"Jazzmaster zahada" - v com moze byt problem?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Bakchos

"Jazzmaster zahada" - v com moze byt problem?

Příspěvek od Bakchos »

Ahojte,

nedavno som kupil svojho prveho Jazzmastera (ma "original" kobylku aj tremolo) a po prvotnom nadseni prislo neprijemne prekvapenie.

Gitaru som vybalil den potom, co prisla. Bol som pritom milo prekvapeny nastavenim velmi nizkeho dohmatu, pricom zaroven nic nedrnacalo (ziadny "buzz"). Ked som vsak gitaru po tyzdni od prvotneho nie dlheho domaceho odskusania (pricom som gitaru poutieral a vlozil spat do gigbagu a polozil na stojan v normalne vykurovanom byte) chytil do ruky, gitara riadne drncala.

Viete mi prosim vystvetlit, co sa mohlo stat? Trosku som v tejto veci "googlil" a na forach som nasiel moznu radu, ze sa teoreticky v priebehu prvotneho hrania mohla vychylit kobylka. Kobylka bolo pritom v polohe co najviac smerom k tremolu, pricom som si nevsimol ci bola v tejto polohe aj povodne, tak som ju skusil dat do stredovej polohy ci na opacnu stranu, ale to nepomohlo.

Navyse som si pritom vsimol, ze kobylka sa v stredovej polohe len vemi tazko "hupe" zo strany na stranu, pricom podla videi k jazzmaster kobylke sa mi zda, ze by to malo ist lahko, aby sa kompenzoval pohyb tremola. Mimochodom, tremolo som doteraz neskusal, takze s tym by problem nemal suvisiet.

Vopred dakujem za nazory.
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Re: "Jazzmaster zahada" - v com moze byt problem?

Příspěvek od fantomasxxx »

Nepíšeš, v jakých místech to drnčí. Ale prvně bych zkontroloval nastavení průhybu krku (v případě drnčení strun o pražce povolit výztuhu).
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Standulin

Příspěvek od Standulin »

Tak, zkontroloval bych výztuhu krku, je možný že to ve fabrice nastavili, ale neusadili (nebo jak to napsat). Jakože to vypadalo dobře, ale v trasrodu zůstalo nějaký tření a tím, jak si to rozehrál, tak to povolilo... nebo třeba tím převozem, nebo třeba, jak se to ve stojanu opřelo o krk. Předpokládám, že kobyla není pohyblivá jako u Galaxisky. Takže o seřizování její vejšky bys věděl a o tom, že bys propiloval nulák bys taky věděl, tak myslím, že ta výztuha z toho vypadává vylučovací metodou...
José

Příspěvek od José »

Já bych řek, že to je reakce dřeva na změnu klimatických podmínek (různé nástroje jsou různě citlivé). Znova správně nastavit
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Souhlas, nástroj reaguje na změnu teplot vlhkosti atd. Proto se i přikládá k novým nástrojům odpovídající klíč na výztuhu, jelikož seřízení výztuhy je běžný úkon seřízení, který si uživatel sám doladí. Našemu basákovi to šteluji každou chvíli, když nechá basu delší dobu ve zkušebně, kde je chladněji. Pak to přinese do suchého vyhřátého paneláku, pořád to nějak pracuje. Já už dnes do všech krků přidávám podél trussrodu výztuhy z uhlíkových vláken, tam je potom tento jev o dost menší.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
José

Příspěvek od José »

Nemá musicmana? :D ty jsou tím legendární (někteří uživatelé reportovali, že výztuhou hýbou při přechodu z obýváku do ložnice - možná proto ji pak udělali tak dobře přístupnou :D )
Moon

Příspěvek od Moon »

José píše: 8.10.2024 11:55 . Znova správně nastavit
Jen bych znovu dodal, že krk má být velmi mírně prohnutý ve směru tahu strun. Snadno zkontroluješ, když stiskneš strunu na prvním a posledním pražci.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
affordano

Příspěvek od affordano »

ad Fantomasxxx: ...pořád to dřevo nějak pracuje. Já už dnes do všech krků přidávám podél trussrodu výztuhy z uhlíkových vláken, tam je potom tento jev o dost menší.
K tomu mám praktickou zkušenost a porovnání u elektrických houslí - jedny mám dřevěné a druhé karbonové (praví výrobce). Ty dřevěné musím při hraní venku běžně celé o půltón přelaďovat, ty karbonové se ani nehnou...
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Nemá musicmana? - nemá, je to nějaká vyšší řada pětky od LTD
S dodatečným vyztužením jsem experimentoval i s duralem, ale uhlíková vlákna jsou v poměru hmotnost a tuhost ideální řešení. Karbonové housle jsem na živo ještě neviděl, věřím že to je hodně stabilní konstrukce. Měl jsem možnost zahrát si na prototyp karbonové akustické kytary a byl jsem mile překvapen.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Bakchos

Příspěvek od Bakchos »

Pani, dakujem za vase rady a postrehy.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“