Les Paul - jaké se vám líbí?
Pravidla fóra
Re: Les Paul - jaké se vám líbí?
Rád bych se prosím zeptal, nemáte někdo tip na kytaráře, který by dokázal přepražcovat Gibson LP Standard a zachoval při tom "fret nibs"? Při poslední výměně strun jsem kontroloval stav pražců na mém LP ročník '91 a brzy mě nejspíše bude čekat výměna. Příp. myslíte, že to nemá smysl řešit a dát nibs pryč? Díky za rady.
Fender JV stratocaster 1982 - RMC 3LE wah - Tao of Fuzz Tombtones - Turbo Tuner Sonic Research - Keeley TMB - Smrčka Station III - ProCo RAT Smrčka mod - TB looper Smrčka - 1. Ibanez TL5 Tremolo - 2. Phase 90 CS - 3. TC Electronic SCF - Eventide Time Factor
HOTamps 5W class A / Vermona MV3 / Teisco Professional Bass
no většinou se při výměně pražců FN odstraní. To asi jinak nejde, neslyšel jsem, že by je někdo dokázal zachovat. Pak je možnost pouhého přebroušení.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Zkus Standu Papeze v Jilovem.
Myslim, ze uzivatel bubucci zna nekoho, kdo to umi. Kdysi se to tady uz na foru resilo...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
http://bandzone.cz/commodore64
Su dva sposoby, ako sa to da spravit.
Prvy sposob je, ze sa stary prazec odreze presne v spoji s nibom a novy prazec sa precizne nameria a vsunie na miesto stareho. Je to casovo (a tym padom aj financne) narocny proces a nemusi sa pri kazdom prazci dokonale podarit (mas v podstate 44 takychto kontaktnych miest).
Druhy sposob je, ze sa stary prazec komplet vyberie a vyberie sa aj komplet binding krku (tak to robili povodne v Kalamazoo). Nahodia sa nove prazce a nasledne sa nahodi novy binding s nibami. Je to opat drahe a narocne. Odobrat iba nib a skusit tam naniest novy by sa tiez dalo, ale esteticky to nebude dobre.
Pre vyssie uvedene je v gibsonackej obci vseobecny konsenzus sa na to jednoducho vykaslat a spravit refret bez zachovania nibov (vynimku tvoria len fakt drahe 50s kusky, kde sa ta nadpraca oplati).
Prvy sposob je, ze sa stary prazec odreze presne v spoji s nibom a novy prazec sa precizne nameria a vsunie na miesto stareho. Je to casovo (a tym padom aj financne) narocny proces a nemusi sa pri kazdom prazci dokonale podarit (mas v podstate 44 takychto kontaktnych miest).
Druhy sposob je, ze sa stary prazec komplet vyberie a vyberie sa aj komplet binding krku (tak to robili povodne v Kalamazoo). Nahodia sa nove prazce a nasledne sa nahodi novy binding s nibami. Je to opat drahe a narocne. Odobrat iba nib a skusit tam naniest novy by sa tiez dalo, ale esteticky to nebude dobre.
Pre vyssie uvedene je v gibsonackej obci vseobecny konsenzus sa na to jednoducho vykaslat a spravit refret bez zachovania nibov (vynimku tvoria len fakt drahe 50s kusky, kde sa ta nadpraca oplati).
Lefty Gibson Les Paul Custom Black Beauty 1973
Lefty Fender American Standard Stratocaster 2007
Lefty Charvel Pro-Mod San Dimas HH 2021
Lefty Harley Benton TE-62 DB LPB 2023
Lefty Sterling by MM stingray Ray4
Samozřejmě že to jde, na YT jsou mraky videí, kde to přepražcují i se zachováním fret nibs. Ale je to pochopitelně o dost náročnější a ne každý to umí udělat hezky.torst píše: 2.10.2025 7:47 no většinou se při výměně pražců FN odstraní. To asi jinak nejde, neslyšel jsem, že by je někdo dokázal zachovat. Pak je možnost pouhého přebroušení.
Díky za rady. To, že by to mělo být možné, jsem postřehl, nicméně nemám ve svém okolí nikoho, kdo by to v praxi na své kytaře řešil. Zkusím se každopádně obrátit na zmiňovaného Standu Papeže. Při nejhorším bych je nechal dát pryč.
Fender JV stratocaster 1982 - RMC 3LE wah - Tao of Fuzz Tombtones - Turbo Tuner Sonic Research - Keeley TMB - Smrčka Station III - ProCo RAT Smrčka mod - TB looper Smrčka - 1. Ibanez TL5 Tremolo - 2. Phase 90 CS - 3. TC Electronic SCF - Eventide Time Factor
No ale právě drahé 50s LP, včetně legend jako třeba The Beast Bernieho Marsdena, většinou už ty FN dávno nemají, když se mrkneš na fotky nebo videa.vintager píše: 2.10.2025 8:51 Su dva sposoby, ako sa to da spravit.
Lebo v 70. rokoch nikto neriesil resale value a business, nastroje boli na hranie, deluxace doma vykuchavali na humbuckre, Greeny mala zo 3 razy zlomenu hlavu atd.Fořt píše: 2.10.2025 12:05No ale právě drahé 50s LP, včetně legend jako třeba The Beast Bernieho Marsdena, většinou už ty FN dávno nemají, když se mrkneš na fotky nebo videa.vintager píše: 2.10.2025 8:51 Su dva sposoby, ako sa to da spravit.
Ten restoracny a akuratny fetiš je skor vec poslednych dekad.
Lefty Gibson Les Paul Custom Black Beauty 1973
V 70. letech to byly v podstatě nové nástroje...vintager píše: 2.10.2025 12:17 Lebo v 70. rokoch nikto neriesil resale value a business, nastroje boli na hranie, deluxace doma vykuchavali na humbuckre, Greeny mala zo 3 razy zlomenu hlavu atd.
No, to zas tak úplně neplatí. Doporučuju se podívat, jak moc nový nástroj měl takový Blind Owl Wilson na Woodstocku. Ne víc než 15 let starý LP Goldtop vypadá, jak kdyby se na něm vyřádilo 5 Murphy Labů.Fořt píše: 2.10.2025 12:24V 70. letech to byly v podstatě nové nástroje...vintager píše: 2.10.2025 12:17 Lebo v 70. rokoch nikto neriesil resale value a business, nastroje boli na hranie, deluxace doma vykuchavali na humbuckre, Greeny mala zo 3 razy zlomenu hlavu atd.
https://www.youtube.com/watch?v=tRYKAMjKgto
- fantomasxxx
- Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
- Kontaktovat uživatele:
Dělal jsem to zatím dvakrát. Ale šlo jen o výměnu prvních třech až pěti pražců. Dá se to, ale je to hodně pracné. Pořád tam je to riziko, že se nějaké nibs ulomí. Další poptávky, kde šlo o celý refret se zachováním nibs jsem už odmítal. Komplet výměna bindingu je také řešení, ale je s tím spojené už i nové lakování a to mi přijde jako větší zásah do originality než nibs odstranit a neřešit to.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Jen ze zájmu. Ano, teď mají všechny současné G LP, SG ty širší hlavy. Důvod je zcela praktický. Už se neosazují ty původní "dutinkové" mechaniky, ale nové s horní matkou, která je širší. Mám Chibsona právě s úzkou ´50 hlavou, ale s dutinkama. Kdybych na něj chtěl dát nové s matkou, jednak bych musel vrtat a hrozilo by prasknutí dřeva, a i když by neprasklo, matka by lízala okraj hlavy, opticky nic moc.Kinx píše: 24.04.2023 11:16 zda se mi to, nebo zas delaj velky Norlin hlavy i na Classicu? to je ulet, ja sam jsem fanouskem velkych hlav na cemkoliv (vc Norlin LP), ale mam dojem, ze vetsina lidi co si chce koupit LP je, mimo LP Custom, Super Jumbo a lubovky kam patri, nechce![]()
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
uf, aspon ze na novy J45 mam malou hlavu 
tak to je snad minus, když si fanoušek širokejch, ne?
https://kytary.cz/gibson-j-45-standard- ... /HN275209/
Tam je vidět, že ty mechaniky jsou blíže k sobě a krajní éčka jsou buď rovně nebo se lámou smerem dovnitř.
https://kytary.cz/gibson-j-45-standard- ... /HN275209/
Tam je vidět, že ty mechaniky jsou blíže k sobě a krajní éčka jsou buď rovně nebo se lámou smerem dovnitř.
na J45 mi to prijde zrovna hnusny, takze jsem spokojen.
Filosof tak zastává názor, který zároveň vyvrací.
...
co SG Fusion?

...
co SG Fusion?