Squier PB Standard Special znovunastavenie

Efekty, hardware, elektronika, struny, ...
Odpovědět
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Squier PB Standard Special znovunastavenie

Příspěvek od mirostrat »

Čaute všetci.
Aj keď teda hrám hlavne na gitaru, tak hrám aj na basy a to K-K 4 a K-K 5. Kamoš mi požičal Squier PB Standard Special 2010 Indonesia a teda parádny zvuk. Len basu mal chalanisko dlho v kúte a boli zoxidované pražce, hmatník možno nikto nikdy neolejoval, je tam Palisander. Sú tam údajne D'Addario struny, červený oplet na koncoch.
Krk bol rovný a na basu sa super hralo.
No ja som to chcel vyčistiť a povolil som struny, vyčistil hmatník a preleštil pražce.
Naladil som basu a D a G sú hrozne tvrdé, zle sa na tom hrá, G-čko fakt pre mňa skoro nehrateľné.
Pritom som prakticky nič nerobil a keď som znova naladil, basu som nechal oddychovať, nech si to sadne.
S výstuhou som nehýbal, iba som primerane dotiahol všetky skrutky, ani nebolo vlastne treba.
Čo sa také mohlo zmeniť, to že som naolejoval hmatník a ten Palisander sa roztiahol a dosadol na pražce ? To sa mi nezdá, ale možné to je.
Na Sadowsky som vyčítal, že aj tak by sa basa mala skontrolovať a prípadne nastaviť každého pol roka, podľa potreby.
To nastavenie a mierky poznám, aj ako to robiť a keď si neviem rady idem na net pozrieť riešenia.
Nuž a keďže som založil tému a zabŕdol k basákom, tak ešte otázka, ako je to so šírkou hmatníku, resp. krku na nuláku u Jazz Bass a Precision Bass ?
Kamoši majú origo Jazz Bass okolo 70-teho roku a krk na nuláku je pre mňa veľmi tenký a čo som hral na Precisiony tak je spravidla širší PB 4,2 cm, JB okolo 3.80 cm
Tento môj PB má 3.81.
Mne to moc nevyhovuje, ale, čo definuje v jednotlivých modeloch tú šírku nuláku ?
Veď vlastne na PB mám nulák z JB a PB chcem hlavne kvôli širšiemu nuláku. Lepšie sa mi na tom hrá.
Dík za rady od tých, ktorí riešia podobné problémy.
Prosím nepíšte komentáre typu :
Odnes to do servisu.
Kup nové struny ( bylo to dobré aj so staršími, pôvodnými )
Pozri konkrétne forum o baskytarách :mrgreen: tam teda píšu bludy :!:
Chcel by som poznatky basákov, ktorí to už riešili, prípadne vedia riešenie.
Vopred dík.
SQUIER BASS.jpg
SQUIER BASS.jpg (207.7 KiB) Zobrazeno 1876 x
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Pawlik

Re: Squier PB Standard Special znovunastavenie ?

Příspěvek od Pawlik »

Teda jsem basák od roku cca 86, zvláštní milovník Precla, a že se dělal Precl s ořechem 38 mm to teda koukám. Až doteď jsem si myslel, že je to typická věc u tzv. "modern Precision" neboli PJ Bass, což je většinou něco, co se tváří jako normální Precl, akorát s přidaným Jb snímačem u kobylky, jenže velmi často (spíš tedy skoro vždy) je to zmršeno namontováním JB krku. Já na to dřívko od nanuku, co dávají na Jb místo poctivého krku, hrát neumím :D
Někde jsem četl, že i JB se původně dělal s ořechem 42 mm a na dnes běžných 38 se přešlo až "někdy později", a někde jsem četl, že některé verze Jb se pořád s tím 42 mm občas dají sehnat. Nikdy jsem po tom ovšem nepátral, Jb má kromě tohoto ještě jako další odlišnost od Pb v tom, že ten krk je navíc i tenčí což je právě pro mě extrémně nepříjemné.
Trochu OT, vloni jsem po letech začal uvažovat o nějakém slušnějším Preclíku, řekl jsem si, kolik bych byl ochoten investovat, udělal si výlet do pražských Kytar, abych měl jasno, až budou peníze, vybral si víceméně mexický Fender Player II - a nakonec bylo vše jinak, kluci na baskytaře mi poradili na základě požadavků (právě ten oldschool macatý krk byl mezi nimi) něco úplně jiného - už to mám měsíc doma a jsem naprosto spokojený, za poloviční cenu a možná ještě lepší, než Player II. Nádherné zpracování, mimochodem. Marcus Miller P5 Alder4, tedy olše tělo a krk i hmatník pečený javor. První basa, kterou jsem koupil a nemusel jsem nic řešit, přišla i perfektně seřízená, akorát tím že jsem měnil struny za úplně jinou kategorii (40 nikl místo 45 chrom ocel) musel jsem trošičku ťuknout do oktáv.
Kde může být problém u tebe, nemůžu takhle na dálku říct. Pokud máš dobře seřízený truss rod, výšku strun nad prvním pražcem i na kobylce, napadají mě akorát nějaké divné hybrid struny. Já používám ty čtyřicítky právě kvůli tomu, že jsou lehčí, přičemž 45 by mi vůbec nevadily pro levou ruku, ale jsou "těžké" pro prsty pravačky, hlavně na slap.
Co se týče pravidelného servisu basy, mám tedy tři "hlavní" (Precla, pětku Warwick a bezpražec) a pravidelně to rozhodně "neřeším" . Spíš tak podle potřeby, někdo říká, že musí u nějaké "modern" basy jednou za několik měsíců seřídit truss rod - já to měl akorát u nějakého hodně levného no name Precla z třetí ruky. Jinak, pokud neměním struny za úplně jinou tloušťku nebo druh, vlastně na to nesahám. Extrém je v tom ten bezpražec, tam to sice při výměně strun, tedy jednou za pět let (hlazenky Thomastik) zkontroluju, ale vlastně nic jsem s tím nedělal už strašné roky. No, už má cca 40 let, takže je "dobře usazená" :D
P.S. Jestli ses koukal na baskytara.com, co konkrétně ti tam připadalo jako bludy? :)
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Čaute.
K poslednej otázke. No ja som tam pozeral to nastavenie krku a pre mňa to bolo moc také detské a niekto tam aj písal, že krk má byť úplne rovný, skúsim to nájsť. Moc mi nesadlo to forum, ale dobré recenzie robí, asi to je admin ten chalanisko. Aj na tú moju tam má recenziu, červenú, presne taká sa mi páči. Aj keď neni to podstatné. Iba tak narýchlo som tam vbehol a keď som začal čítať, ma to nebavilo, možno moja chyba.
Tu som chodil mrknúť aj na basy a zdá sa mi to také odbornejšie.
Ja tie tenké krky JB moc nemusím, veď moja PRS SE gitka má na nuláku 42.8 mm. Preto som chcel Precision so širším nulákom. Ja som bol v tom, že PB má každá širší nulák.
K-K 4 má širší nulák, tú som mal 8 rokov v skúšobni a výborná basa, celý čas tam boli struny od výroby :mrgreen:
Marcus Miller 5 má moj basák s aktívkou a super basa to je. Stále som do neho hučal s Mexico JB, on chce JB. Natrafil na bazoši na JB MEX 2009 asi pred rokom a nevie si ju vynachváliť a mal teda dosť baskytar. Za 380 Euro ju kúpil, to je super kup.

Ja som to dnes inak vyriešil :shock: Ešte v noci som rozmýšlal, čím to môže byť a spomenul som si na dvoch odborníkov, ktorých som dávno videl, ako nastavujú Strakáče. Tip bez záruky.
Že, treba dotiahnuť krk napevno a potom naozaj úplne málinko povoliť, ale fakt kúsok. U mňa to dnes bolo asi možno 0.5 .1 mm.
A ? ... Všetko to našponovanie zmizlo a je to perfektne hrateľné. Basa sa dosť rozladila a doladil som a super, možno napodiv dám vyžšie akciu E a A.
Čo sa zvuku týka, toto je presne ten zvuk, ktorý od PB čakám, taký The Police - Sting a hlavne staré kriminálky, Columbo, Westerny. V takej muzike je pre mňa basa dosť dominantná a nesie celú tú skladbu, alebo námet, melódiu.
V Columbovi to niekedy neviem ani rozoznať, či to je basa, alebo kontrabas.
Presne ten zvuk som nastavil v Darkglass Ultra v tomto móde.
Darkglass Ultra_zmensena.jpg
Darkglass Ultra_zmensena.jpg (34.51 KiB) Zobrazeno 1839 x
+ Cerberus Bass Amp, ale ten nemusí byť.
Cerberus Bass Amp_zmensena.jpg
Cerberus Bass Amp_zmensena.jpg (92.38 KiB) Zobrazeno 1835 x
Edit:
Ešte k tomu inému fóru, však ja ich nechcem nejak haniť, nech si tam píšu čo chcú. Alibisticky som ho nemenoval, ani nedal link. Našiel som ten thread a znovu prečítal no a také rady
citát :) " tak struna ma byt po stisknuti posledniho prasce a prvniho polozena na vsech prazcich "
To by mal admin, alebo moderátor mazať, takýchto hlodov je tam viac.
OT : Trochu mi to pripomenulo Grower forum :)
" pomôže zalívat kytky pivem a nebo mlékem ? :mrgreen: Mám 5-ti Wattovou úsporku
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

No tak jako úplně rovný krk je asi mimo, ale fakt je, že já mám ten průhyb na pražcových basách úplně minimální, řekl bych že celkem výrazně víc, než kytary (trošku větší průhyb mám na bezpražci, což má logiku). Dokonce když se podíváš jenom tak "baj voko" od hlavy podél hrany hmatníku ke kobylce, tak na pohled to vypadá prakticky úplně rovné, že tam nějaký minimální průhyb je, zjistíš, až když si přitlačíš strunu na pražce, uprostřed tam nějaká minimální skulinka je.
Ale jako basa je v tom specifická, existuje tolik způsobů, jak na to hrát, že nějaké "ideální" nastavení snad ani neexistuje. Já jakožto prsťák a slaper mám struny opravdu co nejníž to jde, trsátkář už by na to hrát nemohl, protože by mu to drnčelo.
U té Millerky je 5 označení typové řady, nikoli počet strun, je to úplně klasický Precl. A snímač tam mám Pb 60's na Alnico 3 od Milana Dronského, hodně silný snímač nebo aktivku bych do klasického Precla nechtěl. Pro zajímavost - archivní aktivní snímač mám v bezpražci, aktivní snímače (ovšem aktivní elektroniku vyhozenou) v pětce Warwick.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Napíšem presne model tej basákovej 5-ky, Miller, Fakt je super, priniesol ju do skúšobne a na starý MOSFET Fender Bassman to bol super zvuk. Tam tá aktívka úplne spriezračnila ten zvuk, naozaj taký moderný zvuk, všetko tam zvukovo bolo, paráda.
Tá aktívka sa dá tuším vypnúť, lebo to je plošák a iba do pasívnych snímačov pridáva možnosť plošákovej aktívky.
Na gitkových aktívkach je ten plošák v snímači a nedá sa zapnúť a vypnúť, hovorím o gitarových EMG.
Ten basák s JB MEX 2009 chcel hneď špekulovat s výmenou snímačou, no a ja, že nechaj to tak, uvidíš že sú dobré, no a nakoniec si ich nevie vynachválit.
Miller pri zapnutí aktívky získal moderný zvuk, ale stratil ten dunivý prierazný klasický zvuk.
Dva jednom :!:
Každý akú muziku robí si musí hľadať zvuk a všetko okolo, Ten basák má aj bezpražec SX a stále ho vychvaluje, jaká super gitka.
Keby som hral svatby - pohreby, zábavovky, tak by so bral nejaký Warwick, Ibanez, Cort, kadečo aj z tých lacných, gitku na ktorej sa ľahko hrá,
JB a PB sú gitky na artikuláciu strún, od Šúp s drncom, alebo palcom, po jemné pribasovávanie, kde má basista taký prirodzený vedomý a aj podvedomý Compresor, ide v takej hlasitosti, ako je treba, dokonca predvída mix a master.
Moderné basenky, tam to tiež krásne hrá.
Ja to kombinujem, v Darkglass Ultra vyberiem mono Vintage biely mód a
Skopírujem, alebo nahrám znova, do novej stopy, ale stereo a pridám niečo so stereom a dám čierny mód Micro tubes.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Jo, docela přesně jsi vystihl ten rozdíl pasiv/ aktiv, alespoň tedy pro mě. Aktiv (snímač) je více "čistý a HiFi", lepší na modern nástroje nebo hodně "technické" hraní, takže ho mám v pětce Warwick nebo v bezpražci (bezpražec je vůbec "jiný vesmír", s klukama na baskytaře jsme se shodli, že na něm občas fungují překvapivé věci, často i ty, které se na pražci neosvědčily, například ten můj starý aktivní snímač), ale občas je až moc "studený". Já třeba na Preclu radši pasiv, a navíc trochu "slabší", připadá mi to barevnější, a pak hraju do tranďáku, zamiloval jsem si Trace Elliot, už jenom jeho vstupní obvod (a to úplně ve všem od nich!) je malý zázrak, má perfektní dynamický procesing a při "nakrmení" umí vlastně limiter, kompresor (aniž by mršil dynamiku), má subsonic filtr a skvěle "barví" - aniž by zkresloval. Na funky, jazz a podobné styly úplně dokonalý aparát. Naopak silný snímač a třeba Ampeg nebo jiná lampa - to je ideál pro trsátko, hrne to jak buldozer.
Z Warwicka jsem tu desku s aktivkou natvrdo vyhodil (samotné snímače MEC jsou aktivní), protože to pro mě byly další, úplně zbytečné korekce v řadě, které akorát žraly baterie - a po demontáži se mi to dokonce líbí víc, připadá mi to "živější". (Korekce mám v preampu a další v zesilovači, takže třetí přímo v base už jsou fakt navíc.) Kromě toho, levnější Warwick prý tu aktivku nemívá (údajně) nějak extra... Ale jinak teda Warwick není levná značka, nejlevnější nástroje na úrovni lepších Fender Mexiko , ale i ty teda fakt hrají.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Ten basák, však 35 rokov sa poznáme a hrávame spolu, teraz už ani nie, ale kedysi skoro stále. Tak ten si tiež prešiel basami a aparátmi. Teraz má momentálne dlhšiu dobu Trace Elliot, taký malinký aparát, ale super zvuk. No a ten Miller 5.
Miller 5.jpg
Miller 5.jpg (89.41 KiB) Zobrazeno 1784 x
T E.jpg
T E.jpg (295.18 KiB) Zobrazeno 1784 x
Warwick myslím spolupracuje s BC Rich a kadečo špekulujú s grafitovími výstuhami a kadečím, myslím. Robia pekne drahé kúsky. Alebo to je Waschburn ? Už presne neviem.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

To bude imho spíš Washburn, Warwick si jede vlastní linii. Ale jsou taky fest drazí, já mám od nich nejlevnější pětku (s průběžným krkem, dělají ještě levnější řadu, ale ta má krk šroubovaný) Streamer NTI a ta je teď na Thomannu za nějak 27 900 Kč. "Profi" řady mají za 4500+ euro, to už je na mě trochu moc :D
Toho Millera mám podobného, akorát Pb, čtyři struny a javor hmatník. A fakt jako klobouk dolů, třeba jak perfektně mají začištěné pražce, to se nevidí ani u dvakrát dražších nástrojů.
Jo, toho Elfa mám. On sám o sobě docela stačí, ale já si před rokem koupil od nich ještě podlahový preamp Transit B - a to je fakt jízda! A bedničku mám sice dělanou, ale s využitím podobné technologie (tenká 6 mm překližka a s vnitřní klecovou výztuhou, takže osazená komplet váží 5,5 kg) a s tím samým reproduktorem, který používá Trace Elliot, dávají tam B&C speakers 10CLA64. Kupodivu to s kapelou normálně stíhá - a jsem s to v případě nouze přepravit se i MHD (akorát s celou sestavou, tedy 2 basy, Transit, Elf, bedna a kabely by to musela být už fest nouze :D ).
I když tahle bedna vypadá spíš jako 210, takže bude těžší.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Tá bednička je 2 x 8
Ten Miller 5 nemá chybu perfektné spracovanie.
Tento " môj " basák mal ešte asi pred vyše rokom Aguilar Tone Hammer + 4 x 10 ( alebo 2 x 10 ) box. Skôr 4 x 10, už si nepamätám. Ja som si všimol, že sú dosť na bazároch tie zosiky a pátral som prečo a začali robiť tú istú verziu s USB. Asi preto ich predávali. Cena na bazároch bola pritom oproti novej verzii s USB pomerne vysoká. Tak to predal. Mal to 10 rokov.
Načo doma sušiť taký aparát, keď nekoncertuje.
Ampeg bol dávno TOP 1 aparát pre basákov. To boli časy pár desiatok tónov na base za skladbu. Hutný, dynamický mega zvuk čo fakt tlačí, no niečo jedinečné, to je Ampeg. Naposledy som hral asi pred 5 rokmi na kombo Ampeg a stále to tam bolo. Len taký moderný zvuk sa z toho dostať nedal. O nejakých prepletoch sa dá iba snívať, lebo ten aparát jak keby chcel stále držať ten tón. 8 x 10 kedysi dávno bežnú bedňu dnes ani nevidieť. Možno na veľkých koncertoch. Kto by sa s tým vláčil. Ten zvuk je ale nezabudnuteľný, kto si zahral na starý Ampeg s 8 x 10, to je jasné.
Píšem to z pohľadu gitaristu, basu si tiež nahrávam, alebo pokúšam sa gitarovým štýlom. Nechcem len takú basovú výplň, chcem tam aj s basou vypalovať.
Transit B vyzerá super, môže to pekne hrať, aj vyzerá fasa, celkovo Trace Elliot vyzerá perfektne.
1. x som videl Trace Elliot v obchode asi pred 30-timi rokmi, vtedy sa mi to zdalo gýčové, časom som tomu dizajnu prišiel na chuť :)
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Čaute.
Tak bol som nejak zmierený s tým, že ten PB Standard bude môj (celý som ho rozhodil a znovu poskladal a nastavil ) a časom si zvyknem na tú rozteč 38.1 mm a basák si ho bol zobrať, lebo mali koncert a jeho koncertná basa je celá rozhasená ( též ) jak tento Squier, ladenie.
Odohrali koncert a prišiel za ním jeden 70 ročný dosť známy gitarista, ten mal origo Gibsony LP už za socíku a že super zvuk a zahral si na to a že aj super je nastavená.
Tak to ma potešilo, len nepotešilo ma to, že dal som mu ju dokopy a tak dobre, že si ju nechá :mrgreen:
Tak teraz hladám nejakú basu PB a medzitým si dávam dokopy K-K 4-ku, nech mám na čom hrať.
Rozteče nuláku, ktoré robia na PB som našiel
38,1 mm
40.6 mm
42.8 mm
42.8 mm mám na gitke PRS SE. Keď som pátral na nete, tak keď má 42.8 mm tak zas nemá ten kobylkový snímač alebo má Javor hmatník a ja chcem Palisander a bude to asi oriešok natrafiť na to, čo presne chcem.
+ začali dávať na hmatník Figovník, to by som nechcel vôbec.
Niečo ale časom nájdem určite, priorita je široký nulák.
No a možno sa celý scenár zmení a pojdem do nejakého Cort, alebo Ibanez, na čom sa dá rýchlo vypalovat.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Basy přicházejí a odcházejí, teda kromě těch, které si našly stálé místečko. Já si v létě, když jsem si ještě nebyl úplně jistý, že opravdu chci znovu Precla, pořídil stavebnici Harley Benton P-style za nějakých necelých 2500 Kč od Thomanna, hlavu udělal "trochu jako Fender", tělo akorát napustil tungovým olejem... Snímač byl tedy hanebný, sehnal jsem z druhé ruky Alnico 3, no a teď je v ní snímač z té Millerky (a ten skvělý PB 60's v Millerce) a basa je připravená jako dárek pro kamaráda, až pojedu kolem. :) Vlastně není vůbec špatná, kór za ty peníze.
Nedávno jsem měřil ořech u té Millerky, šupleru jsem po ruce neměl, nicméně jsem naměřil přibližně 41 mm , takže to bude mít asi těch 40,6, i když mám pocit že to má spíš o zoubek víc než těch 41, než míň. Taky je otázka, přes co se to má měřit. V každém případě, nijak mi to nevadí, já spíš potřebuju trošku větší rozteč nad koncem hmatníku kvůli slapu (což je splněno) a krk potřebuju spíš tlustý, než široký (proto nemám rád Jb). Pokud se nemýlím, tak tahle Millerka má verzi i s palisandrovým hmatníkem, když mi ji kluci doporučili, dostal jsem odkaz nejdříve na ni, ale já chtěl naopak javor.
Do stáda mi přibyla akustická baskytara. Nejlevnější Harley Benton... Šel jsem do té nejlevnější, protože i když jsem měl možnost vyzkoušet si i poměrně drahou, dospěl jsem k závěru, že akustická baskytara stejně moc "nehraje", takže na to blbnutí je to vlastně jedno - a nakonec to není vůbec špatné. Jasně, je to tiché a "plechové" ale na cvičení a pro zábavu to stačí. Krk je teda šílené poleno, i Jolana Superstar je proti tomu štíhlá, nicméně mám pocit, že se to nějak vzájemně vyrovnává s o dva palce kratší menzurou (32" místo standardních 34") a nemám žádný problém střídat tuhle akustiku a toho Millera. A současně je to trochu "posilovna" (ne že by to bylo nějak tvrdé, ale hrát na to je trochu větší makačka) takže skvěle sedí stará poučka "těžko na cvičišti, lehko na bojišti" a co zahraju na akustiku jakžtakž, tak mi potom jde na tom Preclu úplně samo :D Takže nakonec jsem docela spokojený, čekal jsem, že si budu nadávat, co jsem si zase koupil za krám, a ona je to v konečném výsledku docela zajímavá hračka.
Až mě to donutilo investovat ještě pár peněz a koupit si malé bateriové combo Joyo MA-10B. Zkušenost podobná: někde se mi u známých pořád válí prakticky nepoužitelné staré Ibanez IBZ-10B - a tohle je úplně jinde. Lehčí, menší, levnější, ale na rozdíl od toho Ibanezu použitelné, a navíc umí ty baterky.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Ja som teda vôbec neni proti " lacákom " už sa tu o nich popísalo hodně a prečo nie ?
Napríklad SuperStrat Harley Bentonky som mal dve a perfektné snímače, je mi teda lúto za nimi, som ich predal okrem jedného krku z nich a teraz už dávajú na tie modely Wilkinson snímače. No čo už :)
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Re: Squier PB Standard Special znovunastavenie

Příspěvek od mirostrat »

Čaute.
Tak konečne som pochopil základné rozdelenie Fendráckych Squier basgitár. Dúfam, že to je naozaj tak a to mi ulahčí výber basy.
Precision Bass, 1x Split-Coil nulák 42.8 mm
Jazz Bass, 2x Single-Coil nulák 38.1 mm
Precision PJ 1x Split-Coil + 1x Single-Coil pri kobylke. nulák od 38.1 do 42.8 mm
Pri týchto basách je spravidla označenie PJ až na konci označenia modelu, takže je to dosť matoucí a nedávajú to ani všetci predajcovia v e-shopoch, alebo predajcovia na bazároch.
To tam je ale zásadné + sériové číslo modelu, aby sa dala na Fender stánke Serial Number vyhľadať špecifikácia nástroja.
Hlavne rozteč nuláku, materiál tela a hmatníku.
Pretože tie modely sa líšia rokom výroby, použitými materiálmi a roztečou nuláku, tvarom krku atd.

Trochu odbočka od témy, ale tvar krku je daný tým, ako ho dotyčný pracovník obrúsi do konečnej podoby. Čo som videl videá, tak je to na každom krku ručná výroba a brúsenie človekom. Videl som dávnejšie video origo Fender, že naučiť sa to trvá aj roky. Na US Fender gitkách to najlepšie robil nejaký Mexičan, niekto ako u snímačou Abigail Ybarra.
https://sheshreds.com/abigail-ybarra-issue-11/
Dobré video z výroby :!:

Naspäť k téme.
Rozteč 42.8 mm som našiel hlavne na modeloch Vintage s Telecaster hlavou, úplná klasika.
Model Affinity PJ má rozteč 41.3 mm a nemá taký tlstý krk, ako Vintage série. To je trochu škoda, lebo to propagujú, ako kvôli jednoduchšiemu hraniu pre začiatočníkov. Ďalej sa vezú tiež na tej vlne, akože moderný a rýchly krk, čo som už neraz kritizoval. že propagujú, čím tenší krk, tým rýchlejšie hranie :mrgreen:
Neviem, čo by im na to povedal Paco de Lucia, ktorý teda nevypaluje na špáratkách.
Model Affinity je pomerne kritizovaný. Len ja som našiel aj recenzie od basákov, ktorý majú Mexiká a US basy a tý si ich nevedia vynachváliť a po mojich skúsenostiach so Squier-mi im teda aj verím.
Môj hlavný favorit by bola táto basa
https://squierwiki.com/40th+PBass%2C+Vintage+Edition
Len zas nemá kobylkáč :D
Séria Sonic úplne vypadla z hry, lebo má rozteč 38.1 mm
Na tejto wiki stránke sa to dajú docela dobre rozlíšiť, tie špecifikácie. Je to rýchlejšie, ako pátrať na Fender SN stránke.
https://squierwiki.com/HomePage
Tak som prebehol Squiery a už teraz mám hlavu ako melón a pustím sa do špecifikácií Mexico bás :mrgreen:
Hm, tak táto
https://www.thomannmusic.com/intl/fende ... mn_whb.htm
Má nulák dokonca 43 mm
Edit :
Poopravil som si názor na ten web - fórum o basách, ktoré som kritizoval a musím sa teda ospravedlniť, našiel som tam zatiaľ kopec super informací a vtedy som tam narazil asi na nejakého mudrlanta, ktorý nevedel o čom píše a mudroval.
Takže sy a teraz pátram aj tam.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Čaute všetci.
Chcel by som sa spýtať, čo sú toto za uzavreté mechaniky ?
Uzavreté mechaniky Squier 2010.jpg
Uzavreté mechaniky Squier 2010.jpg (139.16 KiB) Zobrazeno 387 x
Poznám tie klasické otvorené, tie vyzerajú tak odolnejšie a akosi mi patria k Fendráckym aj Squier basám.
Táto basa je Affinity a na SN Fender stránke som našiel, že na tej base by mali byť klasické otvorené. Je tam SN, len som ho vymazal.
Inak kúpil som jednu basenku a bola super, len ...
Mala strhaný závit na výstuhe a parádna basa. S vrátením nebol problém a všetko sa vyriešilo, náhoda zariadila, že bol dokonca na predaj jeden presne taký istý fungláč krk. Len ja by som chcel všetko origo, tak som ju potom nekúpil.
Na tieto mechaniky sa pýtam preto, lebo na mňa pôsobia akosi lacno, neviem, nepoznám ich a náhrady stoja čo som našiel do 80 Euro. Ale tak v rýchlosti som hľadal. Neviem ani či by diery pasovali. Boli to Gotoh-y.
Dík.
Naposledy upravil(a) mirostrat dne 4.04.2026 19:19, celkem upraveno 1 x.
Moon

Příspěvek od Moon »

Nedám dopustit na klasiku ( čím větší- tím lepší :D ). Nedávno jsem koupil tyhle - spokojenost !!! https://www.muziker.cz/psd-guitars-gt19s
Upravita a namontovat nové - otázka jedné hodiny
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Dík, no a práve tie som myslel, ako otvorené, v tie mám takú najväčšiu dôveru. Dokonca PRS robila uzavreté a začali na gitky dávať tieto otvorené. Sú aj ovela krajšie.
Tie uzavreté z obrázku sú aj nejaké menšie a teda nevzbudzujú vo mne dôveru. Práve a vrtať diery na nové sa mi moc nechce, poruším tam pôvodnosť toho nástroja, aj keď to zas nie sú nejaké zberateľské kúsky tieto Squiery.
Len keby mi časom tá basa nevyhovovala, tak keby som ju predával, asi bude kupujúci špekulovať, prečo sú tam iné mechaniky a nové diery. Aj, keď tie otvorené mechaniky by asi zakryli pôvodné diery.
Mám taky dojem, že to je nejaké ušetrenie na cene vo výrobe, tieto uzavreté
Moon

Příspěvek od Moon »

Hele to je na Tvém rozhodnutí. Ja myslím, že na tomto nástroji se toho moc zkazit nedá, je to spíše upgrade. Howgh :D
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

To som si aj myslel, tak dík.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Cca před deseti lety mi prošel rukama Squier Affinity, normální Precision. Normální slušný nástroj, sice žádná bomba, ale podle zvuku a pocitu bych si u něj vůbec netipl na tak nízkou cenovou kategorii. Kdysi na začátku devadesátek Squier vyráběl v Koreji, a to byly imho mnohem horší nástroje, přestože stály dvojnásobek.
A co se týče mechanik: asi před deseti lety mi odešly ladící mechaniky (ty originální) na bezpražci Jolana Superstar. Měl jsem zrovna hluboko do kapsy, tak jsem zašel za známým do obchodu/ servisu, jestli tam něco nemá, jenom aby to bylo levné a funkční, sestava 2+2. Chvíli se hrabal a vytáhl na první pohled strašně subtilní, uzavřené mechaniky bez jakéhokoliv loga, akorát z té spodní strany (ke dřevu) bylo vyraženo Japan. S tím, že si je můžu klidně vzít, že mu tam zbyly po někom, kdo je na poměrně slušném nástroji měnil jenom proto, že se mu nelíbily ty malé "motýly". Od té doby je tam mám,a jsou úplně super, převod "tak akorát" a drží úplně perfektně. (Ovšem já v tomto nejsem asi etalon, nevím proč, ale já snad nikdy neměl nástroj, který by se "rozjížděl" vinou mechanik - a to hraju poměrně silově a dost slapuju. Basa, pokud se mi rozladí, je to střídáním teploty, ne že by nedržely mechaniky.)
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

@Pawlik
Len Japan je Japan a to je dajme tomu záruka kvality a ja Japan verím a proto mám najradšej Gotoh.
Stretol som sa na gitare s origo Fender a ulomil sa mi ten závitový modul, ktorý tam je asi elektricky bodnutý a to sa ulomilo, ten zvar, pritom som to ani silno nedoťahoval.
Ja som myslel, že je to jeden kus a to je tam elektricky bodnuté.
Pritom na jednej rannej SX Strat som mal super mechaniky, fakt išli perfektne a tú gitku som predal a chlapík mi napísal, že perfektné mechaniky, lebo, tak som ju aj inzeroval. Na Harley Bentonkách boli tiež dobré mechaniky a tie mali Floyd a po úprave zámkou nebolo treba pri bežnom pákovaní ani dolaďovať, dokonca ani na 0.8 strunách.
Mne sa ale páčia tie otvorené, klasika veľké mechaniky na Fendroch, Squier-och fakt sú pekné.
A na Strate zas keď toto vidím, no neviem, čo ich to napadlo, to podľa mňa hrozne vyzerá :mrgreen:
1.jpg
1.jpg (179.69 KiB) Zobrazeno 392 x
foto z ebay
Inak, ako tak sledujem bazár, tak niektorí predajcovia tam majú poriadne prestrelené ceny. Napríklad basy, ktoré sa predávali výlučne ako set, basa, puzdro, kombo, kábel, pás , ladička predávajú za ešte vyžšiu cenu , ako sa predávali ako set.
Samo, každý nech si predáva za koľko chce a platí
" kupec, daj si pozor "
Ale, je to mierne vychcané takto predávať.
Odpovědět

Zpět na „Baskytarový hardware, příslušenství, údržba“