Fender chce mít monopol na Stratocaster

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
jbiker

Re: Fender chce mít monopol na Stratocaster

Příspěvek od jbiker »

Klucí stahujou krovky. Asi jim někdo naznačil, že má love na lepší právníky :D.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Myslím, že si hezky nakakali do vlastního hnízda. Za pošramocenou pověst to nestálo...
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Takáto imperiálna agresívna politika Fendru je podľa mňa kontraproduktívna. Zvlášť v dnešnej dobe, kedy je kopec výrobcov a trh je aj tak už dávnejšie prispôsobený moderným nástrojom. V tomto priestore je klasická Fender hlava a klasický Stratocaster tvar tela už zastaraný.
Dnes fičia vo všeobecnosti prevažne SuperStraty ala Ibanez, Cort, PRS, Jackson, atd.
Kto vlastne dnes hrá na Fender Stratocastre ? Dokopy nikto, okrem starej garnitúry gitaristov. Pár gitaristov s moderným štýlom hry.
Fender nedokáže prekročiť svoj tieň. Drží sa 54 "57 "
Keby chcel Fender vyrábať podobný model, ako nové SuperStraty vtedy Fender narazí na žaloby. Lebo od roku 54-57 sa gitary vyvíjali a Fender sa zasekol v tom období patentu na Strat Lea Fendra.
Mladí ludia chcú dnes skôr toto
ESP.jpg
ESP.jpg (79.49 KiB) Zobrazeno 169 x
Ako toto
Strat.jpg
Strat.jpg (97.8 KiB) Zobrazeno 169 x
A tá ESP vyzerá oproti Fendru naozaj super. Ten korytnačí pickguard je pre mňa osobne mimoriadne hnusný :mrgreen:
Dnes sa vyrábajú SuperStraty bez pickguardu, aby bolo vidieť drevo, tak sa to aj mne páči a Fender tam stále dáva na Straty starodávny pickguard.
V dnešnej dobe moderných SuperStratov to vyzerá hrozne.
Zakrývať drevo plastom :D
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

mirostrat píše: 28.05.2026 7:14 Takáto imperiálna agresívna politika Fendru je podľa mňa kontraproduktívna. Zvlášť v dnešnej dobe, kedy je kopec výrobcov a trh je aj tak už dávnejšie prispôsobený moderným nástrojom. V tomto priestore je klasická Fender hlava a klasický Stratocaster tvar tela už zastaraný.
Dnes fičia vo všeobecnosti prevažne SuperStraty ala Ibanez, Cort, PRS, Jackson, atd.
Kto vlastne dnes há na Fender Stratocastre ? Dokopy nikto, okrem starej garnitúry gitaristov. Pár gitaristov s moderným štýlom hry.
Keby chcel Fender vyrábať podobný model, ako nové SuperStraty vtedy Fender narazí na žaloby. Lebo od roku 54-57 sa gitary vyvíjali a Fender sa zasekol v tom období patentu na Strat Lea Fendra.
Mladí ludia chcú dnes skôr toto
ESP.jpg
Ako toto
Strat.jpg
Tak to je trochu, tedy spíš hodně zjednodušený pohled, IMHO. Mrkni na mladé šikovné kytaristy, co si pořizují za nástroje. Na YT jsou takové testíky Adama Krofiana a spol., i test stratocasterů.
Ne každý hraje metal, aby si pořizoval superstrata s humbuckery, často aktivními, a Floyd Rosem. Moderní fusion stratoidy jsou klasickému stratu blíž, ale taky hrajou trochu jinak. i se na ně hraje jinak (ač třeba snáz).
A mimochodem, pro někoho (třeba i pro mě) je stratocasterovský pickguard sexy, i želvovinový. Jeho tvar dokonale ctící tvar těla je, IMHO, fakt designerský majstrštyk.
Naposledy upravil(a) Fořt dne 28.05.2026 7:52, celkem upraveno 1 x.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Možná bys skoro řekl až "umělecké dílo", což? :D
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

OK, ja mám rád Strakáče celkovo, aj Squier. Mex. Cory Wong gitarista a iný. Len percentuálne tým podľa mňa Fender stráca.
Starí gitaristi , ako ja s tým problém nemajú. Len v rámci toho trhu sa Fender vymedzuje voči tomu dobovému odkazu a ten ja ako starý gitarista poznám.
Mladým to je ale jedno. Kto počúva z mladých Claptona, Hendrixa ?
Počúvajú úplne inú, modernú muziku a pozerajú kto na čo hrá. No na Strakáče hrá málokto.
Ku nám, kde mám skúšobňu chodili hrať kapely z celej Eu, z Nórska, Nemecka, Francúzka, Fínska, odvšadiaľ a nie len metal. No a na Strakáč nehral fakt ani jeden gitarista. Aspoň ja som žiadneho nevidel.
Naposledy upravil(a) mirostrat dne 28.05.2026 7:57, celkem upraveno 1 x.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

jbiker píše: 27.05.2026 21:50 Klucí stahujou krovky. Asi jim někdo naznačil, že má love na lepší právníky :D.
No nevím, ten článek to popisuje stejně, jako když jsem se minulý týden zeptal AI. Která mi explicitně řekla, že rozhodně nejde o superstraty apod. Takže z mého pohledu se nic nemění a autor na GW má zřejmě před očima podobnou rudou mlhu, jako část zdejších přispěvatelů. :)

Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Asanoth píše: 28.05.2026 7:52 Možná bys skoro řekl až "umělecké dílo", což? :D
Tak s ohledem na americký komerční design 50. let (auta - koráby silnic, jukeboxy, apod.), tak trochu kýčovitý, vlastně ano...
Fořt

Příspěvek od Fořt »

mirostrat píše: 28.05.2026 7:52 OK, ja mám rád Strakáče celkovo, aj Squier. Mex. Cory Wong gitarista a iný. Len percentuálne tým podľa mňa Fender stráca.
Starí gitaristi , ako ja s tým problém nemajú. Len v rámci toho trhu sa Fender vymedzuje voči tomu dobovému odkazu a ten ja ako starý gitarista poznám.
Počúvajú úplne inú, modernú muziku a pozerajú kto na čo hrá. No na Strakáče hrá málokto.
Tak ti mladí kytaristi, co jsem zmiňoval, ty staré dinosaury nejspíš poslouchají, ač někteří třeba hrají i v popových projektech (Javůrek, Chromek, Komenda...).
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

mirostrat píše: 28.05.2026 7:14 Kto vlastne dnes há na Fender Stratocastre ? Dokopy nikto, okrem starej garnitúry gitaristov. Pár gitaristov s moderným štýlom hry.
No... kdyby to tak bylo, tak by asi žádné takové spory nebyly a nezbudilo by to takovou bouři.

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Túto gitku som kúpil naspäť od kamoša gitaristu, ktorému som ju asi v pozbavení mysle predal asi pred 4-mi rokmi.
Po nastavení je naozaj super. Bola v kúte a nehral na ňu. Je to SX. Je to + - presná kópia 57 "
Fakt super gitka. Tak ja som strakáčista do krvi :mrgreen:
Len prístup Fender je podľa mňa zastaraný.
SX 1.jpg
SX 1.jpg (39.85 KiB) Zobrazeno 127 x
Nejde mi o koncepciu a dizajn Fendru, nech si to robia ako chcú. Držať sa stále tej Leo hlavy a tvaru je síce OK, je to dobová tradícia. Len nechcú sa pohnúť ďalej ?
Čo budú zas predávať Fender, keď nepôjde biznis, jak CBS ? Nový riaditeľ sa nabalí a po mne potopa ?Porovnal by som to k skoro najväčšiemu obchodu s hudobninami. Nie kytary cz - sk.
Chceme, aby nám Fender predával spacáky, stany, miktovlnky, chladničky ? :D
Naposledy upravil(a) mirostrat dne 28.05.2026 8:39, celkem upraveno 2 x.
torst

Příspěvek od torst »

Fořt píše: 28.05.2026 7:59
mirostrat píše: 28.05.2026 7:52 OK, ja mám rád Strakáče celkovo, aj Squier. Mex. Cory Wong gitarista a iný. Len percentuálne tým podľa mňa Fender stráca.
Tak ti mladí kytaristi, co jsem zmiňoval, ty staré dinosaury nejspíš poslouchají, ač někteří třeba hrají i v popových projektech (Javůrek, Chromek, Komenda...).
mirostrat: To mi přijde opravdu zjednodušení. Mlaďasové hrajou kdejaký styl, i ty staré. Vlastně bych byl raději, kdyby opravdu přišli s něčím převratným a neutápěli se v inspiracích svých pradědečků. Ale to sem nepatří.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Z môjho pohľadu to neni zjednodušené. Len ten trh sa zmenil a je kopec výrobcov. Veď len Harley Benton určite valcuje Fender.
Koĺko je tu príspevkov o USA Fender a iných značkách ? Harley Benton napr.
Koľko ľudí rieši origo USA Fender ? Za XY korún ?
Všetko lacáky a kópie + iné SuperStraty a iné gitky.
Kúpil si tu na fóre niekto v poslednej dobe USA Fender ?
torst

Příspěvek od torst »

mirostrat píše: 28.05.2026 8:49 Z môjho pohľadu to neni zjednodušené. Len ten trh sa zmenil a je kopec výrobcov. Veď len Harley Benton určite valcuje Fender.
Koĺko je tu príspevkov o USA Fender a iných značkách ? Harley Benton napr.
Koľko ľudí rieši origo USA Fender ? Za XY korún ?
Všetko lacáky a kópie + iné SuperStraty a iné gitky.
Kúpil si tu na fóre niekto v poslednej dobe USA Fender ?
A máš statistiku, kolik HB prodá superstratů a kolik obyč. Stratů? Tohle mi přijde hodně subjektivní pohled.
Obrázek
Naposledy upravil(a) torst dne 28.05.2026 9:24, celkem upraveno 2 x.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Sorry jako :) ale statistiku nemám a nechcem ani vyvolávat flame okolo Fendru. Mám ho na háku.
To sú len moje postrehy z diskusií.
Ale vidím, ako tu riešia alternatívy k Fendru. Pritom sú spokojný, že Epiphone hrá lepšie jak Gibson, Blond a Jet, hrá lepšie jak origo Fender :mrgreen:
Je to aj trend na medzinárodných fórach.
Neriešim to osobne, akože, niekto chce Fender a ja mu to mám akože vyvracať. To je len môj názor na politiku Fendru.
A je tu vôbec niekto, kto si kúpil nový USA Fender ? :!
Či sa tu rieši , že si nebudú potencionálny zákazníci kúpiť napodobeniny Fendru :!:
O ktorej budú tvrdiť, že hrá lepšie jak Fender.
Naposledy upravil(a) mirostrat dne 28.05.2026 9:30, celkem upraveno 1 x.
torst

Příspěvek od torst »

mirostrat píše: 28.05.2026 8:21 Túto gitku som kúpil naspäť od kamoša gitaristu, ktorému som ju asi v pozbavení mysle predal asi pred 4-mi rokmi.
Po nastavení je naozaj super. Bola v kúte a nehral na ňu. Je to SX. Je to + - presná kópia 57 "
Fakt super gitka. Tak ja som strakáčista do krvi :mrgreen:
HA HA! Mám SX VST 57 2tone sunburst, taky jestě s klasickou hlavou, kupovanou v Praze v Muzikeru. Nejsem kovanej stratista, ale přijde mi naprosto skvělá, dřevně klasická, prostě natrhne pdel každému US Vintage !!! :-E Měl jsem na ní chvíli AlNiCa od mt.poor, ale prodal jsem je a vrátil stock. Ten rozdíl byl jen malej.
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

mirostrat píše: 28.05.2026 9:12 A je tu vôbec niekto, kto si kúpil nový USA Fender ? :!
Ja som kúpil pred 4 rokmi nový USA Strat a tento rok nový Japan Strat. Oba od Fendera. Mal som Strat od Sivcaka, ale či už zvukovo, alebo aj "do ruky" mi viac sadli original Fendre.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Tak gratulujem.
OT : Sivčáky sú parádne, len opäť problém pri predaji. Sú teda dosť dlho na bazároch.
Dph 23% tiež komplikuje kúpu. To je 230 Euro pri tisícke, Fender tiež zvýšil o dosť ceny.
Placka

Příspěvek od Placka »

Me naopak nedávají smysl kopie typu Henry's (což je česká značka asi tak že si v Číně objednání už hotové a predchystane kytary, takže slavnou českou značku koupíte úplně identický i od dalších výrobců a to včetně identických strun(!)), který stojí bohaté přes 15000, když za 10k koupíte mexického Fendera. Měl jsem teda jen dvě telata a teď čekám na MIM strata, ale za desítku skvělej dříč na každodenní hraní se super poměrem cena výkon. HH mexický tele je teď aktuálně moje no.1 kytara I na koncerty, vzhledem k mému aktivnímu stylu hraní a pocení na pódium nic dražšího brát nechci...
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

@Placka
Na kytary majú najlacnejší MEXICO tento
https://kytary.cz/fender-player-ii-stra ... /HN274517/
A ten je asi vystavený, lebo je k vyskoušení na prodejne.
Iná farba tej istej gitky a cena 20 490 Kč.
https://kytary.cz/fender-player-ii-stra ... /HN274518/
Takže nový MEX za 10 Kč určite nekúpiš.
@torst
Mal som ABX. Viac mi vyhovuje SX. SX myslím dáva dokonca na všetky krky kanadský javor.
MEX sú asi taká stredná cesta. Za tú cenu výborné gitky a dá sa na bazáre natrafiť aj za + - 500 Euro.
Poznám jedného chalana a má aj US aj MEX a tie MEX sú fakt super. Dokonca MIDI GK si dal nahodiť na MEX.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“