Stavíme hudební studio vlastními silami

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
pch_c64

Stavíme hudební studio vlastními silami

Příspěvek od pch_c64 »

Zdravím vás tady všechny, pokud to tu ještě žije.

Rád bych se s vámi podělil o svoje home-made hudební studio.
S výsledkem jsem tak spokojen, že nevím, co bych k tomu řekl více :)
Na stránkách najdete rozpočet na absolutně vše, co mé studio obsahuje.

Rád zodpovím na jakékoliv otázky.

Hezký den všem.

a odkaz :

https://www.studio64.cz/stavime/
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavíme hudební studio vlastními silami

Příspěvek od pavlii »

Hmmm.....

Zamyslel bych se nejdřív nad tím webem:
Web
Web
P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Pokud jde o poměr cena/výkon, za mě určitě ideální přístup.
Je fakt, že taková práce se dřevem není složitá a tam se dá ušetřit fakt dost. Dobrá inspirace...
Vždycky jsem přemýšlel, jak by se chovala basová past v rohu, kdyby tam byly na sobě pytle s pískem. Nikdy jsem takové řešení neviděl, ale přijde mi, že písek by mohl absorbovat zvuk dobře.
Když pominu ten legrační mikrofon, tak bych měl jedinou připomínku, že minerální vlnu bych pečlivě zabalil do igelitu.
Jinak super a teď se budu těšit na ukázky práce, protože to je to nejdůležitější ;-)
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Pch-c64: Skvělá práce! Je dobře, že se najdou lidé, kteří si nenechají vyhučet díru do hlavy od různých "prodejců sušený vody", nastudují si něco odborné literatury a použijí vlastní mozek - a ruce. S trochou nostalgie mi to připomíná, jak jsme někdy na začátku devadesátých let podobně řešili zkušebnu. Ovšem ta byla "úplně naše", polosuterénní místnost, ve které jsme mohli dělat, co jsme chtěli, takže dřevěné rošty jsme vrtali rovnou na zeď. Do nich skelná/ minerální vata (podle toho, co se dalo zrovna sehnat pokud možno ze "zbytků", penězi jsme neoplývali), přes to na střídačku hobra a sololit, hobra natřená Primalexem, na sololit jsme lepili barvou impregnované plata od vajíček (ano, ty dnes tak opovrhovaná plata jsou ve skutečnosti docela dobrá věc, nesmí se ovšem mlátit přímo na zeď, nýbrž na tzv. "kmitací panely")... V rozích Bass trapy vyrobené tak, že cca 80 cm od rohů jsme udělali hlubší rámy (tuším skoro 20 cm), ty vyplnili minerální vatou, překryli fólií a přes to natáhli jako "designovku" roletovinu z partiovky (tehdy ještě fungoval Slezan, kde se to vyrábělo a měli prodejnu druhé jakosti, kde to bylo za pytel hrušek role). Výsledkem byla snad tehdy akusticky nejlepší zkušebna v kraji :D Pak jsme si tam i zkoušky nahrávali, před pár lety jsem našel ve sklepě jednu kazetu... A až mě překvapilo, jak je to dodnes "poslouchatelné" :)
Vasekh: písek asi ne, ten se slehne a je vlastně docela tvrdý. Potřebuješ něco s měkkým povrchem, co ty tlakové vlny (což je podstata zvuku) pustí dovnitř - a tam "polkne", tedy zatlumí. Minerální vata (skelná má o něco horší absorpční vlastnosti) pod měkkým (pružným) potahem je ideální. Potahem se dá regulovat i požadované spektrum. Pokud se ti třeba zdá, že to žere basy ideálně, ale spolu s nimi i moc výšek, místo látky stačí použít koženku (nebo něco ve stylu impregnované"batohoviny") - a výšky jsou zpět. Naopak pokud chceš ubrat co nejvíce i výšek, použiješ nějakou hrubou, měkkou látku (třeba něco jako teplákovina nebo rovnou plyš). Roletovina (nebo džínovina, pokud to chceš rockově stylové a nemusíš šetřit. :) ) je něco mezi tím, takový kompromis.
Jo a ještě k potahu: vůbec nemusíte zkoušet, jestli je látka "prodyšná", nemusí propouštět vzduch jako takový. Ta fólie pod tím, aby se z vaty neprášilo sklo nebo čedičový prach je taky neprodyšná, je pouze měkká a lehoučká, takže se přizpůsobí tlakovým vlnám a propustí je dovnitř.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
pch_c64

Příspěvek od pch_c64 »

K tem strankam .. neni cas hrat si s webem. Poslal jsem vam sem elaborat, ktery jsem si vlastne napsal sam pro sebe az si prestanu pamatovat :)

web je zatim cilene prazdny, studio je ve Zline ... tam kdo ma cestu at da vedet :)
pch_c64

Příspěvek od pch_c64 »

Rád bych se zeptal, cože to vytvoří za takovou pěknou chybovou hlášku?
Vzhledem k tomu, že se jedná o novou doménu, nový web bez historie a hlavně obsahu až na odkazovanou stránku se mi zdá hláška docela dost
hysterická. A doména i web leží na největších poskytovatelích v ČR. Divné.
pavlii píše: 16.01.2025 12:41 Hmmm.....

Zamyslel bych se nejdřív nad tím webem:

Web-page-blocked.png

P.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přístup z práce (ŘLP ČR, s.p.). Možná máme poněkud striktněji nastavená pravidla, ale je to vždycky ten lepší model.

P.

rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

pavlii píše: 16.01.2025 12:41 Zamyslel bych se nejdřív nad tím webem:
pch_c64 píše: 16.01.2025 20:26 Rád bych se zeptal, cože to vytvoří za takovou pěknou chybovou hlášku?
Je to blokované "company policy", takže těžko říct. Každopádně IP adresa není na blacklistech, certifikát vypadá v pohodě.... Těžko říct, co tam mají nastaveno.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Díky za sdílení,
je vždycky dobré vidět "pod pokličku" a třeba to někomu pomůže se rozhoupat a pustit se do vlastního projektu.

Měl bych pár otázek:
  • Proč dynamický mikrofon? Prostudiové účely bych já osobně vybral kondenzátorový, ale neznám tvůj use-case. Jeden známý například taky nakonec pořídil dynamiku - nahrává zpěvy do "old school death metal" projektu a prostě s tím dosahoval lepších výsledků.
  • Proč jsi pořídil další sluchátka? DT-770 Pro v něčem nevyhovovaly?
  • NOVATION Launchpad X Neuvažoval jsi nad Ableton Push? Za mě by to byla lepší volba (hlavně kvůli tomu živému hraní), ale opět neznám tvůj use case, takže jenom tak odhaduji.
  • VST Pluginy Nemůžu souhlasit s tvrzením "pokud vás úplně nerajcuje vytváření svých vlastních instrumentů" - v Live jsou zastoupeny snad všechny druhy syntezátorů a samplerů a je tam i hromada presetů, není potřeba vytvářet vlastní nástroje. Za mě ty VSTi přidávají jen další presety a přidávají zbytečnou komplexitu (na jednom projektu děláme na věcech ve víc lidech, takže používáme jen Live instrumenty a efekty, aby jsme to mohli sdílet). Fruity Loops jsem kdysi používal a taky jsem necítil potřebu ho nějak rozšiřovat.
  • Vata - mohl by jsi se trochu rozepsat o té vatě - hlavně co jsi zjistil? To mě zajímá, protožer pár akustických úprav by si moje studio taky zasloužilo. Hlavně mě teda zajímá to zakrytí, protože mám tak nějak pořád v hlavě, že tyhle vaty dělají dost "nebezpečného" prachu a tak mi přijde logické to zakrýt igelitem, což ale zase (opět moje doměnky) může snížit účinost. I když tohle trochu vysvětluje v předchozím komentáři Pawlik.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jen poznámka: igelit, do kterého by vata byla zabalená, nijak účinnost nesníží, není k tomu žádný důvod ani předpoklad. Takže bez problémů.

P.

pch_c64

Příspěvek od pch_c64 »

Mikrofon

Popravdě co se týká zpěvu jsem skeptik. Dělám instrumentální hudbu a zpěv beru jako nutné zlo, tak jsem sice nějaký čas věnoval hledání jak a který mikrofon je vhodný na co ... ale asi mi to bylo tak trochu jedno.
Spíš než na zpěv to bude na vokál ... doprovod, podkres. Možná časem uvidím, že to není ono, ale zatím to neřeším.

Sluchátka

Vzhledem k začátku článku co jsem psal a posílal jsem stavěl studio i jako útěk z domu :) a mám samozřejmě výbavu i doma. Ovšem minimalistickou. A abych nemusel přetahovat jedny studiové sluchátka mezi domovem a studiem (12 minut pěšky) chtěl jsem si koupit druhé.
Dal jsem tomu trochu víc času a i když jsem měl 770tky ošahané, nechal jsem se zviklat několika diskuzemi právě o těchto dvou modelech a musím říct, že 990tky jsou ve středních pásmech opravdu jasnější.

Launchpad

Prvotní střelba ... a cena. Ani jsem nevěděl jak si mám živé hraní představit. Dnes již vím a taky chápu omezení jakéhokoliv launchpadu, protože na jednoduché patterny OK, ale mít víc instrumentů než 8, rolovat mezi nimi doprava/doleva ... na jednoduché hraní super.
Kromě toho se nerad učím tak komplexní zařízení jako je Ableton Push když vím, že tomu stejně ten čas věnovat nebudu.
Víc skládám v DAWu než budu hrát veřejně, ale květen/červen plánujeme první koncert ( ostrý test ) včetně osvětlení ... tak budu chytřejší.
Právě i tam dojde na Novation X.

VST Pluginy

Tak tady je to asi můj zlozvyk ze skládání hudby na osmibitových počítačích :) Beru jen to, co je hotové :)
Ne .. úplně ne, ale na 90 procent ano. V LIVE a to mám SUITE je toho samozřejmě mraky, ale mám strašně málo času a věnovat ho tvorbě a ladění instrumentů mě nikdy nebavilo, bral jsem to jako ztrátu času.
Samozřejmě dílčí úpravy si udělám, efekty naskládám, provážu, svážu ... ale ne vždy jsem v LIVE našel ekvivalent k nástroji jako třeba SYLENTH nebo moje milovaná PNEUMA PRO. To má asi každý jinak.

VATA

S vatou co jsem zmínil v článku je to snadné.
Na zadní straně je střešní fólie, která stojí pár kaček a je samozřejmě prachově neprodyšná. Stejně jako teplákovina.
Za druhé .. po zavěšení na zeď s panelem nehýbeš, nedochází tam k žádnému otěru .. a vše je pod hustou teplákovinou.
Takže není vůbec co řešit. Při výrobě samozřejmě můžeš použít roušku a pak vše vysát ( pořádně ) , ale když máš hotovo, je klid.

Dokud jsem nepověsil poslední panel, byl jsem z toho výsledku takový rozpačitý.
Jakmile jsem ale pověsil poslední panel a pustil do prostoru zvuk .... byl jsem naprosto v extázi :)
Další level je difuzery .. ale mě šlo spíš o útlum a zničit odrazy, což tohle řešení je naprosto geniální.

Výhoda je možná ještě ta, že jsou v prostoru snížené stropy asi o 1m ( zavěšené na táhlech ) a podhled jsou lisované dřevotřískové+kdovíco panely.
Takže strop se chová naprosto fantasticky.

PCH

rotten77 píše: 17.01.2025 6:38 Díky za sdílení,
je vždycky dobré vidět "pod pokličku" a třeba to někomu pomůže se rozhoupat a pustit se do vlastního projektu.

Měl bych pár otázek:
  • Proč dynamický mikrofon? Prostudiové účely bych já osobně vybral kondenzátorový, ale neznám tvůj use-case. Jeden známý například taky nakonec pořídil dynamiku - nahrává zpěvy do "old school death metal" projektu a prostě s tím dosahoval lepších výsledků.
  • Proč jsi pořídil další sluchátka? DT-770 Pro v něčem nevyhovovaly?
  • NOVATION Launchpad X Neuvažoval jsi nad Ableton Push? Za mě by to byla lepší volba (hlavně kvůli tomu živému hraní), ale opět neznám tvůj use case, takže jenom tak odhaduji.
  • VST Pluginy Nemůžu souhlasit s tvrzením "pokud vás úplně nerajcuje vytváření svých vlastních instrumentů" - v Live jsou zastoupeny snad všechny druhy syntezátorů a samplerů a je tam i hromada presetů, není potřeba vytvářet vlastní nástroje. Za mě ty VSTi přidávají jen další presety a přidávají zbytečnou komplexitu (na jednom projektu děláme na věcech ve víc lidech, takže používáme jen Live instrumenty a efekty, aby jsme to mohli sdílet). Fruity Loops jsem kdysi používal a taky jsem necítil potřebu ho nějak rozšiřovat.
  • Vata - mohl by jsi se trochu rozepsat o té vatě - hlavně co jsi zjistil? To mě zajímá, protožer pár akustických úprav by si moje studio taky zasloužilo. Hlavně mě teda zajímá to zakrytí, protože mám tak nějak pořád v hlavě, že tyhle vaty dělají dost "nebezpečného" prachu a tak mi přijde logické to zakrýt igelitem, což ale zase (opět moje doměnky) může snížit účinost. I když tohle trochu vysvětluje v předchozím komentáři Pawlik.
Naposledy upravil(a) pch_c64 dne 17.01.2025 11:48, celkem upraveno 1 x.
pch_c64

Příspěvek od pch_c64 »

Nejsem si jist, jestli neprodyšná povaha igelitu nepovede k nechtěnému odrazu v nějakém ze spekter.
Všude v diskuzích a videích .. a že jsem jich fakt viděl asi ... všechny ... se hodně dbá na prodyšnost (látka) a hustotu materiálů (vata).

Můj názor je, že ačkoliv je Igelit tenký materiál, tak je neprodyšný a bude vracet nějaké frequence ve středním pásmu .. možná ne moc.
pavlii píše: 17.01.2025 8:29 Jen poznámka: igelit, do kterého by vata byla zabalená, nijak účinnost nesníží, není k tomu žádný důvod ani předpoklad. Takže bez problémů.

P.
starypard

Příspěvek od starypard »

Také budu budovat studio a 155.000 je krásný rozpočet. Mám je. Také jsem to chtěl takhle nějak ojebat. Uvidíme, co bude tak a co bude jinak. Prostor - podkroví 100 m2, zateplené, ve skelné vatě, v sádroši. Nové. Asi chcu jen půlku, 50 m.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Igelit nic vracet ani pohlcovat nebude. Má zanedbatelnou hmotnost a tuhost, což jsou parametry relevantní pro akustické chování.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přesně, jak píše Vašek. Žádné podstatné odrazy tady nebudou.

P.

Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Já bych ještě k té fólii s dovolením dodal, že pokud děláte to zatlumení přímo na zeď, je tam vysloveně nutná. Uvnitř je vždy (už vlivem vydechované vodní páry) o něco vyšší vlhkost (v absolutním množství - neplést si s vlhkostí relativní), která má tendenci "lézt" do té vaty a potom kondenzovat v blízkosti chladné stěny. Což jednak mírně sníží účinnost tlumení (pokud by se vata doslova "nacucala", tak pak už výrazně) ale hlavně se tam má potom tendenci u stěny usazovat plíseň - což ve zkušebně/ studiu fakt nechcete. Proto se na vatu při zateplování (například pod sádrokarton) VŽDY dává fólie jako parozábrana. A imho právě tenhle typ fólie je vzhledem k svým vlastnostem (poměrně tenká a tedy lehká, přitom poměrně pevná a odolná proti neúmyslnému poškození) ideální i z akustického hlediska.
Tewerko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tewerko »

Zdar.
nieco z praxe. tak ako pise Pawlik. tiez mam zabalenu vlnu ale v paropriepustnej folii z vonkajsej strany. nie od steny. parozabrana sa pouziva v stresnych konstrukciach. poradil mi to studovany stavbar. vplyv folie na akustiku sa prejavil velmi miernym zvysenim podielu vyssich frekvencii od 2500hz a vyssie vo frekvencnej odozve miestnosti a graf RT60 minimalne zvysuje dozvuk na vyssich frekvenciach. To znamena ze folia mierne pridava zivot do miestnosti co je skor viac prospesne. ziadne odrazy v grafe impulznej odozvy po aplikacii folie sa neukazali. To potvrdzuje slova co uz boli napisane.
Mineralna vlna: staci pouzivat vlnu nizkej objemovej hmotnosti s nízkym odporom prúdenia vzduchu, a to max. do hranice 40 000 Pa.s/m². ja som pouzival Kauff akustik board. ktora sa velmi dobre tvaruje aj do zlozitejsich priestorov.
Teraz par slov k teme akustiky tohto hudobneho studia. po precitani som sa dozvedel ze ucelom vyuzitia studia je tvorba hudby a hlavnym akustickym zamerom bolo utlm, eliminacia odrazov a tak sa aj pristupovalo k akustickemu rieseniu.
pch_c64 chcem ta len upozornit ze tvojim problemom nebude folia ale vysoko pravdepodobne mozu byt odrazy od stola. stien a blizkych predmetov v mieste tvojho pocuvania. ak chystas robit kriticku mixaz tvojich nahravok mozes mat aj problem s nevyrovnanou frekvencnou charakteristikou.
pch_c64

Příspěvek od pch_c64 »

Ahoj,

Ještě pár informací k tomu igelitu. Sám dělám 22 let střechy, takže proto ten snadný přístup k střešní fólii :)
Správně jak bylo napsané by směrem od "stolu" měla být skladba panelu : látka - parotěsná fólie - vata - paropropustná fólie - vzduchová mezera.
Samozřejmě jde o pohlcování a výměnu vlhkosti, takže v tomto prostředí, kde jsou z obou stran kanceláře se nepředpokládá kondenz.
Pokud bych to chtěl věšet na studenou zeď, tak už je dobré nechat za panelem vzduchovou mezeru ( mám 2cm ) a pak zamezit igelitem vnik vlhkosti do vaty. Pokud vata bude vlhnout, ztrácí parametry velmi razantně

Je to tak. Studio je hlavně koncipované pro tvorbu hudby. Na kritickou mixáž navštívím profi studio pro případné vychytání případných nechtěných.
Za ten pronájem a případné vychytání "problémů" to asi bude stát.

Každopádně díky za tipy-
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Možná jsem to nenapsal úplně srozumitelně, fólie se dává samozřejmě přes vatu, přesně jak píše Tewerko. My tehdy neměli pořádně čím měřit (přece jen n začátku devadesátých let byl i obyčejný spektrální analyzátor poměrně "luxusní" záležitostí) vše jsme ladili jen tak "na uši", ale víceméně se nám to jevilo podobně. Pokud fólie poněkud omezí útlum na vyšších frekvencích, rozhodně bych to neviděl jsko mínus, spíš naopak - a kromě toho, případné dotlumení vyšších frekvencí je už i jakožto dodatečná operace poměrně jednoduché.
Ještě bych měl pro případné zájemce jeden tip, který se nám poměrně nedávno docela osvědčil (je to tak 2-3 roky). Vyloženě nouzové řešení, ale samotného mě překvapilo, jak dobře to (v rámci možností) dopadlo. Známí mají zkušebnu, taková ratejna, ale není úplně "jejich", takže jim nebylo doporučeno vrtat do zdí (taky proto, že omítka je už kapánek pochybná), ale s lepením čehokoliv na zeď nebyl problém. Nakoupili jsme tedy nejtenčí "stavební" polystyren, 1 cm tlustý, jedna deska 1x0.5 m stojí 10 Kč (a možná by to šlo sehnat ve větším množství i levněji) a zatlumili ty největší "prázdnou" zeď, tedy tu za bubeníkem. Přičemž z několika 2 cm desek se nařezaly asi 5 cm široké pásky, nalepily na zeď v metrových rozestupech nad sebou (tedy pod spoje desek) které se pak lepily na výšku (svislé spoje natupo se lepily PUR lepidlem) a na tuhle první vrstvu pak šla ještě druhá, akorát ty další podložky se lepily doprostřed již stávajících desek. Místo přímo za bubeníkem (cca 2x1,8 m) jsme povrchově zpevnili - šlo hlavně o to, aby při bourání a stavění škopků nedošlo k rozbití poměrně zranitelného polystyrenu - nalepením obyčejného balícího papíru (zředěnou disperzí), na zbytek šly klasické plata od vajíček, lepené vždy jen v rozích "na kuličku Mamuta". Takhle jsme udělali jednu zeď plus přes rohy na jedné straně metr a na druhé půl metru ( více nešlo kvůli topení a oknu). Úprava hotová za dvě odpoledne, doslova za pár stovek... A zlepšení akustiky místnosti velmi výrazné. Zvuk se "vyčistil" a přestal "dělat kouli".
P.S. Do studia bych to asi nepoužil, přece jen to není úplně dokonalé. Ale do zkušebny v pohodě.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Když jsme u těch hodně bastl a budget řešení... za mě nejefektivnější jsou staré pěnové matrace. Matrace se dají sehnat buď za odvoz nebo za pár korun a mají velkou absorbci zvuku. Určitě lepší, než polystyren. Já mám takhle udělaný strop, že mám síť z drátů a na ně položené matrace, co jsem posháněl.
Jak si dělají kámoši srandu - až mě vyhodí manželka z bytu, tak si mám ve zkušebně na co lehnout :)
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“