Jaké bicí pro 7 letého kluka

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
pehve

Re: Jaké bicí pro 7 letého kluka

Příspěvek od pehve »

Kajda píše:Ahoj Pehve, na bicí učím cca pátý rok, takže ještě pořád sbírám zkušenosti (což stejně budu celý život :wink: ). Odpověď na Tvou otázku bohužel není ani trochu jednoduchá. Já s ní zápasím víceméně každý den a s každým žákem. Je několik kategorií žáků. Ti, kteří jsou nadaní a cvičí, ti, kteří jsou šikovní, ale necvičí, ti, kterým to nejde tak snadno, ale snaží se a ti, kterým to ani moc nejde a ani necvičí. Každého žáka beru individuálně a mám na něj trošku jiné nároky, než na ostatní. Měla jsem žáky (i menší i větší), kteří během roku zjistili, že by museli začít aspoň trošku cvičit, tak to vzdali, pak mám žáky, kteří skoro vůbec necvičí, ale baví je chodit na hodiny. A teď si vyber ... Není v dnešní době lepší to, že to děcko aspoň přijde dvakrát týdně do hudebky, než aby sedělo pořád u počítače? Hodně záleží i na přístupu rodičů, jedna maminka mě dokonce poprosila, abych na jejího synka nebyla moc přísná, že chce, aby u bicích vydržel ...nakonec to dopadlo tak, že ten klučina chodí už čtvrtý rok, začalo ho to bavit a letos dostal k Vánocům Sonory 3005 (z druhé ruky) a i si na ně doma zahraje :) (předtím vystřídal asi 3 jiné nástroje a na žádném nevydržel ani rok).
Prostě na žáka, u kterého vidím zájem a potenciál, tak mám přísnější nároky, než na ostatní. Jinak to prostě nejde.
Každý žák se nějak vyvíjí, někdo chodí třeba od deseti let a začne ho to bavit a zajímat až v pubertě, někdo to má zase naopak.
Špatně se mi to takhle popisuje, lepší by bylo si o tom popovídat normálně, ale snad se mi podařilo aspoň nějak vyjádřit, co jsem chtěla :wink:
Ahoj Kajdo, díky za odpověď
napsala jsi to moc hezky s těmi žáčky, lovím v paměti do které kategorie bych u tebe spadal já kdysi :)...no myslím že jsem plandal někde mezi tou první a druhou :) asi podle nálady ale většinou jsem tomu bubínku taky doma moc nedal, spíš mě to taky táhlo za soupravu.
Souhlasím s tím že nejlepší je individuální přístup ke každému podle jeho kvalit. Kdo má na víc tak toho postrčit a kdo to má jen místo počítače aby máma nenadávala tak ten at si hraje tak aby máma nenadávala... :? ...třeba ho to jednou chytne....
U toho mého známého to je ale myslím jiný případ protože jeho rodiče(táta muzikant) by chtěli aby se na bubny učil to co má ale kluk si hraje to co chce a učiteli je to jedno. Žádný etudy, žádná technika, jen bezduchý mlácení rytmů a sypání brambor přes tomy, občas prásk na činel :)prostě kravál,žádný metronom, noty... jistě víš o čem mluvím. Tady je prostě někde problém.
pajaKahan píše: ....Ale souhlasím s tím, že by se dívtě mělo první učit ten snare. Ale podle mého jsou 2 roky příliš. Čtvrt roku to tomu dítěti stačí, nebo s tím sekne a přestane ho to bavit. To je něco podobného, jak kdyby kuchař se první 2 roky učil míchat vařečkou a poté teprve se učil krájet cibuli. :lol:
Já osobně jsem proti všelijakým hudebkám.......
no s tim kuchařem bych to řekl asi tak že by se první 2 roky učil krájet cibuli před sebou a potom na různých místech stolu :lol: to je blbý přirovnání
chápu že se ta doba zdá dlouhá, nejlepší je tedy cvičit na soupravu a na bubínek odděleně. Prostě to střídat-jedna etuda na bubínek, jedna na soupravu. Bubínek bych ale pořád nějak postrkoval dopředu protože na bubínku se technika učí, na soupravě uplatňuje. Co umíš z bubínku, to zahraješ na soupravě. Co nezahraješ na bubínku, to nezahraješ ani na soupravě.
Jinak moc fandím tomu co pro brášku děláš :!:
jo a věř že hudebky svůj význam mají, pro tebe ne protože jsi ho asi neměl šanci objevit ale pro jiný lidi určitě ano.
Kajda
Rádce

Příspěvek od Kajda »

pehve píše:nejlepší je tedy cvičit na soupravu a na bubínek odděleně. Prostě to střídat-jedna etuda na bubínek, jedna na soupravu. Bubínek bych ale pořád nějak postrkoval dopředu protože na bubínku se technika učí, na soupravě uplatňuje. Co umíš z bubínku, to zahraješ na soupravě. Co nezahraješ na bubínku, to nezahraješ ani na soupravě
Takhle to s žáky praktikuji.
Příklad např. s paradiddly ... nejdřív se je musí žák naučit zahrát vyrovnaně na bubínek, pak přidáme nohy a můžeme je rozhodit do soupravy. To stejné s akcentama, dvojkama atd.
Nebo na rozehrání nechám ty začáteční cvičení z Tuzara - nejdříve jen na bubínek a potom celé znovu, ale jako breaky přes přechody a mezi každý takt vložit rytmus (to pak zahrají i ti, kteří nemají na soupravu kde cvičit).
To vše uvádím jen jako příklady :wink:

Mám od září šikovného pětiletého klučinu a s ním hrajeme jen na bubínek, naučili jsme se držet paličky, hrajeme podle not, dokonce i s metronomem a toho klučíka to baví a já z toho mám radost ... takhle malé děcko to ale musí brát jako hru, tam funguje strašně ta pozitivní motivace. Ale zase - je to hodně individuální a taky záleží na tom, jestli se jim pak doma věnují rodiče. Určitě to děcko bude bavit mnohem víc, když si s ním někdo z rodičů doma ty noty přehraje, než aby to muselo dělat samo (teď mně tak došlo, že vlastně všechna ta menší děcka, co učím, tak mají za tatínka nějakého muzikanta :D).
Ale s děckama, co už dosáhnou na pedály, tak se nebojí na soupravu začít hrát. Ale bubínek děláme stejně aspoň půlku té vyučovací hodiny.

Jsem se zase nějak rozepsala, asi založím nové téma, kde by mě zajímalo, jak si kdo představuje ideální výuku na bicí, svoje zkušenosti ať s vlastní výukou, nebo někoho jiného atd. :wink:
Mapex Orion, Paiste 2002, double Mapex Falcon
Kajda
Rádce

Příspěvek od Kajda »

Monikad píše:Teda Kajdo já vím že jsi fajn člověk a skvělý muzikant. Že snad nejsi ani špatný pedagog jsem si domyslela, ovšem takhle jak to píšeš.... klobouk dolů!! Už vím, kvůli komu se ve světové vědě maká na klonování!! :idea: Víc učitelů s tvým přístupem, názorem a jednáním!!! Mít klobouk, smekám okamžitě!!!

parádička... jsem pyšná na takovou "spoluobčanku" z Kolína :wink:
Moni díky, ale takovéhle "uznání" je nezasloužené :D
(a nepíšu to kvůli tomu, aby jsme se teď v dalších příspěvcích spolu dohadovaly, jestli ano nebo ne) :D :D
Ale těší mě to :wink:
Mapex Orion, Paiste 2002, double Mapex Falcon
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“