Jak nastvat zvukare?

Dotazy, rady, zkušenosti ...
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak nastvat zvukare?

Příspěvek od SUK »

Tak to mame za sebou...

Kdyz jsem zvukare oslovil pred vsim, tak byl relativne vysmatej. Na konci nerekl ani slovo, asi tusim jak to pochopit :D

Od lidi udajne ohlasy tak 50:50...

Od sebe rikam, ze zkusenost zajimava, jen se to chce naucit hrat (jsem udelal vic chyb nez nechyb), zvlastni jak clovek slysi jenom neco tak to fakt vypada ze to venku musi bejt neposlouchatelny a vetsina lidi to prej ani nepoznala :D Nervozita prekvapive nebyla (teda, krom chvile, kdy jsem polozil na zem ladicku a po 5 minutach hledani jsem zjistil, ze jsem ji tam nepolozil) a nakonec - lidi co prisli parili, pogovali, skakali, piskali, rvali si o pridavek. Co vic si prat? Snad jen, aby bubenik pokracoval s nama :D
Hodně budem někde...
John M. William

Příspěvek od John M. William »

SUK píše:Tak to mame za sebou...

Kdyz jsem zvukare oslovil pred vsim, tak byl relativne vysmatej. Na konci nerekl ani slovo, asi tusim jak to pochopit :D

Od lidi udajne ohlasy tak 50:50...

Od sebe rikam, ze zkusenost zajimava, jen se to chce naucit hrat (jsem udelal vic chyb nez nechyb), zvlastni jak clovek slysi jenom neco tak to fakt vypada ze to venku musi bejt neposlouchatelny a vetsina lidi to prej ani nepoznala :D Nervozita prekvapive nebyla (teda, krom chvile, kdy jsem polozil na zem ladicku a po 5 minutach hledani jsem zjistil, ze jsem ji tam nepolozil) a nakonec - lidi co prisli parili, pogovali, skakali, piskali, rvali si o pridavek. Co vic si prat? Snad jen, aby bubenik pokracoval s nama :D
Některý lidi jsou hluchý jak poleno no. Moje nejhorší zkušenost byla ta, kdy jsem začal vybrnkávat pomalou písničku a místo čistého zvuku mi ven leze zkreslení.. :D Tohle už lidi slyšeli :D
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
genys

Příspěvek od genys »

Takže, mám vyzkoušený pohled z obou stran....z podia i od pultu.... pár písmen ode mne.
Vytočí mne, když přijde na podium banda trotlů. Ne tím jak vypadají ale tím jak se chovají. Dá se to poznat během dvou vět....Mám tu zkušenost že nejvíc vysírají kapely/umělci kteří toho moc neumí,neladí a už z nástrojů a podia leze zvuk pod psa.

Řek bych že čím lepší muzikant tím větší skromnost a pokora z něj vyzařuje...a naopak....

Ale jak naštvat?
1. dělat bordel na podiu. přinést si piva a nejlépe je rozlít mezi kabely...to bych vraždil..
2.neuklidit po sobě byť i nerozlité prázdné kelímky/ flašky při odchodu
3.když jsou kytarista-é poproseni jestli by si své vytavené Marshally dali mín že jsou přez celou kapelu a oni to ignorují....s tím se pak opravdu nedá nic dělat....
4.když začne muzikant vykřikovat do mirofonu kouzelnou větu já se ku..va neslyším udělej s tím něco...a za ním valí ty Marshally...těžká věc, když jsou monitory na max...

Těch věcí je mnoho a nelze je všechny pojmenovat...
za sebe můžu říct že jsem se jakékoliv kapele ať hrála jakkoli, snažil udělat co nejlepší zvuk to šlo.
Souhlasím s p.Wildtem když píše...

70% dělá kapela ( umělec obecně) jak umí hrát, jaké má aranže, jak je kapela ukázněná atd. ( podle mého názoru to dělají dokonale NO NAME)
10% dělá akustika prostoru ( dejte bigbeat do kostela a je hotovo...)
10% dělá aparatura ( vyhrajte závody na špatné motorce..)
10% dělá zvukař ( na zvuk není šupléra ( posuvné měřítko)

Asi tak... Ivan
kalfar

Příspěvek od kalfar »

Kód: Vybrat vše

Ale jak naštvat?
1. dělat bordel na podiu. přinést si piva a nejlépe je rozlít mezi kabely...to bych vraždil..
2.neuklidit po sobě byť i nerozlité prázdné kelímky/ flašky při odchodu
3.když jsou kytarista-é poproseni jestli by si své vytavené Marshally dali mín že jsou přez celou kapelu a oni to ignorují....s tím se pak opravdu nedá nic dělat....
4.když začne muzikant vykřikovat do mirofonu kouzelnou větu já se ku..va neslyším udělej s tím něco...a za ním valí ty Marshally...těžká věc, když jsou monitory na max...
Neboj se, na tohle si časem zvykneš a už to s tebou ani nehne. Já už říkám, že nám suchej aparát nehraje, musí se nejdřív řádně prolít, aby začlo to pravé peklo!

Dělal jsem venkovní punkový festival, při zvukovce druhé kapely si mi stěžoval zpěvák, že na něj z odposlechu stříká pivo, že ho raději vyleje. Se mnou už to ani nehlo.
Zvukař z Podkrkonoší
genys

Příspěvek od genys »

uff, je třeba trochu vědět do čeho jdu....tak špatně abych jel všechno ...tak špatně na tom nejsem.... :lol:
Ivan....taky z podkrkonoší....
kalfar

Příspěvek od kalfar »

Pankáči jsou to jediný, co tady hraje, kromě sokolovnových zábavek! Věř mi, tady objíždíme každý koncert :D
Zvukař z Podkrkonoší
r0nn!e

Příspěvek od r0nn!e »

kalfar píše:Neboj se, na tohle si časem zvykneš a už to s tebou ani nehne. Já už říkám, že nám suchej aparát nehraje, musí se nejdřív řádně prolít, aby začlo to pravé peklo!

Dělal jsem venkovní punkový festival, při zvukovce druhé kapely si mi stěžoval zpěvák, že na něj z odposlechu stříká pivo, že ho raději vyleje. Se mnou už to ani nehlo.
:mrgreen: Kdyby pil rum, tak se mu to nestane!

Jinak myslím, že už tu bylo nejzásadnější řečeno, navíc už to má zakladatel (ne)úspěšně za sebou, ale byla by škoda to tu pohřbít, určitě tady najdou odpovědi mnozí začínající "živí performátoři."

Já můžu dodat akorát následující:
r0nn!e píše: 1. Někdy je fakt těžký naladit kytaru - rozdílné teploty mezi vozidlem vezoucím apec a podiem, na kterém se bude hrát, v kombinaci s časovým presem, můžou způsobit slušný peklo - hlavně se tím nenechat rozhodit a ladit do posledního momentu! Řekl bych, že nemůže být horší situace, než začínat set s rozladěnou kytarou.

Stalo se mi, že v autě bylo výrazně tepleji (thx sluníčko) než na stage, a bylo to s tím laděním jen-tak-tak.

2. Když něco nehraje, nevyšilovat - v klidu vyřešit. Pokud vidíte, že vám nezhasnul / neexplodoval aparát, problém bude buď obrovský, nebo úplně minimální. Pokud je problém obrovský, tak vám pomůže jen náhradní aparát, ale to je až poslední krok, který řešte až po hledání problému minimálního.

Zažil jsem, že mi těsně před zvukovkou na festu nehrál apec - měl jsem naladěno, měl jsem zapnuto (vše svítilo a zdálo se být OK), ale z bedny mi lezl jenom takovej šepot květin. No, docela mě to rozhodilo, ale po chvilce jsem zjistil, že jsem při své zapojovací rutině špatně domáčknul silovej kabel mezi bednou a zesíkem - po domáčknutí z toho byl RACHOT KVĚTIN.

Zdánlivě prkotina, ale v prvním okamžiku mě pěkně polilo.

K tomu bych dodal, že čím jednodušší výbava na podium, tím samozřejmě lepší a je tím i menší riziko průseru v "cable managementu." Pokud začínáte s hraním a potřebujete nějaký "ultra-pedalboard," mějte to řádně otestované a připravené, protože vás pak výpadek může pěkně rozhodit a to se na následném výkonu může sakra podepsat.
kalfar

Příspěvek od kalfar »

r0nn!e píše: :mrgreen: Kdyby pil rum, tak se mu to nestane!
Rum v jedenáct dopoledne? Kdepak, na něj je čas až o odpolední svačině!
Zvukař z Podkrkonoší
epislash

Příspěvek od epislash »

http://weikert.blog.idnes.cz/c/193057/N ... vecem.html tady je jedna stórka která patří spíš do haluzí :D
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Tak to je dost dobrej blog. Rozsekalo.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
epislash

Příspěvek od epislash »

jeleniste píše:Tak to je dost dobrej blog. Rozsekalo.
jo, nechápu kde pro to každý článek bere nápady na to obohacení :D
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“