Co na domácí cvičení? (Alternativy k aparatuře)

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Pawlik

Re: Co na domácí cvičení? (Alternativy k aparatuře)

Příspěvek od Pawlik »

Napadla mě taková vlastně primitivní věc, ale je to FUNKČNÍ řešení, a úplně jednoduché.
Pokud cvičíte doma přes něco, co je živené z baterek (např. Vox amplug) případně přes nějaký adaptér (preamp, v mém případě HB True Tone na kytaru nebo Valeton Dapper Bass na basu), často jsou slyšet ve sluchátkách (nebo malých bedničkách) různé brumy, vrčení, rušení... Prostě proto, že tyhle přístroje nejsou pořádně (galvanicky) uzemněné (klasika je, že když se nedotýkáte strun, ruší to hodně, když je chytnete, tak to ztichne, ale většinou to tam pořád trochu je).
Zkusil jsem úplně primitivní věc, a funguje to perfektně (a je to skladné a přenosné). Vzal jsem asi metr obyčejného izolovaného drátu (přesně technicky tedy lanka), na jednu stranu připevnil krokodýlek a na druhé straně odstranil asi 5cm izolace. Tenhle konec stačí namotat kolem těla (tedy stínění) jacku a ten pak zastrčit do vstupu preampu (nebo kolem těla vstupního jacku na Amplugu před jeho zasunutím do kytary), přičemž ten zasunutý Jack to docela dobře drží (samo to nespadne, při nechtěném potažení se to samo odmotá, takže nic neutrhnete). Krokodýlka pak necháte "zakousnout" do něčeho uzemněného (třeba topení, funguje to i na kovové kostře zahradní lavičky, pokud chcete cvičit venku :D ) - a je klid. Buďto hrajete - nebo je ve sluchátkách ticho, žádný brum nebo bzučení, když na chvíli pustíte struny (a u Vox amplug i na červený, tedy lead kanál).
Až se divím, že mě to nenapadlo už dávno. :D
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

filo01

Příspěvek od filo01 »

wikxzen píše: 5.05.2026 18:47 Blackstar Beam Mini
Viděl jsem víc recenzí, včetně těchto dvou. Obě dvě recenze jsem viděl. U Andertonovské chválím, že tam postavili mikrofony, u Peach Guitars se na to naopak vykašlali. Úplně vidím, jak si strejda z horní dolní říká "sakra, takové malinké a kolik to má basů". Za mě dobře, že to nemá AUX, jinak už by mi možná cukala peněženka.
Tahle od Thomannu se mi líbila asi nejvíc:
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Pawlik píše: 20.10.2025 18:40 Napadla mě taková vlastně primitivní věc, ale je to FUNKČNÍ řešení, a úplně jednoduché.
Pokud cvičíte doma přes něco, co je živené z baterek (např. Vox amplug) případně přes nějaký adaptér (preamp, v mém případě HB True Tone na kytaru nebo Valeton Dapper Bass na basu), často jsou slyšet ve sluchátkách (nebo malých bedničkách) různé brumy, vrčení, rušení... Prostě proto, že tyhle přístroje nejsou pořádně (galvanicky) uzemněné (klasika je, že když se nedotýkáte strun, ruší to hodně, když je chytnete, tak to ztichne, ale většinou to tam pořád trochu je).
Zkusil jsem úplně primitivní věc, a funguje to perfektně (a je to skladné a přenosné). Vzal jsem asi metr obyčejného izolovaného drátu (přesně technicky tedy lanka), na jednu stranu připevnil krokodýlek a na druhé straně odstranil asi 5cm izolace. Tenhle konec stačí namotat kolem těla (tedy stínění) jacku a ten pak zastrčit do vstupu preampu (nebo kolem těla vstupního jacku na Amplugu před jeho zasunutím do kytary), přičemž ten zasunutý Jack to docela dobře drží (samo to nespadne, při nechtěném potažení se to samo odmotá, takže nic neutrhnete). Krokodýlka pak necháte "zakousnout" do něčeho uzemněného (třeba topení, funguje to i na kovové kostře zahradní lavičky, pokud chcete cvičit venku :D ) - a je klid. Buďto hrajete - nebo je ve sluchátkách ticho, žádný brum nebo bzučení, když na chvíli pustíte struny (a u Vox amplug i na červený, tedy lead kanál).
Až se divím, že mě to nenapadlo už dávno. :D
Přílohy
Designer.png
Designer.png (2.22 MiB) Zobrazeno 59 x
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

filo01 píše: 5.05.2026 19:12
wikxzen píše: 5.05.2026 18:47 Blackstar Beam Mini
Viděl jsem víc recenzí, včetně těchto dvou. Obě dvě recenze jsem viděl. U Andertonovské chválím, že tam postavili mikrofony, u Peach Guitars se na to naopak vykašlali. Úplně vidím, jak si strejda z horní dolní říká "sakra, takové malinké a kolik to má basů". Za mě dobře, že to nemá AUX, jinak už by mi možná cukala peněženka.
Tahle od Thomannu se mi líbila asi nejvíc:
Více věřím nahrávkám, které zní hůř a tahají za uši, když to porovnám v tomto konkrétním případě na třech videiích.
Trend je jasný, aby to znělo skvěle při sledování/poslechu bez ohledu na reál po vybalení a poslechu od domácího stolku. Klasická past.
Jak si to nazvučili u Thomanna (micem za třicet klacků) či Andertons rovnou s párem „šurů“ a „riboňákem“ k tomu. A nutným rigem a softem okolo. Jestli od Peach boys to zní nejhůř, tak asi to bude znít a spíše ještě hůř, když to vezmu z té pesimistické stránky bez většího očekávání.
Bude to znít jako rádio pořád, tišeji to bude fajn, hlasitěji to bude klasicky uřvané. Ale to je normální a v pořádku, a nevyčítal bych to Beam Mini, natož Blackstaru.
Určitě ale nejsem ten, který by dnes tvrdil, že si to nekoupí.
P.S. Úsměvné je to, že na to pohodlné ovládání z mobilu je potřeba ještě jednoho člověka - s nadsázkou řečeno.
Naposledy upravil(a) wikxzen dne 6.05.2026 8:06, celkem upraveno 1 x.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Vypadá to na šikovnou bedýnku. Na nějaké to domácí žvýkání by mi to stačilo.
Jak tady hyenik často píše, žijeme v době blahobytu. Možná je vlastně na škodu, že těch možností dobře až skvěle znějících výrobků na doma je tak široký výběr. :)
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“