Nultý pražec 45mm

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Čavli

Re: Nultý pražec 45mm

Příspěvek od Čavli »

╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
M.K.

Příspěvek od M.K. »

Super, protože to používáš pravidelně, ale na to abych si přizpůsobil jeden ořech a x let to zůstalo stejné a pilníky ležely ve skříni, nepotřebuji takto velké pilníky, navíc i takové se dají koupit levněji stačí opravdu trochu hledat.
A znovu, nemyslím si že bych musel propilovávat drážky, na současném ořechu jsou také jen jako odlitek, stačilo upravit výšku ze spodu ořechu a funguje to. Ano kdybych si s tím chtěl fakt hrát dalo by se debatovat o tom, že třeba tenké e má jiné kmity než tlusté E a že ho mohu posadit trochu níž a tedy více propilovat drážku, ale obdobného efektu bych docílil i tím, že ořech ze spodu vybrousím do šikma. Na drážky budu sahat tedy jen tehdy pokud mi dorazí nějaký nekvalitní odlitek a bude potřeba ty drážky ,,zaleštit" jinak nevidím moc důvod do nich zasahovat.
M.K.

Příspěvek od M.K. »

Fajn jinak - za kolik uděláš/přizpůsobíš ořech - tedy když ti dodám ořech jaký tam chci - za kolik uděláš přesné drážky a jeho zabroušení aby se dal usadit. Plus jaký bude čas uděláš to na počkání?
M.K.

Příspěvek od M.K. »

Tak přesně jak píšu - podle měrek na výšku strun mají mít pro sadu 0.12 výšku e - 0.3 a E 0.55 zbytek strun postupně stoupá - tedy pokud TUSQ nebude mít rovnou drážky dělané s tímto přizpůsobením, není nic snažšího než si ho upnout na šikmo a zabrousit na rozdíl 2 desetin.
Prostě děláš tady z komára velblouda, ale chápu, každý si bude hájit svůj rybníček.
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Nemá smysl se tu dohadaovat. Čavli ví o čem mluví, ty máš také svoji pravdu. Když by se ti to však nepovedlo, tak mě můžeš navštívit v TM Instruments v Rumburku. Dopasování ořechu ti udělám na počkání.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
M.K.

Příspěvek od M.K. »

Tak tak - nejde tam o nic i kdybych ho ,,přebrousil” moc tak hold přijdu max o 300,- no bože,
Hlavně mě to baví a chci si to udělat sám - škoda že nemám víc kytar o víkendu jsem ubrousil další.
Na tu svou se stále nemohu rozhodnout na tu rozteč tak asi objednam hned dva a budu porovnávat co mi přijde lepší.
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

M.K. píše: 26.10.2024 6:12 Super, protože to používáš pravidelně, ale na to abych si přizpůsobil jeden ořech a x let to zůstalo stejné a pilníky ležely ve skříni, nepotřebuji takto velké pilníky, navíc i takové se dají koupit levněji stačí opravdu trochu hledat.
A znovu, nemyslím si že bych musel propilovávat drážky, na současném ořechu jsou také jen jako odlitek, stačilo upravit výšku ze spodu ořechu a funguje to. Ano kdybych si s tím chtěl fakt hrát dalo by se debatovat o tom, že třeba tenké e má jiné kmity než tlusté E a že ho mohu posadit trochu níž a tedy více propilovat drážku, ale obdobného efektu bych docílil i tím, že ořech ze spodu vybrousím do šikma. Na drážky budu sahat tedy jen tehdy pokud mi dorazí nějaký nekvalitní odlitek a bude potřeba ty drážky ,,zaleštit" jinak nevidím moc důvod do nich zasahovat.
Já jsem si kdysi dávno nechal vyrobit z plátků pilek na železo pilky/pilníky různých tlouštěk. Šikovný nástrojař zbrousí plátek na rovinné brusce a funguje to bezvadně. Protože je sbroušený "šraňk" tak to řeže jen dolů ne do stran. Kdysi jsme si museli radit různě.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

stenly67 píše: 30.10.2024 9:09

Já jsem si kdysi dávno nechal vyrobit z plátků pilek na železo pilky/pilníky různých tlouštěk. Šikovný nástrojař zbrousí plátek na rovinné brusce a funguje to bezvadně. Protože je sbroušený "šraňk" tak to řeže jen dolů ne do stran. Kdysi jsme si museli radit různě.
Jako nouzovka dobrý, ale dno drážky má být půlkulaté dle poloměru struny. Nouzově jdou pro plast použít i ty výše zmiňované čistící jehly na autogen, ale prohýbají se a berou málo. Na kost jsou nepoužitelné. Ty originál pilníky jsou specifické a nikde jsem je za nějakou rozumnou cenu nenašel. Taky jsem do nich v minulosti investoval cca 5tis Kč. Samozřejmě kdybych dělal jen jeden ořech pro sebe, tak si je nekoupím, ale mě už se investice dávno vrátila zpět.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
M.K.

Příspěvek od M.K. »

Tak nultý pražec nainstalován - žádná úprava žlábků nebyla nutná.
Žlábky byly hezky vyhotovené - na ,,E” hezky široký půlkůatý na ,,e” zas úzký a taky tam bylo poznat zaoblení.
Výška strun nad 1 pražcem E cca 0,5mm a e cca 0,4mm.

Rozestup jsem dal 36,5mm je to paráda a ještě tam je rezerva - vzhledem k tomu ze ten nultý pražec je takový našedlý tak časem asi vemu nějaký v barvě slonoviny (i když budu muset víc brousit) tak možná testnu tu 37mm rozteč.

Zvuku to dost pomohlo už se těším až nasadím ještě pořádný struny, ale zatím jsem vyměnil jen ořech plátek a kolíčky abych si posoudil změnu zvuku na stejných strunách.

Takže za mne - opravdu není nitné kupovat pilníky na výměnu jednoho ořechu a TUSQ přišel ve finální podobě - je nutné jen si zabrousit rozměry podle kytary - to je celé.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“