Alternativy pro komerční čističe strun (GHS Fast Fret, Dunlop 6582, Music Nomad String Fuel)

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
volfi

Re: Alternativy pro komerční čističe strun (GHS Fast Fret, Dunlop 6582, Music Nomad String Fuel)

Příspěvek od volfi »

Mě furt trochu zaráží proč nepoužívat produkty k tomu určené. :D Léta používám tuhle kombinaci, která má životnost déle jak rok.
DL-PF-00001-6582-02.jpg
ace_30.detail_1.jpg
Mohli byste namítnout, že ten dunlop je zase jen "petrolej", ale není to tak jednoduché:

WD-40:
Aliphatic Hydrocarbon - 50-70%
Petroleum Base Oil - <20%
Carbon Dioxide - 2-3%
Plus jak jsem psal dříve, wd-40 má desítky ruzných složení. To co jsem uvedl je US 23.6.2023

Dunlop 6582:
Distillates (petroleum), hydrotreated light - 50-<100%
(R)-p-mentha-1,8-diene - 0.025 - <0.25%
Polydimethylsiloxane - neudává se v % (silikonový polymer)
citral - neudává se v %
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Pawlik

Re: Alternativy pro komerční čističe strun (GHS Fast Fret, Dunlop 6582, Music Nomad String Fuel)

Příspěvek od Pawlik »

No tak já to WD nezačal používat proto, že bych byl nějak extra přesvědčen o jeho kvalitě pro tuto aplikaci. Nicméně mi funguje k plné spokojenosti.
Co se týče složení, nejsem chemik, nýbrž strojař takže ani překlad toho složení (vzhledem k tomu málu co si pamatuju) by mi byl platný jako mrtvému zimník.
A co se týče působení na kůži či organismus celkově: nemám s tím problém. Občas zjišťuju, že jsem v tomhle (možná jediném :) ) asi výjimečný: jsem mimořádně necitlivý na chemikálie. Občas je to k vzteku (drtivá většina prášků na mě nefunguje) občas se toho dá využít. Jediné, z čeho se mi dělá fakt zle je toluen, ale i tam vydržím výrazně víc, než kolegové v bývalé práci, takže když bylo potřeba něco vyčistit s jeho použitím, bylo to na mě...
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

volfi píše: 14.04.2025 8:26 Mě furt trochu zaráží proč nepoužívat produkty k tomu určené.
Primárním důvodem výroby je vždy generování zisku. Zbytek je jen obal aby se to dalo prodat, a to je někdy kontraproduktivní.

Třeba DUNLOP dělá na hmatníky 65 Lemon Oil, ale Martin Gutar Lemon Oil vysloveně nedoporučuje, kvůli možnému poškození povrchové úpravy, urychlení koroze pražců, a snížení životnosti strun.

https://www.martinguitar.com/faqs.html? ... crfYu2-UFV

https://www.jimdunlop.com/formula-65-fr ... lemon-oil/
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
affordano

Příspěvek od affordano »

volfi píše: 14.04.2025 8:26 Mě furt trochu zaráží proč nepoužívat produkty k tomu určené.....

Možná proto?
Dunlop Formula 6582: balení 59 ml - 199 CZK 1 ml - 3,40 CZK
WD-40: balení 450 ml - 159 CZK 1 ml - 0,35 CZK

Který že to přípravek je 10x levnější? No offence, jsem affordano, používám to, co si můžu dovolit... :D
Jo, a jsem původně taky strojař a WD mi voní :lol: .
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

HoSl píše: 12.04.2025 22:16
Prskyn píše: 29.07.2024 10:33 Na čištění strun používám zásadně kombinované kleště... spíše tedy na čištění od nečistých strun. Pokud jsou špinavé struny, je špinavý i hmatník... no a to já při své estetické neuróze nesnesu...
Podobně to mám taky. Dřív jsem čistíval lihem, ale už delší dobu ne. Po hraní projedu struny suchým hadrem a hotovo. Co jsem si ale navyknul je, že si pokaždé před hraním umeju ruce mýdlem. Hmatník se mi ani po pár měsících nezanáší hnusem. Mám na mysli teda hlavně, když cvičím/hraju doma na elektriku. Nějaké hospodské nebo táborákové hraní, tam to kolikrát není možné, to je jasné.
Vlhčené kapesníčky jsou nedílnou součástí výbavy... neb i jiní občas chtějí vyzkoušet mou kytaru...
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

WD je fajn na spoustu aplikaci v domacnosti, ale matlat si opakovane na ruce vec, ktera behem par mimut uvolni zarezly šroub, mi prijde zvlastni :) Nejspis jsem trochu cimprlich... :)
Ale je vtipne, jak se tema "WD na struny ci dokonce hmatniky (a Petr Henych na prsty)" zacyklene vraci. :)

Dotaz - hadrik mastny od wedecka si nekdo nosi ve futralu? V nejake igelitce nebo jen tak? :)
volfi

Příspěvek od volfi »

Čavli píše: 14.04.2025 14:20
volfi píše: 14.04.2025 8:26 Mě furt trochu zaráží proč nepoužívat produkty k tomu určené.
Primárním důvodem výroby je vždy generování zisku. Zbytek je jen obal aby se to dalo prodat, a to je někdy kontraproduktivní.

Třeba DUNLOP dělá na hmatníky 65 Lemon Oil, ale Martin Gutar Lemon Oil vysloveně nedoporučuje, kvůli možnému poškození povrchové úpravy, urychlení koroze pražců, a snížení životnosti strun.

Je Lemon Oil a název Lemon Oil. To, co dělaj výrobci na hmatníky není z 99% "citrónový olej"
Složení Dunlopu 6554 Lemon oil:
White Mineral Oil - z min. 95%
(R)-p-mentha-1,8-diene - pár %, složka kterou obsahoval i čistič strun.
citral - vůně
Solvent Yellow 72 - barvivo

Takže Dunlop Lemon oil je minerální olej, kterej je obarvenej a navoněnej.
affordano píše: 14.04.2025 14:57
volfi píše: 14.04.2025 8:26 Mě furt trochu zaráží proč nepoužívat produkty k tomu určené.....

Možná proto?

Který že to přípravek je 10x levnější? No offence, jsem affordano, používám to, co si můžu dovolit... :D
Já su též strojař, WD-40 mi také voní, nemám problémy s chem. přípravky na kůži. Ale nezlob se na mě, cena je v tomhle případě zanedbatelná. Kdyby to si toho spotřeboval litr ročně neřeknu nic. Čistím kytaru minimálně 2x týdně, lahvička vydrží déle jak rok. WD40 = water displacement, který se následně změnil v multi purpose sprej pro hobíky. Pravidelná změna receptury, taky není ok. Nikdo z nás přesně nezjistí jak přesně prospívá nebo neprospívá dřevu a plastům. Proč obsahuje čistič od dunlopu silikonový polymer? Jako dodatečná ochrana strun? Nebo je to kvuli zabránění korozy plastových dílů jako nultý pražec?
Osobně si nemyslím, že WD40 nějak zničí kytaru, ale jde mi o princip, proč to tam dávat? Až do něj začnou přimíchávat aceton, tak budou kytaristi čumět. (To se pravděpodobně nestane, jen jsem chtěl naznačit, že může přijít revize s něčím, co opravdu dřevu škodí).

Z jiného soudku, né vždy komerční produkty jsou ty nejlepší. Například s čistým svědomým mohu na čištění hmatníků doporučit kombinaci IPA a Destilovaná voda v poměru 7:3 nebo 8:2. Určitě bychom našli i super čistej Minerální olej na hmatníky, opravdu si myslím, že kapalina do hydraulických brzd u jízdních kol by byla cesta. atd.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
affordano

Příspěvek od affordano »

volfi píše: 14.04.2025 19:11 Osobně si nemyslím, že WD40 nějak zničí kytaru, ale jde mi o princip, proč to tam dávat? Až do něj začnou přimíchávat aceton, tak budou kytaristi čumět. (To se pravděpodobně nestane, jen jsem chtěl naznačit, že může přijít revize s něčím, co opravdu dřevu škodí).

Já to beru, chápu a na superdrahý nástroj bych si to možná taky rozmyslel. Jenom, že někdo tady tak ostře proti WD vyjel a mě to už roky dělá docela dobrou službu, kupříkladu oproti Fast Fretu...
affordano

Příspěvek od affordano »

cherreda píše: 14.04.2025 17:59Dotaz - hadrik mastny od wedecka si nekdo nosi ve futralu? V nejake igelitce nebo jen tak? :)

Dělá se 100 ml balení, to je takovej zanedbatelnej prcek, lehčí než igelitka :D .
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

affordano píše: 14.04.2025 19:34
cherreda píše: 14.04.2025 17:59Dotaz - hadrik mastny od wedecka si nekdo nosi ve futralu? V nejake igelitce nebo jen tak? :)

Dělá se 100 ml balení, to je takovej zanedbatelnej prcek, lehčí než igelitka :D .
Me zajima prakticky, co vy "wedeckari" ;) delate s nejakym tim hadrikem, kterym (predpokladam) pak struny utrete? Jde do kose? Do futralu? WD je solidni mastnota a smradek.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

No tak já to vytunil ještě tak, že trochu WD stříkám na tu "houbičku" (nějaká lisovaná bavlna, nebo co to je) na originální rukojeti Fast fret a používám stejně, jako ten originál. A když to vyschne, tak na to stříknu znovu... A už před časem mě začal strašně štvát ten hadřík, který dodává GHS v balení Fast fretu (protože pekelně pouští chlupy a struny jsou toho plné, a za chvíli je to i v kobylce a na snímačích) tak jsem místo něho začal používat utěrku z Pepco na brýle (z mikrovlákna, stojí asi 30 Kč, dlouho vydrží a nepouští chlupy).
Edit pro Cherreda: ten hadřík na brýle se vejde do originální plechovky od Fast fretu, místo toho původního k ničemu... A tak strašně mastné ty struny nejsou, WD nestříkám samozřejmě přímo sprejem z plechovky na struny a hmatník :)
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

volfi píše: 14.04.2025 19:11
Čavli píše: 14.04.2025 14:20

Je Lemon Oil a název Lemon Oil. To, co dělaj výrobci na hmatníky není z 99% "citrónový olej"
Složení Dunlopu 6554 Lemon oil:
White Mineral Oil - z min. 95%
(R)-p-mentha-1,8-diene - pár %, složka kterou obsahoval i čistič strun.
citral - vůně
Solvent Yellow 72 - barvivo

Takže Dunlop Lemon oil je minerální olej, kterej je obarvenej a navoněnej.
affordano píše: 14.04.2025 14:57

Možná proto?

Já su též strojař, WD-40 mi také voní, nemám problémy s chem. přípravky na kůži. Ale nezlob se na mě, cena je v tomhle případě zanedbatelná. Kdyby to si toho spotřeboval litr ročně neřeknu nic. Čistím kytaru minimálně 2x týdně, lahvička vydrží déle jak rok. WD40 = water displacement, který se následně změnil v multi purpose sprej pro hobíky. Pravidelná změna receptury, taky není ok. Nikdo z nás přesně nezjistí jak přesně prospívá nebo neprospívá dřevu a plastům. Proč obsahuje čistič od dunlopu silikonový polymer? Jako dodatečná ochrana strun? Nebo je to kvuli zabránění korozy plastových dílů jako nultý pražec?
Osobně si nemyslím, že WD40 nějak zničí kytaru, ale jde mi o princip, proč to tam dávat? Až do něj začnou přimíchávat aceton, tak budou kytaristi čumět. (To se pravděpodobně nestane, jen jsem chtěl naznačit, že může přijít revize s něčím, co opravdu dřevu škodí).

Z jiného soudku, né vždy komerční produkty jsou ty nejlepší. Například s čistým svědomým mohu na čištění hmatníků doporučit kombinaci IPA a Destilovaná voda v poměru 7:3 nebo 8:2. Určitě bychom našli i super čistej Minerální olej na hmatníky, opravdu si myslím, že kapalina do hydraulických brzd u jízdních kol by byla cesta. atd.
Já nejsem blbej, já to vím.
To je jako "Skřivánčí paštika s hovězím" - jeden Skřivánek, 1 vůl, takže 50/50.
Ale pořád DUNLOP používá nevhodnou a renomovaným vyrobcem nedoporučenou příměs jen proto, aby se to lépe prodávalo. Nebo jaký je důvod použití toho Lemon Oil? Jen aby to vejři kupovali.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
affordano

Příspěvek od affordano »

Pawlik: Dobrá metoda. Já po hraní většinou nástroje otřu jenom suchým hadrem a až doma potom ošetřím WD, v tom binci na těch našich pidi-pódiích a někdy už i potmě, když už jsou světla odpojená, bych to stejně nastříkal maximálně tak do ucha zvukaři balícímu vedle kabely... :lol:
volfi

Příspěvek od volfi »

Tak ještě jednou, nepochopil jsi mě. Dunlop Lemon Oil, neobsahuje Lemon Oil, takže je naprosto vhodný. Co jsem dohledal, tak klasický citrónový olej, který používaj běžní smrtelníci, se vyrábí louhováním citrónů v jiném oleji. Zjednodušeně řečeno, Dunlop Lemon Oil je z 99% minerální olej a má v sobě pár kapek barviva a Citralu, což je hlavně synteticky vyráběné aroma. Proč to vyrábí? No protože lidi maj rádi voňavý produkty, dokonce maj novinku coconut oil - neznám složení, ale opravdu si nemyslím, že to je kokosovej olej. Jestli je citral škodlivej pro dřevo ti řekne asi jen chemik odborník, ale když se začteš, tak je rozpustný v oleji, vadí mu hranice ph4 a ph9, takže logicky nebude kyselej a je tam tak malé rozpuštěné množství, že prostě ničemu vadit nemůže. To co píše Martin, píše i Big Bends, kteří vyloženě uvádí: One ingredient most fretboard conditioners have in common is either lemon or citric oil. Big Bends does not believe solvents belong in a conditioner. Takže nevím, zda nějaký výrobce opravdu používá citronový olej, ale Dunlop to není. Tím se nijak nezastávám značky a osobně používám čistý minerální olej od Big Bends nebo Dunlop 02.

Všeobecně si nemyslím, že by si dnešní relevantní značky, dovolili vyrobit něco agresivního pro povrchy a dřeva kytar.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Pawlik píše: 14.04.2025 20:36

No tak já to vytunil ještě tak, že trochu WD stříkám na tu "houbičku" (nějaká lisovaná bavlna, nebo co to je) na originální rukojeti Fast fret a používám stejně, jako ten originál. A když to vyschne, tak na to stříknu znovu... A už před časem mě začal strašně štvát ten hadřík, který dodává GHS v balení Fast fretu (protože pekelně pouští chlupy a struny jsou toho plné, a za chvíli je to i v kobylce a na snímačích) tak jsem místo něho začal používat utěrku z Pepco na brýle (z mikrovlákna, stojí asi 30 Kč, dlouho vydrží a nepouští chlupy).
Edit pro Cherreda: ten hadřík na brýle se vejde do originální plechovky od Fast fretu, místo toho původního k ničemu... A tak strašně mastné ty struny nejsou, WD nestříkám samozřejmě přímo sprejem z plechovky na struny a hmatník :)
Aha, přesně to mě zajímalo, poněvadž WD moc pěkně vzlíná a umí zprasit kdeco.
Za mě nepatří na kytary, ale do pantů. :) Což mi připomíná, že bych měl zase jednou za rok obejít okna a trochu obšťastnit kování. :)
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Do Dunlop Lemon Oil (a předpokládám že do všech) se přidává kromě Citralu hlavně Limonen.
Daddario píše:
What is guitar lemon oil made of?
What is Lemon Oil? - Spears Music | Blog
So, many of the popular guitar lemon oils sold by well-known guitar companies are comprised primarily of other oils–usually, mineral oil, which is a pretty good (and cheap) fretboard conditioner by itself. They contain only a small amount of real lemon oil, and the yellow colour comes from artificial colouring.
What are the ingredients in lemon oil?
Constituents. Lemon oil contains terpenes (about 94% mainly (+)- limonene), sesquiterpenes, aldehydes (citral, about 3.4–3.6%, and citronellal) and esters (about 1% geranyl acetate). Limonene (see Fig. 22.2) is a liquid, b.p. 175°C.
Can I use D Addario lemon oil on guitar body?
Lemon oil should never be used on the body of the guitar. It can damage the poly finish. A drop or two is fine on the fretboard, but do your best to go light with it and keep it off the finish.
"Proč to vyrábí? No protože lidi maj rádi voňavý produkty, dokonce maj novinku coconut oil ..."

Tím ale jen potvrzuješ co píšu. Primární je to prodat.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
volfi

Příspěvek od volfi »

Po 3., Dunlop Lemon Oil neobsahuje Lemon Oil. Pokud předpokládáš, že do všech se přidává Lemon Oil, tak špatně. Osobně bych si tipnul, že většina výrobců to nepoužívá, ale to je pouze můj nepodložený tip, který se dá, ale poměrně jednoduše potvrdit/vyvrátit.

Sám jsi našel poměrně hezký složení Lemon Oilu, asi bude existovat více variant.

Existují tzv. bezp. listy ve kterých není úplně přesně všechno, ale rizikové látky všechny + orientační koncentrace. Limonen by tam 100% byl.
dunlop.jpg
dunlop 2.jpg
Úplně v pohodě si můžeme vyžádat skoro jakýkoliv bezpečnostní list.
A nic jsem ti nepotvrdil, to ty tvrdíš, že firma jako např. Dunlop se svým Lemon Oilem poškozuje hmatníky, jen kvůli byznysu. Samozřejmě cíl všech je prodat i Dunlopu, jen říkám, že jich konkrétní Lemon Oil se zdá být bezpečný a žádný reálný Lemon oil neobsahuje.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Cherredo do pantů patří vazelína,ne olej ; )
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
volfi

Příspěvek od volfi »

Trevor píše: 15.04.2025 12:04 Cherredo do pantů patří vazelína,ne olej ; )
Čekal jsem, kdy to kdo napíše. :mrgreen:
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

volfi píše: 15.04.2025 12:23
Trevor píše: 15.04.2025 12:04 Cherredo do pantů patří vazelína,ne olej ; )
Čekal jsem, kdy to kdo napíše. :mrgreen:
:)
Jak by řekli výše kolegové, kteří s WD mažou kytary - mně to už roky funguje. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“