Ale v případě sil rovnoběžných s deskou (a jimi vyvozených momentů) se razantně změní jejich působiště.
1) moment, který má tendenci vylamovat kobylku, změní svou orientaci a moment
2) moment od sil, které zachycují většinu tahu strun se přesune a rozloží do krajů.
Otázka je jen, jak tyto věci souvisí s akustikou. Určitě by to stálo za to namodelovat a udělat nějakou modální analýzu.
Podle mě by pro opravdovou redukci momentu u kobylky bylo nutné udělat "dvojitou kobylku". Kobylka by musela být z jednoho kusu a za struníkem by byly struny zalomeny opět nahoru a šly by přes další pseudokobylku na ty úchyty. Takto by kobylka prakticky mohla třeba i vyset volně ve vzduchu nad deskou.
Obecně o Babicz mám dobrý názor - jedna z mála firem, která zkouší dělat nové věci v oblasti kytar. Ten štelovací krk (někdy i kobylka) jsou geniální a praktické. Naštěstí se pro ostrunění používají struny běžné délky - kdyby tomu tak nebylo, tak by to s tou praktičností bylo jinak. Ale ta cena je trochu moc. Když bych oželel ten štelovací krk, tak už bych si tu kytaru nechal postavit u kytaráře, třeba s tou kobylkou, jak jsem tu navrhoval.