DeReUm:
DeReUm píše: 25.12.2025 13:13
... optimalizované pro DADGAD přirozené ladění, vycházet to bude z Hermann Hauser 1937 (Segovia). Normálních kytar jsou miliony, tak proč nepostavit něco nenormálního
Jo, z podobných důvodů jsem se pro tu Cremonu rozhodl. Často čtu, jak lidi staví repliky Hausera a Torrése a podobně, ale mě to moc neláká, protože nepředpokládám, že bych se se svými schopnostmi uměl originálu nějak rozumně přiblížit. Tady u toho od začátku počítám s významným rozdílem oproti originálu a zajímá mě o kolik lepší bude výsledek. Věřím si, že aspoň o malý kousek lepší by být mohl. Stavět repliku Hausera optimalizovanou pro DADGAD by mi smysl dávalo, ale za prvé nemám k takové optimalizaci znalosti a za druhé bych takovou kytaru se svým hráčským neumětelstvím nevyužil. Možná tak ještě drop D.
Taky jsem teda jednu takovou Cremonu opravoval pro kolegu, tak jsem si při té příležitosti udělal podklady pro stavbu. A taky mám ve sklepě pěkný kus (údajně) plastifikovaného buku, ze kterého se v Cremoně (taky údajně) vyráběly hmatníky. BTW souhlasím, že správně radiálně řízlý buk vůbec nevypadá špatně.
Na hmatník, binding a kobylku švestka.
Nebude švestka na kobylku měkká? Nebo to něčím napouštíš pro větší tvrdost? Dělal jsem ze švestky kdysi hmatník na elektriku, plus různé drobnosti nesouvisející s kytarami, a použít to na kobylku, byť s nylonovými strunami, bych se asi bál. I ten akát, co jsem použil tady je už mírně vyžvejkaný na okrajích děr pro struny. (Hrany vázacího bloku jsem udělal z kosti, takže tam problém není.)
ořešák i s kořenama
Kam přišly ty kořeny? To by mohlo mít hezkou kresbu na různé intarzie apod., ne?
Čpavkuješ akát přímo, nebo před čpavkováním používáš tanin?
Ne, ani jsem nevěděl, že tanin jde používat nějak samostatně. To čpavkování jsem jsem zkoušel všeho všudy snad pětkrát nebo šestkrát (kobylka, dva hmatníky (jeden mi do toho spadl a byl na vyhození), plus nějaké pokusy na odřezcích) a nepozoroval jsem významnější rozdíl v barvě mezi čpavkováním přes noc a čpavkováním snad čtyři dny nebo kolik. Možná se to mohlo lišit v tom, jak moc do hloubky bylo to dřevo obarvené, ale nezkoušel jsem nijak hluboko brousit. Kobylka a hmatník na těch fotkách jsou čpavkované jen cca přes noc nad hladinou čpavkové vody, ale zapomněl jsem, jaká to byla koncentrace.
Kdybys měl zájem, může se domluvit i na nějaké spolupráci.
Cením si nabídky, ale obávám se, že z mé strany by ta "spolupráce" mohla spočívat tak leda v tom, že od tebe koupím kousek dřeva.

Moje "dílna" je v rohu panelákového obýváku, což s sebou nese významná omezení - např. všechno musím dělat ručně a každý nákup dřeva si musím dvakrát rozmyslet (a nejlíp materiál hned spotřebovat), abych to měl kam dát. Ze stejného důvodu nemůžu nabídnout ani žádné vybavení, které by stálo za řeč.
Pokud jde o "spolupráci", nejradši bych se prostě občas s někým osobně setkal, pokecal, porovnal výtvory a postupy atd. Problém je najít někoho na zhruba podobné úrovni - profesionální kytaráři, kteří sekají koncertní nástroje jak Baťa cvičky, se mnou nejspíš nebudou chtít ztrácet čas. A nebo bych si u profesionála i zaplatil nějakou jednorázovou konzultaci typu "hele postavil jsem tohle, řekni mně co na tom mám špatně a jak to zlepšit", ale naprosto netuším, kam se s takovým požadavkem obrátit (to je ostatně původní motivace za celým tady tím vláknem).