Homemade krk

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
mrkendy

Homemade krk

Příspěvek od mrkendy »

Vyrabim si doma krk, ted sem zrovna dolepil perletovy tecky (hmatnik je bukovej a prijde namorit do hneda, ty tecky tam pak vyniknou) a ceka me jeste prebrousit hmatnik na pozadovanej radius 14" s tim si nejak poradim, ale ceka me jeste udelat zaobleni krku a s tim si nevim rady jak to udelat, aby bylo po cele delce rovnomerny. Profil bude nejpis C mozna D.. A pak jeste oprazcovani, kteryho se bojim, protoze na tom zavisi, jestli pak bude krk ladit. Prvni problem je jak to presne namerit.. Nejspis vemu dvoumetr, kterej ustrihnu na 1 m, abych se zabvil toho zobacku a pak ho prisvorkuju na ose krku a desetiny mm budu odhadovat. Pak vemu pravitko s ryskou a narysuju si pozice prazcu. Vyznacim si drazky nozem a pak vyrezu drazky lupenkovou pilou, narezu prazce a zakapnu vterinakem a naboucham je tam..

Budu rad za jakykoli napad a radu, kdyztak se i pochlubte, jestli jste vyrabeli krk nebo i celou kytaru..

A tady sou fota:
Obrázek
Obrázek
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Hezka prace, ja osobne jsem si na krk netroufl, stavel jsem s hotovym.
Preji mnoho zdaru.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Dobrost :shock: Fandím ti !! :)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
ondrapasmeister

Příspěvek od ondrapasmeister »

...
Naposledy upravil(a) ondrapasmeister dne 8.01.2026 3:07, celkem upraveno 1 x.
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

co takto udělat bezpražec?
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Mjkl
last.fm: Mjkl666
Bandzone: Mjkl666
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

turbo_MaCk píše:co takto udělat bezpražec?
na kytaře by to byla myslím trochu šílenost bezpražec :-D ehhe ale za zkoušku by to stálo :)
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

Mjkl píše:
turbo_MaCk píše:co takto udělat bezpražec?
na kytaře by to byla myslím trochu šílenost bezpražec :-D ehhe ale za zkoušku by to stálo :)
tak solovej bezprazec :-D nechas jen ctyrstrunku DGHE :-D basove E a A odtrhneš a bude se solovat do nekonecna :-D
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

Diky za podporu... :) Taky me napadlo udelat bezprazec, ale zkuste si zahrat na 24 prazec a pak jakoby na 25, jak je tam jeste kus hmatniku, ale neni tam prazec. Vubec to nezni a sustain je nulovej. Navic by na tom nesly hrat akordy, jenom jednotlivy struny.. Prazce snad nejak zvladnu, ale nevim, jak udelat to zaobleni krku. Jak si hlidat sirku krku a hlavne rovnomernost zaobleni..
Drobák

Příspěvek od Drobák »

No my sme to dělali tak,že sme vzali provázek a ten půlválec (profil krku)
sme objeli provázkem,když si ho změřil tak ti vyšlo třeba plácnu, 9,7cm a okousek dál ti vyšlo 10cm,takže byl vyšší a musel si ubrat aby ten provázek měl zase 9,7....teď ten háček,nedělal sem to na krku kytary ale na sloupu v rohu koupelny...takže to radši nedělej protože to může bejt uplně na h*vno :D :wink:

Jinak slušná práce,ale zdá se mi to,nebo ti jdou ty tečky trochu shaderem?nebo je to nerovnoměrostí příčky krku?
AlienW
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlienW »

hele chlape mas to fakt kruty.ja sem na tohle levej takze si budu muset jako vetsina kytaru koupit.ale mas to fakt pekny. jen te chci varovat aby jsi nevzal misto dvoumetru - dvojimetr (pozn. Orlík) :D
kytara : Jackson RR3 (10 let stará Japonka) - Seymour Duncan Blackouts
aparát : Peavey 6505 +
reprobox : Peavey XXL 412E
efekty : Boss FV - 500H, G-Major
cestovní aparát : Orange Micro Crush (3W)
trsátka : Dunlop Jazz III
kabel : Planet Waves, Adam Hall - Neutrik
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

AlienW píše:hele chlape mas to fakt kruty.ja sem na tohle levej takze si budu muset jako vetsina kytaru koupit.ale mas to fakt pekny. jen te chci varovat aby jsi nevzal misto dvoumetru - dvojimetr (pozn. Orlík) :D
Zkuste si schavlne prilozit k sobe pravitka a metry, co doma najdete, vsechno meri uplne jinak.. :lol:
Drobak píše:inak slušná práce,ale zdá se mi to,nebo ti jdou ty tečky trochu shaderem?
Mas pravdu, dolni a horni hrana prijde jeste sbrousit, je ted lehce do oblouku. Ja jsem se chytal osy krku, takze az se to sbrousi, tak to bude ok, akorad na 24 prazci mi trochu ujela ta horni tecka...muj prvni krk no, na dalsim uz si to ohlidam :wink: :lol:
Y06hurt
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Y06hurt »

Hele zrovna včera šel na Discovery channel "How do they made it?"A hádej co tam nebylo :?:Sice dělali banjo, ale byla tam detailně zpracovaná výroba krku...
Strat QTX SlipKnoT+Misfits Y06hurt signature model
Jackson Kelly

1 kliknutí nikdy nikoho nezabilo
Yô6hµ®±
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Kdysi dávno jsem taky jeden krk s(po)tvořil. Dělal jsem to podle plánů v jednom ruském (sovětském :-) ) časopise. Musíš si nějakým nejlépe kovovým pravítkem stále hlídat rovinu a na profil krku jsem si vyrobil šablony. Nejlepší je udělat si je podle jiného krku. Pražce jsem odměřoval šuplérou (posuvným měřítkem) a řezal pilkou "dýhovkou". Zkus si na netu najít třeba knihu Building electric guitar (Martin Koch). Odněkud jsem si ji stáhl (asi torent)...Tuším že jsem na ni narazil tady: http://www.buildyourguitar.com/ - najdeš tam spoustu dalších informací.
Za shlédnutí stojí taky tady ty videa: http://www.youtube.com/watch?v=jiJNwIPA ... ted&search - je tam toho víc a člověk jenom žasne jak je to jednoduché :-). Tak ať se ti stavba daří.
zakkwylde

,

Příspěvek od zakkwylde »

Taky jsem kdysi dělal krk a celej jsem ho zkurvil pražcováním.. některé pražce se mi nedokleply na doraz (na to si dej velkej pozor) a pak to drnčelo. Tak jsem si říkal že je vytáhnu a udělám to celý znova. Když jsem vytahoval pražce tak se mi hmatník začal loupat tak jsem ho musel zase přebrusit ,ale vzal jsem ho moc a tak byl celej hmatník na odpis. Dostal jsem nerva ,došetřil prachy a nechal si postavit celou kejtru :D
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Zatím dobrý, fakt. Na profil krku bych šel s rašplí, a plechovou šablonou s profilem. Chce to jen hlídat rovinnost v podélném směru, zase plochou rašplí, pilníkem, pak rovným dlouhým kusem dřeva s nalepeným šmirglem. Profíci to taky berou dost hrubě rašplí. Zkusit můžeš i asymetrický profil krku. Pražcování se neboj, dýhovka je klíčem k úspěchu, taky ocelové pravítko s půlmilimetrama, úhelník, značit řezákem - tužka je moc tlustá. U prvních pražců by to mohlo jít bez lepidla, při přepražcování lepit.
Výztuhu máš vlastní výroby?
KORTY
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KORTY »

Fakt ses borec na to bych si netrouf a prosim moc jak s tím krkem postoupíš dál tak tady dej foto :)
www.metallica-band.ic.cz
Guitar:Ibanez GAX30+EMG 81/60,Silverstone SIK 1/CBL
Kombo:,Crate fw120,20W Stag xD umite se asi predstavit
Efekty:Compresion sustainer CS1,Digitech Grunge,Digitech Bad Monkey?BOSS HM-2

"92% of teens have moved onto rap or hip hop. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature"!
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

sakwa sakwa tak mrkendy máš nějaký fotky jak to funguje s tou výztuho krku? je to totiž jediná věc co tak nějak nevím a proto jsem se do toho ještě nevrhnul, ale jak to zjsitím tak home made telecaster je můj. :-) jinak ještě jedna věc, kde jsi sháněl dřevo ?
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

aivn86 píše:sakwa sakwa tak mrkendy máš nějaký fotky jak to funguje s tou výztuho krku? je to totiž jediná věc co tak nějak nevím a proto jsem se do toho ještě nevrhnul, ale jak to zjsitím tak home made telecaster je můj. :-) jinak ještě jedna věc, kde jsi sháněl dřevo ?
Vyztuhu jsem delal z 5mm zavitovy tyce, kterou jsem nad plamenem ohnul. K tomu jsem si udelal takovou "dvoumatici" jedna dira mela 4mm a v ni udelanej zavitnikem 5mm zavit a druha dira mela 5mm, aby v ni mohl ten sroub volne behat. Delal jsem to na stojanovy vrtacce. No a do ty diry se zavitem natocis tu ohlou sroubovanou tyc a tou druhou dirou provliknes ten druhej konec, na nej das podlozku a matici. S tou matici byl problem, protoze se nedala nikde sehnat, u Sollera je asi za kilo, coz je cena cely vyztuhy a nikde jinde sem nic takovyho nesehnal. Chtel jsem tam dat normali matici a dotahovat to nastrcnym klicem, jako jsem to videl nekde na netu v navodu, ale to bylo u krku, kterej mel dotahovani vyztuhy u paty krku - tam je mista dost. Kdyz to chces mit u hlavy, tak je problem s mistem. Ta dvoumatice ma asi 14mm, 2x5mm diry+ misto mezi dirami a na krajich. Hmatnik jsem chtel 5mm a celej krk tlustej 21 mm takze mi zbyvalo nejakych 7 mm dreva.. Takze sem se nakonec rozhod, ze si tu matici udelam sam. Nasel jsem 8 mm kulatinu a do ni jsem pak udelal 4mm diru (asi na treti pokus +- v ose) a udelal zavit, pak jsem pres vrh udelal drazku pilkou na zelezo, aby se to dalo utahovat sroubovakem..
Kvuli ty vyztuze jsem to nechal asi na mesic bejt. Urcite se vyplati ji koupit za kilo u Sollera, me sice vysla asi na 20 Kc, coz je cena ty zavitovy tyce, ale ty prace s tim a vymejsleni.. Takze je lepsi koupit hotovou vyztuhu :wink:

Ke drevu: Meli jsme par prahu, ktery jsou doma uz tak 15 let, takze skvele vysuseny drevo. Typoval bych to na nejakej druh jasanu nebo buku. Je to dost tvrdy drevo a ma dost velky pory. Na hmatnik jsem pouzil ceskej buk, minimalne 5 let susenej. Nechtel jsem podelat nejaky drazsi drevo, kdyz je to prvni krk.. Jinak se da u sollera sehnat javor 97 za neco pres 3 kila.. a na bachmusik.cz palisandrovej hmatnik za 130 Kc.
Drobák

Příspěvek od Drobák »

No a jak probíhá práce?hnul ses někam?
r0nn!e

Příspěvek od r0nn!e »

JJ taky mě to zajímá, alespoň něco co stojí za přečtení.....
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“