TM Instruments

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Re: TM Instruments

Příspěvek od fantomasxxx »

Ten stojan byl původně asi na mikrofon (nález v krámech ve zkušebně), pak jsem ho upravil pro Guitarcello a na lakování slouží také dobře. Ono se to nezváhne ani bez kola, jelikož základna a celková konstrukce stojanu je opravdu masivní. Kolo je montované, aby to šlo zase vrátit do původního stavu. Bigsby jsem vzal lacinou čínskou kopii, takže předpokládám také obyč poniklovaná slitina zinku. Je to echt čínský partcaster, takže jsem dle zadání hleděl hlavně na cenu. To nejdražší na celé kytaře bude asi ten lak:) Funkční to ale je, než jsem se pustil do laku tak jsem to nahrubo zkompletoval a vyzkoušel. Samozřejmě kvůli stabilitě ladění a kvalitě komponentů to je jen na jemné pákování. Místo telecaster popelníku s kameny jsem to předělal na tune matic kobylku s rolnami a mírně zaklonil krk kvůli seřízení dohmatu.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Hmm, tak to Bigsby bude asi podobné jako to moje. Ta moje Jolča bude takový výsledek československo-čínské spolupráce :-)
Já krk zaklánět nemusím - tenké tělo a krk je dostatečně vysoko. TOM jsem tam už kdysi v zápalu kutilství dal a výškově vyhovuje. To je jediná nevratná věc, která tam je a dnes bych to udělal jinak.
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Dokončená oprava zadní části Cremony. Nakonec jsem udělal komplet nový lak na celém krku, horní část těla jsem zalakoval do ztracena a celé rozleštil. Pekně se chytil i odstín burstu na zadní části krku.
opava2.jpg
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Partcaster Tele s bixby. Jako amatérský výrobce bych si sám stavebnici asi nikdy nepořídil. Zákazník, který mi ji přinesl na lak, kompletaci a dořešení bixby tremola byl z kytary nadšený. I pro mě to nakonec byla zajímavá zkušenost, byl jsem mile překvapen jak to má HB zpracované a mimo úprav pro bixby jsem nemusel nic moc upravovat nebo dopasovávat.
1.jpg
2.jpg
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Servis bezpražcové baskytary Yamaha BB5000. Upravoval jsem kobylku, kde už kameny byly na doraz a nešlo docílit správného seřízení oktáv. V základně jsem profrézoval drážky, aby šly kameny více posunout směrem dozadu. Na kobylce je problém i s červíky na zvedání kamene, kde stavěcí šroub vychází téměř na hranu drážky a má tendenci sklouzávat do vnitřku drážky. Ohledně kobylky by mě zajímal názor někoho kdo podobnou basu vlastní, jestli je to normální, nebo tam už chyběly nějaké podložné prvky. Seřízení kamenů neumožní kámen vyosit tak, aby stavěcí šroub seděl celý na ploše základny kobylky. U japonské konstrukce mi toto přijde podivně odfláknuté. Vyřešil jsem to výrobou malých podložných ocelových kamenů do drážek, které podepřou stavěcí šroub kamenu. Servis vyžadovala i ladící mechanika, kde se nechtěně povolují válečky ladících kolíků. Nejspíš na to bude existovat originál klíček. Nechtěl jsem to poškodit a dotahovat kleštěma, tak jsem z nerezového drátu vyrobil klíček, kterým to lze efektně dotáhnout. Přidávám foto k inspiraci, kdyby někdo podobnou basu řešil.
20241212_162838.jpg
20241212_203523.jpg
20241212_162907.jpg
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Dostal se mi na dílnu zajímavý vintage strat od custom výrobce Chandler. Kytara byla dlouhá léta nepoužívaná a asi špatně uskladněná, kompletně zoxidovaná elektronika a pražce, vyteklá baterie. Ještě staré dobré potenciometry, které šly otevřít a vyčistit. Tremolo Kahler, EMG 80's activ, aktivní tonová clona., gotoh mechanika, eben hmatník. Opravdu hodně slušný vintage nástroj se super hardwarem. Pokud někde narazíte na Chandler custom kytaru, tak dle tohoto kousku soudím, že jsou to velmi kvalitní nástroje z osmdesátých let.
20250115_210817.jpg
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Přestavba baskytary Yamaha na fretless. Cílem bylo odpražcovat krk a místo pražců ponechat kontrastní linky. Jako varianty výplně jsem zkoušel javor dýhu, epoxid a tenký abs plast. Nakonec vyhrál ABS, vzhledově nejlepší kontrast. Povedlo se mi pražce vytahat bez viditelného poškození hmatníku, takže jsem nemusel ani nikde vylepovat vytrhané zuby kolem drážek. Jako vždy hodně pomohlo pražce důkladně nahřívat během vytahování. Krk byl už před přestavbou hezky rovný, takže jsem hmatník jen lehce přebrousil. U fretless je hodně důležitá rovinnost hmatníku, aby to i při velmi nízkém dohmatu nedrnčelo. Do začištěných drážek jsem vlepil pomocí super lepidla proužky ABS plastu o tl. 0,5mm. Jako polotovar ABS jsem použil tenkou desku Styrenu, ze které jsem nařezal proužky. Po vlepení proužků jsem to celé zabrousil, začistil a napustil olejem. Po přestavbě jsem upravil výšku nultého pražce a celkově seřídil dohmat.

Čistě odpražcovaný hmatník:
20250527_193105.jpg
Vlepení ABS do drážek a zabroušení:
linky.jpg
Před a po:
basa.jpg
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Po půlroce si dovolím dotaz? Ta stavebnice HB telete, jak měla zpracovaný krk a hmatník plus pražce? Musel jsi ještě zabrušovat pražce, nebo to bylo od výroby "v cajku"?
Uvažuju o jejich stavebnici double cut kytary (takový klon SG), akorát že bych si místo těch hambáčů nechal u pana Macha navinout dva P-90. Láká mě tam právě ta možnost vlastní povrchovky, hodil bych to jenom do oleje (možná předtím nějaké ne moc tmavé mořidlo), podle jejich popisu je to dřevo už něčím ošetřené, takže pro moření nebo olej doporučují přebrousit (ale to zvládnu bez problému). Jediné, na co si tak úplně netroufám, jsou právě nějaké náročnější úpravy na pražcích.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Pražce na stavebnici HB tele byly v pořádku, nebylo potřeba přerovnávat výšku ani pilovat konce. Co se týče povrchovky, je to nalakované základem. Před mořením to jak píšeš musíš úplně sundat pryč na holé dřevo. Případně nechat a pokračovat další vrstvou čirého nebo probarveného laku. Já jsem to také obrousil, namořil a lakoval. Pokud chceš jen olej, tak moření a olejování. Po sestavení to chtělo doladit výšku nuláku, tam byl zbytečně velký dohmat.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Jasně, díky moc. Co sice zvládnu, ale moc si nevěřím (a tudíž to dělám nerad), je leveling pražců. I ty hrany zvládám, nulák řeším snad u všech kytar (takže na to mám pro sichr i sadu speciálních pilníků), to ostatní úplně v pohodě. Ovšem u HB se obávám, že nikdy nevíš, v posledním roce jsem od nich bral tři telata a leveling jsem musel řešit na tom nejdražším, TE-90. Levnější TE-52 a TE-62 byly naproti tomu úplně v pohodě (a nejlevnější TE-62 prakticky dokonalé).
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Souhlasím, že konzistence kvality u HB bude různá. Několik kousků HB jsem v dílně měl na servis a s přihlédnutím k pořizovací ceně bych je spíše za zpracování vyzdvihnul ve srovnání s ostatním low cost co mi prošel rukama. Z té stavebnice vyšlo nakonec celkem fajn Tele.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Jo, mi jako "kytaristovi až v druhém plánu" ty HB připadají za tu cenu jako hodně dobrá volba. Nejlepší z těch tří telat, co mám, je rozhodně ta TE-90. Ale opravdu skvěle hratelná je až po výměně krku. Ten původní má divný profil (spíš jako nějaká levná western akustika) a hodně plochý hmatník. Po pár měsících zkoušení "jestli si zvyknu" jsem ztratil trpělivost, vzal krk z té TE-52... Ono to skoro sedí, ale jenom skoro. Abych udělal vzájemnou výměnu, musel jsem zaslepit původní díry po vrutech (na obou krcích), ten z 52 sedí na 90 s mírnou vůli po stranách (ovšem okem sotva viditelnou), ten z 90 jsem musel na patce mírně zúžit, celkem asi o 0,5 mm, znovu svrtat, trochu si pohrát s vypodložením... Ale stálo to za to. Ta 90 je teď neskutečně dobrý nástroj (a mám pocit, že kdybych dodal ono obligátní "za ty peníze", tak bych tu kytaru urazil), nakonec si doslova řekla o hlazenky (Pyramid Gold medium special, tedy 11-50) a je z ní velmi solidní blues/ jazzový nástroj. Ta 52 měla nějak "plechový" zvuk (asi ne úplně povedené snímače, jinak si to nedovedu vysvětlit, "nasucho" hraje úplně normálně), proto jsem ji na tohle "obětoval" a skončila na strunách pro Nashville ladění (podle našich starých zkušenosti v tom hraje dobře i úplně plechový krám, a hraje se na to takovým způsobem, že nevadí ani nekomfortní krk). A malé bezvýznamné plus u té 90 je to, že s tím celojavorovým krkem (krk i hmatník pečený javor) vypadá ještě více sexy, než s tou imitací palisandru (a navíc mám pocit, že i zvuk je jasnější a vzdušnější).
Takže nakonec z toho mám TE-90 jakožto takovou "jazzovku" (ale samozřejmě je to mnohem univerzálnější), TE-62 na klasických roundech (EB Beefy slinky) coby "bigbítovku obecnou" (a taky skvěle hratelnou) a TE-52 v nashville na blbnutí, případně "hudební výplně až vycpávky" při domácím nahrávání.
Už jsem uvažoval, že bych si u nich objednal nějakou "otloukací basu", ale na basy jsem vybíravý jako hanácký chlapeček, takže si furt ne a ne vybrat...
Edit: jsem se nějak rozkecal... Sorry, už ti to tady nebudu plevelit.
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Výroba dřevěných krytů na custom stratocaster. Kryt pružin jsem vyrobil na malém CNC, kryt elektro ručně. Materiál jsem použil ořech s olejovou povrchovkou. Pro elektro kryt jsem upravil výšku montážních špalíků uvnitř kapsy, abych mohl použít alespoň 4mm tloušťku na materiálu krytu. Kryt pružin jsem risknul bez vyztužení v síle 3,2mm.
kryt_orech.jpg
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Oprava staré Japan Arie. Pražce vymačkané, hmatník toho už také asi dost zažil. Chybějící kousky výložek jsem vyrobil z perleti. Hmatník srovnal a nově přepražcoval.
20260312_181128.jpg
20260312_181128.jpg (3 MiB) Zobrazeno 734 x
20260313_165253.jpg
20260313_165253.jpg (2.63 MiB) Zobrazeno 734 x
20260314_164112.jpg
20260314_164112.jpg (3.22 MiB) Zobrazeno 734 x
20260314_192437.jpg
20260314_192437.jpg (2.79 MiB) Zobrazeno 734 x
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Výroba hmatníku na strat krk. Původní byl palisandr, zničený a na výměnu. Nový jsem dle požadavku vyrobil z javoru. Konce pražců jsem vylepil javor dýhou. Lak byl celkově hodně poškozený, takže se krk lakoval komplet. Odstín jsem namíchal v mořidle a zalakoval transparent PUR lakem. Hmatníky lakuji před opražcováním. Člověk musí být během broušení opatrnější, ale je to jistota, že se lak nikde netrhá u napojení na pražec.
20260310_190921.jpg
20260310_190921.jpg (317.42 KiB) Zobrazeno 293 x
20260315_144748.jpg
20260315_144748.jpg (161.14 KiB) Zobrazeno 293 x
20260320_100022.jpg
20260320_100022.jpg (196.16 KiB) Zobrazeno 293 x
20260320_124251.jpg
20260320_124251.jpg (151.38 KiB) Zobrazeno 293 x
20260405_184145.jpg
20260405_184145.jpg (132.67 KiB) Zobrazeno 293 x
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Pěkná práce! Ten původní vypadá až děsivě, jestli to teda nějak nezkresluje s tělo na fotce.
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Děkuji za pochvalu. Na tom původním někdo zkoušel po domácku udělat scalloped. Majitel už ho kupoval s tím, že budeme hmatník měnit.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Moon

Příspěvek od Moon »

Tome, Ty jsi démon :) Také už mám ledacos za sebou, od oprav až po stavby, ale do tohoto bych se pouštěl jen s velkým sebezapřením.
P.S. To je 70 Strat?
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
fantomasxxx
Kontaktovat uživatele:

Moc se mi do toho také nechtělo, ale zase mám rád výzvy:) V domácích podmínkách je asi nejvíce starostí s tím lakováním a laděním odstínu, ale už jsem to celkem vychytal. Byl to pravděpodobně partcaster sestavený z několika starších kytar, ale v celku pěkně rezonující kousek.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
HoSl

Příspěvek od HoSl »

fantomasxxx píše: 8.04.2026 6:31 Děkuji za pochvalu. Na tom původním někdo zkoušel po domácku udělat scalloped. Majitel už ho kupoval s tím, že budeme hmatník měnit.
Aha, teď na PC vidím celou fotku, tak tam je ten pokus o scalloped hmatník jasný. Odstín nového laku takhle podle fotky trefený pěkně.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“