Jak se posunout dál

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Petr13

Re: Jak se posunout dál

Příspěvek od Petr13 »

vasekh píše: 14.10.2024 15:27 Pokračování odbočky (vše podstatné už věřím bylo řečeno):
Největší hodnota Já písničky (to si málokdo uvědomuje) spočívá v tom, že jsou písničky transponované do příjemně zpívatelných tónin.
Zase ten rytmus je někdy zjednodušený až moc a nesedí.
himself

Příspěvek od himself »

Ne. Já písnička je dobrý na to, že je to seznam s texty.
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

Nevím co je to 'seznam s texty'. To co mám na mysli já zpěvník s notami a akordy a ty noty mají občas až moc zjednodušený rytmus.
himself

Příspěvek od himself »

Dobré je to k tomu, že je to seznam (tzn. najdu tam věci, na které bych si nevzpomněl) a na to, že tam jsou texty (na ty bych si vůbec nevzpomněl).
Zbytek pro mě důležitý není, ignoruju ho.
Ale někdo zase sype z rukávu texty.
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

Dobře, v tom případě ti to nevadí, ale to přece neznamená, že ten rytmus není až moc zjednodušený. Jiným to vadit může. Proto upozorňuji, že ty noty nejsou moc dobré a když bude někdo hrát podle nich, tak se to originálu občas podobat nebude.
himself

Příspěvek od himself »

No i ty akordy. Proto to je pro mě jen seznam písní s texty.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Podle Já písničky se hraje jen pokud nechci věrně zahrát píseň jako originál. Je to upravené pro začátečníky. Pokud chci hrát věrně originálu, naposlouchám si originál. A také je to primárně zaměřeno spíše na kytarový doprovod, ideálně k táboráku, kde je to každému, jsa posilněn buřtem a něčím ostřejším, celkem jedno.
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

Proto upozorňuji, že se to a) nehodí pro klavír a b) že se to nehodí pro ty, kdo to chtějí přesně a stěžují si, že když hrají podle not, tak to nezní jak má, krom špatné hry to mohou být i špatné noty.

Zpěvníky Já písnička imo vznikly pro školy do hudební výchovy a primárně pro zpěv. Proto je ten repertoár mnohem širší, neomezený na to, co se hraje u táboráků. Pro kytarový doprovod stačí akordy a nejsou potřeba ani noty. Navíc u táboráků jsem strávil hodně času, a podle not tam nikdy nikdo nezpíval :-).

Na přílišné zjednodušení těch not se naráží už v ranných ročnících ZUŠ, pro které tak tyto zpěvníky nejsou moc užitečné. Takže v tématu - jak se zlepšit ve hře na klavír - by se mělo dospět k závěru, že Já písnička není vhodný materiál. Místo toho doporučuji Slavné melodie v lehké klavírní úpravě. Ale to už se opakuji.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Snowball píše: 14.10.2024 8:54 Ale nikdy v životě jsem neviděl noty k hudbě od Pink, The Kolors, Miley Cirus, Taylor Swift... Vím že je to hudba pro puberťačky, posmívejte se mi, ale mně se líbí, nenadělám nic. Naštěstí je tohle fórum (doufám) anonymní, tak si můžu dovolit se k tomuto svému vkusu přiznat.
No tady jo, ale až to budeš hrát a bude to slyšet z okna, tak už to tak anonymní nebude :D
Když se kouknu na Tvé první příspěvky a odmyslím si ty anabáze potom, jsou podle mě tři směry, v nichž se můžeš rozvíjet:

1) Harmonie. Pokud odposloucháváš popík, mohl by ses naučit harmonizovat jiným způsobem, přidávat zmenšené akordy, septakordy aj. S trochou zkušenosti lze takhle zlepšit i ta Miley, ale pokud s tím nemáš zkušenosti, lepší bude začít na hudbě, která víc než 4 akordy skutečně využívá. Otázkou je, jestli by Tě to bavilo.

2) Harmonizace. Zmiňuješ, že hraješ pravou rukou melodii a levou akordy, zřejmě souzvučně a na doby (tj. všechny tóny akordu spolu). To je jakási základní varianta, ale i Miley Cyrrus lze harmonizovat velmi technicky složitě a líbivě (a harmonicky složitěji, to souvisí s prvním bodem, ale nemusí to zde být nutné). Pro představu, o čem mluvím, stačí na youtube vyhledat nějaké video N levels of harmonization, něco určitě najdeš. Pravděpodobně budou v těch vyšších "levelech" používat i víc akordů, ale to nemusí být nutné.

3) Technika. Říkáš, že máš techniku k ničemu. Nejspíš tomu tak je. Sám si chyby neopravíš, ani z videa. Pokud máš málo času, potřebuješ ho využívat efektivně. Nejefektivnější způsob je zajít klidně třeba jednou za měsíc za učitelem, který Ti opraví chyby. Když to srovnáš s tím, že budeš hledat nějaká videa na youtube jak držet zápětí atd., zabere to mnohem víc času a výsledek bude nejspíš prachmizerný. Nějaký rozvoj techniky bych nechal na potom. Jsou tu jen dvě potíže: Najít dobrého učitele je velmi těžké. A najít dobrého učitele, který bude ochoten s Tebou hrát Miley Cyrrus... Hodně zdaru :D Nicméně i když se rozvineš v předchozích dvou bodech, stejně velmi brzy narazíš na to, že Ti technika chybí.

Pár poznámek stranou:
- jestli hraješ CEG, EGC nebo GCE má naprosto zásadní vliv zejména na to, jak stailně to zní a jakým způsobem posluchač čeká, že se nadále hra vyvine. GCE např. vůbec nemá charakter tónikového akordu.
- prvotní rozdíl mezi tím domnělým virtuosem a Tebou je, že jeho ty etudy baví.Největší skok ve všem je, když člověka začně bavit cvičit. Ne přehrávat, ale cvičit. Nikdo z těch opravdu dobrých lidí se do toho v dospělosti podle mě nenutil. A nejspíš vždycky skoro všichni budeme blíž té holčičce, byť to tak okolo stojícím nemusí tak znít.
- Jak to čtu, přijde mi, že by Ti spíš vyhovovalo hrát podle sluchu a dělat si svoje aranže. Samozřejmě, hraní cizích aranží může být ispirací, ale nevím, jestli bych se úplně hnal za sháněním not místo odposlouchávání. Na Tvé zřejmě asi velmi základní úrovni by to ale mohlo pomoci s tou harmonizací.
- pokud jsi schopen odposlouchat melodii, kytarové akordy by měly být zcela dostačující podklad pro zbytek
- nenech se zmást, rozklad akordů rozhodně není "poměrně vysoký level", je to úplný základ a teorie k tomu potřebná je zcela shodná s teorií pro souzvučné akordy
- hrát nerozložené akordy rozhodně není primitivní a jsou kopce klasického klavírního repertoáru, který to dokazuje. Ba to může být i významně těžší, např. v Le Preux od Alkana. Je ale primitivní umět jen zahrát jen obraty souzvučného kvintakordu a nic víc.
- zaráží mě, že ses za posledních 5 let nedostal z "někdy trefím akordy" na "pokaždé trefím akord".
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
José

Příspěvek od José »

A ještě přihodím další názor do mlýna - jestli hraješ sám a chceš hrát zpěvné (popové) věci, levačka je zejména pro basovou linku (která je imho v popu alfou), pravačka pro harmonii (+melodii), a pusa pro melodii, ono to tak bude předpokládám i v těch notách co posílal Petr13. A jestli je problém s rytmem - začal bych tou basovou linku, pustit si nějakej elementární beat, pravačku do klína - k tomu si broukat melodii.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“