Furch vaše poznatky a názory
Pravidla fóra
Re: Furch vaše poznatky a názory
Jako kytara je drahá, jasně, ale proč by nebyla vhodná do hospody?
protože podle mě ma úplně jiné zvukové kvality, než na mlácení v hluku hospody
tam se hodí "hnusné" kousky, které nejsou frekvenčně vyvážené, vysoce dynamické, extremne responzivní jako je napr. tahle limitka
která jak vic lidi potvrdilo, ze hraje skvěle, vcetne trpaslika a cele jeho kapely.
Jenomze tyhle kvality (pro nekoho paradoxně) jsou napr. na live nebo do hospody spis nevyhoda.
Za mě je tahle limitka jednoznačně studiová záležitost (a především na to jsem si ji pořizoval třeba já)
Do hospody potřebuješ predevším hlasitost, "přehnané" basy, a k tomu hodně středů (které zvuk akukytary dělají spíš hnusný
když to shrnu, kdyby se trpaslik ozval, ze chce tuhle limitku do hospody, tak bych se mu to snažil rozmluvit
tam se hodí "hnusné" kousky, které nejsou frekvenčně vyvážené, vysoce dynamické, extremne responzivní jako je napr. tahle limitka
která jak vic lidi potvrdilo, ze hraje skvěle, vcetne trpaslika a cele jeho kapely.
Jenomze tyhle kvality (pro nekoho paradoxně) jsou napr. na live nebo do hospody spis nevyhoda.
Za mě je tahle limitka jednoznačně studiová záležitost (a především na to jsem si ji pořizoval třeba já)
Do hospody potřebuješ predevším hlasitost, "přehnané" basy, a k tomu hodně středů (které zvuk akukytary dělají spíš hnusný
když to shrnu, kdyby se trpaslik ozval, ze chce tuhle limitku do hospody, tak bych se mu to snažil rozmluvit
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Souhlas s hyenou... na hraní na sucho (oheň, hospoda bez aparátu apod.) bych radši vzal starý Durango, Indigo ?Y, Violet, apod. modely, také i kvůli tomu, že mají na dřevu nejméně laku (nebo skoro žádný) a tim jsou hlasitější a v hluku se líp prosadí.
Za mě osobně je fakt hřích tahat do hospy takovýhle kusy... Je to přesně do studia, na podia. Mají totiž i výběrové/lepší dřevo a tu kvalitu tónu uslyšíš v tichu nebo po nazvučení...
Všechno má svoje...
(Já do hospy a na venek měl postupně Durango, D40, ap.)
Za mě osobně je fakt hřích tahat do hospy takovýhle kusy... Je to přesně do studia, na podia. Mají totiž i výběrové/lepší dřevo a tu kvalitu tónu uslyšíš v tichu nebo po nazvučení...
Všechno má svoje...
(Já do hospy a na venek měl postupně Durango, D40, ap.)
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
---------------
Samozrejme muze. Jeho kytara, jeho penize, jeho vec... to je samozrejme legitimni poznamka. Ale... koresponduji s nazorem Hyeny, a dodavam, ze tahle kytara je na ochutnavani kazdeho tonu...
Zajimava nabidka, barde... tva pomsta za mou ustepacnost se ti povedla, mel jsem totiz radost, ze uz ji Huml prodal a nemusim se trapit... a je to zpetTrpaslík píše: 25.03.2025 12:41 Chápu, kam míříte, ale tohle byl prostě křest ohněm; z chování v zahlučené hospodě se dá s celkem velkou přesností určit, jak se bude kytara chovat v mixu, protože při vystoupení ti udělá druhá kytara/bicí/basa/housle etc minimálně stejný randál. Jestli čekáte, že si kytara na pódiu řekne "Aha, teď se bude hrát velká muzika, tak já se změním a proříznu to tady jak nůž", to se načekáte. Ale já všeobecně přistupuju ke kytarám pragmaticky, je to něco, do čeho jsem vložil peníze, aby z toho něco měl a nedělá mi problém tahat dobré nástroje ven. Na to, abych si na ně drnkal jen sám v pokoji, je to drahá legrace.
Ale hej, nechci nikomu kazit radost z jeho nového nástroje. Můj názor je názor jednoho člověka, třeba mám jen špatný kus, třeba se to ještě otevře a třeba jsem taky úplný idiot, co nerozezná kobylku od struny E. Tak si z toho odneste aspoň to, že není dobrý nápad něco do kytary instalovat hned při koupi, protože při zkoušení v prodejně nedokážete při vší vůli nasimulovat, jak se nástroj bude chovat při živém hraní. Nechte si těch 14 dní na zkoušku, zákon nás chrání, a pokud vás z jakéhokoliv důvodu zklame, nebudete mít problém ho vrátit.
A Prskyne, za 50 asi ne, ale trochu přitlač, barde, tak na 65 a můžeš si jí odvézt ještě dnes. Dostaneš navíc snímač a popruh se zámky, za fungl novou kytaru sleva dobrá, ne? Kdyžtak mě kontaktujte napřímo, já už se smířil, že tady prodělám kalhoty.
Podobnou sprchu jsem dostal, když jsem se pokoušel hrát s cedrovou Furchovkou v kapele...
Ale zase když hraju sám, tak je to nádhera, lidi si to myslím taky užívají, jak se ten zvuk krásně nese místností.
Je to připomínka toho, že čím mám člověk špičkovější nástroj, tím víc jich potřebuje, protože nejsou univerzální.
Ale zase když hraju sám, tak je to nádhera, lidi si to myslím taky užívají, jak se ten zvuk krásně nese místností.
Je to připomínka toho, že čím mám člověk špičkovější nástroj, tím víc jich potřebuje, protože nejsou univerzální.
-
Jiří Zelist
Ahoj, ja několikrát letěl s normální kytarou a žádný problém nebyl. Většinou ji dali za poslední sedadla nebo jinam, kam se vešla. Měl jsem ji tak např. v USA, Indii, vzdy i několik místních letů. Plus asi 2-3 tety po Evropě s nízkoskladovým dopravcem a taky v pohodě. ALE nic nezarucuju, kazdy to může mit jinak, možná je taky lepší přepravovat kytaru s tim, ze to je kytara a ne se tvářit, ze je to prirucni zavazadlo, nevím, s tím zkušenosti nemám.accc píše: 25.03.2025 10:19 Zdravím. prosím máte někdo zkušenosti s cestování se skládací kytarou v letadle? docela si nejsem jistý, jestli nebudou problém struny? Kdo máte tak Little Jane a už jste s ní cestovali? Díkes
Díky. Já to nechci nějak skrývat, prostě je to normální skládací kytara. co mě tam trochu zneklidňuje jsou struny. Na kytaře jsou natažené ale tohle, když otevřou, tak v tom batohu jsou struny volně, dráty prostě. zkusím jí vzít a do kufru hodím náhradní struny, kdyby byl problém, tak to prostě oddrátuju a natáhnu po příletu nové.... A co se týká "větších" nástrojů, tak nějaká společnost psala, že musí mít zvlášť sedadlo. (-:
"moje" barytonka, akorat upgradovaná novými inovacemi
Tohle tvrdím dávno, a jsem za to permanentně kamenován.Ahasver píše: 17.03.2025 9:16 Ne kvůli xyz, ale pro zajímavost, vyjádření z Furch Guitars, od p. Martina Kondelčíka:
Z hľadiska gitarových "puristov" sa môže do istej miery zdať validný argument o potrebe použitia prírodného materiálu, akým je kosť, keďže je svojím pôvodom asi najbližšie k slonovine. Náš interný výskum a dlhoročné skúsenosti s materiálom TUSQ nám však ukázali, že na rozdiel od prírodných materiálov, ako je zvieracia kosť, sú jeho vlastnosti oveľa konzistentnejšie a stabilnejšie naprieč tisíckami vyrobených kusov.
Aspekt našich gitár, na ktorý sme najviac hrdí, je ich zvuk, ktorý vďačí za svoju kvalitu rôznym jedinečným technologickým postupom a patentovaným technológiám. Ich spoločným menovateľom je to, že z inak prírodného (nepredvídateľného) materiálu, akým je drevo, pomáhajú vytvoriť gitary, ktorých akustické vlastnosti sú spoľahlivo konzistentné naprieč množstvom vyrobených kusov a neodchyľujú sa od štandardu, ktorý chceme vo zvuku gitár Furch dosiahnuť. Práve preto sú naše gitary označované za jedny z mála, pri ktorých neexistuje "zlý kus" a rozdiely v zvuku a kvalite viacerých kusov identického modelu sú vždy minimálne.
Z hľadiska tejto filozofie nám TUSQ zapadá do celkového konceptu najlepšie, nakoľko ide o high-tech materiál so stabilizovanými štrukturálnymi, rezonančnými a fyzikálnymi vlastnosťami. Bez ohľadu na konkrétny kus, pri nultých pražcoch alebo kobylkových sedlách z TUSQu sa môžeme spoľahnúť, že vždy dodajú rovnaký zvuk a výkon v rámci veľmi tesných tolerancií, ktoré vo výrobe máme.
Prostě přesně vyrobený homogenní materiál s naprosto předvídatelnými přesně danými vlastnostmi, s minimálním rozptylem kvality.
Obecný názor je ale ten, že TUSQ = plast, a plast je prostě plast a to je špatně.
Vyměnit mizerný plast je dobrý nápad, ale rozdíl bude velký ať už použijete kost nebo TUSQ.
Pokud ale měníte TUSQ za kost, rozdíl bude marginální, a v některých částech frekvenčního spektra klidně i negativní.
Ono hodně vysvětluje to, že největším argumentem velké části zastánců kosti je, že TUSQ = plast, a plast patří do tříděného odpadu.
Ale kost, když se dobře udělá a vyleští, tak je to tradiční a pěkný materiál, ale že by kytara hrála o 2 třídy výš je naprostá blbost.
Nepochopil jsem třeba proč můj nový Cort měl instalovaný v kobylce mizerný plast, když v servisním pytlíku byl TUSQ úplně přesně stejných rozměrů. Vyměnil jsem samozřejmě hned, ale proč to takhle prodávají?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Pro zajímavost, máte pocit, že má vliv materiál ořechu, když nehrajete na otevřených strunách?
To je dobrá poznámka! Co se asi děje v tuc chvíli se strunou před prstem/kapodastrem. Mají u Furcha i takové měření? Na hlavě nebo nuláku? Tipnul bych si, že mají.himself píše: 28.03.2025 13:02 Pro zajímavost, máte pocit, že má vliv materiál ořechu, když nehrajete na otevřených strunách?
Když jsem o materiálu ořechu mluvil s výborným kytarářem, řekl mi, že používá TUSQ. Že jde o to, aby byl materiál tvrdý a samomazný. Žádná další alchymie v tom není. A TUSQ je prostě konzistentnější.
Mám ale nějak pocit, že při tom mém hraní, kdy zazní otevřená struna málokdy, je to vlastně prakticky úplně jedno. Ale jsem zvědav, jestli někdo přijde s jinou myšlenkou.
Mám ale nějak pocit, že při tom mém hraní, kdy zazní otevřená struna málokdy, je to vlastně prakticky úplně jedno. Ale jsem zvědav, jestli někdo přijde s jinou myšlenkou.
1) Je samozřejmě nesmysl vyměnit jen ořech a sedlový pražec nechat v plastu - kdyz vyměňuji, tak logicky oboje, ne? Nebo někdo vymění jen jedno?
2) TUSQ vs kost - podle mě je taky dost důležitý, kdo a jak tu kost vyrobí... a kde a jaký materiál vezme... viděl jsem už bohužel i takový "kytaráře", kteří vezmou nějakou kost z krávy a hotovo....... a pak říkají "kost je nejlepší".
Já měl to štěstí, že moje kytary má v ruce jen Libor K. nebo Jarda J. A popravdě řečeno, jakýkoliv zásah od kteréhokoliv z nich byl vždy pouze ku prospěchu a zvuk povýšil.....
A ano, TUSQ je třeba plast, ale z těch uměle vyrobených materiálů na té nejvyšší top úrovni.
2) TUSQ vs kost - podle mě je taky dost důležitý, kdo a jak tu kost vyrobí... a kde a jaký materiál vezme... viděl jsem už bohužel i takový "kytaráře", kteří vezmou nějakou kost z krávy a hotovo....... a pak říkají "kost je nejlepší".
Já měl to štěstí, že moje kytary má v ruce jen Libor K. nebo Jarda J. A popravdě řečeno, jakýkoliv zásah od kteréhokoliv z nich byl vždy pouze ku prospěchu a zvuk povýšil.....
A ano, TUSQ je třeba plast, ale z těch uměle vyrobených materiálů na té nejvyšší top úrovni.
---------------
---------------
---------------
Materiál ořechu je také důležitý, ale trochu jinak.himself píše: 28.03.2025 13:02 Pro zajímavost, máte pocit, že má vliv materiál ořechu, když nehrajete na otevřených strunách?
Při hraní (krom prázdných strun) netvoří uzel kmitu, ale pořád je součástí přenosu napětí struny a pnutí v celém nástroji (prst ani capo to nedrží).
Kmit struny se do těla přenáší i natahováním a stahováním struny, a struna takto kmitá i za ořechem.
Navíc dochází k prokluzu, jak při ladění tak při hraní.
Určitě vliv na tón má, může dělat problémy při ladění, a může rychle odejít vlivem probroušení drážek.
Takže tvrdý a rezonanční materiál je na místě.
Kolíky mají podle mne vliv zcela marginální, struna přímo "tahá" za vrchní desku, a kolík je jen aretační a do přenosu kmitu se zapojuje minimálně.
Jiná věc je ale jejich váha (mosaz třeba), která se samozřejmě na kmitu desky projeví.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Musím se pochlubit. Kvůli cestování letadlem jsem nějakou dobu řešil, jak s kytarou. Kupovat sedadlo kufru se mi moc nechtělo, navíc bych mu musel během turbulencí zapínat pás.
Mám jen malé 00 nástroje, nicméně i tak kufr toho nejmenšího dvojnásobné přesahuje limit.
Pořídil jsem si proto tuhle malou mrchu a musím říct, že jsem naprosto nadšený. Podle originálního sedla jsem si z kosti vyřezal nové, kobylku doplnil odpovídajícími kolíčky a podle původního transparentního pickguard jsem si vyrobil želvu.
Kytara je neuvěřitelně super. Mrzí mě jen, že jsem ji bral pouze jako kombinaci kompromisů a proto jsem kvůli ceně ani nevyzkoušel smrkovou variantu. Mahagon je fajn, ale smrk mám radši.
No jo, jenže ona je to nakonec téměř plnohodnotná kytara!
[/attachment]
Mám jen malé 00 nástroje, nicméně i tak kufr toho nejmenšího dvojnásobné přesahuje limit.
Pořídil jsem si proto tuhle malou mrchu a musím říct, že jsem naprosto nadšený. Podle originálního sedla jsem si z kosti vyřezal nové, kobylku doplnil odpovídajícími kolíčky a podle původního transparentního pickguard jsem si vyrobil želvu.
Kytara je neuvěřitelně super. Mrzí mě jen, že jsem ji bral pouze jako kombinaci kompromisů a proto jsem kvůli ceně ani nevyzkoušel smrkovou variantu. Mahagon je fajn, ale smrk mám radši.
No jo, jenže ona je to nakonec téměř plnohodnotná kytara!
[/attachment]
Přijmi gratulaci, také mám jednoho pěkného malého Furcha 
Ale nepovídej, opravdu?
Kdybys mel někdy cestu kolem, ukázal bych Ti velice zajímavou alternativu k Tvojí kytarce. Stavba je stejná, jen původ je jiný
A nějak jsem přehlédl kostní diskuzi. Já o tom vím prdlajs, ale přišlo mi, že tady kost zvuku dost pomohla. Jako původní sedlo je ovšem uveden materiál monel, nicméně jinde píší černý TUSq, tak nevím.
Little Jane má výhodu, že se zvukový rozdíl dá zjistit okamžitě. Když složím krk, mám pořád kytaru osazenou stejnou sadou strun a mohu vesele laborovat.
Kdybys mel někdy cestu kolem, ukázal bych Ti velice zajímavou alternativu k Tvojí kytarce. Stavba je stejná, jen původ je jiný
A nějak jsem přehlédl kostní diskuzi. Já o tom vím prdlajs, ale přišlo mi, že tady kost zvuku dost pomohla. Jako původní sedlo je ovšem uveden materiál monel, nicméně jinde píší černý TUSq, tak nevím.
Little Jane má výhodu, že se zvukový rozdíl dá zjistit okamžitě. Když složím krk, mám pořád kytaru osazenou stejnou sadou strun a mohu vesele laborovat.
Ano, to je zajímavý vedlejší efekt rozkládací konstrukce, to mě nenapadlo
Mimochodem, potřeboval bych svoji kytaru osadit elektronikou - nepletu se, že jsi mi říkal, že tam kdysi byla?
Cestu kolem sice zatím nemám, ale co není, může být, ozval bych se
Cestu kolem sice zatím nemám, ale co není, může být, ozval bych se