MartyC píše: 13.01.2022 8:38 Včera dorazila do mých končin "black beauty" , Harley Benton SC500 BK.
https://www.thomann.de/cz/harley_benton ... series.htm
Kytary Harley Benton
Pravidla fóra
Re: Kytary Harley Benton
MartyC, opožděné gratulace k black beautie
! Co si pamatuju, tak hraje přesně jak píšeš - vyšší podíl středů a trochu méně basů. To se ale v kapele o sedmi lidech a s 2x12 100W kombem docela hodí, tak jsem s ní byl spokojený. Nakonec šla do světa, ne kvůli zvuku, spíš jsem chtěl klasičtější patku krku, ne tu moderní do "s", přijde mi, že v klasice je kytara přeci jen tužší, líp ladí a míň reaguje na změny teplot apod. Hratelnost ve vyšších polohách je ale horší, to je jasné. Tak happy noodling!
Naposledy upravil(a) affordano dne 25.01.2022 11:46, celkem upraveno 1 x.
@affordano:
Díky moc.
Na kytaru jsem mezitím něco odehrál .
Zvukově , rezonančně a takovým celkovým feelingem je mi tenhle kus o něco příjemnější než moje původní SC450+ , přestože ta ctí, aspoň podle popisu, materiály vzoru .
Snímače u "BB" jsou o cosi tišší než Roswelly u 450+, ale snad ve spojení s lípou je to celé zvukově jaksi vyrovnanější.
Co mně fakt baví je rezonance vycházející z long tenonu a jdoucí javorovým krkem až k hlavici , která je o cosi hmotnější , než na 450+ , což taky ctí poměry custom- standard.
Vůbec bych se nedivil , kdyby ta vyšší hmotnost (rozměry) hlavy hrála v celkové rezonanci svoji roli.
V současnosti je moje "black beauty" u kytaráře na doladění setupu , což je poslední kaminek do mozaiky dokonalosti a hratelnosti.
Harley, zřejmě standardně, nechává vyšší nulák a je třeba trochu srovnat pražce.
Chtěl bych Ti moc poděkovat za možnost konzultace o těchto krásných a zároveň dostupných kytarách, která mi pomohla v konečném rozhodování..
P.S. Mně se právě ta pasáž krkového spoje líbí , ikdyž chápu pevnostní argumenty.
Mimochodem - původní verze této kytary s označením HBL500 měla stejný spoj krku s tělem jako Gibson.Taky užší hlavici , poty z "jantarového plastu.
Díky moc.
Na kytaru jsem mezitím něco odehrál .
Zvukově , rezonančně a takovým celkovým feelingem je mi tenhle kus o něco příjemnější než moje původní SC450+ , přestože ta ctí, aspoň podle popisu, materiály vzoru .
Snímače u "BB" jsou o cosi tišší než Roswelly u 450+, ale snad ve spojení s lípou je to celé zvukově jaksi vyrovnanější.
Co mně fakt baví je rezonance vycházející z long tenonu a jdoucí javorovým krkem až k hlavici , která je o cosi hmotnější , než na 450+ , což taky ctí poměry custom- standard.
Vůbec bych se nedivil , kdyby ta vyšší hmotnost (rozměry) hlavy hrála v celkové rezonanci svoji roli.
V současnosti je moje "black beauty" u kytaráře na doladění setupu , což je poslední kaminek do mozaiky dokonalosti a hratelnosti.
Harley, zřejmě standardně, nechává vyšší nulák a je třeba trochu srovnat pražce.
Chtěl bych Ti moc poděkovat za možnost konzultace o těchto krásných a zároveň dostupných kytarách, která mi pomohla v konečném rozhodování..
P.S. Mně se právě ta pasáž krkového spoje líbí , ikdyž chápu pevnostní argumenty.
Mimochodem - původní verze této kytary s označením HBL500 měla stejný spoj krku s tělem jako Gibson.Taky užší hlavici , poty z "jantarového plastu.
Naposledy upravil(a) MartyC dne 9.02.2022 10:37, celkem upraveno 1 x.
Harley Benton SC450+ VB, Harley Benton SC500 BK, Jolana Diamant black, Cort Earth 70 OP, doplněna elektrika + kostěná bižu, Cremona 4691/1988, nylonky, Aparát:Fender Mustang II V2, Multiefekt:NU-X MG300
Přesně tak, první HB 500, co jsem kdysi měl, byla o cca 2mm macatější po těle a pyšnila se ještě klasickou patkou krku. Celkově působila tak nějak fortelněji, ale zase neměla tak pěkně, jakoby už studiově, lehce nakrompimovaný zvuk, se kterým se velmi dobře hraje. Byla ještě v barvě Ivory, což už se myslím taky nedělá a je to škoda... Černá je ale stejně nejhezčí:D a finish je u HB tradičně hodně dobrý (můžu porovnat ještě se svými piánově černými HB variacemi na ES-335 a 12-string Rick). "Konzultace" jsem poskytnul moc rád a přeji ti s BB krásné chvíle až dorazí vymazlená od kytaráře!
Naposledy upravil(a) affordano dne 25.01.2022 11:48, celkem upraveno 1 x.
LP Benton s tím modern spojem krku jsem chvíli měl. Nejdřív se mi to nelíbilo, jako že to není pravá klasika, ale brzo jsem tomu přišel na chuť, protože ten dohmat u výšek je opravdu pohodlnější. No ale prodal jsem a koupil Vintage s klasickou patkou. Pro zajímavost, zde HB ještě po staru:
https://hudebnibazar.cz/les-paul-harley ... /ID424037/
Ten studiově komprimovanej zvuk - vím co máš na mysli a dřív jsem to taky vyhledával. Ale teď od LP, SG chci právě ten neurvalejší špinavej zvuk a nějak mi vychází, že to umí opravdu jen origo G.
Ten studiově komprimovanej zvuk - vím co máš na mysli a dřív jsem to taky vyhledával. Ale teď od LP, SG chci právě ten neurvalejší špinavej zvuk a nějak mi vychází, že to umí opravdu jen origo G.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Přesně tenhle model mám, však jsi ji viděl na LP srazu. Jen mi přijde, že ten spodní roh je přece jen nějak ostřejší než na originálu i na tom mém kusu (na rozdíl třeba od současných Epi, kde je ten roh naopak tupější nebo širší než na originálu). Ta patka je tady hodně mohutná (ten můj kus to má stejně), na současných originálech i třeba 1959 LP je menší, takhle to měly myslím LP tak do roku 1957. Je to fakt trochu nepohodlné, mohl jsem srovnávat s Epi LP, kde byla ta patka ještě jakoby seříznutá směrem od hlavy. Ale dá se na to zvyknout, jako ostatně na leccos.
jasně, ze srazu si Bentona pamatuju, ale jaké měl napojení to už si nevybavim, ale věřim. Ten roh lehce rozdílný asi je, ale to už bych neřešil.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Pokud se dobře pamatuji, tak ty starší HB měly nejen klasickou patku, ale i celkově méně futuristický tvar, tlustší tělo i krk, a opravdu zněly kousavěji. Hezké kytary, tak když na ně někde narazíte, chvíli byla k mání i speciální Playboy edice, tu jsem bohužel propás...
Tu zvukovou vyváženost a příjemnost lipových kytar člověk ocení hlavně doma a ve studiu, ale nakonec i naživo, pokud má člověk fakt hnusně drzý aparát. Mám lipového japonského strata, navíc s floydem, takže by to teoreticky měl být celkem mdlý a nezáživný zvuk, ale věřte, že s okouřeným, ikdyž modelingovým, stowatovým Fender kombem s dobře zahořenými repráky, tomu tak není. 
U mně byl jeden z důvodů , proč jít do HB CS500 , ta patka.
Kdo si zvykne, nechce jinak. Kromě Torsta.
U SC500 mně nejvíc ale oslovila lipová a javorová "rezonantnost" a charakter zvuku , který je oproti mahagonovému 450+ trochu jiný a nějak mně víc naplňuje.
Oproti tomu HBL modelu mně přijdou změny na SC500 jako krok k lepšímu, jak designově , tak co do snadnosti hry .
Ten Lemon drop LP na bazaru je moc hezké barvy - můj současný favorit na barvu burstu .
Ahorát cena je vyšší než u současných nových kusů....vím , úpravy.
BTW fakt by mně zajímalo , jak by se moje HBčka popasovaly se zde vyzdvihovanou Vintage 100 - rezonančně , barvou zvuku.
Ale je to jedno , pokud je člověk spokojený.
P.S. Ten roh je pořád i u těch starších modelů špičatější než u G. , ale to bych osobně neřešil.
Kdo si zvykne, nechce jinak. Kromě Torsta.
U SC500 mně nejvíc ale oslovila lipová a javorová "rezonantnost" a charakter zvuku , který je oproti mahagonovému 450+ trochu jiný a nějak mně víc naplňuje.
Oproti tomu HBL modelu mně přijdou změny na SC500 jako krok k lepšímu, jak designově , tak co do snadnosti hry .
Ten Lemon drop LP na bazaru je moc hezké barvy - můj současný favorit na barvu burstu .
Ahorát cena je vyšší než u současných nových kusů....vím , úpravy.
BTW fakt by mně zajímalo , jak by se moje HBčka popasovaly se zde vyzdvihovanou Vintage 100 - rezonančně , barvou zvuku.
Ale je to jedno , pokud je člověk spokojený.
P.S. Ten roh je pořád i u těch starších modelů špičatější než u G. , ale to bych osobně neřešil.
Harley Benton SC450+ VB, Harley Benton SC500 BK, Jolana Diamant black, Cort Earth 70 OP, doplněna elektrika + kostěná bižu, Cremona 4691/1988, nylonky, Aparát:Fender Mustang II V2, Multiefekt:NU-X MG300
MartyC: Hele, než si HB odvez Fořt, to víš, že jsem porovnával hratelnost modern vs. clasic patky. Jasně, to sešikmení je daleko příjemnější, ale na ten dohmat to není úplně zásadní rozdíl. Tak jsem to hodil za hlavu a vrátil se k Vintage a Clasic.
Vyzdvihovaná V100 - Mám, je dobrá, ale Gibson to není, jak jsem tajně doufal. Nemá tu hrubost, je spíš naleštěná, jak píše affordano. Porovnal jsem s kamarádovým Epi Std., Bylo to cca totéž, resp. V100 byla o něco lepší dík měněným snímačům (Duncan, Di Marzio).
Report zde poznej-sveho-dzibsna-aneb-podzimni-kyta ... 00#p798972 13.10.2021 18:52
Vyzdvihovaná V100 - Mám, je dobrá, ale Gibson to není, jak jsem tajně doufal. Nemá tu hrubost, je spíš naleštěná, jak píše affordano. Porovnal jsem s kamarádovým Epi Std., Bylo to cca totéž, resp. V100 byla o něco lepší dík měněným snímačům (Duncan, Di Marzio).
Report zde poznej-sveho-dzibsna-aneb-podzimni-kyta ... 00#p798972 13.10.2021 18:52
Ahoj , jo , to už jsem četl.
Podle mně je to vždy individuální kus od kusu.
Já jsem se samozřejmě trochu obával , jak bude nová lipová BB hrát oproti kytaře se specifikacemi standardu. A byl jsem příjemně překvapen. Zvuk lipového modelu i přes tišší snímače a snad o něco menší barvitost je mi příjemnější.
Tu headless chtěl koupit brácha.
nejdřív
https://www.thomann.de/cz/hoefner_shorty_bk.htm
pak
https://www.thomann.de/cz/steinberger_g ... uxe_bk.htm
nakonec vzal před pár dny přímo tenhle nafocený kus.
https://kytary.cz/ibanez-as53-tkf/HN186962/
Už to tu kdysi psal bubbuci ohledně Epiphone LP , že ani po výměně hardware a snímačů se z toho nestal Gibson.
Vážně by mně zajímalo , proč.
V nějaké magické polínka nevěřím.
A podobně , jak Ty píšeš o Cherystone s No name snímači jako o vítězi testu , je to záhada.
V čem to teda je?
Ve sladění?
V tom , že se potká třeba i No name snímač s frekvencí třeba i levného dřeva v těle?
Dřevo je jen dřevo a železo a měď jsou jen železo a měď...
magnetismus je spravedlivý.
Proč by měl hrát Gibson Studio líp než třeba Epi Custom?
Berte to jako odlehčení , osobně jsem spokojený a nehledám žádný grál - moc dobře to znám z pince ,který hraju více jak 40 let, že žádný gearový "holy grail" neexistuje.
Podle mně je to vždy individuální kus od kusu.
Já jsem se samozřejmě trochu obával , jak bude nová lipová BB hrát oproti kytaře se specifikacemi standardu. A byl jsem příjemně překvapen. Zvuk lipového modelu i přes tišší snímače a snad o něco menší barvitost je mi příjemnější.
Tu headless chtěl koupit brácha.
nejdřív
https://www.thomann.de/cz/hoefner_shorty_bk.htm
pak
https://www.thomann.de/cz/steinberger_g ... uxe_bk.htm
nakonec vzal před pár dny přímo tenhle nafocený kus.
https://kytary.cz/ibanez-as53-tkf/HN186962/
Už to tu kdysi psal bubbuci ohledně Epiphone LP , že ani po výměně hardware a snímačů se z toho nestal Gibson.
Vážně by mně zajímalo , proč.
V nějaké magické polínka nevěřím.
A podobně , jak Ty píšeš o Cherystone s No name snímači jako o vítězi testu , je to záhada.
V čem to teda je?
Ve sladění?
V tom , že se potká třeba i No name snímač s frekvencí třeba i levného dřeva v těle?
Dřevo je jen dřevo a železo a měď jsou jen železo a měď...
magnetismus je spravedlivý.
Proč by měl hrát Gibson Studio líp než třeba Epi Custom?
Berte to jako odlehčení , osobně jsem spokojený a nehledám žádný grál - moc dobře to znám z pince ,který hraju více jak 40 let, že žádný gearový "holy grail" neexistuje.
Nevím, ale prostě ty origo Gibsony jsou jiné, Mám Gibson SGJ. Skoro nejnižší řada, ale má právě tu drsnost, hrubost zvuku. A nepřevažuje se! Před tím jsem měl totéž Fokus a ta padala na hlavu a hrála tím navoněněiším stylem + hadrovější v basech. Dřevo je dřevo, no právě! Mezi dřevem jsou ohromný rozdíly. Mezi druhem mahagonu, jeho zpracováním a td. Nevím jak to je možné, ale Gibsony jsou fakt nezkopírovatelné. "Proč by měl hrát Gibson Studio líp než třeba Epi Custom?" Nevím, ale hraje diametrálně jinak. Viz test ve zkušebně. Všechny ty LesPauly od jiných levnějších výrobců (Diamant, Westone) hrály jako ta Epi nebo V100, nikdy plnohodnotně (a na srazu i Ibanez).
A u té Headlesky - mám za to, že to je tou absencí zbytečného dřeva a hlavy, že se ta znělost soustřeďuje do toho základného celku a nerozbíhá se po větší ploše, moje teorie. Podobně univerzálně profi mi hrála ještě hořovická Kramer Pacer, ale byla ještě agresivnější, ostřejší a do dnešní kapely moc metalová, kdežto headless je 100%.
A u té Headlesky - mám za to, že to je tou absencí zbytečného dřeva a hlavy, že se ta znělost soustřeďuje do toho základného celku a nerozbíhá se po větší ploše, moje teorie. Podobně univerzálně profi mi hrála ještě hořovická Kramer Pacer, ale byla ještě agresivnější, ostřejší a do dnešní kapely moc metalová, kdežto headless je 100%.
Léta jsem hrál na hořovické Kramerky, vystřídal jsem jich snad pět. Všechny hrály víceméně jak píše Torst, metalově, ostře, agresivně. Pak jsem náhodou odněkud z jižní Moravy koupil Kramerku, která byla údajně smontovaná v Hořovicích pro nějakého hráče v Německu, měla o chlup tlustší tělo a hrála úplně jinak - barevně, hřejivě, medově. Zázrak. Měl bych jí dodnes, ale narazil jsem na pěkného japonského strata, který umí vlastně to samé, ale vypadá tak nějak klasičtěji, takže u mě zůstal. Jak už jsem tu někde psal, Gibsony origo jsem měl dva, Standarda asi 1992, ještě z OD Kotva
- medový, barevný zvuk, a Classica asi z 1994 kupovaného od Ondry Lišky, drzý, nekompromisní, ale trochu chladný zvuk. Obojí byly super kytary, obzvlášť ten Standard, škoda, že jsem tehdy přešaltoval na Kramerky. Ale všechno má své, teď na LP zase hraju a po několika Harley Bentonech, Yamahách ze sedumdesátých (moc pěkné nástroje) a Epi LP Customech z Korei i Číny mám, světe div se, čínského Epi Lp Custom z 2007, který: ladí skálopevně, ať se okolo děje co chce, má pro mě super tenký a krásně hratelný krk, díky snímačům SD Pearly Gates má i skvělý vintage zvuk, který možná není tak autoritativní jako od origo Gibs, ale na pódiu se rozhodně prosadí... A navíc nestojí zilión.
Je zvláštní, že zrovna zmiňujete V100, to je jak nějaká telepatie - v pátek jsem na ebay ulovil V100WR za 4,5k, je to ta tmavě červená se zlatými minihumbuckery, vždycky jsem po ní pošilhával, tahle je asi z pravěku, má ještě klasickou konstrukci a je snad porostlá mechem, no, uvidím, až dorazí a dám ji trochu dokupy, tak porovnám s Epi a HB35 a podám report. Bude to moje první Vintage... Máte někdo zkušenost s těmi minihumbuckery? Mám se bát?
Je zvláštní, že zrovna zmiňujete V100, to je jak nějaká telepatie - v pátek jsem na ebay ulovil V100WR za 4,5k, je to ta tmavě červená se zlatými minihumbuckery, vždycky jsem po ní pošilhával, tahle je asi z pravěku, má ještě klasickou konstrukci a je snad porostlá mechem, no, uvidím, až dorazí a dám ji trochu dokupy, tak porovnám s Epi a HB35 a podám report. Bude to moje první Vintage... Máte někdo zkušenost s těmi minihumbuckery? Mám se bát?
Blahopřeji ke krásné "vintážní" Vintage! Barevně vypadá skvěle. Minihumbuckery jsou prý o cosi ostřejší , ale není to o tom , že chceme zase trochu jiný zvuk než co už máme?
Každopádně se těším na report.
Možná ani tak vintážní nebude?
https://kytary.cz/vintage-v100wr/HN168729/
Já teď ujíždím na tomto videu , taky kopie LP..Nedokonalý,nástroj s rezavými strunami , možná i trochu rozladěný. Ale hlavně hra , nálada..
Nejsou Spektrumy taky vlastně minihumbuckery?
Jsem moc zvědavý , až na tu Dia (bratránek má 4 kusy) někdy se svými Bentony v porovnání zahraju, abych nebyl tak moc OT - je to o HB.
https://www.youtube.com/watch?v=ptF1EfcfJDw
Každopádně se těším na report.
Možná ani tak vintážní nebude?
https://kytary.cz/vintage-v100wr/HN168729/
Já teď ujíždím na tomto videu , taky kopie LP..Nedokonalý,nástroj s rezavými strunami , možná i trochu rozladěný. Ale hlavně hra , nálada..
Nejsou Spektrumy taky vlastně minihumbuckery?
Jsem moc zvědavý , až na tu Dia (bratránek má 4 kusy) někdy se svými Bentony v porovnání zahraju, abych nebyl tak moc OT - je to o HB.
https://www.youtube.com/watch?v=ptF1EfcfJDw
Spektra jsou rozměrově klasické HB. I když ty cívky budou nějak ´česky specifické´, charakteristický zvuk mini HB dělá ta menší šířka-užší záběr.
Na své Dia ale mám teď P90 Warman, taky dobrý.
P.S.: dobrej podpis!
Na své Dia ale mám teď P90 Warman, taky dobrý.
P.S.: dobrej podpis!
Tipnul bych si, že Spektrumy budou v podstatě singly v krabce od humbuckeru, jako to bývalo u docela dost Japan lawsuit kytar, soudě podle jejich zvuku jak si ho pamatuju z dob studií. Minihumbuckery by měly být o něčem jiném, upřímně doufám
, spíš takový Firebird, mno, uvidíme, uslyšíme...
@Torst.Dík.
MiniHB jsou od Spektrum fakt odlišné.
WR100
https://www.youtube.com/watch?v=ilscR7kvgrY&t=306s
MiniHB jsou od Spektrum fakt odlišné.
WR100
https://www.youtube.com/watch?v=ilscR7kvgrY&t=306s
Super, díky za odkaz, tohle už je ta modernější verze WR, ale i tak myslím, že dost dobrý.... Dobře seřízená Diamantka byl fajn nástroj, i basy byly povedené, ale ty snímače jsem popravdě moc nemusel. Je ale pravda, že jsme hrávali na mnohem horší aparáty...
"Spektrumy budou v podstatě singly v krabce od humbuckeru"
Jistě, stejně jako každý dvoucívkový snímač. :-Z
Jistě, stejně jako každý dvoucívkový snímač. :-Z
- fantomasxxx
- Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
- Kontaktovat uživatele:
Diamantku mám zrovna v dílně na stole na reinkernaci:) Bohužel utrpěla dost neoborných kutilských zásahů, tak jí dávám do hratelného stavu. Dělám komplet novou elektroniku se snímači a opravu krku. Na sucho celkem hezky rezonuje.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Ta moje nemá tak výraznou kresbu topu (tedy nejspíš tenké překližky na topu), resp. má ty proužky jemnější, a navíc má i méně viditelné proužky i kolmo na ty hlavní, tj. rovnoběžně s krkem.torst píše: 24.01.2022 15:33 LP Benton s tím modern spojem krku jsem chvíli měl. Nejdřív se mi to nelíbilo, jako že to není pravá klasika, ale brzo jsem tomu přišel na chuť, protože ten dohmat u výšek je opravdu pohodlnější. No ale prodal jsem a koupil Vintage s klasickou patkou. Pro zajímavost, zde HB ještě po staru: