klavírista hraje s bednama a nemá žádné potíže se zvukem, já dělám to stejné co on, a i doma mám velký problém se zpětnou vazbou. Má někdo prosím vysvětlení, proč mu to nedělá zpětnou vazbu? + měl jsem feedback destroyer a stálo to za nic. Mikrofony mám přímo nástrojové.
Pomoc - zpětná vazba
Pravidla fóra
Pomoc - zpětná vazba
Ahoj
chci se zeptat, jak vidíte na tomto videu https://www.facebook.com/BencePeterMusi ... 596993115/
klavírista hraje s bednama a nemá žádné potíže se zvukem, já dělám to stejné co on, a i doma mám velký problém se zpětnou vazbou. Má někdo prosím vysvětlení, proč mu to nedělá zpětnou vazbu? + měl jsem feedback destroyer a stálo to za nic. Mikrofony mám přímo nástrojové.
Re: Pomoc - zpětná vazba
Co je to za mikrofony? Pokud jsou mikrofony kondenzátorové, tak to může být opravdu problém i při malé hlasitosti. Pak bude potřeba použít dynamické mikrofony. Např. Shure SM57 je například docela použitelný pro klavír.
Další problém může být ve špatné práci s gainem. Klasická chyba je - gain zbytečně moc a potom je to ztlumené na masteru.
Další problém může být ve špatné práci s gainem. Klasická chyba je - gain zbytečně moc a potom je to ztlumené na masteru.
IMHO je jedno, jaký je poměr gain/master, pokud gain nezpůsobuje zkreslení. Akustický tlak, při kterém dojde k vazbě je většinou stejný. Největší roli hraje pozice beden a mikrofonu vzhledem ke směrové charakteristice mikrofonu. Nemůže se nějak přenášet rezonance klavíru do mikrofonu? Není např. na stojánku přímo na klavíru?
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Chlapek na videu ma docela dobrou vyhodu proti tobe doma - je na otevrenym prostoru a ma tam zvukare. V otevrenym prostoru nema tolik odrazu, jako v mistnosti a zvukar mu z odposlechu vyrezal nejvic vazbici frekvence (pokud vubec neco v odposlechu ma!) a ty LA urcite nehraji tolik na podium jako dopredu.
Hodně budem někde...
když nám natočíš video u sebe doma, jak hraješ, máš uspořádaný nástroj-mikrofon-bedny, pak ti snad někdo poradí.
a když se ptáš, popiš celej řetězec, jaký mikrofony, přes jakej mix, do jakejch beden. U klavíristy na videu je očividně všechno jinak, tak se není čemu divit, že je to u něj jinak i s vazbou;-)
a když se ptáš, popiš celej řetězec, jaký mikrofony, přes jakej mix, do jakejch beden. U klavíristy na videu je očividně všechno jinak, tak se není čemu divit, že je to u něj jinak i s vazbou;-)
Na poslední zkoušce, hned první po instalaci nového kotle, mi radost z toho, že se uvolnilo místo pro přesunutí gauče a jeho původní místo uvolnilo prostor pro klávesy (pro případného hosta), zkazila zpětná vazba (hluboká - dunění) z mého mikrofonu. Podle mě je na vině právě ten kotel, od něhož se zvuk odráží do mikrofonu přímo proti němu. Starý kotel a bojler stály na zemi. Ostatní dva mikrofony nevazbily víc než před výměnou kotle. Vyřešil jsem to jakžtakž stažení hlasitosti a basů tohoto mikrofonu a jeho odkloněním do strany, ale to není samozřejmě ideální řešení. Zkusím ještě znovu odvazbit (máme v racku starý eliminátor vazby od Sabine, bohužel trochu blbne, musí se občas resetovat). Co by ještě pomohlo?
Napadlo mě samozřejmě nějak zvuk rozbít. Co by bylo nejúčinnější? Odklonit vuk nějakým klínem (např. z překližky) by mohlo způsobit vazbu v mikrofonu zpěvačky (uprostřed), takže ji rozbít? Zkusím nějaký zřasený závěs, napadlo mě zavěsit na kotel desku s nalepenými platy od vajec (nebo profi molitanový plát s pyramidami), nebo spojit paraleně dvě desky a navrtat do vrchní otvory, aby se zvuk utloukl mezi deskami?
Jen doplním, že se zvučí jen zpěvové mikrofony, nástroje jdou z aparátů. Subwoofery ve zkušebně nepoužíváme, teď slouží jen jako stolek pro rack s mixem.
Nějaká rada? Dík.
Napadlo mě samozřejmě nějak zvuk rozbít. Co by bylo nejúčinnější? Odklonit vuk nějakým klínem (např. z překližky) by mohlo způsobit vazbu v mikrofonu zpěvačky (uprostřed), takže ji rozbít? Zkusím nějaký zřasený závěs, napadlo mě zavěsit na kotel desku s nalepenými platy od vajec (nebo profi molitanový plát s pyramidami), nebo spojit paraleně dvě desky a navrtat do vrchní otvory, aby se zvuk utloukl mezi deskami?
Jen doplním, že se zvučí jen zpěvové mikrofony, nástroje jdou z aparátů. Subwoofery ve zkušebně nepoužíváme, teď slouží jen jako stolek pro rack s mixem.
Nějaká rada? Dík.
Já mám taky malou zkušebnu (tahle je teda extrémně malá) a máme luxusní poslech a čitelnost s velkou rezervou od vazby. Je to proto, že zkušebna je celkově hodně silně vytlumená. Díky tomu bicí zní jakoby potichu a zpěváci se nemusí nijak tavit, aby se slyšeli. Vy nemáte skoro žádné tlumení, takže tam je velký potenciál.
Další věc jsou mikrofony a bedny. Mikrofony jsem nepoznal, ale bedny ano
Nezdá se to, ale kvalitní bedna taky udělá velký rozdíl.
Další věc jsou mikrofony a bedny. Mikrofony jsem nepoznal, ale bedny ano
Mikrofony jsou Shure SM58 (originál) pro hlavní zpěv a Samsony Q7 pro vokály po stranách. Q7 jsou superkardioidy a mají možná ještě lepší odolnost proti vazbě než SM58 (zkoušeno přímo ve zkušebně na stejné pozici). Mně se i zvukově líbí víc než SM58, jsou takové "měkčí", "sametovější".
Bedny jsou prostě takové, jaké jsou. Na to naše šmrdlání musí stačit. Kapela jsou škrti, celý aparát vč. nástrojovek a bicích jsem platil sám, bubeník aspoň dělá ze svého upgrady na bicí. Neukecal jsem je ani na společné klávesy, 12000 za bazarovou Yamahu Tyros 3 přispět nechtěli, tak musí stačit DGX 220 za trojku (snad mi ji do neděle někdo nevyfoukne).
Tlumení moc není, ale bubeník není řezník a ani hudba není hlasitý metal. Tavíme to tak málo, že jedu s 20 W aparátem cca na půl a brzdou na max. 3/10. Mám problém chytnout kytarovou vazbu, musím mít zaplé nakopnutí na sólo a nastrčit kytaru k bedně.
Vyzkouším nějak upravit tu plochu kotle, uvidíme. Ono i to odvazbení, když ho uděláme znovu při postavení kapely při hraní, by mělo tu vazbící frekvenci vyříznout.
Bedny jsou prostě takové, jaké jsou. Na to naše šmrdlání musí stačit. Kapela jsou škrti, celý aparát vč. nástrojovek a bicích jsem platil sám, bubeník aspoň dělá ze svého upgrady na bicí. Neukecal jsem je ani na společné klávesy, 12000 za bazarovou Yamahu Tyros 3 přispět nechtěli, tak musí stačit DGX 220 za trojku (snad mi ji do neděle někdo nevyfoukne).
Tlumení moc není, ale bubeník není řezník a ani hudba není hlasitý metal. Tavíme to tak málo, že jedu s 20 W aparátem cca na půl a brzdou na max. 3/10. Mám problém chytnout kytarovou vazbu, musím mít zaplé nakopnutí na sólo a nastrčit kytaru k bedně.
Vyzkouším nějak upravit tu plochu kotle, uvidíme. Ono i to odvazbení, když ho uděláme znovu při postavení kapely při hraní, by mělo tu vazbící frekvenci vyříznout.