záměna krků 21/22 pražců
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
záměna krků 21/22 pražců
zdravím. zajímalo by mě jestli se dá zamněnit šroubovanej krk 22 za 21 pražcovej.posune se menzura nebo to je nějak stejný? dá se to doseřídit nebo by to neladilo? sedne krk do sedla nebo je nějaký jiný? není to náhodou tak že ten 22 má ten poslední pražec jakože přečnívající ven, takže když se místo něj hodí 21 tak nebude nejmenší problém?
Aivn86//přesunuto do správné sekce
Aivn86//přesunuto do správné sekce
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Pokud je ten krk konstruovanej na stejnou menzuru tak není problém to vyměnit. Změř si vzdálenost na jednom krku od nultého ke 12. pražci. A pokud budou stejné tak by to mělo fungovat.
U krku je důležitá menzura podle které jsou vypočítány vzdáleností jednotlivých pražců. Pokud ten druhej krk bude na jinou menzuru tak to nebude tak jednoduché vyměnit. Musel by jsi měnit i kobylku....(posouvat)
Co se týče lože krku tak to je otázka jak to bude sedět. Dost možná budeš muset upravovat. Pokud by nějakej krk byl v místě usazení vyšší než ten druhej tak ti to nebude pasovat. A musel by jsi to podložit nebo naopak vybrousit to už musíš zkusit.
Tak doufám, že moc nekecám...
U krku je důležitá menzura podle které jsou vypočítány vzdáleností jednotlivých pražců. Pokud ten druhej krk bude na jinou menzuru tak to nebude tak jednoduché vyměnit. Musel by jsi měnit i kobylku....(posouvat)
Co se týče lože krku tak to je otázka jak to bude sedět. Dost možná budeš muset upravovat. Pokud by nějakej krk byl v místě usazení vyšší než ten druhej tak ti to nebude pasovat. A musel by jsi to podložit nebo naopak vybrousit to už musíš zkusit.
Tak doufám, že moc nekecám...
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
A kdyby měl takovej ten ála Fender, co je vkastně dýlkou 21 a pak se předsunuje nad tělo 22. pražec s kusem krku a jako by visí nad tělem, tak by to nešlo? Tam by to mělo odpovídat, ne?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Podle mě přece pokud ty krky jsou oba na stejnou menzuru tak není problém ne.
No jo ale ted mě napadá, že vlastně když to má 22 pražců tak vzdálenost od kraje dřeva krku u toho posledního pražce bude jiná jak u toho 21 pražcového. A tím jak to usadím do stejného lože tak bude vzdálenost od kobylky k 12. pražci jiná.
Takže je asi fakt, že to nepůjde. .... Jak říká DWpetr.
No jo ale ted mě napadá, že vlastně když to má 22 pražců tak vzdálenost od kraje dřeva krku u toho posledního pražce bude jiná jak u toho 21 pražcového. A tím jak to usadím do stejného lože tak bude vzdálenost od kobylky k 12. pražci jiná.
Takže je asi fakt, že to nepůjde. .... Jak říká DWpetr.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Tohle by podle mě taky mělo fungovat, ale pokud ten 22 pražec bude jako další kousek celýho krku tak to nebude fungovat.Nero píše:A kdyby měl takovej ten ála Fender, co je vkastně dýlkou 21 a pak se předsunuje nad tělo 22. pražec s kusem krku a jako by visí nad tělem, tak by to nešlo? Tam by to mělo odpovídat, ne?
- Nero
- Rádce
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
mě de o to že mám vyhlídlou kajtru s 22 pražcama a tmavým hmatníkem, ale chci světlej (nemusí být ale rád bych). tak sem jukl na ebay a je ta mexikánskej 21 pražec. U tý kytary si tím přesahem nejsem jistej, ale většinou u telecasterů bývá i u neorigo ne? na mí ibanezce mám taky přesah... tu kytaru sem ještě neviděl a fotky sou dost malý, ale když si to přiblížím, typl bych že tam ten hajzlík bude. Teda já osobně sem se nesetkal se šroubovaným krkem bez přesahu, sou takový? já osobně myslím že by problém neměl být, protože ten pražec navrch je na tom přesahu, tudíž by menzura sedět měla. S tím sednutím... já bych řek že ty krky se dělaj universal ne (minimálně na fendercopy/origo s 4 šroubama přez kovovou destičku ucyhvcený, nebo se pletu?
- Nero
- Rádce
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
zatím nemám ani tu kytaru na který bych to chtěl měnitNero píše:Víš co, turbo, dej na DwPetra změř vzdálenost nulťák - 12. pražec a porovnej, to bude nejjdenodušší...
Mezi nulťákem a 12tým pražcem bude vzdálenost pokaždý stejná, další pražce od 21,22 jsou navíc. Délka strun je pokaždý stejná /mezi nulťákem a kobylou/ všechny krky mají pražce stejně od sebe, problém je v tom, že možná bude asi jiný lože pro krk. Ruku do ohně za to nedám, ale řekl bych, že když se to dá do originálních děr, tak to nemusí sedět. Na druhou stranu je hodně možný jak tu zaznělo, že je ten 22ti pražcovej vespod odfrézovanej, právě kvůli tomu, že je to tělo původně stavěný na 21, a ten 22 pražec je tam navíc. Ale to se můžem jenom dohadovat.
Kdybys to měl doma, tak bys změřil nultej pražec a třeba konec kobyly, a to samý ¨s druhým krkem. Pokud se to vejde do +- 2mm, tak to pujde, tam snad ta možnost posunu bude. Pokud by to bylo třeba 5mm, tak smůla, muselo by se hejbnout s kobylou, což se prakticky nedělá, takže by se převrtal krk, resp. by se udělali nový díry o kousek vedle, jak na těle, tak v krku.
Ten přesah je taková naděje, třeba půjde. Kdyby tam nebyl, tak je to v kélu.
Teď koukám, že je to Fender/fender, tak to jo. Já že máš různý krky.
Na tý fotce od Nera, by ta 21ka jít měla.
Kdybys to měl doma, tak bys změřil nultej pražec a třeba konec kobyly, a to samý ¨s druhým krkem. Pokud se to vejde do +- 2mm, tak to pujde, tam snad ta možnost posunu bude. Pokud by to bylo třeba 5mm, tak smůla, muselo by se hejbnout s kobylou, což se prakticky nedělá, takže by se převrtal krk, resp. by se udělali nový díry o kousek vedle, jak na těle, tak v krku.
Ten přesah je taková naděje, třeba půjde. Kdyby tam nebyl, tak je to v kélu.
Teď koukám, že je to Fender/fender, tak to jo. Já že máš různý krky.
Na tý fotce od Nera, by ta 21ka jít měla.
Ibanez RG 2550E Prestige, Marshall JVM 410H, Boss TU2, 1960A - kopie
Jednoduchý řešení, když chceš 22pražcovej vyměnit za 21pražcovej, tak si nech ten 22praž. a uřízni (nebo přenech kytaráři) ten přečnívající 22. pražec a je to, bude to levnější a nemůže být žádný problém, aby to nesedělo
Osobně ale nevidím, žádnej důvod týhle změny jako 21 za 22, kdyby to bylo naopak jako 22 za 21, tak bych to bral, ale ubírat si pražec ..... hmm zajímavý
Jinak se přikláním k názoru, že ten 22pražcovej krk má jenom přečnívající hmatník, ale nikdy jsem to nezjišťoval.
Osobně ale nevidím, žádnej důvod týhle změny jako 21 za 22, kdyby to bylo naopak jako 22 za 21, tak bych to bral, ale ubírat si pražec ..... hmm zajímavý
Jinak se přikláním k názoru, že ten 22pražcovej krk má jenom přečnívající hmatník, ale nikdy jsem to nezjišťoval.
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤
- Disasterpiece
- Kontaktovat uživatele:
S těma krkama ja to takhle:
- Skoro (EDIT) Všechny kytary maj stejnou menzuru, tj 65cm. To je vzdálenost mezi dvěma vztyčnými body struny, tj, kobyla a nultej pražec.
- Skoro (EDIT) Všechny krky mají stejnou vzdálenost pražců, 23, 24 jsou navíc jinak je stejnej jak 22, resp. 21
- To, proč se nedají ledabyle krky prohazovat je usazení krku v korpusu.
Příklad. Ibanez má 24 pr. a proto je krk utopenej hlouběji do těla, kdežto strat ho má víc venku, je to daný i rozměrem těla atd...
Pokud bych chtěl do strata dát krk 24 z Ibz, musel bych vyfrézovat kus těla, aby se dostal na menzuru 65cm. U Ibaneze s 21 pr. krkem, by mi vznikla mezera/ díra mezi krkem a tělem.
Tohle je proto, že tyhle kytary mají kobylu na šroubech a za něma je díra, tak se nedají posouvat.
Do jisté míry má vyjímku třeba kytary (EDIT JOLANA) typu SG, kde je ten mostík, kterej se dá po kytaře posouvat. Takže to znamená, že na SG si můžu dát jakejkoliv krk, a nastavím si tím můstkem menzuru zas na 65 cm. ( EDIT SG je tedy blbost)
U jinejch kytar to jednoduše nejde, vyžaduje to radikálnější zásah.
Další věc je počet děr a jejich vzdálenosti. Takže pokud hcete někdo měnit krky, tak není problém, ale musí vám sedět menzura, tj, vzdálenost tak, aby šli udělat oktávy a taky, ale to není tak důležitý, měly by sedět díry. Pokud teda chceš měnit na tom fendru, a 22tej pražec přečnívá, tak to pujde.
- Skoro (EDIT) Všechny kytary maj stejnou menzuru, tj 65cm. To je vzdálenost mezi dvěma vztyčnými body struny, tj, kobyla a nultej pražec.
- Skoro (EDIT) Všechny krky mají stejnou vzdálenost pražců, 23, 24 jsou navíc jinak je stejnej jak 22, resp. 21
- To, proč se nedají ledabyle krky prohazovat je usazení krku v korpusu.
Příklad. Ibanez má 24 pr. a proto je krk utopenej hlouběji do těla, kdežto strat ho má víc venku, je to daný i rozměrem těla atd...
Pokud bych chtěl do strata dát krk 24 z Ibz, musel bych vyfrézovat kus těla, aby se dostal na menzuru 65cm. U Ibaneze s 21 pr. krkem, by mi vznikla mezera/ díra mezi krkem a tělem.
Tohle je proto, že tyhle kytary mají kobylu na šroubech a za něma je díra, tak se nedají posouvat.
Do jisté míry má vyjímku třeba kytary (EDIT JOLANA) typu SG, kde je ten mostík, kterej se dá po kytaře posouvat. Takže to znamená, že na SG si můžu dát jakejkoliv krk, a nastavím si tím můstkem menzuru zas na 65 cm. ( EDIT SG je tedy blbost)
U jinejch kytar to jednoduše nejde, vyžaduje to radikálnější zásah.
Další věc je počet děr a jejich vzdálenosti. Takže pokud hcete někdo měnit krky, tak není problém, ale musí vám sedět menzura, tj, vzdálenost tak, aby šli udělat oktávy a taky, ale to není tak důležitý, měly by sedět díry. Pokud teda chceš měnit na tom fendru, a 22tej pražec přečnívá, tak to pujde.
Naposledy upravil(a) DwPetr dne 29.03.2008 22:50, celkem upraveno 3 x.
- Nero
- Rádce
Nehádej, hoď odkaz na kytaru s jinou menzurou než 648mm. Basu nepočítámNero píše:S tou stejnou menzurou bych se hádal...
Ty hele, teď mě napadá, ty dětský kytary a podobný zmenšený modely na tom budou jinak.
Naposledy upravil(a) DwPetr dne 29.03.2008 21:46, celkem upraveno 1 x.
- Nero
- Rádce
to DWPetr: No máš ze značné části pravdu, jenom bych poupravil, že se u kytar používá menzura 648 mm jako třeba u fendru a 628 mm jako třeba gibson. Pak ještě větší je u baritonových kytar. A ještě bych tě opravil, že u SG je lepený krk, takže nevím jak bys ho chtěl měnit a ten mostek je pevná kobylka Tune-o-matic, která je pevně v těle na dvou čepech, teda pokuď nemyslíš nějakej spešl model. Posunovací kobylky měly starý Jolany, tak se s tím dalo lítat po celým těle
... jo ještě lubovky maj posunovací kobylu, ale tam je taky lepenej krk
Ale prostě ve velké pravděpodobnosti výměna krku stejných značek by měla být v pohodě, jinak se ty díry, hloubka lože atd. můžou lišit
Edit: proč se mi často stává, že mě tolik lidí předběhne než odešlu svůj přispěvek .... že by to pivo a né jedno
Ale prostě ve velké pravděpodobnosti výměna krku stejných značek by měla být v pohodě, jinak se ty díry, hloubka lože atd. můžou lišit
Edit: proč se mi často stává, že mě tolik lidí předběhne než odešlu svůj přispěvek .... že by to pivo a né jedno
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤