jenda píše:Myslím, že má Stenli recht, ale k tomu palci, např. D7/Fis bez palce nedáš, leda bys si zlomil ruku Laughing
A akord je to celkem používaný. Takže palec bych nezatracoval ale jak píše Stenli snižuje to rychlost. To je pravda
Tady (pokud mluvime o stejnem akordu) si dovolim nesouhlasit, snad by me ani nenapadlo vnaset do toho palec a nevidim v jeho pouziti sebemensi vyhodu.
E - - 2 - - malicek
H - - 1 - - ukazovacek
G - - 2 - - prstenicek
D - - 0 - - prazdna struna
A - - 0 - - prazdna struna
E - - 2 - - prostrednicek
[/quote]
Jo dá se ale uznej že ten palec je tam trošku snazší dát. Jestli tedy má člověk dispozice. Myslím tím trochu dlouhé prsty. Jinak se samo dá zahrát lecos klasicky.
jenda píše:Jo dá se ale uznej že ten palec je tam trošku snazší dát. Jestli tedy má člověk dispozice. Myslím tím trochu dlouhé prsty. Jinak se samo dá zahrát lecos klasicky.
Jasny, nic proti, at to kazdy hraje tak, jak je je mu to pohodlne.. Ale kdyz je mozne zahrat to bez palce, tak to za tu trochu cviku stoji. Vubec bych rekl, ze neni na skodu mit zazitych par zpusobu, jak akord "chytit" - uz jen proto, ze nektera varianta je treba fyzcky narocnejsi nez jina (barre G a cikanske G), coz pri nejakem dlouhem hrani napr. v zabavove kapele..
"What? Would you tell Picasso to sell his guitars?"
"Oh, my god! He's an idiot!"
vlkodrak píše:díky za to, už tu začínalo bejt mrtvo. jen kosmetickou úpravu, já to hraju tak že tim palcem zároveň strunu A tlumím, takže to asi G2 nebude...
v tom případě je to opravdu akord G dur... ale stejně když se to hraje palcem, tak tím úplně zavrhnete jeden krásný způsob doprovodu a sice použití basové linky... jinak řečeno na spodních strunách (myslím spodní co se týče umístění takže G, H, E) stále držíte G dur a na těch basových hrajete doprovodnou melodii jako na base... neříkám, že už to umím, ale dělám na tom
Stenli píše:v tom případě je to opravdu akord G dur... ale stejně když se to hraje palcem, tak tím úplně zavrhnete jeden krásný způsob doprovodu a sice použití basové linky... jinak řečeno na spodních strunách (myslím spodní co se týče umístění takže G, H, E) stále držíte G dur a na těch basových hrajete doprovodnou melodii jako na base... neříkám, že už to umím, ale dělám na tom
hm, přesně kvůli tomuhle mi to cikánský dost překáží v "don't cry" od GnR.
Podle mě je hraní palcem levé ruky úplně v pohodě. Ale jen za splnění jedné nejdůležitější podmínky. Pomůžu si palcem při hraní nějakého akordu, nebo basové linky, kterou bych bez něj nemohl zahrát. Hraní G duru pomocí palce je fakt nesmysl. Ovšem, taky jsem tak začínal, nezapírám, v mlze mého mládí to vidím zcela jasně. Gdur...E E Emoll, Gdur...E E Emoll... Ale po čtrnácti dnech jsem se toho hmatu nějak samovolně zbavil. Doporučuji všem totéž co nejdříve.
Jen takový dotázek hrajete G dur ton G´malíkem nebo prsteníkem. Já to někdy kombinuju Malík se mi zdá výhodný pač mohu rychle přecházek na akordy typu D7 nebo D6 Ale zase ten malík je mrňavej a občas přestřelím hmatník
jenda píše:Jen takový dotázek hrajete G dur ton G´malíkem nebo prsteníkem. Já to někdy kombinuju Malík se mi zdá výhodný pač mohu rychle přecházek na akordy typu D7 nebo D6 Ale zase ten malík je mrňavej a občas přestřelím hmatník
jak kdy... podle toho, co hraju před a po tom Gčku - ty prsty už se tam samy nějak seskládají, aby se nemusely zbytečně stěhovat... když je člověk lenoch, tak to jde tak nějak intuitivně
kytarová škola - pojeďte!
týden nebo víkend na horách s kytarama, večírky až do rána, s akustikou i elektrikou
Nesst píše:No možná by sis ho měl vytrénovat, protože bez silnýho malíčku se některý akordy hrajou hodně špatně...
nějaký prstový cvičení?
výborný cvičení na protažení prstu je když začnu hrát u těla kytary přes počet pražců dle prstu. Jinak. obecně se hraje tak, že každý prst si hlídá svůj pražec tzn ukazovak první pražec až malíček tj 4 pražec. No a pak od toho těla vybrnkávám např. struna A malík, struna A ukazovák, strina h malík, struna h ukazovák. Täkhle jedu až k hlavě kde jsou pražce širší. Tím se protahují prsty a sílí dohmat.
jenda píše:výborný cvičení na protažení prstu je když začnu hrát u těla kytary přes počet pražců dle prstu. Jinak. obecně se hraje tak, že každý prst si hlídá svůj pražec tzn ukazovak první pražec až malíček tj 4 pražec. No a pak od toho těla vybrnkávám např. struna A malík, struna A ukazovák, strina h malík, struna h ukazovák. Täkhle jedu až k hlavě kde jsou pražce širší. Tím se protahují prsty a sílí dohmat.
Nebo odcela dobrý je, když hraješ postupně na všech strunách rozpětí dvou prstů. Tzn. nejdřív začneš 1. a 2. prst, potom 1. a 3. prst, pak 1. a 4 a pak jdeš od druhýho atd. S tím, že vždy hraješ pražec, který náleží tomu prstu... A jedeš to nejdřív po všech strunách dolů a pak zpátky nahoru. Nevím,j estli to není to, co myslel jenda, ale snad ne...
Nesst píše:Nebo odcela dobrý je, když hraješ postupně na všech strunách rozpětí dvou prstů. Tzn. nejdřív začneš 1. a 2. prst, potom 1. a 3. prst, pak 1. a 4 a pak jdeš od druhýho atd. S tím, že vždy hraješ pražec, který náleží tomu prstu... A jedeš to nejdřív po všech strunách dolů a pak zpátky nahoru. Nevím,j estli to není to, co myslel jenda, ale snad ne...
Princip asi podboný s tou výhodou, že procvičím všechny prsty. Musím to zkusit. Díky za typ
Nesst píše:Nebo odcela dobrý je, když hraješ postupně na všech strunách rozpětí dvou prstů. Tzn. nejdřív začneš 1. a 2. prst, potom 1. a 3. prst, pak 1. a 4 a pak jdeš od druhýho atd. S tím, že vždy hraješ pražec, který náleží tomu prstu... A jedeš to nejdřív po všech strunách dolů a pak zpátky nahoru. Nevím,j estli to není to, co myslel jenda, ale snad ne...
Pak existuje ještě něco jako level dva. Na spodní struně zahrajete 8. pražec ukazovákem a pak 12. pražec malíkem. Pak šup o strunu výš a postupně až k hornímu (resp. basovému E) a zpátky. Potom klesnout o pražec níž, kde už je rozpětí větší. Každý ať si postupně klesne kam až může a potom po jednom pražci zase nahoru. Opět se dají praktikovat různé kombinace prstů. Level dva spočívá v tom, že mezi dvojicí prstů je vždycky o jeden pražec víc než je normálně (tzn. mezi ukazovákem a malíkem jsou tři pražce).
POZOR! Toto cvičení je lepší hrát až po částečném rozehrátí a rozehřátí prstů. Nikdy by se nemělo hrát křečovitě nebo se snažit roztahovat prsty násilím. Všechno uvolněně a přirozeně!