RME Fireface UCX remote control

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

RME Fireface UCX remote control

Příspěvek od mirostrat »

Zdravím všetkých, konečne som sa rozhodol kúpiť nejakú bazarovku RME zvukovku a vybral som si túto
https://www.casopismuzikus.cz/index.php ... e_vignette
https://www.soundonsound.com/reviews/rme-fireface-ucx
Skoro som kúpil RME Fireface 400, len ma napadlo, že načo stále iba FireWire riešiť a chcem aj USB a kúpa jednej gitky mi do toho prišla, tak to som si rozmyslel a zrušil.
To USB aj FireWire spĺňa tá RME Fireface UCX a teda, má všetko, čo by som potreboval a hodne naviac.
Pointa otázky je, že v Muzikuse, aj v iných testoch je v balení RME FIREFACE UCX Basic Remote Control
Fireface UCX remote control.jpg
Na bazároch predávajú iba zvukovky, chýba krabica, MIDI káble, rôzne príslušenstvo, a hlavne aj to Remote Control.
V popise obchodov, je to veľmi nejasné, čo má byť súčasť balenia krabice a jasné, v priebehu rokov sa to mohlo aj meniť.
Neviem prečo tam nedajú reálne fotky aj s popisom príslušenstva, potom ma to nahlodáva, že je za tým nejaký bočný úmysel :twisted:
Toto samostatné Basic Remote Control niekde stojí, ak ho majú aj do 90 Euro, je to viac - menej vyradený produkt, pritom nové rozšírené diaľkové stojí 150 :)
Pls, ak by niekto vedel, ako je to s takýmto príslušenstvom k RME FIREFACE UCX, budem vďačný za každé info.
Inak, aj keď je to rok výroby 2012, tak stále je v ponuke niektorých obchodov, čo je pre mńa dosť prekvapujúce.
Dík moc.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Re: RME Fireface UCX remote control

Příspěvek od mirostrat »

Čaute všetci.
Prosím o dotaz pre fakt amatéra, ktorý vie čo je to MIDI. Bicie robím v Addictive 2, Studio One 7, Fractal FM 3 T, pomáham si MIDI klávesom Novation Impulse 25. Fractal je zatiaĺ zvukovka + Presonus Firestudio Mobile, aj na muziku a hlavne Presonus na sluchátka večer, buď na Studio One, alebo filmy, Youtube.
Prestal som špekulovať so zvukovkou a objednal RME UCX II, novú.
Všetky zariadenia majú MIDI buď USB -Novation, alebo klasiku 5 kolík. Ja som však nikdy nepoužíval MIDI, ako nejaké prepojenie a prepínanie.
Vie mi prosím v skratke niekto poradiť, ako by som využil MIDI v týchto zariadeniach ?
Poznám Behringer FCB 1010, slúži na prepínanie kadečoho, nemal som ho.
Pls, v čom by mi pomohlo prepojenie zariadení s MIDI ? Že, by mi to na všetkom preplo nejaké konkrétne nastavenie tých zariadení ?
Možno blbá otázka, ale stačí mi jednoduchá odpoveď.
Trebárs, je potrebná MIDI krabička tam to zapojiť a nastaviť, atď.
Keď poprepájaš tieto zariadenia môžeš robiť toto a toto. Na Youtube si to tiež študujem, len znalý to vie vysvetliť pár vetami a je jasno :)
Vopred dík.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Celkem komplexní dotaz. Začal bych tím, že bys shrnul všechna zařízení, které bys chtěl propojit cestou MIDI a uvedl, zdali mají USB či MIDI DIN připojení (případně obě). Pak můžeme pracovat na tipech zapojení.

Obecně lze ale říci, že nejjednodušší je připojit vše cestou USB a vše se pak (různá směrování dat apod.) řeší v počítači.

Příklad (u mě, rok 2021):
Obrázek

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Vďaka za rýchly tip a príklad zapojenia a pochvalu, za komplexní dotaz :!: Prakticky riešim všetko v PC, teda okrem Fractalu, kde si robím zvuky na nahrávanie, ale aj to v Editore v PC, nahrávám cez USB.
Dál, už doma nahrávám Egneter Rebel lampák cez mikráky do zvukovky. TotalMix FX mi umožní nahrávat mikráky s efektami v RME z mikrákov.
Tým, že si mi dávnejšie poradil RME, fakt dík, ako najlepšie riešenie zvukovky, som sa ju rozhodol aj koupit.
Dosiahnem tou MIDI krabičkou, rozhraním, citelné zrýchlenie a editovanie nahrávania a celkového přehledu v nahrávaní ?
Tým, že " kliknem " trebárs Preset 1 a všechny zaŕízení se mi přepnou na mnou nastavené hodnoty ?
Mám to komplexne nastudovat ? Stojí mi to za to ? Je to běžná praxe v profi ?
TotaMix FX už študujem a následný routing.
V každém pŕípade potřebuju napr. MIDEX 8X8 , nebo prípadne podobné zařízení, " krabicu " s MIDI ? kam to vlastne všechno přepojím ?
Skompletovat zaŕízení se mi zatím daří, ješte chcem jeden pár monitorú, klidne i dva odlišné páry.. Zatím mám Fostex PM2 MK 2.
Naposledy upravil(a) mirostrat dne 1.07.2025 9:43, celkem upraveno 1 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

mirostrat píše: 1.07.2025 9:29 Vďaka za rýchly tip a príklad zapojenia a pochvalu, za komplexní dotaz :!:
K službám :-)
mirostrat píše: 1.07.2025 9:29 Dosiahnem tou MIDI krabičkou, rozhraním, citelné zrýchlenie a editovanie nahrávania a celkového přehledu v nahrávaní ?
Ve své podstatě..........ne. Ale ta MIDI rozhraní z mého obrázku umožňují zapojení zařízení, která nedisponují USB MIDI.
mirostrat píše: 1.07.2025 9:29 Tým, že " kliknem " trebárs Preset 1 a všechny zaŕízení se mi přepnou na mnou nastavené hodnoty ?
Kde "klikneš na Preset 1"? Protože co se stane následně po "kliknutí na hocičo" je závislé pouze na tom, co na "hocičo" naprogramuješ, jaké jsou možnosti tam. Takže například v Cubase je možno programovat si podobné věci v rámci Remote Control a pak by to mohlo fungovat podobně, čili rozesální předem definovaných akcí na více míst po kliknutí na jedno tlačítko.
mirostrat píše: 1.07.2025 9:29 Mám to komplexne nastudovat ? Stojí mi to za to ? Je to běžná praxe v profi ?
Běžná praxe to je v případě, že je v zapojení víc jak jeden nástroj; umí to ulehčit práci. Zase je to ale o té přípravě, takže může být vynaložená nemalá energie v té přípravné (programovací) fázi, přičemž ale následné použité nebude třeba příliš časté. Takže z pohledu ergonomie a efektivity to nemusí být úplné "terno", ale i tak bych - za sebe - pořád viděl smysl, člověk se něco naučí a nebude pak letargický :-)
mirostrat píše: 1.07.2025 9:29 V každém pŕípade potřebuju napr. MIDEX 8X8 , nebo prípadne podobné zařízení, " krabicu " s MIDI ? kam to vlastne všechno přepojím ?
Nepotřebuješ, pokud všechna používaná zařízení disponují USB MIDI připojením.

P.

mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Jasné díky, no jasné USB a 5 kolík. Tak v tom prípade a ešte cez naučenie sa a zapojenie, tak zatím to vynechám. :D
Takže dík. Lebo mne to Zatím hrá. Tak zbytočná práca a čas asi.
Skôr ten RCA Out na Fractale som mal zapnutý do Presonus a fičalo to.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Je to čistě jen o tom, kolik si s čím chce dát člověk práce. Když já potřebuju, aby mi něco hrálo, tak to prostě zapnu a v DAW jen směruju MIDI data a nahrávám příslušné audio. Jo a to tu ještě nejni moje schéma Audio propojení, kde figuruje - v tomhle počtu nástrojů už dost nutná - patchbay :-D a to to mám pořád ještě celkem spartánské!

Takže tak. Ono je pak dost fajn, když jeden nemusí neustále lozit pod stůl nebo zakopávat o různé kabely, které přepojuje tam a tady, aby z nějakého nástroje vydoloval, co potřebuje. Nicméně by to do určitého počtu nástrojů mohlo být, řekněme, udržitelné, ale prostě: jak jednou člověk zkusí (něco ulehčujícího), nechce jinak :-D

P.

mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

no naštudujem čo sa dá, dík moc.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Není zač, držím palce!

P.

rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

pavlii píše: 1.07.2025 9:42
mirostrat píše: 1.07.2025 9:29 Mám to komplexne nastudovat ? Stojí mi to za to ? Je to běžná praxe v profi ?
Běžná praxe to je v případě, že je v zapojení víc jak jeden nástroj; umí to ulehčit práci. Zase je to ale o té přípravě, takže může být vynaložená nemalá energie v té přípravné (programovací) fázi, přičemž ale následné použité nebude třeba příliš časté. Takže z pohledu ergonomie a efektivity to nemusí být úplné "terno", ale i tak bych - za sebe - pořád viděl smysl, člověk se něco naučí a nebude pak letargický :-)
Souhlas s Pavliim. Za sebe bych možná doporučil trochu jiný přístup - sepsat si u každé mašinky, co by jsi s ní chtěl dělat (a např. z manuálu vyčíst, jak na to) - tzn. na mašince A chci přepínat presety, na mašince B chci ovládat nějaký parametr, atp. a udělat si nějdřív nějakou mapu toho, jak to vlastně chceš používat. Z toho ti potom vyplyne, jak by jsi to měl zapojit. Obecně bych ale doporučil věci zbytečně nekomplikovat. Někdy je lepší vstát od stolu a kliknout na tlačítko, než 15 minut řešit, jak to mám zapojené a proč to zrovna dneska nejede (vlastní zkušenost) :-D

Za mě je dobré si jako první krok sepsat to, co jednotlivé mašinky umí podle typu MIDI zpráv:

1) PG (Program Change) - příjem/vysílání (většinou na přepínán presetů)
2) CC (Control Change) - příjem/vysílání (většinou na ovládání parametrů)
3) Note on/off (+velocity) - příjem/vysílání (noty)
4) Transport (start/stop, tempo sync, ...) - příjem/vysílání (synchronizace)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano - tak nějak jsem to myslel. A přesně na tu tvojí poznámku je i ta variace ode mě (jestli čas a příprava naprogramování nepřeroste náročnost - zde tedy "zvednutí ze židle" - ale já třeba osobně jsem často volil možná složitější, ale pro mě nápaditější způsob......rád řeším výzvy a učím se).

Bez sepsání (nejen možností, ale hlavně u účelu!) to minimálně od určitého množství zařízení prostě nejde. Jedině tak se člověk potom vyhne zbytečnému přemýšlení, řešení na úrovni SW a nedejbože i chybnému nákupu HW.

rotten77 - prostě také hezky shrnuto, díky!

P.

mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Super, dík moc
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

RME UCX II je doma, zapojená, dopredu som si zhruba naštudoval zapojenia a TotalMix FX.
pavlii a rotten77 dík za rady, podnety a screany, velmi mi to pomohlo, dík :!: :idea:
Asi najviac ma zatiaľ potešilo, vyriešenie S/PDIF Out z Fractalu do UCX. Na zvukovke S/PDIF blikalo, a to podľa manuálu znamenalo nesynchrónny prenos. Mám HAMA kábel RCA a má pozlátené konektory, tak, že možno to bude S/PDIF Coaxiál.
V USB setting som miesto internal RME navolil S/PDIF coax a ... blikačka prestala, stále svieti a prenos by mal byť synchrónny s Fractalom.
Tým mi odpadol veľký problém a to, ako mať Fractal aj RME na jedny monitory. V Studio One iba prepnem a hotovo. Teda dúfam, ale funguje to.
Vo Fractale je určite dobrá zvukovka, ale stále som chcel niečo lepšie a to je určite RME + som chcel nejaké prepojenia Fractal zvukovka, Lampák na kondíky do zvukovky a pod. gitku Line Istrument a pluginy.
Zvuk poslednej mojej rozrobenej nahrávky je s RME priezračnejší, činelky sú oddelenejšie a celkovo, je tá nahrávka taká viac zrozumiteľnejšia, jednotlivé nástroje.
TotalMix FX je sklamanie a zároveń nadšenie. Ovládanie je v pohode, treba sa to naučiť, ale Size okna je des. Kritizujú to aj na fórach a okno má prapodivné rozmery, 100% 135% 200% a 270% :shock:
Na toto neviem kde prišli. Možno to majú tie nové monitory, tie oblúkové, nejaké iné rozlíšenie, neviem.
Vo Windowse mám spodnú lištu s ikonami a spodok okna TM FX sa za ňu schová, pri 135% hm :evil:
Pri 100% sú tie Fadery pre mňa fakt prťavé a zatiaľ som to vyriešil možnostou 2-ch riadkov, 2ROW v okne TM FX pri 135%
2ROW.jpg
Najbližšiu dobu, vyskúšam gitku do Line Instrument a skúsim použiť efekty Faderu, hlavne Reverb a Delay.
Ešte trochu kritiky, myslím, že na takúto kvalitnú zvukovku je posadnutosť miniaturizáciou na škodu. Displej je fakt malinký, vzadu nie sú XLR výstupy na aktívky, zvukovka nemá samostatné poťáky Main a Phones. Adaptér je odhadom niečo menej ako 1/4 tej zvukovky + Breakout kábel je tiež pomerne veľký, napájací kábel 230 V do adaptéru je tiež normálny PC kábel.
Tak čo vyriešili tou malosťou ?
Stačilo by, aby bola zvukovka o 5 cm širšia a 3-5 cm vyžšia a nič by sa nestalo.
Mne tam chýbajú aj typické RME madlá, to je super dizajn.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Včera som teda skúsil gitku do Line Instruments, prakticky za chvíľku som mohol nahrávať. Bol som úplne v tom, že tieto propagačné fotky a celý ten popis je na efekty vo Faderi. Omyl. Vo fotkách a propagácii RME to pôsobí, ako 4 efekty, pritom vo Faderi sú len EQ a Dynamics. Reverb a Echo sú v sekcii akoby Master, ako Insert a Send.
REV + DELAY.jpg
Nie sú to samostatné efekty na Fader. EQ a Dynamics, nevyužijem zatiaľ vôbec, tešil som sa na Rev a Delay.
Tak je po radosti.
Potrebujem to iba doštudovať, ako na to, určite to bude fungovať v pohode.
Nerobím recenziu, píšem iba svoje postrehy.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Proč po radosti? Snad žádná zvukovka to tak nemá (samozřejmě nestuduju všechny) a jinak než jako Master efekt to nedává smysl, reverb stejně potřebuješ jen jeden (a navíc ho stejnak nenahráváš - Antelope například nemůže ani omylem nahrávat reverbovaný signál, kdyby jako mohlo někoho napadnout udělat takovýhle přehmat :-) ). U Delay by se dalo diskutovat, tam to smysl mít může, ale opět: bude velice málo případů, troufám si tvrdit, kdy budeš chtít nahrávat rovnou takto efektovaný signál - a opět, stejně nevidím žádný důvod pro to mít jich více v rámci jednoho nastavení.

Z každé šavle si můžeš do těchto dvou FX signál odbočit a vždy jej můžeš mít minimálně v příposlechu (zde to jako jediné místo dává smysl například mně).

V pohodě to bude fungovat rozhodně, 4 FX jsou prostě jen rozděleny na 2 (pro každou šavli) a 2 (společné pro všechny). Víceméně klasické uspořádání.

P.

mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Čau, no po radosti, lebo som tak tajne doufal, že aspoň na IN MIC 1+2 a Line Instruments bude na šabli ten Reverb a Delay :) Že, zapnem mikrák, alebo gitku a nahrám s efektom. Na skoušku, proste jak to bude hrát.
Vychádzam z toho asi moc gitarovo, niečo, akoby som na lampáku pridal Reverb a to cez mikrák nahral :)
Už si presne nepamätám, ale v Presonus Sudio Live 16.0.2 to cez Universal Control, tam boli efekty to takto išlo. Fakt už nevím.
Naučil som sa však rozloženie Faderov, teda schovanie nepoužívaných a farebné označenie. To ma fakt teší.
TM FX COLOURS.png
pavlii, dik, pls a teraz otázka, kedže sa teda nahrávam a v Studio One je aj Master sekce. Jak by som si pomohol v Master sekci nejakým HW Kompresorom ? Mám plugin Slate Digital, velice dobre sa s ním robí, ale HW riešenie Kompresora je asi lepšie nie ?
Samozrejme, že toto je hudba bodoucnosti, lebo finance. No len na bazaru sa vyskytnú takéto Stereo lampové Kompresory tak, + - okolo 500 E, to je tak 13 000 KČ.
V jadre by som chcel ten zvuk tak nadupať, samozrejme s mierou, proste taký moderný zvuk, dosiahnem to aj týmy pluginmi pls, či HW riešením ?
Antelope zvukovku má inak kamoš, aj mi radil Antelope miesto RME, ja som si vybral UCX II a zatiaĺ som fakt mimoriadne spokojný. Treba sa to naučiť, to ovládanie.
Naposledy upravil(a) mirostrat dne 10.07.2025 7:16, celkem upraveno 1 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Od konce:

Jasan, vše je třeba se naučit. Převodníky (zvukovky) se kromě SW provedení ovládání (příslušné aplikace a logika) budou lišit i zvukově a obzvlášť v části preampů - byť se může jednat o relativně subtilní rozdíly, lidi to můžou v různé míře vnímat a když to zkonkretizuji, tak třeba tobě Antelope vůbec nemusí sednout :-) ale ve své podstatě jsou to pořád mikrodetaily, které se na zvuku (od určité cenové kategorie HW) podepíší minimálně, protože samotné nahrávání a mix, žeano. Tam je to gró.

V DAW osobně nedávám na Master šavli nic, vyjma případně limiteru (když dělám nějakou rychlovku nebo jsem prostě líný), který mi ohlídá výstup -1 dBTP. Kdybych neměl Cubase, která disponuje Control Room, tak bych tam měl prakticky vždy nějaký analyzér - minimálně frekvenční a ještě i hlasitostní (na LUFS). Takže tím směruju odpověď tam, že ani HW ani SW kompresor.

Nicméně: HW krabice může mít svoje kouzlo a i já si občas zapojím svůj lampový DTL. Nicméně ne do Master šavle, ale do samostatné sběrnice, takže jej vřadím do signálové cesty jako Insert nebo Send efekt a do samostatné stopy nahraji výsledek. Jde pak jen o to, zdali (v mém případě) použiji oba kanály DTL pro například "olampování" celku nebo zdali jej použiji pro 1-2 mono stopy s příslušným mono výsledkem.

Takže tak. Ber to jako jeden z názorů :-)

P.

mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

No super, dík za rady :!: a čas. Ja sa tiež snažím, aby ten Mix, bol hotový, keď ho mám v Master sekci Studio One. Tam sa snažím len Limiterom nastaviť -1 dB TP. No, len ja som amatér, tak viac, ako menej tápu. Najdem si na nete kadečo, ale univerzálne riešenie asi neexistuje.
Tým, že som kedysi, ešte pomerne nedávno aj bomboval lampáky, som aj nahluchlý, to je tiež handicap :) Tak som zvyknutý a musím sa spoliehať aj na SW meráky.
RME zvukovka je super a s nastavením a pochopením tej koncepcie chodím aj na RME forum.
Projekt Silent box na lampák som zatial nechal tak, budem sa venovať RME-čke a Fractalu + dokoupím ešte jedny monitory.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Čaute, no dnes mám na pláne prenahrávať, resp. vyskúšať basu cez RME Line Instrument a sakra, to je zvuk cez Darkglass Ultra Vintage. No zírám :!:
RME BASA 4.png
A tu sa prejavuje to flákanie cvičenia, staroba, zo zdravotných dôvodov, aneb ruzných dôvodov aj abstinence :shock: :)
Všetko je mimoriadne až extrémne počuť, pasív Kent Armstrong snímače, basa KK Krajíček, priebežný krk, nádherný zvuk, pritom basa je fakt rozhasená, síce nové, ale najlacnejšie Warwick struny. Trochu vymláceny pražce.
Parádne ide signál nastaviť vo Faderi, IN, Out :!: :shock:
Trochu sa musím zorientovať v pochopení prepnutia v TotalMix FX, když se klikne na jednotlivý Fader. Prepne to na rozloženie Faderov a IN + Out. Postupne sa to učím ukládat.
Už sa nedivím, že na fórach píšou, že kdo raz má RME, už ich nikdy neopustí a zostáva pri nich, aj pri tých relativne starých FireWire.
Nahrávám čistý signál z RME, potom plugin Darkglass, možno som trocha hluchý, ale to som ako čistý signál z Fractal FM 3 T nikdy nedostal, taký jas nástroja a umístnení v prostoru.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Zdravím všetkých.
Postupne sa štúdiom dostávam do prepojenia RME-čky, Fractalu a Presonus FS Mobile. Ako som už písal, ide mi o nahrávanie z RME, Fractalu a odposluch do aktíviek a sluchátiek a to do Studio One + posluch do aktíviek Fostex a zo všetkého aj do sluchátiek.
Sluchátka JVC sú super na filmy a strih špinavcov v nahrávke po nociach. Netlačia, majú výborný zvuk a nebolí z nich hlava.
https://www.alza.sk/jvc-ha-l50b-d5673204.htm
Na nahrávanie používam Superlux HD681B
https://kytary.sk/superlux-hd681b/HN157494/
Ale, to je iba také kontrolné nahrávanie, počúvanie.
Mám aj iné sluchátka.
Beriem RME, ako ich prístup. Niečo podobné, ako radenie u áut. Skoro všetci výrobcovia na svete majú spátečku doprava a dozadu, Nemci stlačením 1. a dolava dopredu :)
OK.
Pri takomto prepájaní mi vypadne zvuk z FS Mobile, nie vždy, pri oddychu a sledovaní filmu z VLC. musím reštartnúť PC. Nevadí. Je to asi spôsobené nepodporou Presonusu a Universal Control vo Win 11.
Do Fractalu FM3 T mohli dať S/PDIF IN.
Zatial to funguje a som nadmieru spokojný :!:
RME + FRACTAL + PRESONUS.png
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“