Zničený nultý pražec

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
neopunker
Kontaktovat uživatele:

Zničený nultý pražec

Příspěvek od neopunker »

Zdravim.:) potřeboval bych poradit..u prvního pražce na začatku krku je vsazené umělohmotné "něco" s drážkama na struny..nevim jak se to jmenuje a ani nevim jak se mi to stalo ale při hrani se jedna ta dražka jakoby ulomila a mam tam ted dirů jako prase.zbytek se roztříštil na kousky takze prilepit to nejde.da se to nekde koupit a udelat to nak podomacky ?nechce se mi to davat spravovat ..za par dni jedeme do studia a docela tu kytaru potřebuju:D...dik
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: problém s kytarou

Příspěvek od Red Bull »

Přesunuto do správné sekce + přejmenováno - v pravidlech je napsán popis, jak správně nazvat nové téma- tak si prosím ty pravidla přečti.

K problému: To o čem dost neznale mluvíš je nultý pražec, musel být dost nekvalitní, když se takhle poničil - koupit se dá, ale i podle toho jak to popisuješ, se v tom nevyznáš -- takže má rada zní: Odnést kytaru ke kytaráři a on ti tam dá nový nultý pražec, ty to zaplatíš a je po problému. Snaž se trošku zjistit co na té kytaře se jak jmenuje a jak funguje - pomůže ti to v další kytarové existenci.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Asanoth

Re: Zničený nultý pražec

Příspěvek od Asanoth »

Jen, znalče Red Bulle, bych Ti rád řekl, že nultý pražec je klasický kovový pražec, který se umisťuje na počátek hrající části struny proto, aby prázdná struna hrála stejně barevně jako struna na 1-24 pražci. To, o čem tak znalecky mluvíš, je sedlový přažec, nazývaný taky nultý ořech, nebo prostě ořech(s čímž jsem se ovšem setkal jen u akustik).

Řešení problému:
1) Za 10-20 korun koupit novej plastovej, zbytky starýho vyklepnout, pokud tam ještě jsou, kápnout dvě kapičky(malinký!!) vteřinovýho lepidla a přidělat. Pokud možno rovně ;) Když seti zničil, nejspíš jsi tam měl plastovej doposud.
2) Udělat to samý, ale přidat několik korunek a koupit buď grafitovej nebo kostěnej.
3) Nechat si ho udělat z kosti na míru u kytaráře, mě to stojí stovku(mám na akustice stejnej problém) a nejspíš mi ho tam i přidělá. U akustiky je to rozhodně lepší, aby se Ti nerozházely oktávy. Pokud jsi z Prahy, skoč si do Countryonu u vinohradský vodárny, mě to dělaj taky tam. I když ještě nemůžu poreferovat, jak to dopadlo :)
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Ehm i prodejní výraz hovoří jasně NULTÝ PRAŽEC

Prostě označení toho plastu, kosti, kovu či grafitu na konci je více - někdo uvádí sedlový pražec, někdo nultý pražec, a někdo právě ořech, ale jedno je jasné jde o jednu věc. Různí prodejci, či různí uživatelé se ve výrazu různí a proto se uvádí třeba nultý pražec zamykatelný, nultý pražec 43mm, ale na internetu můžeme i najít sedlový pražec 43mm - takže já bych se v tom jako Asanoth tak agresivně nerýpal, protože názvy se různí, ale jde pořád o jednu věc.

Ano označení nultý pražec se používá i pro kovový normální pražec před normálním plastovým - právě kvůli zvuku, ale upřímně těchto kytar rozhodně není většina. :roll:

Edit: když zadáte do googlu nultý pražec:

Obrázek

A když zadáte sedlový tak vám to hodí toto http://images.google.cz/images?q=sedlov ... =cs&tab=wi

Kai

Příspěvek od Kai »

Jediny kdo zacal agresivne rypat do novacka o vyrazivu jsi Red Bulle ty.

Sedlovy prazec neni nulty prazec, ikdyz tomu i ja tak osobne rikam, protoze je to pohodlnejsi a je v hlavach spis ustaleny vyraz nulty prazec provsechno.

To co ti strejda googl nasel je obycejny nut - orech, sedlovy prazec.

Zero fret - nulty prazec:
Obrázek

Dneska se to uz moc nedela, misto toho se dava kompenzovany sedlovy prazec.
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Nesouhlasím kompenzovaný nultý pražec se dává na kytary pro lepší doladění tónů například pro vyřešení vleklého problému s g strunou.

Obrázek

Jak správně uvádíš Zero fret je tam proto aby i tón prázdné struny byl stejný jako ostatní - opravdu už se moc nepoužívá - mam ho na akustice z let dávno minulých. Kompenzovaný je důležitý pro doladění s kovem a úpravou nebo taky kompenzací rozdílu zvuku mezi plastem a kovem nemá nic společného.

Jinak mam pocit že neopunker nebude zrovna hráč na akustickou kytaru - už jen podle toho nicku a podle toho že půjde nahrávat s kapelou, takže proto odkazuji pořád na kytary elektrické a na těch zero fret není zrovna obvyklý.

Kai

Příspěvek od Kai »

Red Bull píše:Nesouhlasím kompenzovaný nultý pražec se dává na kytary pro lepší doladění tónů například pro vyřešení vleklého problému s g strunou.

Jak správně uvádíš Zero fret je tam proto aby i tón prázdné struny byl stejný jako ostatní - opravdu už se moc nepoužívá - mam ho na akustice z let dávno minulých. Kompenzovaný je důležitý pro doladění s kovem a úpravou nebo taky kompenzací rozdílu zvuku mezi plastem a kovem nemá nic společného.
Tohle co sem psal vyse, mi bylo receno kdysi davno kytararem takze sem se toho drzel, tvoje vysvetleni mi prijde ale o hodne logictejsi a pravdive, protoze nedovedl sem si predstavit proc by davali misto kovoveho prazce kvuli stejnymu zneni struny plastovy kompenzovany, ktery upravuje samotny ladeni.

Ikdyz teda puvodne sem si myslel ze ty cerny ervany sou kovovy.
Naposledy upravil(a) Kai dne 18.06.2009 18:19, celkem upraveno 1 x.
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Tak tak - on kytarář to mohl myslet taky dobře, ale říct něco špatně či tak, každý je jen člověk a občas se plete a to i páni mistři.

woro90

Příspěvek od woro90 »

Jen doplňuji - sedlový pražec se dost často nadává té plastové věci, která je hlavní součástí kobylky akustiky. Moje bulharka má dokonce nejen nultý, ale i sedlový pražec "skutečný" :wink: Skutečně je na kobylce pražcový drát, a to stejný jako na hmatníku.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Díky Kaiovi :)

Mš je uplně šumák, jak se tomu řiká, protože všichni pochopěj, ať je to nulťák, sedlovej pražec nebo cookoliv jinýho. Tady šlo o něco uplně jinýho a všichni víme o co...
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
pehve

Příspěvek od pehve »

sedlový pražec sedí v sedle, to je ta drážka z které vypadlo neopunkerovi to umělohmotné "něco", což byl tedy opravdu sedlový pražec. Když tomu někde ve kšeftech říkají nultý pražec jsou to paka. Google to samozřejmě taky najde, tzn. najde nepravdu protože jeho ukol je hledat s ne opravovat.
Nultý pražec je pražec č. 0 tedy brácha ostatních pražců. Jsou to ty kovový, bez sedla :)

Asanoth a ti další mají pravdu
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“