Kytary Harley Benton

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
affordano

Re: Kytary Harley Benton

Příspěvek od affordano »

Souhlas. Broušení nerovná se ničení, naopak. Se všemi kytarami, u kterých jsem tuhle customizaci provedl, jsem navázal bližší, důvěrnější vztah. Kytary mi nejen lépe padly (padnou) do ruky, ale mám pocit, že i zvukově rostou, nebo se aspoň progresivně přibližují tomu, jak je chci slyšet. A ten holý mahagon je krásný na pohled i na dotek, proč ho zakrývat slupkou laku? U slušných houslí to máš taky tak - na těle barevná úprava a komplet finiš, na krku holé dřevo, max. tenká bezbarvá vrstva, jsem na to tak zvyklý....

Edit: trochu inspirace od jednoho populárního, nám podobně postiženého (kytarového) blázna:
https://www.youtube.com/watch?v=RTGkd4kp7zE&t=1231s
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

affordano píše: 12.05.2025 5:23 . Kytary mi nejen lépe padly (padnou) do ruky, ale mám pocit, že i zvukově rostou, nebo se aspoň progresivně přibližují tomu, jak je chci slyšet. A ten holý mahagon je krásný na pohled i na dotek (...)
Tak já nic extra upravovat nemusel, mi prostě sedly úplně v základním nastavení krky VT série od Harley Benton. Krk i hmatník pečený javor, skunk stripe pravděpodobně pouze designový - protože hmatník je lepený, ale fakt je, že to vypadá hezky - a finálně nějaký lak, poměrně tenká vrstva a velice jemný "saténový" povrch a lesk. Dávají se u telat na 52 a 62, možná ještě na něco - a úplně skvěle to funguje na TE-90. Nevyznám se v profilech krků, typech pražců atd. (Ostatně, jak jsem lovil informace o různých kytarách, dost často tam ty informace prostě nejsou třeba ty 52 a 62 mají uvedený profil krku i rádius hmatníku, 90 pouze rádius hmatníku - pak si vybírejte podle katalogu, ach jo...)
Nikdy jsem nebyl extra příznivec teorie "vyhraných kytar" ovšem v poslední době začínám mít pocit, že na tom něco je. Konkrétně u basy Warwick streamer. Opravdu hodně jsem na ni začal hrát asi před rokem a půl a mám pocit, že začala nějak líp vrnět :D kromě toho ten původně ne moc příjemný lak na krku, lesklý a tlustá vrstva, jakoby se povrchově ošoupal a trochu zmatněl, a připadá mi mnohem příjemnější.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
affordano

Příspěvek od affordano »

S těmi finiši na zadní straně krku je to zapeklitá věc - rád bych napsal, že jediný správný je ten a ten, ale paradoxně na některých kytarách mi vůbec nevadil lesklý poly lak (hlavně Fendery, Ibz), jinde byl fajn nitro (Gibson), někde mi sedl satén, jinde je toho gumového poly laku ale už tolik, že musím brousit (hlavně levnější LP) aspoň trochu, kvůli pocitu ze hry a "nebrždění". Profil krku, to je jiná věc, tam neznám bratra - když se mi kytara zvukově líbí a krk je moc polenoidní, tak sahám po rašpli - gibson, negibson, třísky lítají... :) Zpětně je mi líto, kolik dobrých kytar jsem v životě poslal dál jen proto, že mi krk nesedl a já ještě tehdy neměl odvahu provést nevratnou změnu... Dneska už to tak neřeším, život je krátký a kytar fabriky chrlí denně tisíce... Zatím mám kytary zaplaťpánbu na hraní, ne jen na zbožné koukání :D .
torst

Příspěvek od torst »

No zajímalo by mne, jak se takhle "vylepšené" kytary dál prodávají. Já bych tedy ztenčeného Lespaula nechtěl.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
affordano

Příspěvek od affordano »

Blbě. Ale upravil jsem si takhle zatím asi pět kytar a tři stále mám, takže úspěšnost prodeje nějaká existuje....
Moon

Příspěvek od Moon »

torst píše: 14.05.2025 7:49 No zajímalo by mne, jak se takhle "vylepšené" kytary dál prodávají. Já bych tedy ztenčeného Lespaula nechtěl.
S tím bych docela souhlasil. Když pominu prodejnost, já bych dražší nástroje takto "neupravoval", když už je jednou takto postavený. Ale každému vyhovuje něco jiného. Mě osobně lesklé, lakované krky vůbec nevadí, spíše naopak. A poslední roky jsem si naopak oblíbil krky "jako poleno".
Nevím, jak u kytar, ale tenké baskytarové krky jsou mnohem víc náchylné na vlky.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
affordano

Příspěvek od affordano »

Naprosto chápu a ještě před pár lety bych se do takhle zásadních modifikací taky nepustil, prostě bych si nástroj, který mi v ruce nesedí, buďto nekoupil, nebo bych ho v původním stavu prodal dál. Tak jsem to i několik desetiletí praktikoval, protože herní vkus i potřeby se v průběhu let měnily - různé kapely, projekty... Teď mám po těch letech pocit, že už vím co chci a nic moc nového asi herně nevymyslím, baví mě s nástroji experimentovat, tak proč si je nepřizpůsobit, prodávat je neplánuju a žádné drahé kousky už vlastně taky nemám. Originál Customa bych samo taky "nemršil" :) .
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Naprosto souhlasím s vámi oběma. Vyměnit u těch kytar byl nápad, který bych asi nerealizoval, kdyby šlo o nějaké originální Fender Telecastery. Nicméně na těch HB jsem do toho šel - a myslím, že to byla trefa do černého, a co víc: pokud by tady byl někdo, kdo by měl zájem jít do toho TE-90, tak mu s čistým svědomím řeknu, ať si k němu rovnou objedná i TE-62 (třeba) a když si z těch dvou kytar složí jednu, tak za ty peníze se mu to vyplatí.
Co se týče baskytar - tam bych si tu výměnu krků rozmýšlel dvojnásobně, protože podle mého názoru na baskytaře devadesát procent té "mechanické" tvorby zvuku dělá krk, ten "zbytek" se projevuje naprosto minimálně. (Což ovšem není v rozporu s tím, co jsem provedl s bezpražcem: ohoblování překližky pomohlo neskutečně, ale ne proto, že by to změnilo "tělo", ale protože kobylka tam přes tu překližku ležela "jako přes karimatku".)

Edit a doplnění: včera mi přišly hlazenky, nakonec jsem vzal Pyramid Gold, v tloušťce Medium Special (11-50). Dneska jsem je natáhl - a nějak se mi nechce pouštět tu kytaru z ruky :) fakt nevím, která jiná kytara mi takhle "přirostla k rukám"... Možná někdy před třiceti lety, když náš kytarista měl Yamahu SG 1000S, nástroj nějak z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let.
Maco33

Příspěvek od Maco33 »

Zdravím, hrají teprve třetí rok, ale zrovna včera jsem se zamyšlel, jak je to s povrchy krků. Jestli existuje nějaký povrch, po kterém by dlaň lépe klouzala. Proto se chci zeptat, jak se vašimi úpravami změní právě klouzavost?
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Člověče, to bude hlavně o tom, na co jsi zvyklý (a třeba i na tom, jak se ti při hraní potí ruka). Já třeba střídám dvě basy, které jsou úplně jiné: Warwick má poměrně tlustý, vysoce lesklý polyuretan, bezpražec tenčí nitro, časem (35+ let) už zažloutlé a trochu zmatnělé. Přitom se mi na obě hraje skvěle. Na kytarách - telatech mi víc sedí ten poměrně tenký satén (častým cvičením už ovšem poměrně vyleštěný) na pečeném javoru na typech 52 a 62, než lesklejší a silnější lak na TE-90, i když to bude hlavně tím, že tam mi zoufale nesedí ten profil.
Na basách mám raději tenčí lak s matnějším povrchem, ovšem jak jsem psal výše - ten Warwick je přesný opak, a vůbec mi to nevadí. Takže to bude v mém případě spíš profilem krku (ten W Streamer je docela macek, což mi u basy sedí) než jenom povrchem. A to na base "skáču" po krku docela dost (i když víc na čtyřce, než na pětce, kde mám k dispozici dvě oktávy na pár polohách).
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Maco33 píše: 15.06.2025 9:37 Zdravím, hrají teprve třetí rok, ale zrovna včera jsem se zamyšlel, jak je to s povrchy krků. Jestli existuje nějaký povrch, po kterém by dlaň lépe klouzala. Proto se chci zeptat, jak se vašimi úpravami změní právě klouzavost?
Jak to souvisí s vláknem? Prosím o dodržováni kodexu.
Maco33

Příspěvek od Maco33 »

No vlastním kytaru Harley Benton TE-20 SB Standard Series a v předešlých příspěvcích se krky probíraly. Je to málo pro zachování kodexu?
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Možná jsi to mohl zmínit...
Hendrek: možná to šlo trochu off topic, ale jsme lidi. Byla debata o krcích HB. A to už je blízko krkům obecně. Přimlouvám se za toleranci.
Já taky když kecám o kytarách, zmiňuju zkušenosti z bas. Je to ot? Jo i ne...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ale pokud odbočíte do obecné diskuze o klouzavosti krku a chcete to řešit dále a hlouběji, myslím, že je oddělení vláken na místě. Pokud to byl jen jednorázový dotaz bez ambice stát se samostatným tématem, tak mě pusťte z hlavy.
volfi

Příspěvek od volfi »

Harley Benton Fusion IV bude v roce 2026, první viditelné změny jsou Babicz tremolo a zapuštěné potenciometry.
https://www.youtube.com/shorts/6-tAsFZIadU
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Kurde... oni ví jak na můj GAS. A navíc purple...
TomJ

Příspěvek od TomJ »

Potřebuji poradit a podiskutovat o Harley Benton Fusion-T HH.
odkaz: https://www.thomann.de/cz/harley_benton ... ed_fnt.htm <-- Ano levák, mého prokletí jsem jsem si plně vědom.

Má s ní někdo nějakou zkušenost?

Rozhodl jsem se vydat směrem elektrickým. Do teď vlastním Martin D10 sitka a chci doplnit svůj arzenálek.
Potřebuji nutně kytaru, která mě na pár měsíců nezruinuje jako ten Martin a zároveň bude konstrukčně, zvukově i celkově zpracováním v pořádku. (tady samozřejmě platí cena/výkon, já vím..)
A hlavně mě do budoucna nebude něčím úplně omezovat v mém vývoji. Stále se učím a abych to zhodnotil, tak to pořád není na nějaký se ukazování, takže je na čem pracovat..
Samozřejmě budu kupovat ještě nějaký kombo. Tam jsem se ještě ani nedostal a docela si hraju s myšlenkou, že bych to nějak spojil s PC.. přes nějaký software. Nevím, musím ještě pozjišťovat jaký jsou vůbec dneska možnosti a tak.
Zpět ke kytaře. Co si prohledávám hodnocení, tak je dost chválená. Ale já jsem nevěřící Tomáš a proto píšu i sem. Bojím se např. tremola. U takhle levný kytary, bude to fungovat?
Počítám i s tím, že příjde kus nástroje, který budu muset rovnou odevzdat do rukou kytaráře, který mi jí zprovozní, nastaví, vyladí a možná udělá i nějaký úpravy.
Nevím, co vše se klasicky na takovéto kytaře upravuje. Nastavení je jasný, pak nějaký třeba broušení pražců?
Jak se tyhle úpravy i s nastavením komplet kytary cenově pohybují? Abych nedal 10k za nástroj a dalších 10k kytarářovi. To by se moc nevyplatilo.
Budu rád za každou radu.
Díky T.
Naposledy upravil(a) TomJ dne 18.11.2025 20:24, celkem upraveno 1 x.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tyhle nástroje chodí většinou už seřízené. Ještě se mi tedy nedostal do rukou nějak špatně seřízený Harley Benton (a to mohu porovnat od základních řad až po Fusion cca 5-6 kytar). Tremolo bude podle mne v pohodě, pokud nebudeš dive bombovat.
TomJ

Příspěvek od TomJ »

To zní dobře.
A teď. Za stejnou cenu, mohu pořídit i Epiphone Les Paul Special TV Yellow Lefty.
odkaz: https://www.thomann.de/cz/epiphone_les_ ... low_lh.htm
Vím, že jde o naprosto jinou kytaru.
Ale berme v potaz, že u mě jde čistě o vstup do světa elektrik a musím se od něčeho "odpinknout".
Bude na tom tohle LP co se zpracování týče a taky možného budoucího upgradu HW lepší volbou, či nikoliv?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Řekl bych že HB musí být logicky vždy lepší poměr cena výkon, protože se neplatí marže distributorovi (jde to z fabriky rovnou k prodejci, který si sám hlídá kvalitu a seřízení), ale Epiphone v této cenové jsem v ruce nedržel, tak je to jen teorie.
Jo, a srovnávat dvě úplně jiné kytary (tremolo vs pevná kobylka, atd.).
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“