Improvizace

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Nikdo neříká že to bez toho nejde!!! Každý říká, že je to s teorii rychleji naučíš a prostě víš jak na to apod. Pomůže ti to. A samozřejmě praxe praxe praxe. Ale teorie se využívá kde? V praxi :-)
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
jenda

Příspěvek od jenda »

KIWI píše:Nikdo neříká že to bez toho nejde!!! Každý říká, že je to s teorii rychleji naučíš a prostě víš jak na to apod. Pomůže ti to. A samozřejmě praxe praxe praxe. Ale teorie se využívá kde? V praxi :-)
tak dobrá schodneme se na tom aby se naučila teorii a potom improvizovala do aleluja :)
dig_dag
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dig_dag »

Rekl bych, ze improvizace je o svobode. Nemuzu se dockat az budu znat vsechny tony na hmatniku :D
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

SunLady píše:takže základem je asi naučit se pořádně ty stupnice. a pak už si u konkrétního songu zjistit v jaký tónině se hraje a držet se tónů dané stupnice? pak by to nemělo být vyloženě falešný. a je lepší držet se pentatoniky, nebo normálních stupnic? protože pochybuju, že by dost songů bylo napsaných zrovna v pentatonice.
já myslim, že se mezi námi najdou tací co hrajou skvěle bez jakékoliv znalosti teorie, ale to jsou světlý výjimky, třeba 1 ze 100 a to nám fandim :) a taky je za tím na 100% hodně dřiny.

urcite je lepsi drzet se pentatonik, kdyz hrajes pentatoniky tak mas 100% jistotu ze to tam bude sedet, ale pokud bys tam měla celou stupnic tak myslim by to u nekterych akordu ze stupnice nemuselo sedet
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Jimator
Bandzone: krbanda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jimator »

A zase sou tu dva tabory, Na tohle tema se to dycky rozdeli na dva tabory, na ty co rikaji, ze to musi clovek slyset a na ty, kteri rikaji, ze to musi mit notove podlozeny. Pravda je na obou stranach .. ale vzdy jen castecna, neexistuje zadne universum uz jen proto, ze ze nejdou vsichni lide-muzikanti univerzalni. Pac kdyby jo, muzika by byla nudna a vsichni by umeli vsechno. Cili je to hodne individualni. Ad topic, pokud mas zvladnutou teorii tonu, obratu, stupnic atd atd, zacni jamovat s ostatnima ... hrej a zkus si predstavovat, jakou jednoduchou melodii by se celkova skladba dala prolinat ... zkus to vyvest na povrch .. tvoje vzdelani ti pak povi, co tam zahrat doopravdy muzes a co ne. A pak uz jen zjistit proc to tam muzes zahrat a proc ne. Jak rikam, neni to universum, jen pomucka. A u kazdeho je to jinak, ja nemam napriklad problem s poslechem, slyset co kde kdy muze a nemusi byt a sem schopny to zahrat, ale nechtejte po me nikdo, abych vam to zapsal, nebo snad nedej boze vysvetlil, proc tenhle ton tam zni bluesove a tenhle tam zni jako z jine planety.
Fender Strat American Deluxe Maple
Fender Blues Junior III
HlackStar Dual HT
Dapper Mini
Morley PBA2 Dual Bass Wah Pedal
Ester
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ester »

pridam aj ja svoje "skusenosti" s jamovanim...Hm, myslim, ze urcite aj nejaka ta teoria je dolezita, aj som absolvovala zopar rokov teorky na zuske, ale pocas jamovania VOBEC nestiham mysliet na to, ze co je to za stupnicu..proste hram :D samozrejme castokrat otrasne, ja viem ze to je zle, ale neviem co s tym, som leniva dat moje hranie do laty. A este jeden problem-skutocne odviazat a predviest nejaky schopny jam neviem VOBEC pred nikym, lebo sa hanbim..no som ja normalna? :roll:
gitara : Martinez MCG120
struny : Savarez (standard tension)
trsatka+efekt+kombo : nemam :D
tear

Příspěvek od tear »

Ester píše:pridam aj ja svoje "skusenosti" s jamovanim...Hm, myslim, ze urcite aj nejaka ta teoria je dolezita, aj som absolvovala zopar rokov teorky na zuske, ale pocas jamovania VOBEC nestiham mysliet na to, ze co je to za stupnicu..proste hram :D samozrejme castokrat otrasne, ja viem ze to je zle, ale neviem co s tym, som leniva dat moje hranie do laty. A este jeden problem-skutocne odviazat a predviest nejaky schopny jam neviem VOBEC pred nikym, lebo sa hanbim..no som ja normalna? :roll:
normální určitě si, co se týče tohu studu - taky se stydim
nebo nejsme normální? :oops:
mathas

Příspěvek od mathas »

Berte to z te lepsi stranky. Rikejte si ze nejsou normalni ti co se netydi hh
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

upřímně řečeno, víc, než při jamování se stydim, když zkazim něco, co mam nadrcený...tak nějak mi přijde, že chyba vimprovizaci je omluvitelná, ale naučenej song by měl bejt bez chyb

jinak: jsou lidi (většinou mam tuhle zkušenost s holkama, ale nic proti vám nemam), který aby začali jamovat, tak musej bejt za zdí, musim mít zavřený oči a bejt otočenej na druhou stranu od toho dotyčnýho
Die Hard or Die Home
Ester
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ester »

No, to s tou hanbou bude asi preto, ze my baby, teda aspon co posudzujem podla seba v tomto smere, sme plachsie a bojime sa omylov....dobre-mozno sa iba ja bojim omylov :D mam kamosa,ktory hrava od svojich 4 rokov (teraz ma 20) a raz ma donutil s nim jamovat..mala som pocit, ze som takaaaaa strasneeeeee malinkaaaaaa pri jeho schopnostiach, a ze vzdy ked trafim nespravny ton, tak si o mne bude mysliet,ze som nemuzikalna krava..no staci? takze to je tajomstvo toho,preco sa bojim :D
gitara : Martinez MCG120
struny : Savarez (standard tension)
trsatka+efekt+kombo : nemam :D
Honza Žamboch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza Žamboch »

Ester píše:No, to s tou hanbou bude asi preto, ze my baby, teda aspon co posudzujem podla seba v tomto smere, sme plachsie a bojime sa omylov....dobre-mozno sa iba ja bojim omylov :D mam kamosa,ktory hrava od svojich 4 rokov (teraz ma 20) a raz ma donutil s nim jamovat..mala som pocit, ze som takaaaaa strasneeeeee malinkaaaaaa pri jeho schopnostiach, a ze vzdy ked trafim nespravny ton, tak si o mne bude mysliet,ze som nemuzikalna krava..no staci? takze to je tajomstvo toho,preco sa bojim :D
...je to zvláštní, přitom má jít při jamu hlavně o radost z hraní. Jakobych z tebe Ester slyšel svou ženu...:-) Vždyť o nic nejde ne? Chyby z nás dělají lidské bytosti. Kupříkladu já jsem myslím člověkem alespoň 300%. Navíc, vždy budeme dělat chyby. A u improvizace se z nich dá dokonce těžit. Ale zase budu prudit. Musím vědět, co se děje, co hraju, v čem se pohybuju. Propojení rozumu, techniky a srdce...:-) Toť můj směr cesty.
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

Honza Žamboch píše:...je to zvláštní, přitom má jít při jamu hlavně o radost z hraní. Jakobych z tebe Ester slyšel svou ženu...:-) Vždyť o nic nejde ne? Chyby z nás dělají lidské bytosti. Kupříkladu já jsem myslím člověkem alespoň 300%. Navíc, vždy budeme dělat chyby. A u improvizace se z nich dá dokonce těžit. Ale zase budu prudit. Musím vědět, co se děje, co hraju, v čem se pohybuju. Propojení rozumu, techniky a srdce...:-) Toť můj směr cesty.
jo. jenomže ty tvoje chyby jsou - "no jasně, i mistr tesař se utne". :roll: :wink: mám to podobně jako Ester, i když vím, jak něco zahrát, tak se bojíííím... tréma, no. předevčírem jsem se nechala zviklat, abych zahrála před někým dlouho-hrajícím a dobrým a obdivovaným a tak, a byla ve mně takhle malilinkatá dušička. ... to už je asi daleko od improvizace, ale tohle téma mě zajímá, tak tedy... pokud máte kdo co říct k trémě, ať to tu nezaspamujeme, pojďte sem :)
http://forum.kytary.cz/viewtopic.php?t=3810

Obrázek
kytarová škola - pojeďte! :)
týden nebo víkend na horách s kytarama, večírky až do rána, s akustikou i elektrikou
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Jamy a improvizace mě provázejí od prvního dne kdy jsem začal hrát na kytaru (před více než rokem a půl). Naprosto to miluju a nedokážu si představit, že bych nejamoval, nebo neimprovizoval sóla do songů, které s kámošema hrajem. Pro mě hraní a jamování patří prostě k sobě, naprosto neodmyslitelně
a chyby? stane se :wink:
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
jenda

Příspěvek od jenda »

Dark Axel píše:Jamy a improvizace mě provázejí od prvního dne kdy jsem začal hrát na kytaru (před více než rokem a půl). Naprosto to miluju a nedokážu si představit, že bych nejamoval, nebo neimprovizoval sóla do songů, které s kámošema hrajem. Pro mě hraní a jamování patří prostě k sobě, naprosto neodmyslitelně
a chyby? stane se :wink:
A co stupnice, kadence apod. UMÍŠ??
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Stupnice jo, teda vystačím si - durovka, mollovka, bluesová a pentatonika
kombinuju to dohromady

kadencím jsem se níkdy moc nevěnoval, ale problém jsem zatím neměl :)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

jenda píše: A co stupnice, kadence apod. UMÍŠ??
Jéda ty to ještě furt řešíš?? :-D
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

jenda

Příspěvek od jenda »

KIWI píše:
jenda píše: A co stupnice, kadence apod. UMÍŠ??
Jéda ty to ještě furt řešíš?? :-D
:lol: :lol: :lol: To byla legrace já sem brepta to jsi ještě nepoznal :lol: :D
jenda

Příspěvek od jenda »

Tak mě napadá milé osazenstvo, že byse ti kdo se nestydí za svojí identitu mohli někdy sejít a hromadně zaimprovizovat. No pak by se rozseklo jestli je nutná teorie
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

jenda píše:Tak mě napadá milé osazenstvo, že byse ti kdo se nestydí za svojí identitu mohli někdy sejít a hromadně zaimprovizovat. No pak by se rozseklo jestli je nutná teorie
To už je domluvený - sraz. Ale možná bez nástrojů :-D už ani nevi mco se domluvilo.. :-D

jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

jenda píše:Tak mě napadá milé osazenstvo, že byse ti kdo se nestydí za svojí identitu mohli někdy sejít a hromadně zaimprovizovat. No pak by se rozseklo jestli je nutná teorie
...však už se to chystá, osmýho září v Brně první pokus :D
http://forum.kytary.cz/viewtopic.php?t=3709
...a koncem září Praha snad i s elektrikama...

i když - moc hromadně to asi nepůjde, víc jak tři kytary by se asi bily, ale jsem docela zvědavá, jak to dopadne :)

Obrázek
kytarová škola - pojeďte! :)
týden nebo víkend na horách s kytarama, večírky až do rána, s akustikou i elektrikou
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“