Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
torst

Re: Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording

Příspěvek od torst »

Já mám tinitus, poškozený sluch, diagnostikováno vyšetřením, ale to jsou odprásklý vysoký frekvence, to by tý base až tak ublížit nemělo.
Jestli je tahle barva basy tvuj ideál, v pořádku, kvalitní reprosoustavy jí přenesou a já jí ve sluchátkách taky slyším. Ale moje parketa to není, mě se víc líbí ta srozumitelnost, středovost. Na rychlo jsem to sice nahrál, ale ani později bych ten charakter basy zásadně neměnil.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Já například málokdy slyším (indentifikuji, dokážu rozlišit) basu třeba v metalu (modernějším). Když jo, tak spíš v pasážích kde je ta basa čistá, bez kytar. Beru to tak, že basa prostě basuje, dává spodek kytarám (vím, že se i hodně kreslí- výšky a tak, ale ty výšky spíš souzní s kytarami, takže nevyčnívají moc) a vlastně je fajn když je výrazná a když se soustředím tak si snad i trochu dokáži identifikovat, ale spíš bych čekala, že to dá takovou hutnost zvuku, než že bych si broukala její melodii. Já vím, že ta moje basa je znouzecnost, pořád hledám ten správný zvuk, ale to co se líbí tobě je spíš do oldschool punku, nebo staršího rocku- Kabát třeba. Ono to záleží asi spíš od toho co posloucháš, na co jsi zvyklý a chceš to mít všude. Dám jen příklad a to je jedna z metal kapel u které tu basu spíš slyším, ale i tak není nijak přehnaně výrazná (identifikovatelná). Prostě já nechci hrát oldshool rock a metal. A vo tom to je.
https://youtu.be/AiaOSGZTwtY?list=RDAiaOSGZTwtY
torst

Příspěvek od torst »

Ukázku jsem si poslech.Ve sluchátkách je basa bez problémů, na plasťákách horší, ale taky ji identifikuji, v "sólech" jednoznačně, v unisonech hůř, ale taky tam je.
S tou basou v metalu máš pravdu, tam jsou ty powerchordová unisona a basa se doplňuje tak, aby nevyčnívala, ale spolutvořila ten zvukový masiv. Ona tam je, ale je tak prorostlá s kytarama, že jí nejde slyšet samostatně.
Tohle je opravdu už věc přístupu, koncepce. Mám pořád v hlavě ty rozhovory s Karlíkem + Cimfe, že krom studiových monitorů mají jako referenci i levnej kazeťák nebo tranzistorák a že ta nahrávka musí znít dobře i na těchto srajdách.
Fajn, ale kdo dnes ještě poslouchá muziku na podobném šrotu ?? I ten mobil + sluchátka reprodukuje 1000x líp.
Ano, jsem stará škola a držím se ve zvuku spíš při zemi, ale chápu, že se doba posunula a s ní i možnosti reprodukce a td.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nereprodukuje - to je fyzika. Airpody nebudou hrát líp jak jakýkoli šroty. Protože fyzika. Všechno, co neumí reprák přehrát, se musí dohonit jinak.

Takže možná se může z tohohle pohledu zdát, že hrají líp - ale rozhodně to není těma sluchátkama (například) :-)

Což neznamená, že by se něco mělo měnit v přístupu k mixu.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
torst

Příspěvek od torst »

pavlii: Tak tohle nějak nechápu.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No jen jsem tím chtěl říct, že mobil + sluchátka (nestudiová) nebude nikdy sám o sobě reprodukovat v daném případě třeba ty basy jako rozumná reprobedna nebo velká sluchátka. Takže to, že tam jsou slyšet, se dělá právě v rámci mixu, kdy se (třeba) dává větší důraz na tu prezenční část frekvenčního spektra, čili vyšší frekvence, které ti dist přesně identifikují třeba začátky tónů. Zbytek si zčásti mozek domyslí + doplní to harmonickými frekvencemi, které tam jsou.

Proto se dělají ty kontroly na "srajdách". Jinak by se totiž dělat nemusely, neb basu na studiových repro uslyšíš tak jako tak.

P.

TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Ještě doplním. Torste, já to nemyslela jako kritiku, nebo arogantně. Vůbec, ne, spíš jsem chtěla říct, že chápu tvůj vkus, chutě a postupy. Spíš je otázka, jestli to co platí v hudbě kterou máš rád ty je aplikovatelné i v tom co chci já, nebo co poslouchám. Sama jsem zakrněla v 90tkách, úplně chápu to, že ty jsi zakrněl možná v 80tkách a čím jsem starší, tím míň mně baví nová hudba. Takže to chápu. Na druhé straně, i když si sama uvědomuji, že jsem zakrněla, tak i tak se snažím si občas poslechnout novější věci. A v tom zvuku rozdíl slyším- nové kapely a starší kapely, jsou tam jiné zvuky nástrojů, kytar, basy. I když nějaké základní postupy v mixu se asi nemění (jak psal pavlii), tak zvuk určitě jo. Mně se líbili kapely jako Nirvana, Pearl Jam, RATM, SOAD, Korn, ale třeba zvuk basy kterou měla Nirvana se nehodí do Korn. Už se zamotávám, jen jsem chtěla napsat, že chápu tvůj názor.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo. Tak jako tak je potřeba oddělit věci typu "sem se hodí tenhle zvuk a sem tenhle" od věcí typu "jak to umíchat, aby to hrálo dobře na různých poslechových systémech". Protože každá se zabývá něčím úplně jiným a navzájem spolu vlastně vůbec nesouvisejí.

P.

TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

pavlii píše: 27.08.2025 22:48 Jo. Tak jako tak je potřeba oddělit věci typu "sem se hodí tenhle zvuk a sem tenhle" od věcí typu "jak to umíchat
To mně napadlo, když jsem četla co jsi napsal. Rozumím, ale řešila jsem spíš zvuk té basy co dělal Torst. Ta basa by se mi nelíbila, i kdyby byla 100%ně správně frekvenčně vyvážená a byla by slyšet na všech šumítkách, protože ten zvuk se mi nelíbí:D:D Na druhé straně, možná až teď mi dochází o čem vlastně píšeš (pavlii). A zase z další strany- aby byla basa třeba v metalu slyšitelná tak jak má být, tak potřebuješ vytáhnout vyšší frekvence už zkreslené basy a když je vytáhneš víc, tak to prostě prasí úplně všechno. Spíš se to dá využít v popu, nebo v hudbě kde ta basa není moc zkreslená. Je to tak?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ne - nemůžeš je "vytáhnout", protože bys to tím (správně píšeš) zkazila. Musíš vhodně zapracovat na tom zvuku: třeba zvýraznit transienty, čímž přirozeně víc vyniknou vyšší harmonické, které ale na "normálním" poslechu nebudou dominantní (dominovat bude bas jako takový), ale naopak víc vyniknou na "peckách" například, přičemž ale díky celému frekvenčnímu spektru si mozek to, co technicky neslyší, domyslí. Jen mu musíš podstrčit berličku.

A podobně. Základ ale je a vždycky bude míchat na fajnovém poslechu (tj. studiové monitory) a popřípadě dělat korekce dle výrazně méně kvalitního poslechu.

Nemyslím, že by to byl torstův případ, ale přesto radši uvedu: nejde o to, aby mix hrál všude stejně, to je nesmysl a nikdy to tak nebude. Jde o to, aby hrál prakticky všude co nejlépe. I tak se prostě najdou věci, které někde slyšet moc nebudou, protože je vymaskuje zvukově něco jiného (a nedá se s tím v mixu nic dělat, ale tak to prostě je a bude).

Tohle je dost široké téma a rozhodně není na diskusní fórum; je to propstě mix jako profesní aktivita (i na amatérské úrovni).

P.

Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Ta Petra: Mi se určitě víc líbí tvůj zvuk basy, než Torstův. Je fakt, že přes levné malé bedničky* líp vyleze ten jeho zvuk, ale pro mé ucho (a vkus) moc nepasuje do toho stylu. A celkově je na mě moc "středový", kdybych to měl trochu zparodovat, tak není "dřevěný", spíš "dřevotřískový".
* Nějaké od Vietnamců za 350, s barevnými ledkami... Spíš "pouťové", mám je v kuchyni, jelikož že dvou bedniček, byť pouze metr od sebe, mi zní všechno líp, než z jedné aktivní bt bedny. Kupodivu, za ty peníze a na to, jak vypadají, nejsou až tak špatné. Trochu mi ten zvuk připomíná staré samodomo bedny ze sedmdesátých let, v basech ARO 6xxx, ve výškách ARV 16x, ono to vlastně nehrálo špatně. Jako basák byl použit vlastně širokáč (v tehdejší verzi), takže to sice moc nehrálo pod 100 Hz, ale mělo to poměrně čisté a prokreslené středy, takže z harmonických si ucho dokázalo ty nižší frekvence "vykombinovat (to je vlastně to, o čem píše Pavlii). Podle mého názoru lepší a vlastně "více HiFi" než dnes oblíbené (a často draze placené, protože "značka") komerční sluchátka, bt bedny, party boxy... Které ten "spodek" vlastně taky nemají, aby to jakože "basovalo" má to zvýrazněný středobas, něco podobného na výškách - a mezi tím divně potrhané středy, takže jakákoli srozumitelnost je v kopru. Ale zákazník má pocit, že to duní a cinká, takže je spokojen. Pro něco takového mixovat je předem ztracený boj (pokud neděláš techno nebo něco podobného), možná se vyplatí přístup "kdo přes něco takového poslouchá, ten tu muziku stejně nepochopí, takže klídek", sice trochu "elitářství", ale bohužel tvrdá realita.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Pawlik, ty si se rozjel ještě víc než já:D..
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

TaPetra: jo, v našem diskusním klubku ohledně mixu zanikla tvoje otázka na ty klávesy; měl jsem v hlavě odpověď a zapomněl. Takže:

Jako u všeho v mixu je to podle chuti autora. Protože tohle je ale informace, kterou některé povahy neumí pobrat (jak jsem již párkrát narazil), tak dám nějaký ten příklad, aby tu "bylo aspoň něco" :-D v rámci například možností nástroje lze pracovat s panorámou v rámci klaviatury, tj. součástí konkrétního zvukového programu bude i závislost na tom, jaká klávesa se zmáčkne - a podle toho se umisťuje ve stereobázi. Obvykle je to v nejjednodušším provedení od mírně vlevo (hluboké tóny) do mírně vpravo (vysoké tóny). Samozřejmě se to dá pobrat i jako od hard-left do hard-right, jak je libo.

Stejným způsobem se tady dá pohrávat buť s čistě randomizací nebo naopak v závislosti na síle úhozu, čili pak může jeden tón hrát pokaždé jinde ve stereobázi.

Pokud nástroj neumožňuje tyhle věci, tak by se mohlo v rámci mixu využít například modulátorů, kdy se nebude pracovat se změnou charakteru zvuku, ale s jeho pozicí ve stereu. Namátkou - AutoPanner typ efektu, který je ale čistě jednoduchým střídáním L/R na základě třeba sinusového průběhu s nějakou frekvencí. Ale budou určitě existovat modulátory, které budou umět udělat prakticky to, co jsme popsal výše - jen to nebude přímo v nástroji, ale až v tom postprocessingu při mixu. Konkrétní doporučení nemám, v tomhle směru jsem nic neřešil. Ale snad jsem dal aspoň nějaká vodítka pro prohledávání internetových databank s VST efekty.

Taká si umím představit záměr třeba akordových ploch zleva a melidické linky zprava. Opět ideálně v nastavení nástroje, rozdělení intervalu klávesového záběru na dvě tzv. "zóny" a každou nasměrovat ve stereu jinam. Pro obě mít nastavený stejný zvukový rejstřík.

Takže to by bylo pár tipů, co mě jen tak v rychlosti napadly.

P.

TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

pavlii,tak teď se tedy musím pochlubit. Vlastně jsem ty klávesy udělala asi dobře a to bez toho, že bych si něco googlila. V tom co jsem si naposlouchala jsem si všimla, že jak píšeš: "v závislosti na síle úhozu, čili pak může jeden tón hrát pokaždé jinde ve stereobázi", nebo: "AutoPanner typ efektu, který je ale čistě jednoduchým střídáním L/R ". Já nemám takový plugin efekt, takže jsem to vyřešila tak, že jsem doleva dala akordy- základní nižší souzvuky a ty jednotlivé údery (vyšší tóny) jsem dala doprava. A víc ke středu jsem dala právě ty vyšší tóny (podobně jako sólo na kytaru). Takže minimálně jsem to asi neudělala vysloveně špatně, asi.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hele - rozhodně ne. Koneckonců i bicí lze z pohledu stereobáze udělat na dva způsoby a nedá se ani o jednom říci, že je špatně, žeano ;-) A jsi šikula, co na to říct jinýho no.... :-)

Co se pak týče všech ostatních zvuků, tak je to opravdu zcela buřt (=není na to žádné pravidlo - ani být vpodstatě nemůže) a to rozložení vlevo/vpravo (ale vlastně i vpředu/vzadu) se dělá prostě podle chuti. Případně je tu vodítko třeba rozmístění (obvyklé) hudebníků té které kapely na pódiu a tak. Ale je to opravdu zcela jedno.

Možná bude nějaká zákonitost odhaduju tak maximálně u symfoňáku, kde by mohla být jaksi letitým prověřením dodržovaná nějaká skupinová rozmístěnost toho celého ansámblu s ohledem na to, jak to má hrát do prostoru (tj. aby to znělo suprově při live poslechu, čili - když to přirovnám - jako bys to nahrávala na jeden stereo pár mikrofonů). Ale to bych musel googlit; možná, že nic takového neexistuje, ale prostě mě to napadlo jako snad jediná možná varianta nějakého relativně neměnného uspořádání. Jestli bude v rockovém fláku kytarista vlevo, vpravo nebo uprostřed nebo každou chvíli jinde není nic proti ničemu :-)

P.

vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Můj další příspěvek k mnoha tématům zde probíraným: mikrofony, impulsy, reamp, akustika, mastering... :)

fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Naší bandě Oxagon právě vychází nové CD Fly Away. Natáčení bylo komplet v režii naší kapely, mix a mastering u našeho kamaráda z V-Tec records.
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... b8N02FxkJ2
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No hele jako.....no dobrý :-D jde to stylově mimo mě, ale byl jsme zvědavej a jako fajn. Šlape to jak má.

Hezká práce.

P.

torst

Příspěvek od torst »

Není tomu co vytknout. Je to zcela profi nahrávka světové úrovně, zvukově, instrumentálně. Ale musim zatorstit! Mě v těhlech metalových mixech ten čitelný kopák a dominantní zpěv vadí. Mám raději "zvukovou kouli", kde je zpěv integrovanej i za cenu nesrozumitelnosti a totéž kopák. Líbí se mi např.:
torst

Příspěvek od torst »

Rozpracovanost nového dema. Nabízím první nástřel, zatím bez zpěvu. Nahráno živě ve zkušebně, samozřejmě s přeslechama, - bicí, 1. kytara SM57, basa linkou. Svojí kytaru dohrávám doma přes AMT R2 a samodomo impuls 1960A. Myslím, že to zní dobře, dohraná kytara zapadla. Ale nejsem objektivní.
https://vocaroo.com/11MJvQ6XGyl5
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“