Prsty

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Bobr

Příspěvek od Bobr »

Delší prsty jsou výhodou, ale není to všechno. Já osobně mám prsty krátký. Chce je to trochu rozhejbat. Ty 4 prašce by to asi ale chtělo obsáhnout, jinak by to byla docela honička.
Fender Jazz Bass (Japan), Fender American Standard Precision Bass (USA) , Aztec (kopie Rickenbacker - Japan), Furch bass JBBV-41 (elektroacoustic), Ampeg SVT-3PRO, SVT12HE + SVT15E, EBS Octaver, MXR Equalizer
cenda

Příspěvek od cenda »

já je ztáhnu od 1. - 5. a na šestym užto zní hrozně... já sem to stejně nikdy nevyužil...
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Já mam sice krátký a tenký prsty, ale nedělá mi problém někam dál tim malíčkem klepnout, stačí bejt dost rychlej a mít dost šikovnej malíček. 4 pražce ale obsáhnout bez změny polohy je nutnost, bez toho se hraje dost těžko :)
Basuju: Jackson C20
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
krejca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od krejca »

kolikrat je dobry nez cvicit roztahovani (kdyz uz dosahnes na 4.) tak spis ty prsty posilovat aby si to zmackl tim malickem a nerncelo ti to pak se tak nebudes namaht u toho roztahovani a lehce to zmacknes
Pepe
Kontaktovat uživatele:

Pravá ruka

Příspěvek od Pepe »

Vim, že se v tomhle topicu řeší spíš levá ruka, ale mě by zajímala poloha pravý ruky při hraní prstama. V jakej poloze by měla bejt pravá ruka? Slyšel jsem spoustu názorů:

- Palec opřenej o Ečko a prsty spíš kolmějc k těle basy
- Palec opřenej o snímač a - // -
- Zápěstí opřený o tělo basy a palec volně podél strun stejně jako ostatní prsty. (radí Schaufler)

Já osobně hraju s palcem na snímači a viděl jsem tak hrát spoustu basáků, ale nevim, jestli to neni špatně a tudíž si pěstuju zlozvyk. Někdy mě trochu chytávaj křeče. Myslim, že bych se to byl schopnej ještě přeučit.

Dík za radu.
Yamaha BBG5A, Jolana Galaxis Bass, Zoom B2, VOX, ORX
Alcarmo
Kontaktovat uživatele:

Re: Pravá ruka

Příspěvek od Alcarmo »

Pepe píše:Vim, že se v tomhle topicu řeší spíš levá ruka, ale mě by zajímala poloha pravý ruky při hraní prstama. V jakej poloze by měla bejt pravá ruka? Slyšel jsem spoustu názorů:

- Palec opřenej o Ečko a prsty spíš kolmějc k těle basy
- Palec opřenej o snímač a - // -
- Zápěstí opřený o tělo basy a palec volně podél strun stejně jako ostatní prsty. (radí Schaufler)

Já osobně hraju s palcem na snímači a viděl jsem tak hrát spoustu basáků, ale nevim, jestli to neni špatně a tudíž si pěstuju zlozvyk. Někdy mě trochu chytávaj křeče. Myslim, že bych se to byl schopnej ještě přeučit.

Dík za radu.
Já mívám palec lehce opřený o kytaru, ne o snímač ale přímo o tělo. Jinak si myslím že žádným z těhlech způsobů se nedá nic zkazit, o strunu opírá palec třeba Wooten a o snímač Magnus Rosén a to jsou podle mě oba dost velké hvězdy. Magnus je bohužel celkem neznámý:)
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Jo ho mívám an snímači, pokdu hraju třeba G tak možná na tom Ečku...
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
du-lo

Příspěvek od du-lo »

ja vetsinou take na snimaci (u kobylky), obcas o konec krku a sem tam o hacko :wink:
MTD Beast 5, Marshall MB 4210, Warwick RockKejbl 6m, Warwick YellowLejbl
Audix OM2s
Klarinet, Melodica, fletny, nejake klapky, jambo, spanela, ...
--------------------------
Jolana Superstar misto luku =)
zmena: www.skazenaskarlet.wz.cz
Pepe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepe »

Tak to máte jak já, takže v tom nebude asi problém. Já jen že mě teď občas při hraní ve stoje chytá křečička do ruky neni to sice nic hroznýho, ale obtěžuje to. Asi to bude chtít víc ruku před hraním procvičit a při hraní celkově ručku uvolnit ...

Jinak když hraju Gčko, tak taky celou ruku posouvám dolu, přeci je to pohodlnější, než když tam ruku kroutíš.
Alcarmo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alcarmo »

Pepe píše:Tak to máte jak já, takže v tom nebude asi problém. Já jen že mě teď občas při hraní ve stoje chytá křečička do ruky neni to sice nic hroznýho, ale obtěžuje to. Asi to bude chtít víc ruku před hraním procvičit a při hraní celkově ručku uvolnit ...

Jinak když hraju Gčko, tak taky celou ruku posouvám dolu, přeci je to pohodlnější, než když tam ruku kroutíš.
To já s křečema do pravačky nikdy problém neměl. Nebo občas, ale to jsem hrál skutečně zběsilé šestnáctiny:)
cenda

Příspěvek od cenda »

já mam palec vždycky na struně pod kterou hraju...
Pepe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepe »

cenda píše:já mam palec vždycky na struně pod kterou hraju...
A když hraješ Ečko??? :shock:
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

No fuj...
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

du-lo

Příspěvek od du-lo »

to musi bejt pekne polétáníčko 8)

edit: teda pokud nehrajes vse na jedne strune :wink:
MTD Beast 5, Marshall MB 4210, Warwick RockKejbl 6m, Warwick YellowLejbl
Audix OM2s
Klarinet, Melodica, fletny, nejake klapky, jambo, spanela, ...
--------------------------
Jolana Superstar misto luku =)
zmena: www.skazenaskarlet.wz.cz
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

du-lo píše:
to musi bejt pekne polétáníčko 8)

edit: teda pokud nehrajes vse na jedne strune :wink:
Správná poznámka :D Ale myslím že ne..upříměn řečeno bych tento zlozvyk chtěl vidět na mých basových linkách.. to bys asi nezahrál ( i když tě nechci podcenovat ;-) )

pehve

Příspěvek od pehve »

s tou basou cendo je to fakt vtip
jinak ještě ke kytaře- prsty přes 4 pražce je snad to základní kam bych měl začít směřovat už kvuli skwělým stupnicím v boxech :wink: bez toho snad ani není možný pokračovat..
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

KIWI píše:
No fuj...
To není fuj. To je docela dost používaná technika, kterou hraje hodně jazzových basáků
pehve

Příspěvek od pehve »

no náš basák říká že takto ne ale může kecat :wink: na bandzone jsem skouknul cendovu kapelu a jazz to není 8)
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Nesst píše:
KIWI píše:
No fuj...
To není fuj. To je docela dost používaná technika, kterou hraje hodně jazzových basáků
Fakt? To jsem ani nevěděl...připadá mi to hrozný..

Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

KIWI píše: Fakt? To jsem ani nevěděl...připadá mi to hrozný..
JJ fakt se to docela hojně využívá a docela dost učitelů to tak i učí. Ono ti to naopak dává větší volnost než když máš palec třeba na snímači...
Odpovědět

Zpět na „Hraní na baskytaru, tabulatury“