Schéma na Les Paul

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
noguitarnolife

Schéma na Les Paul

Příspěvek od noguitarnolife »

Zdravím všechny,
chtěl ybch se zeptat, jeslti někdo z vás nemá náhodou schímata k gibsonovi typ les paul..přemýšlel jsem, že bych si nějakou kytaru zkusil postavit..
Jeden z oroblémů je, že neznám přesně postavení snímačů, kobylky atd... :?
Díky všem :wink:
vrablc.v
Kontaktovat uživatele:

Re: Schéma na Les Paul

Příspěvek od vrablc.v »

pockej az ti napise kocour, ten vy uplne presne vsechny rozmery, tak znama kytara u neho nebude problem :wink:
(mozna napis to tematu ,,technicke vykresy kytar,, nebo tak nejak se to jmenuje :wink:
Poslechněte si mou kapelu na http://annoyingdust.com
Smile

Příspěvek od Smile »

tady a tady si to vsechno procti, najdes aspon 5 schemat na LPcko. a priste si zkus projit temata co tu sou sam, nez udelas dalsi :) kdyby tu mel bejt specialni topic na kazdej tvar kytary, to by to vypadalo :)
Pono MGC, Washburn WD10S; Kerrianne; Core88 Mephisto's Eins, Zwei, Drei; Core88 Sweet Hunny OD; Core88 Professor Stein's Fuzz; St. Anley 15W Head; St. Anley 112
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Hi Noguitar,
pustit se jako začátečník hned do stavby LesPaula, to je asi jako když si při první jízdě v autoškole spleteš brzdu s plynem.
Podívej se tady, co to dá práce:
http://www.gitarrebassbau.de/viewtopic.php?f=61&t=81
Trochu jednodušší je Les Paul Junior, ale s tím zase moc reklamy nenaděláš :cry:
http://www.musiker-board.de/technik-mod ... burst.html
ahoj kocour
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
noguitarnolife

ok dík..ale tak dělal bych to se známým stolářem..ten by mi všechno ohledně dřeva poradil..
krk bych koupil..na ten odvahu nemám..
eventuelně, kdybych to udělal přesně podle nákresu, mělo by to sedět, jako dohmat atd ne? :?
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

..ale tak dělal bych to se známým stolářem..ten by mi všechno ohledně dřeva poradil.
I ten nejšikovnější stolař si musí nasbírat hodně nových zkušeností, které patří k řemeslu kytaráře nebo houslaře. A i on se učí chybami.
krk bych koupil..na ten odvahu nemám..
Má to být krk šroubovaný nebo vklížený?
eventuelně, kdybych to udělal přesně podle nákresu, mělo by to sedět, jako dohmat atd ne?
To by byla pohoda! Bohužel dřevo má vždycky nějaké nepředvídatelné vrtochy a všechno je nakonec jinak. Každá kytara je unikát. Ať už A-class, průměr nebo zmetek. Mimo to jsou často chyby i v mnoha poměrně solidních výkresech. Ty se musí při výrobě vychytat a přizpůsobit. Ale to je na domácí výrobě kytar to nejnapínavější.
kocour
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

kocour píše: To by byla pohoda! Bohužel dřevo má vždycky nějaké nepředvídatelné vrtochy a všechno je nakonec jinak. Každá kytara je unikát. Ať už A-class, průměr nebo zmetek. Mimo to jsou často chyby i v mnoha poměrně solidních výkresech. Ty se musí při výrobě vychytat a přizpůsobit. Ale to je na domácí výrobě kytar to nejnapínavější.
kocour
Pravda. Pravda. Já jak si zrovna stavím ten JB tak sice mám nějaké plány. ale je to velká improvizace když je to první kytara co si stavím od začátku. Člověk si něco vymyslí, pak si o tom něco přečtu na netu a zjistím, že to co jsem vymyslel je špatně. Pak už vím jak na to, ale zjistím že mi chybí nějaké nářadí. Prostě to fakt není sranda. A právě kvůli jednoduchosti jsem si vybral Fendrovskou kytaru s rovným tělem. Dělat klenutou plochu na LP je těžké a ani mě nenapadlo to na první kytaře zkoušet.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
noguitarnolife

krk šroubovanej:)..
dobře..les paul je na začátek asi moc...
lákal by mě i fender telecaster, ale ten mě zase odrazuje tím, že nemá pevnou kobylku - zbytečně práce navíc ne?

btw..kocour kolik si už postavil kytar?
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

noguitarnolife píše:krk šroubovanej:)..
dobře..les paul je na začátek asi moc...
lákal by mě i fender telecaster, ale ten mě zase odrazuje tím, že nemá pevnou kobylku - zbytečně práce navíc ne?

telecaster má pevnou kobylku...
a můžu říct jenom směle do toho - konstrukčně nejjednodušší kytara...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Telecaster bych taky pro začátek doporučoval. Udělej si nejdřív START-plán podle návodu:
http://www.yitars.de/anleitung-mensur64 ... 1e38d.html
http://www.yitars.de/schablonen+M5d637b1e38d.html
ani ne deset. Stavěl jsem si je jen pro vlastní potřebu. Víc se zajímám o konstrukci, technologii, design apod. Taky jsem kdysi přihlásil patent na varhanní kytaru, ale nakonec jsem si postavil plně polyfonní el. varhany i s pedálovou klávesnicí. Zatím nic dalšího nestavím, nemám vlastní dílnu.
ahoj kocour
noguitarnolife

dá se sehnat originál krk na telecaster?
kocour: máš nějaky nahrávky kytar, které jsi postavil, docela by mě zajímal zvuk..nebo fotky;)
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

dá se sehnat originál krk na telecaster?
Originál krk s logem Fender, výrobce Fender pokud vím, neprodává. US-Firma Warmoth prodává ale velmi kvalitní krky podle licence Fender:
http://www.warmoth.com/Guitar/necks/tel ... thpro.aspx
V Německu prodává podobnou kvalitu Rockinger za 198 EUR i se seřízením ořechu.
http://www.rockinger.com/index.php?cat= ... 0bf82dc967
http://www.rockinger.com/index.php?cat= ... duct=00D00
kocour: máš nějaky nahrávky kytar, které jsi postavil, docela by mě zajímal zvuk..nebo fotky;)
Nahrávky nemám, protože jsem poslední kompletní kytaru postavil v roce 1984. A tehdy jsme hráli 2x týdně hard rock "čaje" a na nahrávání nebyl čas ani vybavení. Pak jsem všechno pověsil na hřebík, kytary prodal, rodina mi byla důležitější. Teď, když mám zrovna čas, si stavím kytary na papíře a "do šuplíku" nebo PC. A občas mi synové přinášejí kytary k seřízení nebo k opravě. Takže mám trénink a zatím nezrezavím :-)
kocour
PS. Během těch 26 let jsem ale dál sledoval, co se ve světě kytar děje, studoval patenty, testy, a sbíral vědomosti. Dnes stačí nahodit google ..... :idea: :idea: :idea:
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

noguitarnolife píše:.................................. .. .
Na zvuk se už pomalu začínám těšit, foto zatím jen pracovní:
Obrázek
a ten materiál je laminovaný bambus
kcr
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“