nějakou dobu jsem se ohlížel po akustickém nástroji, a tak mi tedy před týdnem přivezli pianino. Koupil jsem ho ze servisu za 24.000 jakožto málo používané (prý někde od výroby stálo a kolíky jsou jako nové), repasované a v perfektním stavu, rok výroby je tuším 1927. Byl jsem si ho i předem vyzkoušet (asi ne dost), a zdálo se mi fajn.
Tak mi ho přivezli, a ejhle. Nejen že pár kláves občas nezní (s tim věřím že si pán poradí, mám to v záruce), ale po bližší prohlídce mi to zas tak repasované nepřijde. Úhoz je nerovnoměrný a pokud člověk nechce hrát vyloženě forte, tak se s tim moc rozumně zacházet nedá (dynamika si trochu dělá co chce). Navíc při nesešláplém pedálu jsou klávesy dost ztuhlé (vím že bez pedálu je to vždycky trošku těžší, ale tady to vypadá jak kdyby o sebe ty části nějak třely) - nejspíš zašlá dusítka - hraní piana bez pedálu je tedy taky celkem problém.
Také jsem si všiml že kladívka v sobě mají velké rýhy od strun, což by myslím po generálce být nemělo, nebo je to normální?
Navíc moderátor funguje, ale když se při něm sešlápne pedál tak jeden ton rozezní všechny kolem stejně hlasitě (to si fakt vysvětlit nedokážu) a obzvlášt vyšší tóny jsou docela horor.
Jsem tedy na vážkách - pán přijede příští týden na ladění a já mám docela chuť ho požádat ať to vyřeší nebo si to vezme zpátky. Chtěl bych se tedy zeptat zda je normální po něm v rámci záruky chtít věci typu zbroušení kladívek, regulaci mechaniky kvůli té nerovnosti apod.. Asi to mělo být už tak na začátku ne? Nebo jsem jen magor a je to takhle normální?