Samouk nebo škola???

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Asanoth

Re: Samouk

Příspěvek od Asanoth »

pakr4 píše:Ahoj, mohli byste mi říct co si mam představit pod pojmem samouk ?
Chtěl bych být taky samouk, ale nevím co to obnáší ...
Díky
ucis se sam, sam si shanis materialy a obcas reknes zkusenejsimu kamosovi, at ti s necim pomuze.
neplatis si ani pravidelne nenavstevujes zadny ucitele.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
woro90

Re: Samouk

Příspěvek od woro90 »

pakr4 píše:Ahoj, mohli byste mi říct co si mam představit pod pojmem samouk ?
Chtěl bych být taky samouk, ale nevím co to obnáší ...
Díky
Cože? :lol: :lol: :lol:
Promiň jestli tě špatně chápu, ale ty chceš být samouk, protože jsi slyšel, že je to cool, in, free, svěží, nejlevnější a akční, ale nevíš co to vlastně znamená? No to je gól...
Samouk: od slov "sám" a "učit se", tedy je to člověk, který je sám sobě učitelem, a studuje bez cizí pomoci. Občas se zeptá zkušenějšího člověka např. u piva nebo se zeptá na DF, ale v podstatě je na všechno sám. Takový člověk má pak daleko větší šanci osvojit si špatné návyky, ale učí se jen to, co chce, a kdy chce. Nikdo mu ale neohne prsty na hmatníku, neposune palec proti ukazováku a nepřidrží mu předloktí, aby nehrál loktem, také mu nikdo nesežene tabulatury nebo noty. Nemusí ovšem nic platit a může hrát jak chce, třeba naprosto špatně, pokud se mu to líbí.

Já jsme se hrozně divil, když jsem si uvědomil, jak špatně držím malíček, nikdo mě na to neupozornil a já jsem si toho nikdy moc nevšímal. Doteď mám peklo s vybrnkáváním, protože neznám správné techniky, ale pracuji na tom. Nikde jsem totiž nenašel přesvědčivé materiály ohledně vybrnkávání, a kupovat si učebnici zaměřenou na klasiku, když mi bude bohatě stačit 3prsté folkařské vybrnkávání s prstýnky, se mi zatím nechce (možná časem změním názor). Kdybych chodil do ZUŠ, tu pravou ruku bych měl vyhranou, a co se týče levé, mohl bych si pohodlně sólovat, akordy bych se stejně naučil zvlášť. Ale nechtělo se mi za to platit, a pevně věřím, že to zvládnu sám.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
rejmank

Příspěvek od rejmank »

chodim do zuš dva roky hraju na španělu a musim řict že se ty zaklády držení pravý rukypřy přechodu na elektriku docela hoděj,ale nejspíš sem mněl štěstí na dobrou učitelku protože ta moje mně při hodině učí i ´´elektryckému :lol: stylu hry
kytara:squier telecaster special 2
kombo:crate flexwave 15
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

rejmank píše:chodim do zuš dva roky hraju na španělu a musim řict že se ty zaklády držení pravý rukypřy přechodu na elektriku docela hoděj,ale nejspíš sem mněl štěstí na dobrou učitelku protože ta moje mně při hodině učí i ´´elektryckému :lol: stylu hry
no, pokud chodis do hudebni skoly na predmet "klasicka kytara", tak moc nevim, jestli je to plus...

Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

rejmank píše:chodim do zuš dva roky hraju na španělu a musim řict že se ty zaklády držení pravý rukypřy přechodu na elektriku docela hoděj
No řekl bych, že je to přesně naopak. Já tedy hraju/hrál jsem klasiku hodně a teď se snažím trochu hrát na elektriku a největší problémy mám právě s postavením pravé ruky. Jsem zvyklý hrát s otevřenou dlaní pravé ruky, kdežto trsátkem se šmrdlá dokonale zavřenou dlaní a ještě se s ní člověk často opírá o kobylu.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

zavrenou dlani?
nerekl bych. preferoval bych spise zcela otevrenou a VELMI LEHKE sevreni trsatka palcem a ukazovakem. zbytek ruky je zcela uvolnen. podme me teda.

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
woro90

Příspěvek od woro90 »

Také se mi nezdá hraní zavřenou dlaní. Jak řešíš PM když potřebuješ něco vzít přes všechny struny? Jak píše Asanoth, podstatně lepší způsob je otevřenou dlaní a trsátkem drženým nezi palcem a ukazovákem stočenými do kroužku tak, že se překrývají poslední články a ještě něco víc. Prsty natažené, ale volně, navíc se hodí na hybrid picking - trsátkem zahraješ spodek a vršek vybrnkáváš volnými prsty (přitom stáhneš trsátko blíž k dlani, abys volnými prsty lépe dosáhl na struny). Máš tak skoro stejně volnosti jako u klasické kytary, ale nemusíš pouštět z ruky trsátko.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

no, s tou volnosti bych to neprehanel, ale v podstate mas pravdu :)

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Dobře. Hraní otevřenou dlaní vypadá takto:
http://cz.youtube.com/watch?v=b-7YusOtj-s
Hraje tímto způsobem někdo na elektriku? Většinou se všem zápěstí a část pravé ruky válí na dřevě kytary (což je v klasice nemyslitelné). I když možná je to tím, že se ve stoje ani jinak hrát nedá. Koukněte třeba na jakoukoliv Metallicu. Nebo třeba na:
http://cz.youtube.com/watch?v=1yZA4CkEb ... re=related
Todle je dle mého rozdíl mezi otevřenou a zavřenou dlaní.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

tak moj ruka pri hrani daleko spis pripomina toho Andrease.

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
woro90

Příspěvek od woro90 »

Moje také. A Paul Gilbert má ty prsty stažené proto, že shreduje. Tak má totiž ruka menší setrvačnost a může tím trsátkem máchat s vynaložením menší síly. Při tomto stylu hraní totiž pohyb ruky není pravidelný. Pokud by ale chtěl hrát něco jiného, nebylo by od věci ty prsty natáhnout. Pak se daleko snadněji hraje PM, rytmus si perfektně sedne (se zavřenou dlaní občas bývá trochu na vodě, každý úder jiný) a když je potřeba, dají se ke hraní použít i ty prsty. A na kobylu si můžeš odložit i otevřenou dlaň. Já tak občas mydlím do akustiky (hlavně když víc používám PM) a když mám ruku ve vzduchu, používám prsty jako protiváhu. Na razantnější údery jako setrvačník, na rychlejší je trochu stáhnu tak, abych měl ruku dokonale vyváženou.
...a nevykašleme se už na tu dlaň? Nebo si na to založíme nový thread, ať se k tomu vyjádří i ostatní :wink:
BUDAJ-31

Příspěvek od BUDAJ-31 »

ja som samouk a skolu nato nemam (asi anji nepotrebujem pokial mam Guitar Pro 8) )
Dirty.Pig

Příspěvek od Dirty.Pig »

kůl v plotě píše:
Metallistic píše:
venca.k píše:ja jsem taky samouk. A kdyz o tom tak premejslim, tak skoro kazdej slavnej kytarista je samouk.
Opravdu..???Například..??To vůbec nevím. . !!!
například sid vicious,sice to byl basák ale toje fuk
tak tim si me docela dostal :-D sid vicious hral na basu asi jako ja poslepu se slepenyma prstama a byl slavnej kvuli necemu uplne jinymu ;-)
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

rek bych, ze naprosta vetsina slavnejch kytaristu ma hudebni vzdelani, dost casto na urovni konzervatore, a je mezi nma par samouku. pokud teda neberes slavny kytaristy z tohodle fora ;)

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

Asanoth píše:rek bych, ze naprosta vetsina slavnejch kytaristu ma hudebni vzdelani, dost casto na urovni konzervatore, a je mezi nma par samouku. pokud teda neberes slavny kytaristy z tohodle fora ;)
Já bych řek', že to je přesně naopak. Když čteš ty živitopisy, jak si všichni jen dřeli doma a pak s kapelou... Nějakou hudební školu navštěvoval jen Jimmy Page, o nikam dalším (z hráčů žánrů, které poslouchám) nevím.
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

Kamahl píše:Nějakou hudební školu navštěvoval jen Jimmy Page, o nikam dalším (z hráčů žánrů, které poslouchám) nevím.
taky na to vypadá.... :lol: né, ale mám pocit, že on taky ne, že chtěl s kytarou praštit a jít malovat a právě šel na art školu.
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

o Pageovi bych nikdy neřek že chodil někam na kytaru :roll: nevypadá to tak řekl bych :D
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

Dark Axel píše:o Pageovi bych nikdy neřek že chodil někam na kytaru :roll: nevypadá to tak řekl bych :D
Tak podle Wikipedie byl samouk, takže asi kecám. Nevim, proč jsem měl vsugerováno, že má nějakou školu... :roll:
rejmank

Příspěvek od rejmank »

moc se omlouvám při mojí vrozené roztržitosti :oops jsem si ani nevšiml že jsem napsal opačnou ruku jěště jednou se všem moc omlouvám
kytara:squier telecaster special 2
kombo:crate flexwave 15
gorax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gorax »

asi nejslavnější vyučenci Kirk Hammett a James Hetfield (pro neznabohy Metallica).
Nevím jak Jamese, ale Kirka učil JoeSatriani.
Ibanez RG 270DX
Laney TF700

-"kid: I've heard that alcohol makes people stupid."-
-"Fry: No I...doesn't."-
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“