Vliv dutin na zvuk

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Asanoth

Vliv dutin na zvuk

Příspěvek od Asanoth »

Zdar,
jak ovlivní dutiny charakteristiku a barvu zvuku?
Díky :)
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
afektband

Re: Vliv dutin na zvuk

Příspěvek od afektband »

Myslíš pololubovky, nebo výřezy pro snížení hostnosti? Podlě mě každý nedostatek dřeva ovlivňuje negativně sustain. Zkus si chválně nějakej levnej gibson a oproti timu Framus. Framus reaguje na sebemenší ťuknutí do dřeva, celá kytara se ti rozechví, ne jako tuty vyřezaný shity, kdy se modlíš, aby tón vydržel. Prostě masiv je masiv
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
MLorenzo

Příspěvek od MLorenzo »

Rekl bych, ze je to o tom jak se ti diry udelaji...Nevim a nereknu to presne, ale myslim, ze i kdyz je to pro snizeni vahy, tak je to delano tak, aby se zvuk nezmrsil.
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

afektband píše:Myslíš pololubovky, nebo výřezy pro snížení hostnosti? Podlě mě každý nedostatek dřeva ovlivňuje negativně sustain. Zkus si chválně nějakej levnej gibson a oproti timu Framus. Framus reaguje na sebemenší ťuknutí do dřeva, celá kytara se ti rozechví, ne jako tuty vyřezaný shity, kdy se modlíš, aby tón vydržel. Prostě masiv je masiv
To s tím sustainem je částečně, ale jen částečně pravda (akustický kytary by musely znít asi tak 2 vteřiny), ale jinak ten tvůj výrok, asi z nedostatku zkušeností, zbytečně radikální, v mnoha ohledech dutiny způsobujou výrazně větší interakci strun se dřevem, což dodává jednak barvě zvuku na živosti a autentičnosti a hlavně umožňuje výrazně lepší citlivost na dynamiku hry. A kytara taky reaguje na sebemenší ťuknutí do dřeva (ano, mám tuten lacinej vyřezanej sh*t od Gibsonu).
- 2008 Gibson Les Paul Standard
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1999 Fender Stratocaster USA Custom Vintage
- 1986 Gibson Explorer
---------------------------------------
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- 2021 Gibson Hummingbird Custom Adirondack
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

přesně tak... masiv je sice masv, ale já osobně taky nemám rád moc masivní kytary. Třeba hluboký tělo mě s**e tím stylem, že mi přinde, že nezní a nedá se pořádně rozhejbat. Lubovky oprotitomu krásně popěvujou a houpou se a to se mi děsně líbí. sustain není všechno, nechápu odkuď to tvrzení přišlo. kdo chce sustain, ať hraje nekonečným smyčcem....
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

To je něco za něco..
Lubovky maj krásnej tón, ale když potřebuješ hutnej spodek, tak ten tam není.
A ty kytary s dutinama jsou někde mezi tím.
I´m wheels... movin´wheels
Buldokill

Příspěvek od Buldokill »

biker_xx píše:
afektband píše:Myslíš pololubovky, nebo výřezy pro snížení hostnosti? Podlě mě každý nedostatek dřeva ovlivňuje negativně sustain. Zkus si chválně nějakej levnej gibson a oproti timu Framus. Framus reaguje na sebemenší ťuknutí do dřeva, celá kytara se ti rozechví, ne jako tuty vyřezaný shity, kdy se modlíš, aby tón vydržel. Prostě masiv je masiv
To s tím sustainem je částečně, ale jen částečně pravda (akustický kytary by musely znít asi tak 2 vteřiny), ale jinak ten tvůj výrok, asi z nedostatku zkušeností, zbytečně radikální, v mnoha ohledech dutiny způsobujou výrazně větší interakci strun se dřevem, což dodává jednak barvě zvuku na živosti a autentičnosti a hlavně umožňuje výrazně lepší citlivost na dynamiku hry. A kytara taky reaguje na sebemenší ťuknutí do dřeva (ano, mám tuten lacinej vyřezanej sh*t od Gibsonu).
Souhlasím s tím úplně do písmene. Mám taky "nějakej levnej Gibson" a musím říct, že rezonuje neobyčejně dobře při slabém ťuknutí. Za Framusku bych ho rozhodně nevyměnil :!:
Gibson SG-SFWCH

kombo: Roland Cube

Boss LS2, Boss AC3,Blackstar HT Dual,
Digitech Multi Chorus, EHX - Freeze Retainer,Morpheus Capo
Vysílačka: Line 6 Relay g30
tallicaman

Příspěvek od tallicaman »

nekde jsem cetl porovnani nejake jine znacky, ktera mela podobny tvar s lp, ale mela prave ty dutiny a je taky draha, uz se nevyrabi a je to tak trochu rarita, nemuzu si vzpomenout, jak se to presne jmenuje, jinak bych to nasel... ale v kostce jsem zaznamenal, ze straci basy na prostrednich strunach ... sakra kdybych ja si vzpomel, jak se ta kejtra jmenovala.. neco na G?... :x :D
BaCH "Gary Moore" Les Paul, Roland Cube 30X, Hendrix WAH
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

tallicaman píše:nekde jsem cetl porovnani nejake jine znacky, ktera mela podobny tvar s lp, ale mela prave ty dutiny a je taky draha, uz se nevyrabi a je to tak trochu rarita, nemuzu si vzpomenout, jak se to presne jmenuje, jinak bych to nasel... ale v kostce jsem zaznamenal, ze straci basy na prostrednich strunach ... sakra kdybych ja si vzpomel, jak se ta kejtra jmenovala.. neco na G?... :x :D
asi myslíš Guild Bluesbird ne? před časem byl ukraden myslím jediný kus v ČR, ani nevím jestli ho atari teror dostali zpět... nádherná kytara...

http://www.axdom.com/refhtm/GBB_rev.htm
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

tallicaman píše:nekde jsem cetl porovnani nejake jine znacky, ktera mela podobny tvar s lp, ale mela prave ty dutiny a je taky draha, uz se nevyrabi a je to tak trochu rarita, -----------------------
No a nebyl to treba Les Paul Supreme? Ten ma prave komurky a pridanou jednu spodni desku, ktera je pres celou kejtru. Hraje to dobre, trosicku jinak, nez klasicky LP. http://www2.gibson.com/Products/Electri ... preme.aspx Akorat vymenovat u toho snimace nebo potaky je na masli.
Obrázek
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Zrovna včera jsem vyndal krkovej snímač, neb byl stejně nepoužitelnej, vziklou díru jsem jen přelepil nálepkou a na sucho se ta kytara docela rozezpívala. NA aparátu nemůžu moc porovnat, neboť nemám nic kvalitního, kde se dá všechno krásně poznat
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

Cybermuff píše:
tallicaman píše:nekde jsem cetl porovnani nejake jine znacky, ktera mela podobny tvar s lp, ale mela prave ty dutiny a je taky draha, uz se nevyrabi a je to tak trochu rarita, -----------------------
No a nebyl to treba Les Paul Supreme? Ten ma prave komurky a pridanou jednu spodni desku, ktera je pres celou kejtru. Hraje to dobre, trosicku jinak, nez klasicky LP. http://www2.gibson.com/Products/Electri ... preme.aspx Akorat vymenovat u toho snimace nebo potaky je na masli.
supreme nebyl u gibsonu první co měl dutiny, první byl myslím elegant, který by měl být taky plný dutin

http://www.kellyindustries.com/guitars/ ... egant.html
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
tallicaman

Caggan píše:
Cybermuff píše:
supreme nebyl u gibsonu první co měl dutiny, první byl myslím elegant, který by měl být taky plný dutin

http://www.kellyindustries.com/guitars/ ... egant.html
nene, nemyslel jsem gibsona, byla to jina firma...
afektband

Příspěvek od afektband »

Tak já právě jeden takovej gibson zkoušel a právě tolik nerozonoval. I když je tam rozdíl ve dřeve, Framus-Bahení jasan, gibson-mahagon.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

tallicaman píše:nene, nemyslel jsem gibsona, byla to jina firma...
Ty asi myslíš Guildy, ne?
- 2008 Gibson Les Paul Standard
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1999 Fender Stratocaster USA Custom Vintage
- 1986 Gibson Explorer
---------------------------------------
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- 2021 Gibson Hummingbird Custom Adirondack
tallicaman

biker_xx píše:
tallicaman píše:nene, nemyslel jsem gibsona, byla to jina firma...
Ty asi myslíš Guildy, ne?
jo, to je presne ono, aj ten clanek :wink: :D
toz si to prectete no...
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“