Homemade krk

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
xkuncar

Příspěvek od xkuncar »

Seš šikovnej chlape...:)

Taky vyrábím krk i kytaru...fotky někdy pošlu...:)
btw. TRUST ROUTE (nebo jak se to menuje) sis vyrobil sam?:)
Jak sis to vykutil:P Poraď beznadějnému :)
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

O ty vystuze uz jsem psal:
Vyztuhu jsem delal z 5mm zavitovy tyce, kterou jsem nad plamenem ohnul. K tomu jsem si udelal takovou "dvoumatici" jedna dira mela 4mm a v ni udelanej zavitnikem 5mm zavit a druha dira mela 5mm, aby v ni mohl ten sroub volne behat. Delal jsem to na stojanovy vrtacce. No a do ty diry se zavitem natocis tu ohlou sroubovanou tyc a tou druhou dirou provliknes ten druhej konec, na nej das podlozku a matici. S tou matici byl problem, protoze se nedala nikde sehnat, u Sollera je asi za kilo, coz je cena cely vyztuhy a nikde jinde sem nic takovyho nesehnal. Chtel jsem tam dat normali matici a dotahovat to nastrcnym klicem, jako jsem to videl nekde na netu v navodu, ale to bylo u krku, kterej mel dotahovani vyztuhy u paty krku - tam je mista dost. Kdyz to chces mit u hlavy, tak je problem s mistem. Ta dvoumatice ma asi 14mm, 2x5mm diry+ misto mezi dirami a na krajich. Hmatnik jsem chtel 5mm a celej krk tlustej 21 mm takze mi zbyvalo nejakych 7 mm dreva.. Takze sem se nakonec rozhod, ze si tu matici udelam sam. Nasel jsem 8 mm kulatinu a do ni jsem pak udelal 4mm diru (asi na treti pokus +- v ose) a udelal zavit, pak jsem pres vrh udelal drazku pilkou na zelezo, aby se to dalo utahovat sroubovakem..
Kvuli ty vyztuze jsem to nechal asi na mesic bejt. Urcite se vyplati ji koupit za kilo u Sollera, me sice vysla asi na 20 Kc, coz je cena ty zavitovy tyce, ale ty prace s tim a vymejsleni.. Takze je lepsi koupit hotovou vyztuhu Wink
Opravdu je lepsi ji koupit. Musis udelat uprostred krku drazku na tu vyztuhu, aby ti vyustovala u hlavy. Pres to pak nalepis hmatnik. Pokud bys to opravdu kutil, tak jsem udelal chybu, ze jsem tu svoji vyztuhu necim neobalil, ty origo jsou potazeny buzirkou. Snad ta moje nebude pri hrani drncet. Klidne se ptej, jestli ti neco neni jasny.

Ja uz ho mam komplet hotovej. Predevcirem jsem narezal drazky na prazce. Mam ted dilema jestli tam ty prazce lepit nebo ne, a kdyz tak jakym lepidlem. U toho prazce ten kus, co prijde do dreva ma rozmer 0,6 s vycnelky 0,9. List pilky ma 0,5 ale reze okolo 0,7-0,8. Na videich z fabrik nic nelepi, jenom to tam nasazi, nekde jsem zas videl, ze to lepi. Ma s tim nekdo zkusenost?
xkuncar

Příspěvek od xkuncar »

Když sem ja nabijel prazce, nelepil sem je..:)
Mozna ze to je lepsi, ale zase se spatne toho lepidla z hmatniku zbavuje :P
Podle me kdyz mas dobrej prazcovej drat s tema drazkama a pilu, kterou udelas ty diry mensi, nez prumer toho dratu, staci ti to tam nabit..:)
A jestli mas sverak, tak si udelej radius toho prazce (nejlip ze dreva, at se ti to neposkrabe jako me...) a normalne to sverakem dotlac ;)
Ja sem to tak delal a drzi to skvele :)
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

Hmm tak to mam komlet narezany a dneska jsem to zkousel nabijet a mam problem. Ten prazec si tam hezky sedne, ale na krajich trochu odstavaji, takze to budu muset lepit. Cim..? sekundakem...? Jakej postup?
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
xkuncar

Příspěvek od xkuncar »

To by chtělo koupit KLIH...:)
Lepší než jakékoliv lepidlo :)
A postup?:)

To bud vyrvi vsecky, ktere nesedi dobre a nabij jine znova i s tim klihem (bez nej ti to tam asi nesedne vubec¨...
Nebo pod ty prazce nejakym kovovym prazcem nacpi ten klih a necim uchyt :)

Nevím no...tohle sem eště nedělal...
Dycky mi to sedlo :)
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

No ja tam nabouchal dva prazce a zjistil jsem, ze to bude problem a dal jsem nepokracoval. Klih prece bude schnout strasne dlouho ne? to bych musel ten prazec zalepit a pak prisvorkovat konce a nechat den schnout :lol:.. Tady jsem nasel fotku, jak to nekdo delal. Lepil to sekundakem. Jenomze on nemel hmatnik jeste nalepenej na tom krku.
Obrázek
Asi to zkusim sekundakem, snad si tim nezaseru celej hmatnik. Hele jak dlouho to schne? Muzu s tim zakapnout ty konce a pak to tam zkusit rychle nabouchat, nebo tam nabouchat ten prazec, odchlipnout konec zakapnout a pritahnout..?
xkuncar

Příspěvek od xkuncar »

No...jestli to chceš dělat tím sekunďákem, nedávej si moc na čas :)
Spěchej s tím...
Mohlo by se ti stát, že ti to uschne ještě než to tam nacpeš...:)
A dělej to hlavně pojednom...
Kápni sekunďák, nabouchni pražec a chyť nějakou svorkou...

Klihem by si to měl lepší :P
fakal

Příspěvek od fakal »

Pro mrkendy,
Máš to fakt pěkný to taky někdy skusim :twisted: .

PS: to dřevo je jasan :wink: .
Cort G250(popruh ORX, struny Daddario exl110, slides Jim Dunlop), Planet Wawes + homemade + Smrckaeffects kabely, napáječ Smrckaeffects 8x, Jim Dunlop classic WAH, SansAmp TRI AC preamp, Addrock Ol Yeller, Ernie Ball Volume Pedal, JamMan Solo, Fender Blues Jr.
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

Tak prazce nabouchany, lepil jsem ty konce sekundakem ale nakonec jsem na to nasel grif, ze bych to teoreticky ani nemusel lepit. Nekde sem cet, ze Petrpeter ty konce taky zakapaval. Nejdulezitejsi je mit ten prazec ohnutej na stejnej radius nebo i vetsi.. Doklepavat to pak postupne, nejdriv oba kraje a pak prostredek.. Hodim sem pak fotky..
xkuncar

Re: Homemade krk

Příspěvek od xkuncar »

Kde mas ty fotky?
Ja na to cekam :D
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Prosímtě kendy, čím jsi řezal drážky na pražce?

K tomu lepení: Klíh bych nepoužil, moc se smršťuje, není dlouhodobě stabilní. Ale zase by se pražce po zahřátí líp vyndavaly. Při přepražcování jsem lepil sekundáčem, OK.
Nedávno jsem koupil nepoužitý krk, který dělal kytarář asi před 10 lety. Zhruba čtvrtina pražců neseděla pevně, některé odstávaly a pružily. Zakapal jsem to z boku hmatníku do drážky pod zvedlým pražcem sekundáčem a přitlačil dřívkem cca 1 minutu. Pak teprve jsem mohl pražce přebrušovat.
nbs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nbs »

kendy jak jsi na tom? podařilo se? :)
poslední dobou tak nějak začínám zjišťovat, než shánět krk po všech čertech, tak to přecejenom risknu a zkusim si ho vyrobit sám se všim všudy, plánuju udělat průchozího expíka... ale fakt z toho mam vítr :lol:
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

Podarilo se.. Krk mam hotovej, jenom nalakovat. Drevo na telo mam zatim ve stavu - Jasan a na nem nalepenej top ze smrku, ale neni na to ted bohuzel cas... Jestli se do toho pustis, tak urcite kup uz hotovou vyztuhu. Drazky na prazce jsem rezal modelarskou pilkou, chce to vybrat takovou, aby po rezu byla 0,5 mm siroka drazka. Potom se nemusi lepit a staci zakapnout jenom konce prazcu. Na tech prazcich je pak nejvetsi piplacka to zabrousit, aby se ruka nezadrhavala a zaroven aby to nejak vypadalo. Mozna na prvni stavbu bych si radsi ten krk sehnal.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“