Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Nöuld
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od Nöuld »

Dík za odpověď :)
Takže jestli to dobře chápu, tak jim stačí napsat "Hammond Part Number" (např. 1750N)?
A nemáš náhodou zkušenosti s jejich trafama pro JCM800 50W? Je to dobrá volba?
"92% of teens have moved onto rap or hip hop. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature"!
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Nz.
Jo jo tak nejak, jen + nejakou tu omacku ze - dobry den, chtel bych se zeptat...

S timhle konkretnim trafem zkusenosti nemam, nestavim tak vykonne ampy, ale vlastnim jeden VT z tehle serie a nemuzu si stezovat. Co jsem tak letmo googlil tak vetsina lidi tyhle hammondovske replacementy taky dost chvali. Jak na tom bude s podobnosti zvuku s originalnim VT z nejake stare jcm800, kterou chces nejspise napodobit teda nevim. Kazdopadne je to dobra volba, snad druha nejlepsi po shaneni orginal trafa...
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Nöuld
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nöuld »

Jo tak s "omáčkou" samozřejmě počítám :D Šlo mi jen o to, jestli jim bude stačit ten údaj k identifikaci... Ale co jsem tak koukal, tak to je asi jedinečný číslo u každýho trafa...
Takže jim napíšu a uvidím, jakou cenu mi nabídnou 8)
"92% of teens have moved onto rap or hip hop. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature"!
Nöuld
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nöuld »

Tak jsem jim včera napsal, o který trafa bych měl zájem, ale zatím žádná odpověď...
Jinak co jsem tak pročítal fórum, tak jsem několikrát narazil na tvrzení, že zvuk JCM800 dělá výstupní trafo... Má teda cenu objednávat od Hammonda i síťový a "choke" trafa (nevím, jak se to překládá :D )? Nebo by se daly použít (bez výrazné ztráty na zvuku) i nějaký levnější? (Kamarád, kterej to bude stavět, dělá v GESu, tak třeba odtud...)
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Choke je tlumivka a stejně jako napájecí trafo je jedno jeslti je z gesu nebo hammond, když budou sedět parametry.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Ano, je to jedno. Páč pokud použiješ třeba tlumivku na 40mA z GESu a pustíš do ní těch 40mA, nebo jen o něco méně, tak Ti shoří stejně jako ta čínská od Hammond. A pokud neshoří, tak se bude přesycovat a indukčnost klesne sotva na polovinu a začne vrčet jako rozzuřený vlčák. Je to vyzkoušené. Tedy spočítej si jaký proud přes ni povalíš a kup si si aspoň na dvojnásobný.
Vůbec bych doporučil objednat si síťové trafo i tlumajznu od nějakého slušného českého výrobce. Doporučuji Silveratech Litoměřice, Elektrokov Znojmo, Tronic Praha.... Je to jistota.
dako

Příspěvek od dako »

Nedavno jsem dokoncil svuj JTM45, pouzil jsem navod od Metroampu + originalni schemata od Marshalu. Misto KT66 (metroamp) jsem pouzil 5881 (6L6) konktretne parovanou dvojici 6L6WXT Sovtek z GES.
Predzesilovaci + invertorovaci elku jsem pouzil 12AX7 LPS opet od Sovteku. Vystupni trafo "original" Marshall, napajeci trafo Hammond JTM45 a usmernovaci elku JJ GZ34

komponenty:
12AX7LPS - z tube-town.net - LPS je vhodnejsi pokud se pouziva zhaveni ss proudem
6L6WXT - z GES (parovana dvojice tam to vychazi vyhodneji nez v tube-town.net)
JJ GZ34 - z tube-town.net (vychazi podstane levneji nez GES apod.)
obe trafa + tlumivka Hammond 193C - z tube-town.net
kondy 50+50 JJ - z tube-town.cz (opet cenove nekde jinde)

stavba a ozivovani:
case jsem si svaril (TIG) z 1,5mm ocel plechu (Ferona), narezano klasickou rozbruskou, diry pro elky vyvrtal stupnovitym vrtakem (dobre mazat!!!), vrtani + brouseni + lakovani autosprejem
pri vlastnim osazovani (neni potreba se doslova drzet toho manualu) staci pouzivat vlastni rozum, kabliky jsem pouzil ze starych PC zdroju, dobre pajet, staci stara dobra trafopajka. Nejprve vydratovat zhaveni, osadit napajeci trafo vc. vypinacu, doutnavky, sitoveho konektoru (z PC zdroje)....sestavit napajeci cast z usmernovaci elektronkou a filtr. kondy, kontrola napeti na kondech (420V), mozno osadit vsechny elky, zkontrolavat jestli vsechny zhavi a nechat je cca 1 den zhavit. Osazovaci desku jsem vyrobil z pertinaxu, pajeci ocka (z GESu) nanytoval dutymi 3mm dutymi nyty (z Ferony), ostatni soucastky koupene tak ruzne GM,GES, Hadex. Dobre jsou 1W a 2W odpory z Hadexu po 1,-/ks, obcas se tam daji koupit i solidni kondy na napeti 400V za solidni cenu. Pri dratovani neustale kontrolovat zapojeni dle schematu a merit (nejlepe ruckovym merakem, ale muze byt i digi multimetr), anodova napeti apod. bez osazenych elek.
Po celem sestaveni a dukladne kontrole, merit primo na paticich, vse podle schematu, odhalite tak napr. nepripojene katody k zemi apod., teprve pak osadit elky. Cele to by to melo chodit na prvni zapojeni, jedine co je treba nastavit jsou klidove proudy koncovych elek (neboli Bias).
Jinak, ten navod od metroampu je typicky americky, precetl jsem si ho ale neridil jsem jim, nehlede na to ze text neodpovida skutecnemu prilozenemu schematu, takze je lepsi pouzit radsi svou hlavu.
Stavbu mohu doporucit prakticky kazdemu, kdo alespon trochu cuchl k elkam, jinak to cele byla uplna brnkacka.

Dojmy z vysledku:
Lehky jemny brum, nemam zkusenosti s "nastrojovymi" zesilovaci, takze nedokazu posoudit, je-li to unosne nebo ne. Po pripojeni kytary (basa) cca do 1/3 bez brumu pak se brum zacina mirne projevovat. Zkusim jeste prijit odkud se bere (jestli je to v signalu, nebo ve zhaveni).
Citlivost zesilovace je velmi dobra. Reprobox mam 100l s reprem Eminence. Na kytaru mi to zatim moc nejde, ale zvuk je to ma velmi solidni.

Dodam i fotky :)
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

...pak se brum zacina mirne projevovat. Zkusim jeste prijit odkud se bere...
Každý doporučuje standardní odbrumení drátovým potenciometrem 220ohm ve žhavící větvi, běžec připojený na zem a nastavený tak, až to brumí co nejmíň.
Mě se naopak osvědčily kondenzátory 330n na konci žhavící větve z každého drátu na zem. Útlum brumu byl daleko menší než při použití potenciometru. Takže poťáky nepoužívám.
If ain't broken, don't fix it!
dako

Příspěvek od dako »

mia píše: Každý doporučuje standardní odbrumení drátovým potenciometrem 220ohm ve žhavící větvi, běžec připojený na zem a nastavený tak, až to brumí co nejmíň.
Mě se naopak osvědčily kondenzátory 330n na konci žhavící větve z každého drátu na zem. Útlum brumu byl daleko menší než při použití potenciometru. Takže poťáky nepoužívám.
U JTM45 se trimr ve zhavicich vetvi neda dost pouzit protoze stred zhaviciho vinuti trafa je ukostren, pak je moznost pouzit ty kondy...to vyzkousim
lunchie

Příspěvek od lunchie »

na odstraneni brumu od zhaveni doporucuju dat stred zhaveni na nejaky potencial vuci zemi (heater elevation) - staci udelat jednoduchy odporovy delic a na odpor, kterej jde na zem hodit nejakej elektrolyt dimenzovany pro dostatecne napeti. Pokud mas v pre-ampu katodovy sledovac (jako ze to je marshall tak tam urcite bude), tak tim i prodlouzis zivotnost elektronek v predzesilovaci (teda konkretne te na ktere mas ten katodovej sledovac .... prece jenom kolik je povolene napeti mezi katodou a heaterem? 100V? pokud mas anodove napeti 300-350V, tak to na 100% prekracujes). No a pokud je to brum od zhaveni, tak ho timhle zpusobem odstranis na 100%.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Tak momentálně nakupuju součástky na lampáček... chtěl bych se zeptat, jaký typ potenciometrů (uhlíkové, drátové,...), rezistorů (metalizované, uhlíkové,...) a kondíků (keramika, nebo nějaký ty plastový) je nejlepší do signálové cesty?

Díky moc.

A odkud nakupujete kvalitní součástky?
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Poty TP 280 bývalá Tesla, tu: http://www.es-ostrava.cz/, ještě lepší jsou uhlíkáče TP 180. Případně Alps mexické, ale blbě se shání. Oblíbené jsou i jejich kopie Alpha - taková lepší Čína. Kondíky polyestery taktéž v ESO, nebo výprodeje starých RVHP - např. www.pesimat.cz, mají i dobré uhlíkové odpůrky, případně výkonové dráťáky do zdroje. Nebo oranžové Sprague - polyestery z GESu, ale jsou předražené a kvalita asi stejná jako MK od ESO. Elyty JJ v GESu, případně Tesly z výprodejů, ale musíš si s nimi pohrát a naformovat je. Tu je postup: http://www.volny.cz/pjenicek/radio/navo ... rmelt1.htm
Basák

Příspěvek od Basák »

Mám k hlavě k jejíž stavbě mě inspiroval Stanley06 hotový i box, který je kopie Thiele,a osazen CELESTION CLASSIC Vintage 30. Zvukově jsem naprosto spokojen, jediné co musím ještě předělat jsou popisy. Snad na ně někdy také dojde.
Přílohy
P1080829.JPG
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

Basák píše:Mám k hlavě k jejíž stavbě mě inspiroval Stanley06 hotový i box, který je kopie Thiele,a osazen CELESTION CLASSIC Vintage 30. Zvukově jsem naprosto spokojen, jediné co musím ještě předělat jsou popisy. Snad na ně někdy také dojde.
Vypadá to moc pěkně :) Dobrá práce
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
Pikus

Příspěvek od Pikus »

mmjuz píše:Poty TP 280 bývalá Tesla, tu: http://www.es-ostrava.cz/, ještě lepší jsou uhlíkáče TP 180. Případně Alps mexické, ale blbě se shání. Oblíbené jsou i jejich kopie Alpha - taková lepší Čína. Kondíky polyestery taktéž v ESO, nebo výprodeje starých RVHP - např. http://www.pesimat.cz, mají i dobré uhlíkové odpůrky, případně výkonové dráťáky do zdroje. Nebo oranžové Sprague - polyestery z GESu, ale jsou předražené a kvalita asi stejná jako MK od ESO. Elyty JJ v GESu, případně Tesly z výprodejů, ale musíš si s nimi pohrát a naformovat je. Tu je postup: http://www.volny.cz/pjenicek/radio/navo ... rmelt1.htm
díky...

a ještě, máte někdo zkušenosti s P1? Vylepšili by jste nějak ten ekvalizér nebo funguje dobře?

EDIT: A ještě jeden dotaz... ve schématu jsem vám to zvýraznil. Ty písmenka v rámečku tam znamenají, že mám tyto body spojit?
Díky
Přílohy
Výstřižek.PNG
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Pikus píše:
mmjuz píše:Poty TP 280 bývalá Tesla, tu: http://www.es-ostrava.cz/, ještě lepší jsou uhlíkáče TP 180. Případně Alps mexické, ale blbě se shání. Oblíbené jsou i jejich kopie Alpha - taková lepší Čína. Kondíky polyestery taktéž v ESO, nebo výprodeje starých RVHP - např. http://www.pesimat.cz, mají i dobré uhlíkové odpůrky, případně výkonové dráťáky do zdroje. Nebo oranžové Sprague - polyestery z GESu, ale jsou předražené a kvalita asi stejná jako MK od ESO. Elyty JJ v GESu, případně Tesly z výprodejů, ale musíš si s nimi pohrát a naformovat je. Tu je postup: http://www.volny.cz/pjenicek/radio/navo ... rmelt1.htm
díky...

a ještě, máte někdo zkušenosti s P1? Vylepšili by jste nějak ten ekvalizér nebo funguje dobře?

EDIT: A ještě jeden dotaz... ve schématu jsem vám to zvýraznil. Ty písmenka v rámečku tam znamenají, že mám tyto body spojit?
Díky
podobnej EQ mam ve svím zesíku a maká pěkně. ale jestli si chces zaexperimentovat tak si stahni Tone Stack Calc 1.3 a můžeš se udělat EQ podle sebe.

No a ty čtverečky s písmenama se spojej A na A , B na B
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Aha... ale ještě mám jednu nejasnost... nebudu používat ty trafa, který jsou tam předepsaný, takže jsem to překreslil pro svojí situaci, plus jsem tam dodělal nastavení pracovního bodu elektronky.

Je to takhle dobře? Jde mi zejména o koncový stupeň.

Díky.
Přílohy
P1.pdf
(17.73 KiB) Staženo 170 x
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Pikus píše:Aha... ale ještě mám jednu nejasnost... nebudu používat ty trafa, který jsou tam předepsaný, takže jsem to překreslil pro svojí situaci, plus jsem tam dodělal nastavení pracovního bodu elektronky.

Díky.
ten bias mam řešnej uplně stějně takže by to mělo bejt oka. co tam budeš dávat na ptenciometr na ten bias ?
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Pikus

Příspěvek od Pikus »

core88 píše:
Pikus píše:Aha... ale ještě mám jednu nejasnost... nebudu používat ty trafa, který jsou tam předepsaný, takže jsem to překreslil pro svojí situaci, plus jsem tam dodělal nastavení pracovního bodu elektronky.

Díky.
ten bias mam řešnej uplně stějně takže by to mělo bejt oka. co tam budeš dávat na ptenciometr na ten bias ?
nejspíš nějakej dráťák a asi bude lepší lineární... co tam máš ty?

A ten výstupák mám dobře propojenej k tomu bodu B?
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Vytupak mas uzemneny dobre, jen v tom schematku jsi prehodil hodnoty kondiku za prvni triodou, takhle by ti to serizlo vsecky basy. Potak na bias linearni, jen u katodoveho musi byt jeste vykonovy.
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“