Lampová krabička před tranzistor?
Pravidla fóra
Lampová krabička před tranzistor?
Zdravím,
prolezl jsem kompletně celou rubriku fóra, ale přesto si neudělal jasný a ucelený obrázek o tom, co mě teď zajímá, tak zakládám nové téma. Rád si přečtu zkušenosti a rady týkající se zapojení lampového efektu před tranzistorové kombo. Současná situace je u mě taková, že hraju na tranďák Randall KH75E a s čistým zvukem jsem naprosto spokojen, na zkreslení používám BOSS DS-1 japonské výroby - taky pohoda. Rád bych ale dosáhl zlepšení dynamiky při hraní, zkrátka se alespoň částečně přiblížit zvuku lampového aparátu. Několik lidí psalo, že obecně to zvuku v takových případech příliš nepomůže, slyšel jsem ale hrát naživo jednoho kytaristu, který používal nějakou levnou kytaru a průměrné tranzistorové kombo, ale s krabičkou (mám pocit, že to byl Xotic BB Preamp) to dokázalo docela divy.
Proto mě zajímají názory zkušenějších, jestli se vůbec vyplatí si nějaký lampový pedál koupit, respektive zda je výsledný zvuk oproti ryze tranzistorovému hraní relevantní vůči finančním nárokům spojeným s pořízením nějaké té krabičky. Pokud ano, zajímalo by mě, podle čeho bych si měl vybírat: případně mám v plánu využít krabičku kompletně jako zkreslovadlo (BOSSe bych kvůli finanční injekci zřejmě prodal), se zvukovým rozpětím od lehkého crunchového nakopnutí po středně tvrdý hardrockový sound, ale zase nějaké extra brutální metalové zkreslení nepotřebuji. Než bych našetřil peníze na ryze lampové kombo použitelné na koncerty, asi by to nějakou dobu trvalo, proto se ptám, zda je lampový efekt dobrá alternativa.
Díky všem za rady...
prolezl jsem kompletně celou rubriku fóra, ale přesto si neudělal jasný a ucelený obrázek o tom, co mě teď zajímá, tak zakládám nové téma. Rád si přečtu zkušenosti a rady týkající se zapojení lampového efektu před tranzistorové kombo. Současná situace je u mě taková, že hraju na tranďák Randall KH75E a s čistým zvukem jsem naprosto spokojen, na zkreslení používám BOSS DS-1 japonské výroby - taky pohoda. Rád bych ale dosáhl zlepšení dynamiky při hraní, zkrátka se alespoň částečně přiblížit zvuku lampového aparátu. Několik lidí psalo, že obecně to zvuku v takových případech příliš nepomůže, slyšel jsem ale hrát naživo jednoho kytaristu, který používal nějakou levnou kytaru a průměrné tranzistorové kombo, ale s krabičkou (mám pocit, že to byl Xotic BB Preamp) to dokázalo docela divy.
Proto mě zajímají názory zkušenějších, jestli se vůbec vyplatí si nějaký lampový pedál koupit, respektive zda je výsledný zvuk oproti ryze tranzistorovému hraní relevantní vůči finančním nárokům spojeným s pořízením nějaké té krabičky. Pokud ano, zajímalo by mě, podle čeho bych si měl vybírat: případně mám v plánu využít krabičku kompletně jako zkreslovadlo (BOSSe bych kvůli finanční injekci zřejmě prodal), se zvukovým rozpětím od lehkého crunchového nakopnutí po středně tvrdý hardrockový sound, ale zase nějaké extra brutální metalové zkreslení nepotřebuji. Než bych našetřil peníze na ryze lampové kombo použitelné na koncerty, asi by to nějakou dobu trvalo, proto se ptám, zda je lampový efekt dobrá alternativa.
Díky všem za rady...
Vidimský Custom Stratocaster (2014), Ibanez JSM-10, Fender American Standard Stratocaster (1996), Gibson SG Standard P90, Epiphone SG-400 / Fender Deluxe Reverb, Fender Champ (1972), Vox AC4C1, Regent 30 (197x), Roland 60 full tube mod (1982)
Re: Lampová krabička před tranzistor?
myslim ze lampoveho charakteru moc nepochytis, na druhou stranu muzes poradne "naboostit" zvuk svojeho trandiku nekterym z lampovych efektu, zkousel jsem takto na malickem kombicku krabku od voxe a to, co jsem z toho dostal, bylo k neuvereni
na tvoje zadani a "lampovy nadech" ti vrele doporucuju prave tohohle voxe, skvely to efekt!
na tvoje zadani a "lampovy nadech" ti vrele doporucuju prave tohohle voxe, skvely to efekt!
“Basically, I'm for anything that gets you through the night - be it prayer, tranquilizers or a bottle of Jack Daniels.” Frank Sinatra
Zrovna ten Xotic BB preamp je tranzistor.
Já bych byl asi skeptický, zkusil bych kvalitnější, tranzistorový OD než lampu.
Já bych byl asi skeptický, zkusil bych kvalitnější, tranzistorový OD než lampu.
-
woro90-1
A pokud polovodičový, já bych volil něco na základě JFETů.Jester píše:Já bych byl asi skeptický, zkusil bych kvalitnější, tranzistorový OD než lampu.
Pokud je autor tématu spokojen s čistým a "jakžtakž" i se zkresleným zvukem, tak bych to moc nekomplikoval elektronkovým efektem (ty fakt dobré stojí až moc). Raději bych se zaměřil rovnou na koupi lampového komba.
Jinak hodně propírané (snáze dostupné) jsou lampové efekty od Blackstar a Gerhat. Názory na VOXy jsou různé, spíše kritické.
Jinak hodně propírané (snáze dostupné) jsou lampové efekty od Blackstar a Gerhat. Názory na VOXy jsou různé, spíše kritické.
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
A kdyby si prodal to svoje současné kombo + případně i toho BOSSe a přidal ty peníze co bys ještě navíc chtěl vrazit do toho lampového efektu, tak bys určitě už měl dostatek peněz na nákup nějakého lampového komba ne?
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Nedávno se tu o tom vedla debata - kytarove-efekty/efekt-lampoveho-cisteho ... 22780.html
Můj osobní názor: Na zlepšení čistého zvuku je nesmysl kupovat lampový preamp (nebo jinou krabičku), protože pak to stejně projde přes to trandový kombo. Nicméně pokud budeme řešit zkreslení, tak tam to podle mě smysl má. Měl jsem doma M/B V-Twin a nedávno Blackstar HT-Dual, a samozřejmě že se ty krabky lépe ukážou na lampě, ale i na trandu mají dost dobrý zvuk a vytáhneš z nich zkreslení, které z toho trandu ne. Aspoň já jsem se s tak dobrým trandem ještě nesetkal.
Můj osobní názor: Na zlepšení čistého zvuku je nesmysl kupovat lampový preamp (nebo jinou krabičku), protože pak to stejně projde přes to trandový kombo. Nicméně pokud budeme řešit zkreslení, tak tam to podle mě smysl má. Měl jsem doma M/B V-Twin a nedávno Blackstar HT-Dual, a samozřejmě že se ty krabky lépe ukážou na lampě, ale i na trandu mají dost dobrý zvuk a vytáhneš z nich zkreslení, které z toho trandu ne. Aspoň já jsem se s tak dobrým trandem ještě nesetkal.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
No, kdybych prodal nějaký věci do muziky, možná by to šlo, ale těžko říct - speciálně lampový kombo je podle mě lepší koupit nový, už kvůli složitější údržbě a většímu riziku, že se něco pokazí. A když si vezmu analogicky tranďák a lampu - pokud by kombo na tom mělo bejt kvalitativně i po zvukový stránce podobně jako ten můj Randall, na kterej si kromě vlastního zkreslení (což mi navíc ani nevadí, odjakživa používám krabičky) nemůžu stěžovat, asi bych se stejně nedoplatil...jakub.kubaaa píše:A kdyby si prodal to svoje současné kombo + případně i toho BOSSe a přidal ty peníze co bys ještě navíc chtěl vrazit do toho lampového efektu, tak bys určitě už měl dostatek peněz na nákup nějakého lampového komba ne?
Vidimský Custom Stratocaster (2014), Ibanez JSM-10, Fender American Standard Stratocaster (1996), Gibson SG Standard P90, Epiphone SG-400 / Fender Deluxe Reverb, Fender Champ (1972), Vox AC4C1, Regent 30 (197x), Roland 60 full tube mod (1982)
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Proč myslíš?Skrehota píše:No, kdybych prodal nějaký věci do muziky, možná by to šlo, ale těžko říct - speciálně lampový kombo je podle mě lepší koupit nový, už kvůli složitější údržbě a většímu riziku, že se něco pokazí. A když si vezmu analogicky tranďák a lampu - pokud by kombo na tom mělo bejt kvalitativně i po zvukový stránce podobně jako ten můj Randall, na kterej si kromě vlastního zkreslení (což mi navíc ani nevadí, odjakživa používám krabičky) nemůžu stěžovat, asi bych se stejně nedoplatil...jakub.kubaaa píše:A kdyby si prodal to svoje současné kombo + případně i toho BOSSe a přidal ty peníze co bys ještě navíc chtěl vrazit do toho lampového efektu, tak bys určitě už měl dostatek peněz na nákup nějakého lampového komba ne?
Zase nevím jestli názor, že koupení nového by bylo určitě lepší, u lampových komb je spíše menší pravděpodobnost, že ho měl nějaký trouba co s tím neuměl zacházet než u jiného komba. Lampu si nekoupí začátečník, nebo člověk který takové kombo bude tahat do mrazivého sklepa, nebo s ním házet po hospodách. Takže určitě bych se tolik nebál do bazarové lampy jít a po bazarech se jich válí hodně.
A nemyslím si že lampa za 13 tisíc bude hrát hůře než tranzistor za 13 tisíc .... Já osobně mít 13 tisíc tak si tranzistor nekoupím, přijde mi to trošku přemrštěná cena ...
Jo, to je taky pravda. Toho Randalla jsem koupil v akci, původně jsem nad ním ani nepřemejšlel, těch 13 bych za něj ale taky nedaljakub.kubaaa píše:Proč myslíš?Skrehota píše:No, kdybych prodal nějaký věci do muziky, možná by to šlo, ale těžko říct - speciálně lampový kombo je podle mě lepší koupit nový, už kvůli složitější údržbě a většímu riziku, že se něco pokazí. A když si vezmu analogicky tranďák a lampu - pokud by kombo na tom mělo bejt kvalitativně i po zvukový stránce podobně jako ten můj Randall, na kterej si kromě vlastního zkreslení (což mi navíc ani nevadí, odjakživa používám krabičky) nemůžu stěžovat, asi bych se stejně nedoplatil...jakub.kubaaa píše:A kdyby si prodal to svoje současné kombo + případně i toho BOSSe a přidal ty peníze co bys ještě navíc chtěl vrazit do toho lampového efektu, tak bys určitě už měl dostatek peněz na nákup nějakého lampového komba ne?
Zase nevím jestli názor, že koupení nového by bylo určitě lepší, u lampových komb je spíše menší pravděpodobnost, že ho měl nějaký trouba co s tím neuměl zacházet než u jiného komba. Lampu si nekoupí začátečník, nebo člověk který takové kombo bude tahat do mrazivého sklepa, nebo s ním házet po hospodách. Takže určitě bych se tolik nebál do bazarové lampy jít a po bazarech se jich válí hodně.
A nemyslím si že lampa za 13 tisíc bude hrát hůře než tranzistor za 13 tisíc .... Já osobně mít 13 tisíc tak si tranzistor nekoupím, přijde mi to trošku přemrštěná cena ...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
No, to bych neřekl. Dnes už jsou lampy tak levný, že si je kupují ledajaké existence. A bohužel od tranzistorů jsou výrazně náchylnější.jakub.kubaaa píše: Zase nevím jestli názor, že koupení nového by bylo určitě lepší, u lampových komb je spíše menší pravděpodobnost, že ho měl nějaký trouba co s tím neuměl zacházet než u jiného komba. Lampu si nekoupí začátečník, nebo člověk který takové kombo bude tahat do mrazivého sklepa, nebo s ním házet po hospodách. Takže určitě bych se tolik nebál do bazarové lampy jít a po bazarech se jich válí hodně.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008