On někdy pohled na spoj krku u LP přes šachtu předního snímače je taky "podívaná"
Kytary Harley Benton
Pravidla fóra
Re: Kytary Harley Benton
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
affordano: asi ironicky narážíš na to, že G LP mají správný úhel krku často nastavený a zajištěný mohutnou vrstvou lepidla ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
džetro a torst: Máte samozřejmě oba pravdu, snažím se tu o humor a rovněž i já jsem viděl ty děsivé záběry "kolíbek" u originál Gibsonů, na druhou stranu kdo shlédl můj zábavný seriál věnovaný zde na HF ztenčování nesmyslně těžkého LP ví, že úplně stačí dostatečně těsné vklínění a vlepení po stranách krku, já třeba na tom svém slim LP nemám zespodu vůbec žádnou patku, o kterou by se krk opřel, a drží to i se strunami 10/52 už hezkých pár měsíců jako řemen, ani sustainu to neubralo... radši to ale honem zaťukám na dřevo. 
to je vono. Tam ten spoj krku a těla zajišťují boční plochy, zatímco u šroubovaného ne, tam je spojení jen dnem té kapsy.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Harley Benton HB-35Plus Vintage Burst 355
Stejný příspěvek mám i Facebooku, tak prosím nekamenovat
U nove kytary se mi po dvou mesicich hrani objevila prasklina na spoji krku. Kytara nikdy nespadla, neprenasi se a odpociva ve stojanu. Myslite, ze je to duvod k reklamaci? Ma nekdo podobny problem?Nejde mi vložit fotka, tak kdo by se chtěl mrknout tak Facebooku na "Kytarove forum".
Stejný příspěvek mám i Facebooku, tak prosím nekamenovat
vkládám, ani to nebolelo!

Asi bych to reklamoval, ale osobně si myslím, že to je jen prasklý lak a dřevo je v pořádku, nebude to postupovat. Měl jsem to na LP i SG a nevadilo to. Zkus kytaru nadladit, třeba o tón, aby byl větší tah, a 2. den zkontroluj, jestli se ladění snížilo (prasklina postoupila).

Asi bych to reklamoval, ale osobně si myslím, že to je jen prasklý lak a dřevo je v pořádku, nebude to postupovat. Měl jsem to na LP i SG a nevadilo to. Zkus kytaru nadladit, třeba o tón, aby byl větší tah, a 2. den zkontroluj, jestli se ladění snížilo (prasklina postoupila).
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Torste, Maco333 řeší vkládání obrázků jako příloh, ne odkazů na obrázky z netu. Jinak by asi neměl jak ukázat tu prasklinu, nemyslíš?
Na odstranění závady HF se pracuje.
Na odstranění závady HF se pracuje.
omlouvám se, moje zbrklost a povrchnost. Ale vkládání jpg snad už na HF funguje dobře, ne? V minulosti chvíli problém byl, teď snad už ne.
Ale co na fotce uvidím? Prasklý lak a jestli to pokračuje dál nikdo neví. Podle mě to nepokračuje, ale reklamoval bych to, je to nový nástroj.
Ale co na fotce uvidím? Prasklý lak a jestli to pokračuje dál nikdo neví. Podle mě to nepokračuje, ale reklamoval bych to, je to nový nástroj.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
S vkládáním teď byl problém kvůli místu na serveru. Už to zase funguje. Howgh 
Tak reklamace uznana, penize vraceny, nova objednana, ale prijde zase kdo vi kdy 
Tak já u jednoho HB (TE-90, kapánek odfláknuto srovnání pražců) o reklamaci chvíli uvažoval (asi deset minut)... Pak mi došlo, jak dlouho bych asi zase čekal na další, řekl jsem si, že snad nejsem úplně blbej, zašel do železářství, koupil "vercajk" a za dva večery měl hotovo.
Před tím jsem kupoval TE-52, tam bych řekl že to měli na danou cenovou kategorii zpracováno spíš nadstandardně - a potom ještě vzal TE-62 a to jsem fakt čuměl... Nejlevnější kytara z těch tří, a hmatník naprosto perfektní. Něco takového bych čekal spíš u kytary, která má na cenovce o nulu víc. Taky se na ní dá nastavit opravdu extrémně nízký dohmat, čímž se stala mou oblíbenou kytarou pro tlusté struny.
Kdybych měl shrnout ty tři telata od HB, tak:
TE-52: standardní plnotučné tele. Možná od výroby méně kvalitní snímače (měnit jsem zatím nezkoušel), je hodně středová, basů poměrně málo... Takže z tohoto důvodu skončila prozatím v nashville ladění (ovšem kdybych chtěl hrát něco jako Jasná páka/ Hudba Praha, tak tam by sedla skvěle).
TE-62: novější verze s kompenzovanými kameny. Ačkoliv lipové tělo, nemám pocit, že by jí to nějak deklasovalo. Nejlevnější z nich, paradoxně nejlíp provedená. Má tele charakter, ale není zbytečně "uřvaná", což by mohl být problém s prosazením se v mixu v některých aranžích (a spíš při živém kapelním hraní), ale zatím (při domácím nahrávání) jsem na něj nenarazil. Dalo by se říct, že teď, když nemám po ruce Strata, tak ho s ní celkem úspěšně "supluju".
TE-90: ačkoliv tele, ten "telecí twang" má výrazný jenom přes kobylkový snímač. Jinak zvukově hodně "barevná", na krkový snímač zní spíš jako jazzová lubovka - a hodně mě baví na ní hrát právě tomhle režimu, bez zkreslení, jenom přes (mírně nastavený) kompresor a reverb a jenom nechat přibarvit lampou (ne zkreslit, ani nakřápnout - prostě opravdu přibarvit). Pro mě vyloženě nejlepší, fakt obrovské spektrum zvuků, ve kterých zní dobře. Nedokážu posoudit, kdybych ji hrál přes hi-gain, protože tyhle zvuky nepoužívám (a vlastně ani nevím, co si představit pod pojmem "dobrý hi-gain" - pokud tedy připustíme, že něco takového vůbec existuje, žejo
) Jediné, co mi úplně nesedí, je bohužel profil krku. Takový divný, jako by "hranatý", něco takového bych čekal spíš na akustice (a opravdu jsem něco podobného potkal na nějakém levnějším "déčku"). Už jsem zkoušel, že bych tam přehodil krk třeba z té TE-52, ale bohužel, není to úplně kompatibilní. Takže si holt musím zvykat (a jde to, i když - mě to prostě se.e
). Takže buďto si zvyknu, a nebo použiju poněkud invazivnější technologii.
To tak trochu pro ty, kteří byste třeba uvažovali o nějakém teleti od HB.
Před tím jsem kupoval TE-52, tam bych řekl že to měli na danou cenovou kategorii zpracováno spíš nadstandardně - a potom ještě vzal TE-62 a to jsem fakt čuměl... Nejlevnější kytara z těch tří, a hmatník naprosto perfektní. Něco takového bych čekal spíš u kytary, která má na cenovce o nulu víc. Taky se na ní dá nastavit opravdu extrémně nízký dohmat, čímž se stala mou oblíbenou kytarou pro tlusté struny.
Kdybych měl shrnout ty tři telata od HB, tak:
TE-52: standardní plnotučné tele. Možná od výroby méně kvalitní snímače (měnit jsem zatím nezkoušel), je hodně středová, basů poměrně málo... Takže z tohoto důvodu skončila prozatím v nashville ladění (ovšem kdybych chtěl hrát něco jako Jasná páka/ Hudba Praha, tak tam by sedla skvěle).
TE-62: novější verze s kompenzovanými kameny. Ačkoliv lipové tělo, nemám pocit, že by jí to nějak deklasovalo. Nejlevnější z nich, paradoxně nejlíp provedená. Má tele charakter, ale není zbytečně "uřvaná", což by mohl být problém s prosazením se v mixu v některých aranžích (a spíš při živém kapelním hraní), ale zatím (při domácím nahrávání) jsem na něj nenarazil. Dalo by se říct, že teď, když nemám po ruce Strata, tak ho s ní celkem úspěšně "supluju".
TE-90: ačkoliv tele, ten "telecí twang" má výrazný jenom přes kobylkový snímač. Jinak zvukově hodně "barevná", na krkový snímač zní spíš jako jazzová lubovka - a hodně mě baví na ní hrát právě tomhle režimu, bez zkreslení, jenom přes (mírně nastavený) kompresor a reverb a jenom nechat přibarvit lampou (ne zkreslit, ani nakřápnout - prostě opravdu přibarvit). Pro mě vyloženě nejlepší, fakt obrovské spektrum zvuků, ve kterých zní dobře. Nedokážu posoudit, kdybych ji hrál přes hi-gain, protože tyhle zvuky nepoužívám (a vlastně ani nevím, co si představit pod pojmem "dobrý hi-gain" - pokud tedy připustíme, že něco takového vůbec existuje, žejo
To tak trochu pro ty, kteří byste třeba uvažovali o nějakém teleti od HB.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Pawlik píše: 2.05.2025 14:47 ...Takže buďto si zvyknu, a nebo použiju poněkud invazivnější technologii...
Můj odhad - nezvykneš a použiješ poněkud invazivnější technologii
Velmi pravděpodobné.
Ovšem bude to trochu challenge. Krk z 90 budu muset mírně (asi o 0,5 mm z každé strany) ubrat, aby se vešel do kapsy na 52, a pro změnu kapsu na 90 podobě (asi dýhou) vyložit. A pak vyložit a zalepit díry po vrutech na obou krcích a znovu svrtat, mají trochu jinak rozteče (dva vruty půjdou do "masivu" o ty strach nemám, ale dva půjdou jenom o kousek mimo původních středů, tam se závity "trochu tečnou" s původními dírami, takže to bude potřebovat opravdu nutně tímto způsobem zpevnit). Ale aspoň mám nad čím přemýšlet.
A jsem zvědav, jak se na tom 90 projeví výměna krku z obyčejného javoru s nějakou náhražkou palisandru za pečený celojavor.
A pokud jde o málo basů u toho 52 - podle mě je problém opravdu jenom ve snímačích, "nasucho" mi připadá, že vrní pěkně - a hlavně jsem to zaznamenal až při porovnání s těmi ostatními telaty - a při přechodu na mini combo HB Tube5, které nemá "pořádné" korekce, ale jenom čudl Tone. Dokonce ani přes Vox Amplug mi to nepřijde jako nějaká katastrofa.
P.S. Jinak ty krky, i přes vizuální rozdíly (90 má o pražec více, ale tam má hmatník přesah přes patku krku) perfektně sedí, dvanáctý pražec je v úplně stejné pozici vzhledem k délce patky.
P.S. P.S.: a u nashville ladění mi ten trochu humpolácký profil krku vadit nebude, ono nashville ladění je trochu prasečinec samo o sobě
Neber to tak, že tě do něčeho tlačím, jenom si vybavuji svoje vlastní zkušenosti, kolik krků jsem už upravoval a brousil, aby mi padly do ruky - vždycky jsem si nejdřív říkal, že si časem zvyknu, ale nestalo se... Držím ti palce, určitě jsi šikovnější než já, tak to dopadne parádně!
Affordano: tak na to došlo, hecnul jsem se... A výsledek předčil všechna očekávání. Zvuk se nezhoršil, je trochu jiný, ale mi osobně se líbí víc: aniž by to ztratilo hutnost a plnost tónu, je teď takový jasnější a ještě barevnější. Hratelnost šla o 400 procent nahoru (teď to předčí i tu HB TE-62) a navíc jí to s tím javorovým hmatníkem neuvěřitelně sekne. Fakt ještě větší krasavice, než byla. Až se jeden diví, že takový potenciální klenot HB przní takovým paskvilem místo normálního krku...
S krky je to zvláštní. Nechtělo se mi do toho, ale nakonec jsem to udělal. U jedné basy jsem bruskou, za pět minut, D změnil na C. Nebo naopak? Každopádně je to obrovský rozdíl v hratelnosti. Ovšem, každý z nás má jinou pazouru, že?
No tak tady je problém nejen v profilu krku. Pravda, je "podivný", ale to by opravdu šlo přebrousit. Druhý problém je v profilu hmatníku, je strašně plochý, spíš to odpovídá nějaké akustice. To už by se předělávalo hodně blbě. A vlastně i pražce jsou pocitově takové divně hrubé (i když na pohled vypadají stejně a mikrometr, kterým by ten rozdíl možná šel změřit, nemám).
Prostě celkový pocit z toho krku na TE-90 je takový "humpolácký", jako by byl z "českého jumba", jak se tomu tenkrát říkalo (první D od Cremony někdy v půlce osmdesátých let), neblahé paměti.
Ten krk z HB TE-52 tomu fakt neuvěřitelně prospěl, a je i mnohem lépe vyrobený, člověk by u těch kytar podle kvality zpracování očekával úplně opačné cenové rozvrstvení.
Po výměně krků jsem z výsledku opravdu nadšený, myslím že by se vyplatilo k TE-90 rovnou dokoupit nejlevnější z těch s tím "vintage" krkem, tedy TE-62, i kdyby měl z těch dvou kytar složit jednu a zbytek vyhodit, výsledek je za tu cenu neuvěřitelně dobrý. Já tam mám drobné plus v druhé kytaře, paskvilu s tělem TE-52 a krkem 90, který by byl celkem k ničemu - kdybych už dlouho neplánoval nějaký "střep" do Nashville ladění. S tímhle to vyhovuje, ani ten humpolácký krk nevadí, to Nashville ladění je trochu paskvil samo o sobě (a seznámil jsem se s tím už hodně dávno, jako s něčím, co je použitelné i na mimořádně hluchou kytaru, a hlavně v čundr stylech má jisté uplatnění).
Prostě celkový pocit z toho krku na TE-90 je takový "humpolácký", jako by byl z "českého jumba", jak se tomu tenkrát říkalo (první D od Cremony někdy v půlce osmdesátých let), neblahé paměti.
Ten krk z HB TE-52 tomu fakt neuvěřitelně prospěl, a je i mnohem lépe vyrobený, člověk by u těch kytar podle kvality zpracování očekával úplně opačné cenové rozvrstvení.
Po výměně krků jsem z výsledku opravdu nadšený, myslím že by se vyplatilo k TE-90 rovnou dokoupit nejlevnější z těch s tím "vintage" krkem, tedy TE-62, i kdyby měl z těch dvou kytar složit jednu a zbytek vyhodit, výsledek je za tu cenu neuvěřitelně dobrý. Já tam mám drobné plus v druhé kytaře, paskvilu s tělem TE-52 a krkem 90, který by byl celkem k ničemu - kdybych už dlouho neplánoval nějaký "střep" do Nashville ladění. S tímhle to vyhovuje, ani ten humpolácký krk nevadí, to Nashville ladění je trochu paskvil samo o sobě (a seznámil jsem se s tím už hodně dávno, jako s něčím, co je použitelné i na mimořádně hluchou kytaru, a hlavně v čundr stylech má jisté uplatnění).
Pawlik: všechen klobouk stranou, telátko vypadá dokonale, věřím, že tak i hraje, mám radost, že se ti to povedlo!!!!
Starypard: měnit profil krku bruskou jsem si nikdy netroufl, bál jsem se, že někde zajedu moc hluboko a už to nepůjde vrátit. Takže klasika - rašple, nůž, šmirgly, až na závěr buffing vlněným kotoučem, v průměru mi to vždycky trvalo tak hoďku, dvě - 5 minut zní jako sen....
Starypard: měnit profil krku bruskou jsem si nikdy netroufl, bál jsem se, že někde zajedu moc hluboko a už to nepůjde vrátit. Takže klasika - rašple, nůž, šmirgly, až na závěr buffing vlněným kotoučem, v průměru mi to vždycky trvalo tak hoďku, dvě - 5 minut zní jako sen....
"Prostě celkový pocit z toho krku na TE-90 je takový "humpolácký", jako by byl z "českého jumba", jak se tomu tenkrát říkalo (první D od Cremony někdy v půlce osmdesátých let), neblahé paměti."
Tohle "jumbo" jsem dostal koncem ´80. od tatíka pod stromeček. Od té doby na něj hraju, projelo se mnou čundry, koncerty i zahraničí. Včera (dneska) jsem na něj odehrál celodenní mejdan a kamarád obdivoval jeho zvuk. Mám malé ruce a krátké prsty, ale humpolácký krk mi nikdy nevadil. Teď jsem do jednoho reunijonu výtáh Ibanez RG550, to je úplné párátko, nejplacatější krk co jsem kdy měl. Hraje se na to dobře, ale když jí prohodim za ´50 Les Paul, žádný problém, hraje se dál.
Ale nepřu se, jen profily krku neřeším a hraju na všechno co mi přijde pod ruku. Určitě bych nikdy neničil kytaru rašplí.
Tohle "jumbo" jsem dostal koncem ´80. od tatíka pod stromeček. Od té doby na něj hraju, projelo se mnou čundry, koncerty i zahraničí. Včera (dneska) jsem na něj odehrál celodenní mejdan a kamarád obdivoval jeho zvuk. Mám malé ruce a krátké prsty, ale humpolácký krk mi nikdy nevadil. Teď jsem do jednoho reunijonu výtáh Ibanez RG550, to je úplné párátko, nejplacatější krk co jsem kdy měl. Hraje se na to dobře, ale když jí prohodim za ´50 Les Paul, žádný problém, hraje se dál.
Ale nepřu se, jen profily krku neřeším a hraju na všechno co mi přijde pod ruku. Určitě bych nikdy neničil kytaru rašplí.
Profily krku jsou zajímavá věc. Vlastně, každá kytara by měla mít spodní profil krku takový, jaký odpovídá vrchnímu. Ne vždy to tak jest. Mám dvanáctku Yamahu (Fg-312), kterou jsem si koupil již potřetí v životě, osmdesátková výrobou (poprvé Tuzex), koncepcí sedmdesátková. Zajímavé jest, že dnes nemám tu první, ta měla krk spíše V, až mne to tenkrát překvapilo. Ta, co mám teď (a je jen o dva roky mladší, ale stejný model), má D. Nu, musí se na to hrát jinak. Na V jsem hrál jako na klasiku - s opřeným palcem a luftem mezi dlaní a krkem, prsty kolmo shora. Na tuto hraju tak, že skoro vždy držím krk jako poleno, přímo v dlani. I straty, za svou dlouhou historii, mají ty rozdíly. Kdo je nerespektuje, koleduje si o zánět karpálů a zchromení ruky.
Tu basu jsem zbrousil tak o půl mm. Rozdíl je zásadní, v hraní.Také je důležité to, že je krk přebroušen, stodvacítkou. Nelakován a neleštěn. Je to mnohem lepší a pohodlnější. Kdo si chce pořádně zahrát, sundá lak ze spodku krku.
Tu basu jsem zbrousil tak o půl mm. Rozdíl je zásadní, v hraní.Také je důležité to, že je krk přebroušen, stodvacítkou. Nelakován a neleštěn. Je to mnohem lepší a pohodlnější. Kdo si chce pořádně zahrát, sundá lak ze spodku krku.