Seřízení oktávy. .

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
vikicek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vikicek »

No, 12 pražec je oktáva ... pokud máš i 24 pražec, tak máš tzv. "dvouoktávový krk" :wink:
Ibanez RG321MH Royal Blue
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

vikicek píše:No, 12 pražec je oktáva ... pokud máš i 24 pražec, tak máš tzv. "dvouoktávový krk" :wink:
přesně tak, znamená to, že je to ten samej tón, jen je položenej vejš...
btw, 24. pražec se používá pro kontrolu oktáv...

jinak u toho dvanáctýho pražce jde o to, že se tam půlí struna, je tam přirozenej flažonet a poloha pražce by měla bejt přesně mezi ořechem a kobylkou, prostě se to tam dobře ladí a je to zvyk...
Die Hard or Die Home
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

Rainmaker píše:tedto tady čtu a čumím jako puk
proč zrovna 12 pražec ?
omg tak už vim co budu dneska večer dělat :-((
protoze na 12tym prazci mas ten samy ton jako na prazdne strune, ale o oktavu vys...
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... :)
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

Čau hele nikde jsem tu neviděl odpověď na mojí následující otázku, tak se rovnou zeptám: :lol:

Když jsem si nechal nedávno seřídit oktávy na elektrice při standartním ladění, tak může to nějak ovlivnit jejich seřízení když si podladim všechny struny o půltón?
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Martin656

Příspěvek od Martin656 »

rasomaso píše:Čau hele nikde jsem tu neviděl odpověď na mojí následující otázku, tak se rovnou zeptám: :lol:

Když jsem si nechal nedávno seřídit oktávy na elektrice při standartním ladění, tak může to nějak ovlivnit jejich seřízení když si podladim všechny struny o půltón?
myslim ze muze ale asi se to nestane
Cort VX-X4-explorer :) Behringer kytara a jejich kombo GM 108....trsatka jedu dunlopy 0,73(zluta zelvicka):-D
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Martin656 píše:
rasomaso píše:Čau hele nikde jsem tu neviděl odpověď na mojí následující otázku, tak se rovnou zeptám: :lol:

myslim ze muze ale asi se to nestane
teoreticky možná ani ne, dýlka struny je stejná, v praxi jsem musel jednu basovou strunu dolaďovat (tušim áčko), jenže to mohlo bejt způsobený ledasčím...
Die Hard or Die Home
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

nemelo by... jde o to, ze oktava je vlasten presne uprostred znejici struny, takze at je naladena o dva tony vys nebo niz, vzdy by ten rozdil 12ti pultonu mel byt stejny - porad stejna vzdalenost znejici struny k 12temu prazci....
Ovsem praxe je jina... ja musel doladovat oktavy i pri vymenen strun z devitek na desitky - proste struna si jinak sedne do nultaku, do kamenu v kobylce, pze je o setinu mm tlustsi a holt mi to proste uz na oktavach neladilo.... Nechapu to, ale beru to jako fakt a zbytecne si nad tim nelamu hlavu a snazim se ji pouzivat k prospesnejsim ucelum... :D

Nekdy me prekvapuje kolik ti mladi maji dneska casu premyslet nad blbostma... Asi zijou bezstarostny zivoty... akorat skola a smitec. (pokud ti teda vekove nekrivdim, to se jinak omlouvam, jen mi to prijde jako blbej dotaz - vezmu kytaru a vyzkousim to ne, a nepisu kvuli tomu do fora...)
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... :)
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

petrpeter píše:

nemelo by... jde o to, ze oktava je vlasten presne uprostred znejici struny, takze at je naladena o dva tony vys nebo niz, vzdy by ten rozdil 12ti pultonu mel byt stejny - porad stejna vzdalenost znejici struny k 12temu prazci....
Ovsem praxe je jina... ja musel doladovat oktavy i pri vymenen strun z devitek na desitky - proste struna si jinak sedne do nultaku, do kamenu v kobylce, pze je o setinu mm tlustsi a holt mi to proste uz na oktavach neladilo.... Nechapu to, ale beru to jako fakt a zbytecne si nad tim nelamu hlavu a snazim se ji pouzivat k prospesnejsim ucelum... :D

Nekdy me prekvapuje kolik ti mladi maji dneska casu premyslet nad blbostma... Asi zijou bezstarostny zivoty... akorat skola a smitec. (pokud ti teda vekove nekrivdim, to se jinak omlouvam, jen mi to prijde jako blbej dotaz - vezmu kytaru a vyzkousim to ne, a nepisu kvuli tomu do fora...)
Tak dík za odpověď, ale abych se vyjádřil k tomu poslednímu odstavci - ptal jsem se jestli je to nějak nemůže rozhodit (případně jestli se tím něco změní na jejich ladění), takže jsem to radši nechtěl zkoušet abych si to nepohnojil. Prostě perfektně mi to ladí a nechtělo se mi do toho dloubat, když nevim co z toho vzejde, nikdy jsem si sám oktávy neseřizoval a mimo to nemám ladičku, prostě jsem lamák no. :?
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
zakkwylde

telecaster

Příspěvek od zakkwylde »

Čuste borci,potřeboval bych od vás radu,mám telecastera,chtěl jsem kejtru vyčistit tak jsem všechno vymontoval no a teď se snažím naladit oktávy,ale prostě to nejde,nový struny mám. od nultého pražce ke 12. pražci to mám 32cm ,vyměřil jsem tu samou vzdálenost ke kamenům a pasuje to,ale i tak to nechce ladit. Hraju si s tím už 2 dny a nic. snad nedělám nic špatně,prostě jí naladím a haru si s kamenama a nic.Vyzkoušel jsem všechny polohy kamenů a nic,ladí jen horní 2 struny zbytek nejde naladit ani za h***o. Jestli někdo ví v čem je chyba ať prosím napíše..DÍKY MOC :cry: :cry: :roll: :cry:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Chyba je v tom, že se to neměří, ale ladí... Přečti si tenhle thread, postup tu je napsanej... :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
zakkwylde

Příspěvek od zakkwylde »

Nero píše:Chyba je v tom, že se to neměří, ale ladí... Přečti si tenhle thread, postup tu je napsanej... :wink:
Podle postupu jsem to dělal a nic....... nemůže to býl nultým pražcem? měnil jsem ho.
zakkwylde

Příspěvek od zakkwylde »

zakkwylde píše:
Nero píše:Chyba je v tom, že se to neměří, ale ladí... Přečti si tenhle thread, postup tu je napsanej... :wink:
Podle postupu jsem to dělal a nic....... nemůže to býl nultým pražcem? měnil jsem ho.
problém vyřešen...už to ladí v pohodě....hurrrááááááááááááá :P
Gynekolog
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gynekolog »

sakra já sem asi dement nebo nevim :D píchnu kejtru do ladičky mam nalazeno chytnu strunu na dvanáctym pražci. ladička ukazuje že je struna moc utahlá.hnu s kamenem směrem ke krku.naladim strunu.chytnu zase dvanáctej pražec a pořád to samý.a takhle dokud skoro nevyšroubuju kamen.jak to mam teda seštelovat :?:
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Zkus vyměnit struny... !!!!
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Gynekolog
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gynekolog »

nee struny sou právě že tak 3 tejdny starý
Ferino

Příspěvek od Ferino »

petrpeter píše:
rasomaso píše: Když jsem si nechal nedávno seřídit oktávy na elektrice při standartním ladění, tak může to nějak ovlivnit jejich seřízení když si podladim všechny struny o půltón?
Ovsem praxe je jina...
Jen doplním, když hrajete a přimáčknete strunu na hmatník, tak ji vlastně za 1. malinko prodloužíte a tím i za 2.zvýšíte její tah. Což má vliv na výšku výsledného tónu. Proto se oktávy neměří, ale ladí, jak psal Nero. Čím vyšší dohmat, tím je změna větší. Seřizování oktáv vyrovnává tyto odchylky a upravuje správné ladění nástroje ve všech polohách.
Určitě bych si pohlídal ladění v oktávách při: změně nastavení výšky dohmatu, změně tloušťky strun, změně značky strun, výzazné změně ladění (o půltón se asi nic nestane) a hlavně vždy před nahráváním ve studiu. :lol:
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Mno, ono to nezaručuje ladění na celém hmatníku, můžou ladit oktávy, ale třeba na prvních 3 pražcích to nemusí platit... Ale většinou je vše OK.

Jinak je i důležité, aby se nemačkalo na strunu ani moc, ani málo. I to rozladí.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

Pokud se nemýlím, tak flažolet by měl jít chytnout přesně nad 12. pražcem. Takže by se oktávy daly seřizovat tak, že by se místo, kde to "flažoletuje" posunolo přesně nad 12. pražec.

A ted se do mě puste.
92% teenagerů poslouchá hip-hop, jestli patříš mezi zbylých 8% hoď si tohle do podpisu.
R.I.P. PetrPeter + 1.8.2008
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

LAMA píše:Pokud se nemýlím, tak flažolet by měl jít chytnout přesně nad 12. pražcem. Takže by se oktávy daly seřizovat tak, že by se místo, kde to "flažoletuje" posunolo přesně nad 12. pražec.

A ted se do mě puste.
Říkáš to dobře. Jde jen o to, co psal Ferino - ono i ten malej rozdíl délky způsobený potom zmáčknutím struny může dělat rozdíl. Navíc jde o to, jestli ti ladička chytne ten relativně slabej signál flažoletu (některé levnější to nezvládají).

PetrPeter 1975 - 2008
Gynekolog
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gynekolog »

počkat takže mam chytnout strunu normálně na 12 pražci nebo na dvanáctym pražci na kovu? :D Já fakt netušim co protože to neladí a neladí
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“