Aj keď teda hrám hlavne na gitaru, tak hrám aj na basy a to K-K 4 a K-K 5. Kamoš mi požičal Squier PB Standard Special 2010 Indonesia a teda parádny zvuk. Len basu mal chalanisko dlho v kúte a boli zoxidované pražce, hmatník možno nikto nikdy neolejoval, je tam Palisander. Sú tam údajne D'Addario struny, červený oplet na koncoch.
Krk bol rovný a na basu sa super hralo.
No ja som to chcel vyčistiť a povolil som struny, vyčistil hmatník a preleštil pražce.
Naladil som basu a D a G sú hrozne tvrdé, zle sa na tom hrá, G-čko fakt pre mňa skoro nehrateľné.
Pritom som prakticky nič nerobil a keď som znova naladil, basu som nechal oddychovať, nech si to sadne.
S výstuhou som nehýbal, iba som primerane dotiahol všetky skrutky, ani nebolo vlastne treba.
Čo sa také mohlo zmeniť, to že som naolejoval hmatník a ten Palisander sa roztiahol a dosadol na pražce ? To sa mi nezdá, ale možné to je.
Na Sadowsky som vyčítal, že aj tak by sa basa mala skontrolovať a prípadne nastaviť každého pol roka, podľa potreby.
To nastavenie a mierky poznám, aj ako to robiť a keď si neviem rady idem na net pozrieť riešenia.
Nuž a keďže som založil tému a zabŕdol k basákom, tak ešte otázka, ako je to so šírkou hmatníku, resp. krku na nuláku u Jazz Bass a Precision Bass ?
Kamoši majú origo Jazz Bass okolo 70-teho roku a krk na nuláku je pre mňa veľmi tenký a čo som hral na Precisiony tak je spravidla širší PB 4,2 cm, JB okolo 3.80 cm
Tento môj PB má 3.81.
Mne to moc nevyhovuje, ale, čo definuje v jednotlivých modeloch tú šírku nuláku ?
Veď vlastne na PB mám nulák z JB a PB chcem hlavne kvôli širšiemu nuláku. Lepšie sa mi na tom hrá.
Dík za rady od tých, ktorí riešia podobné problémy.
Prosím nepíšte komentáre typu :
Odnes to do servisu.
Kup nové struny ( bylo to dobré aj so staršími, pôvodnými )
Pozri konkrétne forum o baskytarách
Chcel by som poznatky basákov, ktorí to už riešili, prípadne vedia riešenie.
Vopred dík.