Trable s novou kytarou

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
WTW

Trable s novou kytarou

Příspěvek od WTW »

Doufám, že nikoho nepopudím, že nepokračuji ve svém starém vlákně, ale myslím, že tohle si zaslouží samostatné.

Nejdříve vstupní info: Mám za sebou cca 10 let intenzivního vztahu s kytarou, pak 20 let absolutní pauza (od veškeré hudební produkce). Takže hrát už na to prakticky neumím, nicméně něco o tom vím :-) A jelikož jsem z komunity dávno vypadl, tak se ptám zde.

Teď jsem si na zkoušku pořídil levného Jacksona JS22 Dinky, který se chlubí high output snímači. A přijde mi, že to má velmi špatný zvuk. Přesněji řečeno, moc pěkně to hraje do té doby, než se to zapojí do komba (Katana ver. 3). Hlavně zkreslený zvuk je takový zahnojený, tóny bzučí i ve středních polohách, zatlumené E je divné. Když uberu drive stojí to také za prd. Čistý zvuk je jakž takž, ale dokázal bych si představit něco průraznějšího. Kombem, nebo jeho obsluhou to myslím není - zkoušel jsem svojí prastarou homemade kytaru, která je ve všech ohledech tragická, ale použitelný zvuk jsem z ní vymámit dokázal, podstatně čitelnější než z toho Jacksona.

A teď co s tím? Zdvojnásobit cenu kytary a zainvestovat do snímačů (samotné dřevo myslím hraje dobře)? Máte zkušenost s přezvučením obdobně levné kytary? Vrátit ji (14 dní ještě neuběhlo) a pořídit něco jiného? Ale Co? Netrvám na vyloženě metalovém zvuku, jen se mi takové kytary líbí (kdysi jsem Jacksona měl). Také se mi do toho nechce moc investovat, protože hrozí, že už to prostě po těch letech nepůjde.
Koukal jsem ještě na Ibanez
https://www.thomann.de/cz/ibanez_grg170 ... itarre.htm
Zde mě láká potenciálně větší zvukové možnosti.

A ještě jedna věc. Ten Jackson má 09 struny a zdají se mi tvrdší než 10 (prastaré D´Addaria) na tom nonamu. Je to možné? (dohmat srovnatelný)
petrxyz

Re: Trable s novou kytarou

Příspěvek od petrxyz »

Špatný zvuk je v tomto případě určitě snímačema. Já bych ji vrátil a koupil tuhle:
https://hudebnibazar.cz/jackson-pro-ser ... /ID641647/
Zkusil bych ukecat cenu na 15-17000. Je to profi kytara, kterou vždycky prodáš za podobnou cenu.
JS22 je nejnižší řada a nemá smysl ji upgradovat, protože cena dobrých snímačů bude vyšší než kytara.
torst

Příspěvek od torst »

Klidně kytaru vyměň, ale nezdá se mi, že by tak tragickej zvuk způsobila levná Jacksonka. Dražší a kvalitnější bude hrát pochopitelně líp, ale o cca pár procent, ne o třetinu nebo polovinu!
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
911

Příspěvek od 911 »

Zajímavá zkušenost, jsem te'd objednával nějaké kytary od Thomanna a překvapily mě výrobky Harley Benton,jak to je přes 8 -10tis,tak to zpracování indonésie fakt pěkný,zámky,pěkný dřevo i seřízení.
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,

petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

torst píše: 14.03.2025 19:27 Klidně kytaru vyměň, ale nezdá se mi, že by tak tragickej zvuk způsobila levná Jacksonka. Dražší a kvalitnější bude hrát pochopitelně líp, ale o cca pár procent, ne o třetinu nebo polovinu!
Podle mých zkušeností už výměna snímačů je změna k lepšímu o 100 procent, s dobrými snímači i levná kytara výrazně ožije. Jackson na Dinky DK2 Pro dává osvědčenou kombinaci Seymour Duncan TB4+SH1 a hraje to výborně. Ale cena téhle kombinace bude 5-6 000 a to je příliš, aby to mělo smysl. Dinky Pro už není o tolik dražší, je z olše místo topolu, má pravděpodobně originál Floyd Rose a je vyrobená v továrně Fender v Mexiku.
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

Z důvodu "rozbláceného" zvuku jsem upgradoval Ibanez RG370DXZ na SD TB4 a SH6 a pomohlo to výrazně. Ale už to není kytara z nejnižší série a byla celkově dobrá. Upgradoval jsem i Squier Stratocastera, který je z topolu a i tam to hodně pomohlo, kytara je dobrá, ale při přímém srovnání s US Fenderem je přece jen slyšet, že ve zvuku něco chybí - olše je zvukově lepší než topol.
torst

Příspěvek od torst »

mám starší kompilaci RG 550/570. Moc jsem jí nepoužíval, noname snímače, ale hlavně tenoučký krk= tenčí zvuk bez basů (hlavně na dždž). Nedávno jsem dal ke kobyle "čočkový" Bluebucker z nějaké Cortky. Výrazně to pomohlo, basy přibyly! Konečně jsem pochopil jak to asi S. Vai dělá, že mu ty párátka hrajou tak "dospěle". Nechtěl jsem zůstat na 1/2 cesty, koupil jsem SD SH-6 (měl jsem je na Krameru a špice!). Na Ibaneze s ním šel zvuk zas do kopru - zbytečně ostré výšky a basy zas pryč. Vrátil jsem Cort Blue a je to geniální spojení !!(už je poptávám na HB!).
Ale že by ta kytara před tím hrála špatně, diametrálně jinak, s pazvukama, nezněle a pod. - absolutní ptákovina!
P1130991.JPG
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Je to trochu nezrozumiteľné pre mňa. Na Katane to hrá zle, ale na nejakých ostatných aparátoch to hrá normálne, alebo dobre ?
Pre Jackson vyrába tie snímače Belcat myslím, neviem či sú to ony.
Tie Belcat a aj iné tieto lacáky hambakre hrajú podla mňa normálne.
Napr. na tomto najlacnejšom SuperStrate Harley Benton S-620 TR Rock Series
https://www.thomann.de/de/harley_benton ... itarre.htm
Boli tie snímače asi najlepšie z tej gitky.
Ja si myslím, že je tam skôr niečo zle zapojené, alebo prehodený drát.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

torst píše: 15.03.2025 16:16 mám starší kompilaci RG 550/570. Moc jsem jí nepoužíval, noname snímače, ale hlavně tenoučký krk= tenčí zvuk bez basů (hlavně na dždž). Nedávno jsem dal ke kobyle "čočkový" Bluebucker z nějaké Cortky. Výrazně to pomohlo, basy přibyly! Konečně jsem pochopil jak to asi S. Vai dělá, že mu ty párátka hrajou tak "dospěle". Nechtěl jsem zůstat na 1/2 cesty, koupil jsem SD SH-6 (měl jsem je na Krameru a špice!). Na Ibaneze s ním šel zvuk zas do kopru - zbytečně ostré výšky a basy zas pryč. Vrátil jsem Cort Blue a je to geniální spojení !!(už je poptávám na HB!).
Ale že by ta kytara před tím hrála špatně, diametrálně jinak, s pazvukama, nezněle a pod. - absolutní ptákovina!
P1130991.JPG
RG550 je kytara z o dost vyšší řady než JS22, takže by ani neměla hrát špatně.
Jestli je z lípy, měla by nějaké basy mít, protože kvůli tomu Ibanez lípu používá.

Obecně za mě - pokud se laborováním člověk vyloženě nebaví, je nejlepší koupit už odladěnou lepší kytaru, kde laborování ve vlastním zájmu udělal výrobce a už do ní nevrtat a případně ji v originálním stavu zase prodat.

Podobnou Dinky, jak jsem nechával odkaz, mám a hraje výborně, viz recenze ve videu v inzerátu. A nikdy bych do ní nevrtal. Tahle mexická řada se dvěma humbuckery je lepší než dřívější japonská s jedním HB a dvěma singly.
A mám taky dětskou Dinky s továrními snímači "Duncan Designed", což bude to samé jako má JS22 a dobře to nehraje - co by taky člověk chtěl za 3000?
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

Ještě bych dodal, že SD SH-6 není určený pro použití s Floyd Rosem, protože má jinou rozteč strun. To by mohlo vysvětlovat ztrátu basů - basová struna byla mimo pól magnetu. Na tremolo je TB-6, TB-4 atd. T jako Trembucker.

Na staré Kramerce, pokud je to ta z Hořovic s Floydem a nakloněným snímačem, SH-6ka klidně basovat mohla, protože nakloněním snímače se vyřeší i rozteč.
torst

Příspěvek od torst »

petrxyz: Samozřejmě to byl Trembucker s adekvátní roztečí. Ještě ho mám schovanej. Na Krameru byl ten užší, takže póly neseděly, přesto hrál skvěle.
Inzerovaná Dinky je parádní, ale mne javorové hmatníky do rockmetalu nějak nepasujou.
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

Já bych javorovou Dinky bral hned, ale mám ebenovou.
Na světlé dřevo se mi líp kouká, metal nemetal. :-)
krasty

Příspěvek od krasty »

Rozteč 53mm se používá daleko déle, než Trembuckery. Přesto spousty kytaristů dávalo na Straty a SuperStraty ke kobyle HB. Rozdíl Trembuckeru a Humbuckeru je spíše estetický, rozdíl ve zvuku až nepostřehnutelný. Naklonění HB se dělalo hlavně proto, že se předělával snímač na Straty a využívaly se původní díry šroubů snímače. Změna zvuku nakloněného snímače není dána ničím jiným, než že basové struny se snímají dál od kobylky než ostatní - tudíž plnější kulatější basy. Při naklonění póly nástavců ještě méně kopírují rozteč strun a i tak hrají o sto šest. Zrovna SH6 mám na jedné ze svých kytar už od roku 1988, na druhé od 1992 - obě jsou s Floyd Rosem a nevšiml jsem si, že by tím trpěly. Předem upozorňuji, že výměny za Trembucker TB6 proběhly a nic se nezměnilo ani při pocitu z hraní ani na nahrávkách.
Na zvuku el. kytary se podepisuje tolik faktorů, že jen výměna snímače není jediným spásným řešením.....

WTW: tvrdost strun - nemá ten Jackson delší menzuru než ten no name?
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Pročítám to, a nevím, kde by mohla být chyba. Ale Mirostrat tam napsal jednu větičku, kterou jste možná přehlédli:
Není tam někde přehozený drát?
Klidně už třeba ve snímači, opačně zapojené vinutí na svorkách, blbě zapojené cívky... Stát se může všechno, a divný zvuk může být klidně "rozfázováním".
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

Kytara je podle mě na vrácení. I kdyby byl prohozený/odpojený drát a někdo ho vrátil na svoje místo, kytara by hrála dál zahuhlaně, protože snímače bohužel takové jsou. Dobré snímače stojí 10x tolik, než ty, co tam jsou.
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

krasty píše: 16.03.2025 0:51 Rozteč 53mm se používá daleko déle, než Trembuckery. Přesto spousty kytaristů dávalo na Straty a SuperStraty ke kobyle HB. Rozdíl Trembuckeru a Humbuckeru je spíše estetický, rozdíl ve zvuku až nepostřehnutelný. Naklonění HB se dělalo hlavně proto, že se předělával snímač na Straty a využívaly se původní díry šroubů snímače. Změna zvuku nakloněného snímače není dána ničím jiným, než že basové struny se snímají dál od kobylky než ostatní - tudíž plnější kulatější basy. Při naklonění póly nástavců ještě méně kopírují rozteč strun a i tak hrají o sto šest. Zrovna SH6 mám na jedné ze svých kytar už od roku 1988, na druhé od 1992 - obě jsou s Floyd Rosem a nevšiml jsem si, že by tím trpěly. Předem upozorňuji, že výměny za Trembucker TB6 proběhly a nic se nezměnilo ani při pocitu z hraní ani na nahrávkách.
Na zvuku el. kytary se podepisuje tolik faktorů, že jen výměna snímače není jediným spásným řešením.....

WTW: tvrdost strun - nemá ten Jackson delší menzuru než ten no name?
Nerozumím zcela řeči tvého kmene, tak to vezmu odzadu:
Myslíš, že by Jackson dělal různé menzury v rámci jedné řady kytar (Dinky)? To asi fakt ne. Všechny superstraty od Jacksonu mají menzuru jako Fender - 25,5 palce.

Určitě máš pravdu, že na zvuku kytary se podepisuje spousta faktorů. U kytary za pár korun jsou ale snímače nejošizenější věcí, takže jejich výměna spásným řešením je. Akorát se to při ceně kytary finančně nevyplatí, protože ji za upgradovanou cenu nikdo nekoupí.

Nakloněné humbuckery se používaly vyloženě z důvodu, aby zlepšily zvuk a zvýraznily určité frekvenční rozsahy. S nějakými "dírami u Stratu" to opravdu nesouvisí - všimni si např., že Kramerky, které jsou nakloněným snímačem nejvíc profláklé, ani žádný pickguard nemají, tak jaké díry.... :D Jedině snad, že by si někdo doma něco bastlil a neměl vrtačku.

S trembuckerem a humbuckerem to mám z neznámého důvodu obráceně než ty. Vzhledově na první pohled téměř žádný rozdíl nevidím, dokud si rozteče nepřeměřím. Zvukově ale rozdíl slyším - trembucker má u Floyd Rose konkrétnější zvuk, humbucker je víc rozblemcaný. Každý ale slyšíme trochu jinak, takže osazujme snímače podle vkusu každého.

Píšeš: "....spousty kytaristů dávalo na Straty a SuperStraty ke kobyle HB..." Proč by taky nedávali, že? Oni totiž na straty, ale superstraty s "fenderovskou" nebo pevnou kobylkou HB opravdu patří (rozteč 2,04 palce = 52 mm na kobylce). Na Floyd (rozteč 2,3 palce = 58 mm) patří trembucker. Kde jsi vzal rozteč 53mm, netuším - nějaké samo-domo?

Pro úplnost dávám video, možná taky uslyšíš rozdíl. Za mě na první poslech i na repráčku v notebooku má snímač A (HB) konkrétnější zvuk než snímač B (TB). Je to tím, že kobylka je ala Fender 52 mm, takže tam patří HB:
https://www.youtube.com/watch?v=G_TkvGHlHG8
torst

Příspěvek od torst »

Mě by spíš zajímalo, jak se k tomu postavil WTW. Tedy pokud se už touto dobou dávno nevěnuje paraglajdu a muzika pro něj není dávno uzavřená epizoda.
krasty

Příspěvek od krasty »

petrxyz:

To, že "nerozumíš řeči mého kmene" mě vlastně ani nepřekvapuje.

Co zkusit použít hlavu?

Jackson dělá standardní menzuru 648mm, to si umíme na netu všichni dohledat, ale nenapadlo Tě, že by mohla být jiná menzura na té jeho home made kytaře?

Nakloněné snímače se dělaly už před Kramerem (ten tuším model Baretta), ten to jen použil, protože to tak navrhli, že na to byli hráči zvyklí právě z úprav Strata. Časem od toho upustili. Dělalo se to pak na modelech 1HB 2SC, protože po rozepnutí HB měl zvuk blíže k Stratu.

A úpravy Strata se šikmým HB se dělali nejen kvůli pickguardům, ale i kvůli jednodušší úpravě dřeva pod ním.

Když už poučuješ, tak si něco najdi. Třeba HB rozměry u Bare Knuckle v odkazu. Že by to kluci britský pokazili....

https://www.bareknucklepickups.co.uk/up ... e7e9e7.pdf

A ještě Ti tu přidám odkaz na rozměry Floyd Rose, abys věděl, kde se bere těch 53mm.

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1711/ ... 1629814484

A dovolím si ještě poznámku: výměna snímačů samospásná NENÍ, na dobré kytaře budou slabší snímače hrát slušně, špatné kytaře dobré snímače nepomohou.

WTW: pokud Ti kytara vyhovuje a seš přesvědčený, že hraje dobře, navštiv kytaráře ve svém okolí a nech jí pořádně nastavit a případně dodělat. Prověří Ti zapojení snímačů, zkontroluje spojení těla a krku a další detaily, které ale v celku mohou hodně pomoci. A hlavně bude mít zkušenost Ti poradit co a jak. Takhle na dálku Ti tu nikdo přesně neporadí. Samozřejmě zkušený kamarád/kolega, který kytaru bude mít možnost dostat do ruky, pomůže také.
torst

Příspěvek od torst »

"A dovolím si ještě poznámku: výměna snímačů samospásná NENÍ, na dobré kytaře budou slabší snímače hrát slušně, špatné kytaře dobré snímače nepomohou."
Přesně tohle jsem se snažil nadhodit.
WTW

Příspěvek od WTW »

torst píše: 17.03.2025 0:04 Mě by spíš zajímalo, jak se k tomu postavil WTW.
Dobrá otázka :-) Zatím nijak. Teď o víkendu jsem měl možnost bezprostředního porovnání s dalším low-endem:
https://kytary.cz/vintage-v10-coaster-p ... 9v4g%3d%3d
Tuto kytaru jsem zapojil do své Katany a oproti Jacksonovy měla o třídu (možná dvě) slabší snímače. Slabší v tom smyslu, že bylo třeba přidat nejen trochu na volume, ale velmi mnoho i na gainu, aby se zvuk nakresilil na srovnatelnou úroveň. A to je možná problém toho Jacksonu, že ty snímače jsou dost silné. Připadá mi to, jako by se do zvuku dostával všelijaký balast, který tam pak při zkreslení dělá bordel.
Asi bych to tak neřešil, kdyby neměl srovnání se svojí první el. kytarou, kterou jsem vyráběl, když jsem byl na gymplu (se dřevem jsem sice uměl, ale o konstrukci kytar jsem nevěděl nic). Osadil jsem ji tehdy upravenými snímači, které se kdysi dávno vyráběly v Hořovicích pro ozvučení akustických kytar. V roce 1992 stál kus 145,- korun. Tedy o dost víc než HB do Jolany Galaxis - 80,- Kč :-). Možná to byly fakt dobrý snímače...
Teď má v plánu vyzkoušet ještě jednu kytaru a pak se rozhodnu. Buď upgrade snímačů (vím, že to moc nedává ekonomický smysl), nebo vrácení kytary a odložení nákupu na někdy. Respektive repas té mé prastaré kytary, ovšem takhle si náplast na krizi středních let nepředstavuju :-)
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“