tak asi v roce 1984-5, nevím přesně. Je celá rezavá a nehraju na ní, ale v současnym ostrym kufříku jí pořád mám jako talisman. Přece jenom nějakou romantiku a nostalgii si v srdíčku uchovávám...
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

To: Standulin
Ja tomu tiež nechápem, tej, akože, nostalgii za črepmi tej doby. Ten nulák na Iriske je des, nulák za pražcom a nedalo sa bendovať a stále to vyskakovalo z tej drážky. Pohyblivá kobylka na Iriske, každá gitara z iného dreva, moja Diamantka z mokrej asi Borovice so sukmi.
Je rozdiel medzi Porsche, Ferrari veteránom a Škodou 120-nou, alebo Trabantom :)
V tej dobe asi 1985 som si zahral na Squier Strat Japan a to bolo úplne inde, ako, Galaxisky, Irisky, Diamantky.
Ja som si dal Strata vyrobiť a snímač som kúpil OBL v Prahe v Tuzexe :)
Neviem, či, mal Slávek Janda z Abraxas origo Fender, alebo Japan Squier, ale, to bola moja dosť veľká inšpirácia v tej dobe ten zvuk na doske Box. Pochybujem, že, by to tak dobre nahral na Iriske :)
V neposlednom rade, to ,že, takto vypaluje Kinx na tej Iriske, to je jeho skill v nastavení a hraní. Dobrý gitarista zahrá aj na takej gitke, lebo, si ju vie dať dokopy, nastaví si aparát a vypaluje.
Starý mixér Eta, vysavač, s ktorým sa dalo aj lakovať, bola k tomu nádoba s Fixírkou, starý ventilátor, staré Horské Slnko, to berem, ale hudobné nástroje, gitary, basy, boli črepy.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
torst

Příspěvek od torst »

mirostrat: Nesouhlasím s tvým názorem, ale vždy budu bojovat za tvé právo ho říkat.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Dík, však o nič nejde, super.
Mal som skoro všetky tieto Jolany, Star, Tornádo, okrem tých najstarších Grazioso. Vtedy stáli od 250, 300,400 korún. Squier Japan, čo som spomínal, stál 15 000 ČSk.
V tých dobách sem chalani nosili už Aria, Fender, Gibson, Hamer, tak, sa dalo porovnať. V nejakom 1987-8 sem nosili aj Marshall aparáty, normálne na letisku im to vyložili a preclili, nové.
Ja nezaznávam Jolanu, som bol rád za novú Diamantku, kto, ale hral, alebo, dokonca hrá na Iriske z nejakých poprednejších muzikantov ? Nepoznám nikoho, teda, Kinx to trocha nakopol :) Robí im výbornú reklamu :!:
Som si vďaka HF pozrel aj tú novú produkciu Jolana. No a cenovo je to podľa mňa dosť prestrelené, veď, za tú cenu už kúpim jazdený Gibson.
Pomerne nedávno mi kamoš dal Irisku, skoro, ako novú a zahral som si na tom a poslal ďalej.
Keď sa niekomu páčia tie gitky a dobre sa im na nich hrá, tak v pohode, to je iba môj názor.
Pri porovnaní s napr.
https://www.muziker.sk/fender-squier-cl ... fiesta-red
za pár korún, všetky Irisky a Galaxisky sú na konci peletónu.
Stará Diamantka má šróbovaný krk, čo ju podľa mňa diskvalifikuje, ako kópiu Gibson, aj všetky kópie.
Tým chcem povedať iba to, že, nostalgia je fasa, ale, čo sa týka hratenosti a kvality spracovania, tak, tie nástroje pre mňa nemajú žiadnu hodnotu. Bol to taký okopčený socíkovský hybrid.
Vtedy boli so západnými výrobkami už ďáleko pred nami vo všetkom.
Mne sa vtedy páčíl najviac Ibanez Artist séria.
https://ibanez.fandom.com/wiki/AR300_(1 ... 80%931987)
Ten, som si potom vypiloval z Diamantky :shock: :)
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Ja tu dobu slávy Jolan neprožil, ale dost mi jich prošlo rukama během servisiování. Vetšinou šlo právě hlavně o tu nostalgii mezi majiteli (moje první elektrická kytara, kytara co jsem si koupil za první výplatu atd.) Majitelé pak stejně aktivně hrají na zahraniční nebo modernější nástroje. Jediná, která mě opravdu nadchla bylo Tornádo. Možná hlavně proto, že si dost vymykala všem ostatním kytarám co mám ve sbírce.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Tornádo som mohol porovnať s Westone ES 335. Westone je, dá sa povedať profi nástroj, Japan.
Tornádo je pri Westonke hračkárska gitara.
Pritom sa sem - tam aj objavia na bazároch tie Westonky, za dobré ceny, sú aj s lepenými krkmi aj so šróbovanými.
Mám asi 5 starých celolampových kotučákov, Tesla kotučáky, B 70 s Playbackom, B 115, tiež je to taká nostalgia, nejaké Vintage zosiky 80-roky.
Nostalgiu beriem, ale, taký vrodený pragmatizmus mi hovorí, že, chcem mať veci, ktoré budú aj funkčné, majú nejakú reálnu praktickú hodnotu.
Tam mi zmysel Iriska, Diamantka, Star-ka, Tornádo a iné Jolany nedáva, niekomu môže.
Stuzzi_zmensena.jpg
Standulin

Příspěvek od Standulin »

Tak jako pochopim, že to může bejt zábava. Hraju v jednej knajpě s dědkama, co maji každej Furcha za minimálně 50 kolíků a ještě se vytahujou, že maji na tom za 8 dalších kolíků úprav. Hraju s nima na levnýho parlora od Greče a bavim se tim, jak pořád si tu mou kytaru vošahávaji, kroutěji hlavou, že je strašná ale berou mě jako kytaristu a dráždí je to :-D Odhadnul bych, že u Kinxe to bude podobnej styl zábavy.

Já se jenom osobně neumim zbavit drobet tej zlej krve, kdy sme na to MUSELI hrát. Tu nostalgii mi to kazí. Zase sem ale, kromě nehod, nepotřeboval nikdy kytaráře na seřízení kytary. Jako seřídit floyd rose na kejtře, která funguje je brnkačka. My hoblovali kobyly, upravovali radius krku, voskovali/lakovali/šelakovali snímače, pilovali kovový kobyly, vyráběli si nuláky, navazovali struny, v jednej ruce cigáro, v druhej pájku - ježíši - bez pájky a šroubováku se nedalo vůbec hrát. Člověk zapomíná :-D

Taky od tej doby nejsem vůbec vybíravej ohledně nástrojů. Pro mě je dneska všechno HI-FI. Laciný kytary za 5 kolíků jsou úplně mimo mantinely jakejkoliv Jolan v tej době. A když si koupíte čínskýho les paula za 16 kolíků, tak bude mít dokonce i ebenovej hmatník. Hraje parádně... rozebrat přepínač snímačů a vyčistit ho, aby nepraskal - to vůbec nepovažuju za komplikaci :-D Naopak, užil sem si to :-D
himself

Příspěvek od himself »

Parlor.od.Gretsche? Po nekterych jsem koukal, ale nelibi se.ki ten umelohmotny Dandy design :) Vic se mi libily nejake ty ciselne rady, neco jako 5130?
Standulin

Příspěvek od Standulin »

No mám tu dandy věc 😁 Přesně mě baví, jak to lidi drážďí. A vedle těch drednótů a džamb se parádně prosazuje, na mikrofon je super, fakt boží kejtra. On každej právě to soudí podle toho, jak to vypadá a nesedí mu to dohromady s tím zvukem 😁 Ale neměli bysme bordelit Jolaní vlákno myslím...
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Tyhle maly kytary jsou kolikrat zvukově dost zajímavý. Dostala se mi nedávno na dílnu malá celkem stara kytarka viz foto. Ani jsem nezjistil co je to za výrobu, ale tak plný hutný zvuk mě na tak malou kytaru dost překvapil.
20240808_101007.jpg
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Standulin píše: 29.08.2024 16:51 Tak jako pochopim, že to může bejt zábava. Hraju v jednej knajpě s dědkama, co maji každej Furcha za minimálně 50 kolíků a ještě se vytahujou, že maji na tom za 8 dalších kolíků úprav. Hraju s nima na levnýho parlora od Greče a bavim se tim, jak pořád si tu mou kytaru vošahávaji, kroutěji hlavou, že je strašná ale berou mě jako kytaristu a dráždí je to :-D Odhadnul bych, že u Kinxe to bude podobnej styl zábavy.

Já se jenom osobně neumim zbavit drobet tej zlej krve, kdy sme na to MUSELI hrát. Tu nostalgii mi to kazí. Zase sem ale, kromě nehod, nepotřeboval nikdy kytaráře na seřízení kytary. Jako seřídit floyd rose na kejtře, která funguje je brnkačka. My hoblovali kobyly, upravovali radius krku, voskovali/lakovali/šelakovali snímače, pilovali kovový kobyly, vyráběli si nuláky, navazovali struny, v jednej ruce cigáro, v druhej pájku - ježíši - bez pájky a šroubováku se nedalo vůbec hrát. Člověk zapomíná :-D

Taky od tej doby nejsem vůbec vybíravej ohledně nástrojů. Pro mě je dneska všechno HI-FI. Laciný kytary za 5 kolíků jsou úplně mimo mantinely jakejkoliv Jolan v tej době. A když si koupíte čínskýho les paula za 16 kolíků, tak bude mít dokonce i ebenovej hmatník. Hraje parádně... rozebrat přepínač snímačů a vyčistit ho, aby nepraskal - to vůbec nepovažuju za komplikaci :-D Naopak, užil sem si to :-D
jasne, ja sice zacinal hrat na elektrickou kytaru az na konci 90s, ale taky jsem zacinal na opravdu obludnou Galaxisku protoze nic jinyho si prarodice dovolit nemohli. Nikdo navic nevedel, jak to seridit, takze bud byly struny kilometr nad hmatnikem, nebo naopak pleskaly o snimace. Ten muj prvni kus mel navic pohyblivou kobylu, na tom, na kterej jsem nedavno tocil tu recenzi kobylka drzi (filc vs kozenka, ukotveni je jinak stejny), navic jsem vedel prd jak nastavit ty clony, ktery maj dost zasadni vyznam, o mikroaparatu van horn do kteryho jsem ji zapojoval nemluve :) Prestup na nejlevnejsi kopii strata od Cortu o par let pozdeji byl pak pocitove jak prestup z trabantu do mercedesu

Dneska si tyhle kramy uzivam i kvuli tomu, ze se s tim clovek musi trochu prat a nuti ho to hrat jinak. Taky ty "znamy" veci znej jinak, nez na vintage Fender :)

Nicmene je zajimavy sledovat, ze nejaka snaha ve vyvoji probihala, viz ty clony atd. Nikdy jsem ale nepochopil proc pevny ulozeni kobylky melo Grazioso v prvnich trech verzich, pak dlouho nic a pak az diamantka (mezitim ubehlo 20 let). Jestli tyhle kytary dokaze neco probudit, tak je to prave fixace kobylky do dreva.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Jak píše Standulín: největší průšvih byl ten, že jsme na to museli hrát, protože nic jiného nebylo. Nicméně znám lidi, kteří pořád mají a používají ty povedenější typy. Diamant, Superstar... Koneckonců, já sám mám taky Superstar basu, bezpražec... I když je tak předělaná, že by v ní nikdo ten původní typ nehledal.
A průšvih byl nejen v nástrojích, ale i v aparátech. Běžně byly k dostání východoněmecké Regenty, které "jakž takž" hrály. V podstatě první moderní combo, které se u nás vyrábělo bylo Delicia - Solton Chorus 50.A to bylo až nějak v druhé polovině osmdesátých let. Takže se vesele bastlilo... Taky proto, že i ty Regenty stály při porovnání s běžnou výplatou docela ranec.
Což o to, já byl v osmdesátých letech folkař, to zase tak náročné (zejména na výkon) nebylo. Ale když tak na to vzpomenu, tak chudáci rockeři. Kytara za dva měsíční platy, slušnější aparát snad ještě víc... A pak si kolikrát ani pořádně nezahráli, protože komunisti a jejich režim. Leda na vesnických tancovačkách, ty tak hlídané nebyly (vlastně proto vznikl český fenomén rockových a v podstatě ke konci osmdesátek vyloženě metalových zábav).
Naposledy upravil(a) Pawlik dne 30.08.2024 21:47, celkem upraveno 1 x.
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Jeden Solton chorus 50 máme ještě zaprášený ve zkušebně. V nouzi jsme to používali jako odposlech pro klávesy. Z komba regent jsem tenkrát měl vykuchaný lampový koncák 25w, provozoval jsem ho už s modernějším preampem. Byla to ve finále fajnová sestava.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
torst

Příspěvek od torst »

Solton Chorus 50 bylo mé první a výborné combo od 90tek dalších asi 20 let. Neuvěřitelnej držák a universál. Jednou jsem na něj nazvučil i J. Hutku. Do 1. vstupu mikrák zpěv, do 2. vstupu mikrák kytara. :-S
Hrál na něj svého času Standa Kubeš a dodnes na něj hraje Dan Šustr.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“