Mikrofon
Popravdě co se týká zpěvu jsem skeptik. Dělám instrumentální hudbu a zpěv beru jako nutné zlo, tak jsem sice nějaký čas věnoval hledání jak a který mikrofon je vhodný na co ... ale asi mi to bylo tak trochu jedno.
Spíš než na zpěv to bude na vokál ... doprovod, podkres. Možná časem uvidím, že to není ono, ale zatím to neřeším.
Sluchátka
Vzhledem k začátku článku co jsem psal a posílal jsem stavěl studio i jako útěk z domu

a mám samozřejmě výbavu i doma. Ovšem minimalistickou. A abych nemusel přetahovat jedny studiové sluchátka mezi domovem a studiem (12 minut pěšky) chtěl jsem si koupit druhé.
Dal jsem tomu trochu víc času a i když jsem měl 770tky ošahané, nechal jsem se zviklat několika diskuzemi právě o těchto dvou modelech a musím říct, že 990tky jsou ve středních pásmech opravdu jasnější.
Launchpad
Prvotní střelba ... a cena. Ani jsem nevěděl jak si mám živé hraní představit. Dnes již vím a taky chápu omezení jakéhokoliv launchpadu, protože na jednoduché patterny OK, ale mít víc instrumentů než 8, rolovat mezi nimi doprava/doleva ... na jednoduché hraní super.
Kromě toho se nerad učím tak komplexní zařízení jako je Ableton Push když vím, že tomu stejně ten čas věnovat nebudu.
Víc skládám v DAWu než budu hrát veřejně, ale květen/červen plánujeme první koncert ( ostrý test ) včetně osvětlení ... tak budu chytřejší.
Právě i tam dojde na Novation X.
VST Pluginy
Tak tady je to asi můj zlozvyk ze skládání hudby na osmibitových počítačích

Beru jen to, co je hotové

Ne .. úplně ne, ale na 90 procent ano. V LIVE a to mám SUITE je toho samozřejmě mraky, ale mám strašně málo času a věnovat ho tvorbě a ladění instrumentů mě nikdy nebavilo, bral jsem to jako ztrátu času.
Samozřejmě dílčí úpravy si udělám, efekty naskládám, provážu, svážu ... ale ne vždy jsem v LIVE našel ekvivalent k nástroji jako třeba SYLENTH nebo moje milovaná PNEUMA PRO. To má asi každý jinak.
VATA
S vatou co jsem zmínil v článku je to snadné.
Na zadní straně je střešní fólie, která stojí pár kaček a je samozřejmě prachově neprodyšná. Stejně jako teplákovina.
Za druhé .. po zavěšení na zeď s panelem nehýbeš, nedochází tam k žádnému otěru .. a vše je pod hustou teplákovinou.
Takže není vůbec co řešit. Při výrobě samozřejmě můžeš použít roušku a pak vše vysát ( pořádně ) , ale když máš hotovo, je klid.
Dokud jsem nepověsil poslední panel, byl jsem z toho výsledku takový rozpačitý.
Jakmile jsem ale pověsil poslední panel a pustil do prostoru zvuk .... byl jsem naprosto v extázi

Další level je difuzery .. ale mě šlo spíš o útlum a zničit odrazy, což tohle řešení je naprosto geniální.
Výhoda je možná ještě ta, že jsou v prostoru snížené stropy asi o 1m ( zavěšené na táhlech ) a podhled jsou lisované dřevotřískové+kdovíco panely.
Takže strop se chová naprosto fantasticky.
PCH
rotten77 píše: 17.01.2025 6:38
Díky za sdílení,
je vždycky dobré vidět "pod pokličku" a třeba to někomu pomůže se rozhoupat a pustit se do vlastního projektu.
Měl bych pár otázek:
- Proč dynamický mikrofon? Prostudiové účely bych já osobně vybral kondenzátorový, ale neznám tvůj use-case. Jeden známý například taky nakonec pořídil dynamiku - nahrává zpěvy do "old school death metal" projektu a prostě s tím dosahoval lepších výsledků.
- Proč jsi pořídil další sluchátka? DT-770 Pro v něčem nevyhovovaly?
- NOVATION Launchpad X Neuvažoval jsi nad Ableton Push? Za mě by to byla lepší volba (hlavně kvůli tomu živému hraní), ale opět neznám tvůj use case, takže jenom tak odhaduji.
- VST Pluginy Nemůžu souhlasit s tvrzením "pokud vás úplně nerajcuje vytváření svých vlastních instrumentů" - v Live jsou zastoupeny snad všechny druhy syntezátorů a samplerů a je tam i hromada presetů, není potřeba vytvářet vlastní nástroje. Za mě ty VSTi přidávají jen další presety a přidávají zbytečnou komplexitu (na jednom projektu děláme na věcech ve víc lidech, takže používáme jen Live instrumenty a efekty, aby jsme to mohli sdílet). Fruity Loops jsem kdysi používal a taky jsem necítil potřebu ho nějak rozšiřovat.
- Vata - mohl by jsi se trochu rozepsat o té vatě - hlavně co jsi zjistil? To mě zajímá, protožer pár akustických úprav by si moje studio taky zasloužilo. Hlavně mě teda zajímá to zakrytí, protože mám tak nějak pořád v hlavě, že tyhle vaty dělají dost "nebezpečného" prachu a tak mi přijde logické to zakrýt igelitem, což ale zase (opět moje doměnky) může snížit účinost. I když tohle trochu vysvětluje v předchozím komentáři Pawlik.