Technika zpěvu - pomoc prosím

Technika zpěvu, zpěvová aparatura, efekty, ...
kolohmat1

Technika zpěvu - pomoc prosím

Příspěvek od kolohmat1 »

Dobrý den,

jako začínající zpěvák bych potřeboval zjistit nějaké věci ohledně techniky zpěvu. Už jsem si něco přečetl na serveru muzikus.cz. Vím, při zpívání by se měla používat bránice. Takže nádech by měl byt veden do břicha, při zpěvu na bránici tlačit. Jakým způsobem na ni tlačit? Co by měl pociťovat a co by se mělo hýbat? Dále jsem se dozvěděl, že je důležité uvolnění krku. Jak jej mám uvolnit? Vím, že to není záležitost jednoho dne, ale aspoň ať vím, ať na tom můžu pracovat. Dále bych se chtěl zeptat, jak udělat vibráto? Pro mě je to něco úžasného a chtěl bych se to naučit. I za další rady budu rád, díky všem.
AlliAnn

Re: Technika zpěvu - pomoc prosím

Příspěvek od AlliAnn »

kolohmat1 píše:Dobrý den,

jako začínající zpěvák bych potřeboval zjistit nějaké věci ohledně techniky zpěvu. Už jsem si něco přečetl na serveru muzikus.cz. Vím, při zpívání by se měla používat bránice. Takže nádech by měl byt veden do břicha, při zpěvu na bránici tlačit. Jakým způsobem na ni tlačit? Co by měl pociťovat a co by se mělo hýbat? Dále jsem se dozvěděl, že je důležité uvolnění krku. Jak jej mám uvolnit? Vím, že to není záležitost jednoho dne, ale aspoň ať vím, ať na tom můžu pracovat. Dále bych se chtěl zeptat, jak udělat vibráto? Pro mě je to něco úžasného a chtěl bych se to naučit. I za další rady budu rád, díky všem.
to je od tebe pěkný, že sis to přečetl na muzikus.cz, teď si to ještě přečti tady. filtruj. informací je tu dost.
kolohmat1

Příspěvek od kolohmat1 »

AlliAnn píše:
kolohmat1 píše:Dobrý den,

to je od tebe pěkný, že sis to přečetl na muzikus.cz, teď si to ještě přečti tady. filtruj. informací je tu dost.
Jo tak to mě nenapdalo :) Už jsem to všechno prohledal, ale jak tlačit (čím) na bránici jsem se nedočetl...
AlliAnn

Příspěvek od AlliAnn »

tak to jsi hledal špatně. popisovala jsem to tu já, popisovali to tu i jiní, a to opakovaně. pro obzvláště natvrdlé jsem právě založila nový thread, aby lidi nemuseli každému člověku znovu a znovu vysvětlovat totéž. tebe by to taky nebavilo opakovat to jako opice furt dokola.
jarji

Příspěvek od jarji »

Carpe Diem
missk

Příspěvek od missk »

Ahojky, potřebuji poradit.Chodím k učitelce zpěvu a ta mi říka,že dost často zpívám krkem.Ráda zpívám rockové písničky a příjde mi,že když zpívám hlavou,tak že mám hrozně tenkej hlas a ve vejškách nezní moc pěkně.:(Existují interpreti,kteří zpívají krkem?Je to vyloženě špatně?Mám v tomhle celkem bordel. Předem děkuji všem za radu
AlliAnn

Příspěvek od AlliAnn »

missk píše:Ahojky, potřebuji poradit.Chodím k učitelce zpěvu a ta mi říka,že dost často zpívám krkem.Ráda zpívám rockové písničky a příjde mi,že když zpívám hlavou,tak že mám hrozně tenkej hlas a ve vejškách nezní moc pěkně.:(Existují interpreti,kteří zpívají krkem?Je to vyloženě špatně?Mám v tomhle celkem bordel. Předem děkuji všem za radu
1. okamžitě od ní odejdi, platíš ji peníze zbytečně

2. nevím, co teda míní paní neučitelka "zpíváním krkem", protože normální člověk, který má hlasivky v krku a ne v prdeli, zpívá krkem vždycky. Ale ok, předpokládám, že míní hrudní zpěv a tím zpívej jak se ti zlíbí, nebo jinými slovy - co hrdlo ráčí :D Ale na hlavovej se úplně nevyser, budeš to technicky někdy třeba potřebovat, na nějaký přechodový místa a tak. Dobrý je umět oboje na stejný úrovni, budeš mít větší možnosti.
D@vit
Bandzone: http://bandzone.cz/farside
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D@vit »

AlliAnn píše: 1. okamžitě od ní odejdi, platíš ji peníze zbytečně

2. nevím, co teda míní paní neučitelka "zpíváním krkem", protože normální člověk, který má hlasivky v krku a ne v prdeli, zpívá krkem vždycky. Ale ok, předpokládám, že míní hrudní zpěv a tím zpívej jak se ti zlíbí, nebo jinými slovy - co hrdlo ráčí :D Ale na hlavovej se úplně nevyser, budeš to technicky někdy třeba potřebovat, na nějaký přechodový místa a tak. Dobrý je umět oboje na stejný úrovni, budeš mít větší možnosti.
1. to je blbost, zpíváním krkem pravděpodobně myslí, že nemá krk uvolněný a drhne to tam.. a nevíš o tý učitelce nic tak jí nezatracuj, někdo by to mohl vzít vážně, učitelka je na učení zpěvu to nejlepší..
..no, to bylo asi už i za 2.
Jsem zpěvák skupiny FARSIDE
Působím také jako 3D grafik
AlliAnn

Příspěvek od AlliAnn »

D@vit píše:
AlliAnn píše: 1. okamžitě od ní odejdi, platíš ji peníze zbytečně

1. to je blbost, zpíváním krkem pravděpodobně myslí, že nemá krk uvolněný a drhne to tam.. a nevíš o tý učitelce nic tak jí nezatracuj, někdo by to mohl vzít vážně, učitelka je na učení zpěvu to nejlepší..
..no, to bylo asi už i za 2.
Blbost je to, co říká ona učitelka, a proto bych od ní odešla hned. A to už minimálně proto, že termín "zpívat krkem" neexistuje. Zpívám už dost dlouho, a nikdy v životě jsem nic takovýho neslyšela. "Máš moc napjatý krk", to ano, ale "zpíváš krkem" je jako kdybys řekl koukáš bulvama. Špatný učitel může napáchat dost škod. Víšco, ona to ta učitelka může i myslet dobře, ale když ji to pořádně nevysvětlí (tak, že musí hledat vysvětlení na internetu) a evidentně nutí děvče zpívat jen do hlavy, tak to není dobře. Zvlášť, když s tím není missk spokojená a ráda by dělala něco jiného, třeba ten rock, jak píše. Samozřejmě jsem na jejich hodině nebyla, ale prostě obecně ten dotaz tak, jak byl položen i to, že byl vůbec položen, ve mě evokoval nedobrého kouče.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ono je také možné, že paní učitelka působí tak důstojným dojmem, že se jí missk bojí pokládat možná pitomé otázky. Což je průser, ale nemůže za to učitelka. Osm let jsem chodil k jednomu učiteli na trubku, dva roky jsem se bál že budu za vola a mlčel jsem. Naštěstí jsem natrefil na opravdu dobrého učitele, takže vždycky poznal, co nechápu, a vysvětlil mi to. Ale nejvíc jsem se naučil až teprve ke konci, když už jsme byli spíš kamarádi než učitel a žák.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Ten dotaz stačil položit jednou - násobný spam jsem smazal.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
AlliAnn

Příspěvek od AlliAnn »

woro90-1 píše:Ono je také možné, že paní učitelka působí tak důstojným dojmem, že se jí missk bojí pokládat možná pitomé otázky. Což je průser, ale nemůže za to učitelka. Osm let jsem chodil k jednomu učiteli na trubku, dva roky jsem se bál že budu za vola a mlčel jsem. Naštěstí jsem natrefil na opravdu dobrého učitele, takže vždycky poznal, co nechápu, a vysvětlil mi to. Ale nejvíc jsem se naučil až teprve ke konci, když už jsme byli spíš kamarádi než učitel a žák.
do tohodle se vcítit nedokážu. učitele beru jako člověka, který mi poskytuje své služby, za které já (či můj rodič) platím. Proto jsou dotazy na místě. Třeba máš pravdu, ale podle mě učitel musí jasně a v přesných termínech osvětlit, co dělá student špatně. Prostě mi to zavání levotou čistě z toho, jak je ta otázka položená, ale říkám, je to jen intuice :)
nbs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nbs »

AlliAnn píše:Třeba máš pravdu, ale podle mě učitel musí jasně a v přesných termínech osvětlit, co dělá student špatně. Prostě mi to zavání levotou čistě z toho, jak je ta otázka položená, ale říkám, je to jen intuice :)
Ty zas zaváníš nějakou tou pseudoprofesionalitou :P .. ale nechápej mě zle, taky jenom myslim že jí těžko můžeš odsoudit na základě něčího postu na fóru...

Nemyslí třeba "zpíváním hlavou" paní učitelka falzet ? V angličtině se často používá termín "head voice"
AlliAnn

Příspěvek od AlliAnn »

nbs píše:
AlliAnn píše:Třeba máš pravdu, ale podle mě učitel musí jasně a v přesných termínech osvětlit, co dělá student špatně. Prostě mi to zavání levotou čistě z toho, jak je ta otázka položená, ale říkám, je to jen intuice :)
Ty zas zaváníš nějakou tou pseudoprofesionalitou :P .. ale nechápej mě zle, taky jenom myslim že jí těžko můžeš odsoudit na základě něčího postu na fóru...

Nemyslí třeba "zpíváním hlavou" paní učitelka falzet ? V angličtině se často používá termín "head voice"
boha, několikrát jsem zdůraznila, že jde o MŮJ SOUKROMEJ INTUITIVNÍ POCIT, který vychází prostě ze mě a z prostředí, ve kterým jsem vyrostla a který mě tvarovalo. To zaprvé. Zadruhé je z postu slečny lehce patrné, že učitelka u ní prosazuje hlavně hlavový zpěv, což je špatně. Rozvíjí se tím jen část hlasivek. No a na základě tohodle si už nějaký předběžný odhad zmíněné učitelky udělat můžu. Zatřetí slečna se neptala na to, co je hlavový zpěv, ale úplně na něco jinýho, tak se nepředváděj, že víš co je falzet. Začtvrté bych slečně poradila, aby se paní učitelky dotázala na zpěv hrudní, pokud chce dělat trošku ráznější hudbu, a pak nám sem hodila reakci paní učitelky ,))))

And last but not least, nečti mě a nereaguj na mě, jestli ti něčím zaváním :)
nbs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nbs »

AlliAnn píše: And last but not least, nečti mě a nereaguj na mě, jestli ti něčím zaváním :)
Teď už mi pěkně smrdíš, lejdy vztahovačná ! Nehroť se hned :lol:

Jenom povídám, že učitelka může dost dobře vědět o čem mluví i když nepoužívá tvojí přesnou a důležitou terminologii... Znám lidi, který o termínech nevěděj ani prd, ale naučili mě toho víc než několik let v hudebce... A to, že mezi učitelem a žákem vzniká komunikační ruch může bejt chyba na obou stranách, jak woro napsal vejš. Učitel může bejt sebelepší, ale když žák nedokáže popsat svůj problém a nevysvětlí co nechápe, tak mu s tim ani sebelepší vědeček neporadí.

Myslim, že učitelka opravdu myslela tlak na krk... Abysme tady mohli objektivně poradit, tak potřebujem od missk víc informací... Nahrávku toho, jak zní, případně ukázky toho, jak by znít chtěla.. :wink:
AlliAnn píše:Zatřetí slečna se neptala na to, co je hlavový zpěv, ale úplně na něco jinýho, tak se nepředváděj, že víš co je falzet.
Já sem ale chodim jenom abych se mohl předvádět 8)
AlliAnn

Příspěvek od AlliAnn »

nbs píše:
AlliAnn píše: And last but not least, nečti mě a nereaguj na mě, jestli ti něčím zaváním :)
Teď už mi pěkně smrdíš, lejdy vztahovačná ! Nehroť se hned :lol:

Jenom povídám, že učitelka může dost dobře vědět o čem mluví i když nepoužívá tvojí přesnou a důležitou terminologii... Znám lidi, který o termínech nevěděj ani prd, ale naučili mě toho víc než několik let v hudebce... A to, že mezi učitelem a žákem vzniká komunikační ruch může bejt chyba na obou stranách, jak woro napsal vejš. Učitel může bejt sebelepší, ale když žák nedokáže popsat svůj problém a nevysvětlí co nechápe, tak mu s tim ani sebelepší vědeček neporadí.

Myslim, že učitelka opravdu myslela tlak na krk... Abysme tady mohli objektivně poradit, tak potřebujem od missk víc informací... Nahrávku toho, jak zní, případně ukázky toho, jak by znít chtěla.. :wink:
AlliAnn píše:Zatřetí slečna se neptala na to, co je hlavový zpěv, ale úplně na něco jinýho, tak se nepředváděj, že víš co je falzet.
Já sem ale chodim jenom abych se mohl předvádět 8)
jaká vztahovačná, sem si z tebe dělala p***l, sis nevšiml těch krutých smajlů nebo co? :D

jj však já netvrdím, že v tom nemůžou bejt komunikační šumy. Ale když někomu řekneš "zpíváš krkem dmnte", tak mu taky řekneš, co tím myslíš, ne? :D

Aha, no tak to pardón, tak v tom případě pokračuj a nahoď ještě nějaký veledůležitý termity, když si potřebuješ pohonit :D
nbs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nbs »

AlliAnn píše: jj však já netvrdím, že v tom nemůžou bejt komunikační šumy. Ale když někomu řekneš "zpíváš krkem dmnte", tak mu taky řekneš, co tím myslíš, ne? :D
Taky netvrdim že to netvrdíš, akorát se mi nelíbí, jak si sestřelila učitelku, o který skoro nic nevíš... Je to vůči ní nefér a krutý... A já sem člověk co zastává předevšim lásku a mír :mrgreen:

AlliAnn píše: jaká vztahovačná, sem si z tebe dělala p***l, sis nevšiml těch krutých smajlů nebo co? :D

Jsi... matoucí... jo vlastně ty nemáš pinďoura, promiň, nevšim sem si :twisted:

AlliAnn píše: Aha, no tak to pardón, tak v tom případě pokračuj a nahoď ještě nějaký veledůležitý termity, když si potřebuješ pohonit :D

Chipset ! Kvantová fyzika ! Aerodynamika ! Senát ! Průjem ! :lol:
missk

Příspěvek od missk »

Učitelka právě po mně chce,abych zpívala hlavou,že se zpívá jen tímhle způsobem,ale mně nepřipadá,že by takhle všichni zpívali.:(Ve vejškách mám extrémě slabej hlas a když zpívám do mikrofonu,tak mě není slyšet.:(Jinak to podle ní "tahám krkem".:(Tak já nevím, mám v tom hroznej bordel.:(Kdyby jste byl někdo tak hodný a poslechl si ukázky mých vlastních písniček,tak bych byla moc ráda.:-)Potřebovala bych poradit kde dělám chybu.:( (Písničky ještě nemám úplně hotové,nástroje nejsou moc zmixované a není to nic extra),ale snad se z toho dá něco posoudit :shock:
Odkazy na písničky:
http://www.youtube.com/watch?v=ox-7MKsSXHI
http://www.youtube.com/watch?v=iGPF3fedkk8
http://www.youtube.com/watch?v=8otq6aZrH_Q
http://www.youtube.com/watch?v=nkTWNfe1-hk
AlliAnn

Příspěvek od AlliAnn »

nbs píše:
AlliAnn píše: jj však já netvrdím, že v tom nemůžou bejt komunikační šumy. Ale když někomu řekneš "zpíváš krkem dmnte", tak mu taky řekneš, co tím myslíš, ne? :D
Taky netvrdim že to netvrdíš, akorát se mi nelíbí, jak si sestřelila učitelku, o který skoro nic nevíš... Je to vůči ní nefér a krutý... A já sem člověk co zastává předevšim lásku a mír :mrgreen:

AlliAnn píše: jaká vztahovačná, sem si z tebe dělala p***l, sis nevšiml těch krutých smajlů nebo co? :D

Jsi... matoucí... jo vlastně ty nemáš pinďoura, promiň, nevšim sem si :twisted:

AlliAnn píše: Aha, no tak to pardón, tak v tom případě pokračuj a nahoď ještě nějaký veledůležitý termity, když si potřebuješ pohonit :D

Chipset ! Kvantová fyzika ! Aerodynamika ! Senát ! Průjem ! :lol:

nefér a krutý to třeba je, ale víš kde mi to je? :D a co takhle kart, geroš, hrubáč, perex nebo flash? ,) ti pomůžu rozšířit slovní zásobu :D a vůbec, konec zasírání seriozní diskuze nablblým chatem :twisted:
nbs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nbs »

Dyť je to skvělý, moc příjemnej a osobitej hlas, i kdyby to nebylo technicky správně (jakože mě to nijak zlý nepřijde), tak bych to až tak neřešil, moc se mi to líbí :wink:
Opravdu tam chvilkama slyšim lehký přiškrcování v krku, ale jestli tě to vyloženě nebolí a neničíš se tim, tak bych to tam klidně i nechal, přípomíná mi to trochu Lenku Dusilovou, má to charakter :)
Samozřejmě je otázkou, jak to zvládáš live...

Je pravda, že by to chtělo trochu víc drive, možná nechat ten hlas v těch nahrávkách trošku vejš.. a v "I like this guy" mam pocit že to tlačíš moc nosem... nebo sem to jenom já ?
Odpovědět

Zpět na „Zpěv“